Izraelci američkoj strani dali snimke ruskih nuklearnih bunkera u Kalinjingradu

Iskander - na kranu
16 komentara

CNN je objavio satelitske snimke navodno moderniziranih skladišnih postrojenja za nuklearno oružje u ruskoj regiji Kalinjingrad. Satelitske podatke je američka medijska kuća dobila od izraelske tvrtke ImageSat International (ISI), koja je specijalizirana za snimanje objekata iz svemira u visokoj razlučivosti.

Internetska stranica američke kuće je objavila članak s rječitim naslovom: “Nove satelitske slike ukazuju na vojnu izgradnju u strateškoj baltičkoj enklavi Rusije”. ISI se usredotočio na tri točke u zapadnoj ruskoj regiji – na vojni aerodrom u Čkalovsku, koji se nalazi u predgrađu Kalinjingrada, u gradu Černjahovsk i selu Primorsk.

CNN navodi kako je riječ o posljednjim snimkama napravljenim za kratko vrijeme od 19. srpnja do 1. listopada ove godine, a pokazuju da je u regiji Kalinjingrad modernizirano 40 nuklearnih bunkera.

Govoreći o bazi u Černjahovsku, američka televizija je pojasnila da su ovdje poslani raketni sustavi Iskander, koji su sposobni lansirati i projektile s nuklearnim bojevim glavama.

Ruski mediji navode kako je ImageSat International privatna tvrtka, osnovana krajem devedesetih godina uz izravno sudjelovanje američkih investicijskih fondova.

Kalinjingrad
FOTO – Jedna od tri fotografije koje je Izrael dostavio američkoj strani s dokazima o ruskim nuklearnim aktivnostima u Kalinjingradu

U Rusiji podsjećaju kako su slične informacije o “nuklearnim bunkerima Kalinjingrada” objavljene u lipnju ove godine, kada je o tome pisao The Guardian.

Tada se britanski list pozvao na takozvanu “Federaciju američkih znanstvenika” koja je otkrila anomaliju na kartama Google i objekte sa znakovima “tipičnim za ruske bunkere s nuklearnim oružjem”. Tada je izgradnja provedena u Zelenogradskom okrugu  regije Kalinjingrad.

Ni ljetos, kao ni sada, ruska strana službeno nije komentirala “senzacionalno” otkriće zapadnih medija. Međutim, stručnjaci vide jasnu poruku Sjedinjenih Država s kojom se Kaliningradsku regiju želi demonizirati što je više moguće u očima, prije svega, europske javnosti.

Britanski i američki tisak namjerno izostavlja ključni čimbenik u militarizaciji ruske eksklave u baltičkoj regiji, a to je širenje NATO pakta na istok, na teritorij bivše Demokratske Republike Njemačke i istočne Europe općenito, što Moskva smatra flagrantnim kršenjem sporazuma sa Sovjetskim Savezom iz 1990.

Kaliningrad mapa
FOTO: Kaliningrad mapa

Inače je ISI poznat i po tome što satelitske snimke svega i svačega redovito dostavlja izraelskom obavještajno-analitičkom portalu DEBKA File, tako da je malo vjerojatno da Pentagon već nema ove podatke.

Osim ovog detalja, važno je spomenuti i prijateljsku interakciju koju su uspostavili izraelska tvrtka ImageSat International i CNN, koja je odjednom porasla nakon vidno smanjene komunikacije između Moskve i Tel Aviva, nakon što je rusko vodstvo odlučilo sirijsku protuzračnu obranu ojačati sustavima S-300PM.

CNN

Federacija američkih znanstvenika (FAS)ImageSat InternationalIskander-MmageSat International (ISI)
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
5 godine prije

A predsjednika ovih nosferatu prima za dan oslobođenja ono da se smiju koliko su rusa žrtvovali stvoru.

DrugiJa
5 godine prije

Eto, sada neka se London sjeti kako im je bilo s V-1 i V-2 i par lansirnih rampi, a koliko ovdje laik može zbrojiti ima 25 bunkera koji mogu u minuti ispalilti 25 iskandera, pa “kome opanci, kome obojci” dear London, neš ti agresije na GB s izmišljenim Novichokom

Stojzin
5 godine prije

Bunkeri mogu biti diverzija, znaci samo zidovi koji nalikuju bunkerima, dok su na drugoj lokaciji pravi nuklearni bunkeri.

Riddick
5 godine prije

Snimci iz satelita nisu nista poverljivo po meni , imate 2200 i nesto satelita u zemljinoj orbiti , nema tu nikakvog odavanja poverljivih podataka od strane “Image Sat International”.

Mister ?
5 godine prije

Kad umjetna drzava ima toliku moc onda je to opasno za sve nas. Kupila priznanje, razvila i razija se onako kako hoce. Citao sam da ih vodi “znanje je moc” i sa tim bi se slozio i nadam se da ce biti pametno iskoristeno u sto sumnjam

erektvs maximvs
5 godine prije

rusi bi trebali vratit sovjetske granice iz 45.pa postavit rakete

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Pa šta.. valjda smiju instalirati na svom teritoriju šta hoće ili se Nato/SS banditi i njihovi evropski podrepaši osjećaju ugroženo sa puškom na ramenu i nacističkim amblemom na rukavu hiljade km od kuće a tim agresorima Rusima u dvorištu. Što se tiče ove DEBKE treba se podsjetiti da su imali ekskluzivu kada su u pitanju objave Isilovih dekapitiranja, spaljivanja i razapinjanja na krst.

Fatih
5 godine prije

VELEBITEEEE , CEKAMO TVOJ KOMENTAR ……………..

tuf
5 godine prije

Naravno, sasvim ‘slučajno’ plasirano u javnost par dana prije najavljenog Trumpovog povlačenja iz INF sporazuma.
Predviđeno za pretinac: pogledajte što sve ludi&zli Rusi rade.

Siniša
5 godine prije

Kao ameri nesto ne mogu pa im pomaze Izrael?

Ivo
5 godine prije

ameri ove slike imaju i sami, no svejedno bi trebalo u znak upozorenja napraviti i koje atomsko skladište u Siriji, da čuvari konc-logora znaju na čemu su.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI