Istočna Gouta: Jaish Al-Islam se prvo predao, potom odlučio na “otpor do poraza”

tenk
24 komentara

Jučer je objavljena vijest da je teroristička skupina Jaish Al-Islam, koja kontrolira područje grada Domue u Istočnoj Gouti, postigla sporazum o predaji i evakuaciji za Idlib.

“Oduprijeti se i boriti, do poraza, ali uz dugu borbu”

Kasnije je vijest opovrgnuta, a jedan od europskih izvora “sirijske oporbe” navodi kako skupina ima 9000 boraca, 30 tenkova i borbenih oklopnih vozila, 150 komada artiljerijskog oruđa i dovoljno lakog naoružanja za daljnje pružanje otpora. Isti izvor navodi kako se skupina odlučila za strategiju “oduprijeti se i boriti, do poraza, ali uz dugu borbu”.

No, ako ostavimo po strani ove propagandne pamflete, situacija na terenu je potpuno drugačija.

Islamistička agencija Qasioun, bliska ovoj terorističkoj skupinu, jučer izvještava kako je frakcija Jaish Al-Islam izrazila nespremnost da napusti Istočnu Goutu i preda oružje. To je jučer izjavio službeni glasnogovornik terorističke skupine Jaish Al-Islam, Hamza Berkdar.

“To je ono što odbijamo, ali se pregovori i dalje vode, iako bez donošenja konačnog sporazuma do ovog trenutka”, rekao je Berkdar.

Glasnogovornik Jaish Al-Islama je istaknuo kako “bi pokušaj inzistiranja na raseljavanju bio katastrofalan”.

Predaja u Gouti
FOTO: Istočna Gouta

Odbor za pregovore u gradu Doumi otkriva jučer da je nedjelju održan sastanak s “ruskom stranom” oko Doume i Istočne Goute, ističući kako su pregovori bili “vrlo teški”.

Dopisnik The New York Timesa iz Beiruta piše kako je nakon poraza Istočnoj Gouti došlo do međusobnih optužbi i prijepora među različitim “pobunjeničkim” frakcijama.

“Sirijske pobunjeničke frakcije okrivljuju jedna drugu za otvaranje puta do poraza u blizini Damaska, naglašavajući podjele u oružanom ustanku protiv predsjednika Bashara Al-Asada još od prvih dana. Rivalstvo između frakcija Istočne Goute, skupina Faylaq AL-Rahman i Jaish Al-Islam, dovelo je do podjele enklave 2016. godine i potaknulo val međusobnog smrtonosnog nasilja koje je igralo na ruku vladi”, piše The New York Times.

“Njihovo suparništvo je u nekim dijelovima bilo posljedica napetosti između njihovih regionalnih sponzora: Saudijske Arabije, koja je podupirala Jaish Al-Islam i Katara koja je podržavao Faylaq Al-Rahman”, piše The New York Times i kasnije navodi kako je sirijska vojska, uz pomoć ruskog zrakoplovstva, pokrenula učinkovitu vojnu kampanju kako bi povratila nadzor nad Istočnom Goutom.

Glasnogovornik frakcije Jaish Al-Islam je u intervjuu za televiziju Al-Hadath izjavio je da je Faylaq Al-Rahman odbacio prijedlog za uspostavu zajedničke obrane ostatka Goute i optužio suparničku frakciju za prekid vodoopskrbe potrebne za punjenje obrambenih rovova, kanala širokih 4 do 5 metara, koje teroristi napune vodom kako bi spriječili prolaz vladinih snaga.

“Ovi su rovovi presušili, što je ubrzalo napredak režima”, izjavio je glasnogovornik skupine Hamza Berkdar.

Glasnogovornik Faylaq Al-Rahmana je za istu televizijsku postaju rekao kako je Jaish Al-Islam postavio slabu obranu enklave, zbog čega su vladine snage lako napredovale i enklavu podijelile u tri odvojena džepa.

Uzivo iz Goute
FOTO: Izlazak civila iz Goute

“Faylaq Al-Rahmanu su zabili nož u leđa. Vojska je prošla prve linije koje je trebao braniti Jaish Al-Islam”, Wael Olwan, glasnogovornik skupine Faylaq Al-Rahman sa sjedištem u Istanbulu.

Sirijski vladin dužnosnik je izjavio da je “sukob terorističkih skupina” u Istočnoj Gouti bio jedan od čimbenika koji je pomogao vojsci da “postigne ono što je učinila u kratkom vremenu”.

Ovdje primjećujemo isti slučaj u sedmogodišnjem ratu u kojem nakon svakog poraza razne terorističke frakcije krive jedna drugu za “izdaju”, kao kada su morale položiti oružje u Aleppu u prosincu 2016.

Trenutno tisuće terorista skupine Faylaq Al-Rahman u pratnji svojih obitelji napušta njihovo područje Istočne Goute i provodi se sporazumna evakuacija u sjevernu Siriju.

Jaish Al-Islam i dalje tvrdi kako će ostati u svom dijelu enklave i gradu Doumi. Rusija je jučer priopćila kako je i Jaish Al-Islam spreman položiti oružje i otići, ali su kasnije, kao što smo rekli, teroristi ovu vijest demantirali.

Međutim, sami u ovom području, okruženi s najboljim postrojbama sirijske vojske, koja raspolaže svom potrebno vojnom opremom, malo je vjerojatno da će 9000 boraca moći pružiti učinkovit otpor.

The New York Times piše kako je ruska i iranska vojna podrška Assadu uvelike nadmašila podršku koju su takozvani “pobunjenici” dobili iz stranih država, uključujući Tursku, Katar, Saudijsku Arabiju i Sjedinjene Države.

Osim uporišta na sjeverozapadu zemlje u pokrajini Idlib i na sjeveru Aleppa, uz tursku granicu, teroristi u Siriji još uvijek drže dio teritorija na granici s Jordanom i Izraelom, te male enklave u blizini Damaska, Homsa i Hame.

U slučaju Istočne Goute, unatoč prividno čvrstom stavu, ipak se čini da će Jaish Al-Islam ipak morati pristati na kapitulaciju. Naime, sada je situacija takva da se područje koje je skupina držala pod nadzorom svelo samo na gradsko područje Doume i više nema opskrbnih pravaca kojima bi im Saudijska Arabija na bilo koji način mogla pomoći.

Faylaq Al-RahmanHezbollahISILIslamska državaJaish Al-IslamKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
palermo
6 godine prije

Umjesto sotonizacije Rusije u Siriji (što se očekivalo kao i u vrijeme oslobađanja Aleppa), anglo-saksonske hijene su se odlučili na kemijski false flag sa retardom Skripalom i anti-rusku histeriju na nekoj drugoj razini, zato se i ne čuje ništa o “kemijskim napadima” SAA, Rusa…
Što se tiče Ghoute sve je više-manje jasno – proturski i prokatarski koljači (Muslimansko bratstvo) su se predali, relativno brzo i lako, jer su dio dio dogovora za Afrin. jaish žele u Qalamoun, odakel nije daleko do Al Tanfa, i kuda bi bez problema dobijali američko-saudijsku pomoć. Njima prijeti uništenej ili sada u Doumi, ili ubrzo u Qalamounu. Vehabijski glavosječe ne drže ništa prema Izraelu, nego prema okupiranom Golanu.

Petar Veliki
6 godine prije

Logično….zbog mira na portalu i među narodima. 🙂

dalmata
6 godine prije

Postovani sjor SrdjanKs,svako nasilje,bilo di i bilo protiv koga je za prezir i osudu.U ovom momentu,Srpski narod je,je nazalost,izlozen svakom vrstom nasilja,koje dolazi od Eu,NATO,USrA,a izvrsitelji su drugciji,Svi mi na Balkanu(posebno Yu teritorija)smo od1990, izloteni svim vrstama nasilja,genocida,pljacke,istrebljenja,od dobro poznatih zlotvora.Danas je fizicko otvoreno nasilje(nazalost)nad Srpskim narodom.”prikriveno nad Makedoncima,a svi ostali cekaju da dodu na red,po istom scenariju,uz pomoc domaceg smrada.Kako Vam je Vi to najbolje znate(na tugu i zalost,ljudi i ljudskosti),ali Vam mora biti jasno,da usprkos svemu imate sansu da se oslobodite.Imate,govorim o narodu,prijatelje,Rusiju.Jeste li vidili koje zrtve podnosi,bratski Ruski narod u Siriji?Ako Vi,narod u Srbiji,Rs,Kosovu,zagrmite,izadete na ulice zbacite izdajnike,budite sigurni da ce Vas,jedini koji Vam treba,Veliki Vladimir Putin,primit ko svoje rodene,i Onda Vam sve crne sile svita i pakla mogu popusit.Vi imate izlaz.Ako se Vi spasite,spasenje ce doc i do nas,ostali,koji znamo da cemo(ako i dalje budemo,kao sad saka jada)i mi dozivit ono,sta Vi sad dozivljavate

Ivo
6 godine prije

Ako ih stvarno ima 9.000, što je skoro kompletna divizija, valjalo bi porazmisliti o tepih-bombardiranju Doume i ne puštanju nikoga vani. U pitanju su iskusni teroristi koje treba riješiti do posljednjega. Iako, s obzirom na veličinu enklave, realnija procjena bi bila 1.500-2.000 štakora.

S obzirom da u Idlib ne smiju, a u Daraa-u ih nema smisla puštati kad se SAA sprema tamo, možda je vrijeme za prekid pregovora.

Laki Topalović
6 godine prije

Usput , jučer je emir od Katara bio u Rusiji, a Faylaq je “njihova” skupina

tuf
6 godine prije

Ameri navodno počinju ubrzanu konstrukciju vojne baze u Deir ez-Zoru

fbslo
6 godine prije

Ukupno sa familijama, ovcama i kozama nema njih 9000.
U Idlibu jih čeka ono što če doživjeti u Gouti, prosto uništeni če biti. Samo Sirijski vojsci ne bi trebalo prljati ruke, ako se doovore za zelene autobuse…

NAPOLEON
6 godine prije

A nije mi nikako jasno kako se tako lako po Siriji dostavlja pomoć militantima u okruženim enklavama.

Ferdo Šišćevap
6 godine prije

Stvarno bi bilo žalosno da i jedan vojnik SAA pogine samo zato što se “mudraci” u JAI ne mogu dogovoriti hoće li i gdje će. Ima ih tamo nekoliko tisuća, ali kakvog su morala? Ne vjerujem da ih je puno koji bi ginuli za djevice. Ne žele na sjever, a ne smiju na jug ili istok. A ne želi ni dogovor da ostanu. Ne vidim treću opciju… Što se mene tiče najbolje u Rijad.

čitatelj portala
6 godine prije

Sirija, Sirijo, ali si se napatila s raznim teroristima. Samo polako i ustrajno do slobode.

Zvrk
6 godine prije

JaI i FaR se ama baš nikad nisu voljeli. Nije to samo posrijedi sukob Katar-SA, iako je pokojni Aluš zapravo bio u MB. Stvar je u tome da su jezgru FaR-a činili prebjegli časnici RG-e koji su promijenili boje, zastave i ideologiju za šaku zlatnih dinara iz Poluotoka. JaI ih mrzi upravo radi toga jer ih smatra odmetnutim ostatkom mrskoga režima koji je tlačio i ubijao svoj narod. Uostalom, kada su još 2011. bili veliki ustanci u Dumi, njih je baš skršila RG. Nakon nekog vremena su se odmetnuli od vlasti. I oni to pamte i ne žele biti s njima osim u krajnjoj nuždi. Ovo valja spominjati iako znam da malo tko čita nakon što tema nije udarna i nakon više desetaka postova.

Đuro
6 godine prije

Bravo za džajš islamdžije,mjesto im je na groblju svakako.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI