Izvješće OPCW-a o “slučaju Skripal” se vrlo lako može okrenuti protiv Londona

Iako je slučaj Skripal u svjetlu sirijske krize pao u drugi plan, Velika Britanija tvrdi kako je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) i službeno je potvrdila zaključke Londona o trovanju Sergeja i Julije Skripal i da tragovi vode ka Rusiji. Međutim, ono što je sadržani objavljeno izvješće OPCW-a bi se moglo pretvoriti u optužnicu protiv samih britanskih vlasti.

U četvrtak je OPCW djelomice objavio izvješće o rezultatima istrage koju je ova međunarodna organizacija vodila u Salisburyu od 19. ožujka. Otvoreni dio izvješća, a postoji i tajni dio, navodi kako su Skripali otrovani nervnim agensom.

Malo ljudi je to osporilo, ali  je još važnije da stručnjaci nisu mogli navesti zemlju podrijetla otrova.

“Rezultati analiza bioloških uzoraka i uzoraka okoliša od strane odabranih stručnjaka u laboratoriju OPCW-a potvrđuju zaključke Velike Britanije o toksičnoj tvari koja je korištena u Salisburyu i koja je teško utjecala na živote nekoliko ljudi”, pišu stručnjaci.

Istovremeno, OPCW navodi kako prikupljeni uzorci sadrže toksičnu kemikaliju “visoke čistoće”, što je bio razlog da televizijski kanal Sky News zaključi kako su stručnjaci navodno identificirali tvar kao “Novičok”.

Navodno je utvrđeno ime tvari i njezina formula, a OPCW je te podatke naveo u tajnom dijelu izvješća koji je dostupan samo članicama OPCW-a. Rusija je također dobila cjelovito izvješće, što je potvrdio stalni predstavnik Rusije u organizaciji Aleksandar Šulgin. Prema priopćenju zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova, Rusija će se suzdržati od ocjene izvješća do završetka detaljne studije.

Nemoguće je sa sigurnošću odrediti zemlju u kojoj je ta tvar proizvedena, rekao je zamjenik ministra industrije i trgovine Ruske Federacije Georgij Kalamanov, koji je do prosinca nadzirao rad u Rusiji na uništenju zaliha kemijskog oružja.

Ne može postojati jedinstvena karakteristika koja može nedvosmisleno ukazati na zemlju koja je proizvela tvar koja se koristila protiv Sergeja i Julije Skripal”, rekao je Georgij Kalamanov.

Novicok

FOTO: Ilustracija, Novicok

Usprkos svemu, britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson već je pozvao na sazivanje dva sastanaka odjednom, Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Izvršnog odbora OPCW-a. Dodao je kako na tim sastancima “Kremlj mora dati odgovore u slučaju Skripal”.

OPCW je odmah odgovorio na Johnsonov zahtjev i zakazao sastanka 18. travnja ujutro.

Johnson je ponovio svoje tvrdnje kako “samo Rusija ima sredstva, motive i odgovarajuću prošlost ” za provođenje operacije trovanja bivšeg ruskog obavještajca i njegove kćeri. Na temelju njegovog uvjerenja je britansko Ministarstvo vanjskih poslova požurilo priopćiti kako zaključci OPCW-a potvrđuju stav Britanaca.

Tvar je vrlo vjerojatno proizvedena uz “sudjelovanje države”, a ta je država, naravno, Rusija, tvrdi Foreign Office.

U međuvremenu, stručnjaci skreću pozornost na činjenicu da ne postoje znakovi koji bi dokazali “ruski trag”.

“Izvješće kaže samo da je OPCW potvrdio zaključke Velike Britanije o identifikaciji otrovne tvari”, kaže stručnjak za kemijsko oružje, bivši inspektor Ujedinjenih naroda u Iraku, Anton Utkin. Naglasio je da se OPCW u svom izvješću “bavio isključivo strukturom otrova”.

Dr. Ilja Duhovlinov, stručnjak za biokemiju, pažljivo je proučio javni dio izvješća na službenim stranicama OPCW-a.

“Izvješće je vrlo općenito i formalno. Sama informacija je vrlo pažljiva i usmjerena. Nema pojedinosti. Nije jasno koji su uzorci predstavljeni u engleskom laboratoriju. Metode analize nisu jasne. Nema ispravnih protokola za analizu i nema jasne formule za ono što je primljeno”, rekao je Duhovlinov.

Iz ovog materijala nije moguće izvući apsolutno nikakav zaključak o tome koja je konkretna tvar korištena. Prema onome što piše, to bi mogao biti bilo koji organofosforni spoj. S obzirom na činjenicu da je Velika Britanija jedan od svjetskih lidera u razvoju vojnih organofosfornih tvari, porijeklo uzorka koji je dan OPCW-u može biti sama Velika Britanija”, rekao je dr. Ilja Duhovlinov.

Još krajem ožujka je voditelj britanskog vojnog laboratorija “Porton Down”, Gary Aitkenhead, zapravo potvrdio da su sudjelovali u razvoju vojnog nervnog agensa.

Aitkenhead nije negirao postojanje zaliha kemijskog oružja, uključujući, po svemu sudeći, čak i tvar A234, poznatu kao “Novičok”. Da Velika Britanija ima takve uzorke je dao naslutiti i sam Boris Johnson u razgovoru za Deutsche Welle 19. ožujka.

Gary Aitkenhead je također skrenuo pozornost na ovaj detalj. Britanci su OPCW-u dali otrovnu tvar, rekavši da je to “Novičok”. Odakle je došao, nisu objasnili. U tom smislu, Aitkenhead ne isključuje da je uzorak dostavljen OPCW-u proizveden od strane britanskih stručnjaka.

Marija Zaharova

FOTO: Marija Zaharova

Uostalom, OPCW je naveo “kako tvar ne sadrži nečistoće”, što ukazuje na njegovo laboratorijsko podrijetlo.

“Što dulje Velika Britanija bude šutjela o  podrijetlu tvari, to će biti više verzija. Da je službena britanska istraga otkrila informacije koje nisu u korist Rusije, London bi to rado iskoristio. No, kako Velika Britanija ne govori ništa o privremenim rezultatima istrage, to znači da ne može pokazati nikakav dokaz koji bi potkrijepio optužbe protiv Rusije”,  rekao je Anton Utkin, bivši inspektor Ujedinjenih naroda u Iraku.

Predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je izrazila zbunjenost činjenicom da mjesec dana nakon incidenta u Salisburyu nitko javnosti nije predstavio Sergeja Skripala, niti njegovu kći Juliju, koji je navodno pri svijesti, a prema posljednjim informacijama je iz bolnice prebačena u jednu od vojnih baza na teritoriju Velike Britanije.

Anton Utkin je također iznenađen zašto Julija Skripal nije dobila priliku razgovarati s rodbinom ili s novinarima.

“Kakav je problem ako Julia Skripal nešto kaže na konferenciji za novinare?”, pita se bivši inspektor Ujedinjenih naroda.

“Zašto bi bio problem ako Julija ili njezin otac kažu nešto što su rekli britanskoj policiji? Sve ovo samo može značiti da britanske informacije nisu u  skladu s optužbama koje se iznose protiv Rusije”, dodao je Utkin.

Vjerojatno će mnoga od pitanja dobiti odgovor nakon što je glavni dio izvješća OPCW-a bude deklasificiran. Možda ono neće navesti zemlju koja proizvodi ili je proizvela otrov, ali će barem biti jasno koji je točno otrov bio korišten.

Javni dio izvješća o tehničkoj podršci britanskoj istrazi OPCW-a: OPCW pdf

29
Ostavite komentar

avatar
10000
 
9 Grupirani komentari
20 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
15 Komentatori
alan fordRiddickAlbatros benzudavMiro Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Velika Tartarija
Gost
Velika Tartarija

General Konašenkov, je na današnji press konferenciji pokazao video dokaz “hemijskog napada” belih kaciga u Gouti i direktno optužio London, koji je sve vreme u kontaktu sa glavorezima i je sve vreme tražio , da se napad izvede što prije.
Predstavni Rusije u UN g. Nebenzja, je prije par minuta bacio u lice zapadu, da je dana direktna komanda glavorezima sa strane američkog komandovanja, da se odmah posle raketiranja i bombardiranja Sirije odnosno ruskih snaga, kreče u silovit protunapad. Znači karte su ispale iz rukava, pa da vidimo!

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga

Tartarija
Dobar kometar ali imaju Rusi cime da odgovore a da ne ispale niti jednu raketu.Vidjet ce mo sta ce se dogoditi ako Ameri odustanu njihovo divljanje polako ali sigurno ide u povjest.

Velika Tartarija
Gost
Velika Tartarija

Jednom sam pitao jednog ruskog oficira u penziji (mornarica), da li je istina, da je veliki g. Saharov razradio detaljan teorijski plan po, kažimo tome “montaži” hidrogenske bombe na morskoj dubini i u blizini geološkog razloma i u slučaju aktivacije – diže se ogroman val cca 1000m i briše usa? Kratko mi je odgovorio, da, ali to nije samo teorija.

MajorJS1
Gost
MajorJS1

1000metara?

Velika Tartarija
Gost
Velika Tartarija

Da, odgovor je bio 1000m ili 1km.

Taki
Gost
Taki

Kauboji se spremaju i niko ih nece zaustaviti. Sada je samo pitanje kad ce poceti.

Riddick
Gost
Riddick

Svinjarija od početka do kraja , kako može neko da preživi napad nervnim otrovom koji je pri tome viske čistoće i da izadje iz kome u kojoj je bio mesec dana i to 2 osobe od kojih je jedan stariji čovek u svojim sedamdesetim , kakvi imbecili jednom rečju , mislio sam da su u Mi6 pametniji .
https://www.youtube.com/watch?v=RAJtQI_Jw40

pippo444
Gost
pippo444

Još veće pitanje je, kako su uspjeli uzeti uzorke tako velike (labaratorijske) čistoće. Takvi uzorci sa mjesta događaja bi morali biti kontaminirani sa drugim tvarima iz okoline i nemoguće je dobiti čist uzorak.

Riddick
Gost
Riddick

Da , sada su Rusi u ofanzivi prave se naivni , pa zapitkuju i traže svaku nelogičnost da im se objasni , kako je otrovan njihov državljanin ….
Nadam se da neće da padne u zaborav kao i ostale false flag operacije ..

tedi
Gost
tedi

Najbolja je fora na londonskoj TV.Oko kuce Skripalja zuta traka,unutar nje,trake,u skafanderima i gas maske uzimaju uzorke,pola metra od ovih u skafanderima secu se Bobji u uniformama bez zastite,koje ludilo,kao da ih gledaju moroni.
MI6 lose,lose snimano.

Riddick
Gost
Riddick

Hahaha , nervni otrov , pa to je nešto malo jače od suzavca samo te ošamuti malo haha 🙂

Alen
Gost
Alen

Igor Konasenkov
He said that also, the Russian Defense Ministry has evidence of the UK’s direct involvement in organizing this provocation. According to him, the Russian Defense Ministry found those who took part in filming the mock-up chemical weapons attack in Douma. Those participants briefed the ministry on details of the filming.

Vjerovatno citav slucaj Skripal ima veze s zarobljenim britancima…. Kruzile su price da je zarobljeno oko 200 stranih agenata…

Riddick
Gost
Riddick

Znam da je u Alepu bilo 14 “Savetnika” , ne verujem da je u Damasku toliki broj 200 , ali ih je sigurno i ovde bilo ja bih rekao .
https://southfront.org/breaking-14-us-led-coalition-military-advisers-captured-by-syrian-special-forces-in-aleppo/

Fares Shehabi, a prominent Syrian Parliamentarian and head of Aleppo’s Chamber of Commerce published the names of the Coalition officers on his Facebook page on the 15th December

Mutaz Kanoğlu – Turkey
David Scott Winer – USA
David Shlomo Aram – Israel
Muhamad Tamimi – Qatar
Muhamad Ahmad Assabian – Saudi
Abd-el-Menham Fahd al Harij – Saudi
Islam Salam Ezzahran Al Hajlan – Saudi
Ahmed Ben Naoufel Al Darij – Saudi
Muhamad Hassan Al Sabihi – Saudi
Hamad Fahad Al Dousri – Saudi
Amjad Qassem Al Tiraoui – Jordan
Qassem Saad Al Shamry – Saudi
Ayman Qassem Al Thahalbi – Saudi
Mohamed Ech-Chafihi El Idrissi – Moroccan
https://www.youtube.com/watch?v=LzrhSesjyOk
Sednica Ujedinjenih nacija o Siriji uživo

Zagor
Gost
Zagor

Pa danas je info o cca. 500 militanata JAI, koji će biti prebačeni u Saudijsku Arabiju, vjerojatno njihovi državljani. Samim time brojka od 200 zapadnih “savjetnika” i nije tako velika.

Riddick
Gost
Riddick

Pa to je to , većina tih su budale , nisu nikakvi specijalci i savetnici , naložili ih pojedini Imami idi bori se ovo je za veru dobićeš ovo , ono , zaklinjali ih a i oni nisu ništa bolji , a ni tu se neće zadržati poslaće ih opet negde možda u Jemen , ko zna gde sve takvi ljudi idu , da mi je znati šta imaju u glavi o čemu oni razmišljaju …

boris
Gost
boris

ako slučajno vidite dvoje kako se svađaju, znajte da je u blizini englez

Konstantin
Gost
Konstantin

Imam dojam da spremaju jos jedan F.F. kako bi imali “neoboriv dokaz o zlocinima Asada zivotinje i njegovih pomagaca Rusa + Iranaca + Hezbolaha” i da histerija dosegne kulminaciju u ludilu. Gomilanje sve vise vojski mi ni na kraju pameti ne govori o reteriranju “medjunarodne zajebancije od drzava” VS Sirije + Rusije. Takodje sam ubedjen da ce Turci po ko zna koji put zabiti noz u ledja Rusima (ovo zbog toga sto sam procitao komentare/analize u Sputnjiku i slicnim RU portalima nekih Ruskih analiticara da ne veruju da ce se Turska prikloniti na sttanu NATOA vs Rusije). Rusi (kao i vecina nas Slovenskih drzava) uporno i pored svog zla koji zraci od “zapadnjaka” ne zele da vide to, vec veruju u zdravu pamet i razum kod ovih. I na kraju po ko zna koji put ce nam se ponoviti “istorija”. Dokle ovako?!?!??

Velika Tartarija
Gost
Velika Tartarija

U Rusiji ima jedna velika narodna poslovica i u jednom čista istina. Bilo koga Rusa pitaš, koji su naši saveznici,
svi če ti kao iz topa odgovoriti ” Armija i flot”. I to je sve, vrlo dobro znaju, da se treba uzdati samo u svoje snage, a da danas Rusija ima vojnu moč, da, i to sa mnogo iznenađenja.
Dokle ovako, Konstantin, pa po mojoj procjeni, do pobjede, ovako ili onako.
Rusi neče rat ali………..i točka.

Konstantin
Gost
Konstantin

Pobratime kao “za pocetak” situacija u ovome momentu ne izgleda nimalo pozotivno po Rusiju + Siriju (a mislim da je i Iran u istom paketu). Skoro bio vojni kineski ministar u Moskvi da uzdize u nebesa RU – KN suradnju, a sa druge strane veoma mlaka javna diplomatska aktivnost od Kineske strane. Njima je ovo dobro doslo da bi odahnuli zbog sev. Koreje i pogotovo oko ekonom. + politickog silovanja koje sum im Usra nametnuli. Svi kupuju vreme a znaju da povalcenja nema … Pitanje je : KO CE SE PRVI ZEZNUTI DA URADI NAPAD? Po onome koliko skromno poznajem svetsku istoriju … uglavnom su zemlje (ili koalicije) koje su prve napale … na kraju izvukle deblji kraj. Hoce li se i ovoga puta to desiti je manje vise vazno za nas “obicne smrtnike” … jer smo svi mi vecinom (svesno ili nesvesno) potrosna masa. Ps. Izvinite na pesimizmu … ali ja bar licno ne vidim boljitak za svet. :o(((

Velika Tartarija
Gost
Velika Tartarija

Najprije, lep pozdrav, Konstantine!
Rusija je prebacila strateške bombardere TU95, TU22M na aerodrom u Iranu, Prije nekoliko tjedana, kad su poletjeli SU57 u Siriju,transportnim avionom dovezena je i neka oprema? Na zapadu Rusije su spremne dve eskadrilje MiG-a 31 sa kinđalima, svi glavni gradovi se pokrivaju sa S 500 -Triumf, sistema perimeter ili mrtva ruka je uključena, tako, da ako neko misli, da če sedeti u fotelji i gledati kako rastu pečurke, ne, niko ništa neče vidjeti ……i onda nastupa tama i kraj!
Dali je potpuno šizofrenično rukovodstvo zapadnih strana uz sav luksuz i standard koji imaju spremno na sve ili ništa, neznam. Dobro si rekao što se tiče istorije sve se ponavlja, no po mojoj procjeni Rusija nikada neče pristati na monopolarni poredak koji žele usa. Amerikancima je potreban rat, da se izbave od dugova i, da nekome obese reparacije (ako, če jih biti).
Kina ja tajna, tu se moram ponoviti, 2003 godine u ruskim novinama je bio članak, gdje je pisalo, da je u Kineskim školnim knjigama, Sibir prikazan, kao vremeno izgubljena teritorija Kine. I kad sam juče slušao najbolje ruske vojnopolitičke analitičare svi su si bili jedini, ako bi bila Kina ugrožena, Rusija bi odmah stala uz nju! No ako padne Rusija, Kina je najmanji problem za šizofreničnu bandu.
I da se desi, da pobedi demokratski zapad, ceo svet če biti jedan veliki koncentracijski lager.
Toliko za sada i da, Status 6 i svi novi vojni sistemi, o kojima je govorio Putin – su spremni.
A mi obični smrtnici, šta da ti kažem, da ti imaš pravo svesno ili nesvesno , pogledaj samo šta su uradili od svih bivših republika Jugoslavije a ako pobedi zapad onda če stvarno biti kasno – za sve!

Konstantin
Gost
Konstantin

V. Tartarija … Hvala Ti na pojasnjenje. Nadam se da sam ja uveliko nu nepotrebnom pesimizmu. Skora buducnost ce pokazati sta ce proizaci iz ovog ludila. Nadajmo se da ce se putem tajne ili javne diplomatije ohladiti mnoge usijane tintare. Pozzz i tebi i ostalima.

Albatros benz
Gost
Albatros benz

Ima bas dobre tv emisije s sadasnjim temama na Russia 24: “Vecer”, “60 minut” preko youtube. Valja i cuti kako se vidi situacija iz Moskve, (pa i iz Pariza, i one Anglosaks….)

tedi
Gost
tedi

Američki medij „Veterani Danas“ objavljuje dokaze o američkim, britanskim i nemačkim bojnim otrovima, koji su posredstvom američkih i NATO instruktora dostavljeni (anti)sirijskoj „oružanoj opoziciji“, da bi bili korišćeni u nedavnim zapadno sponzorisanim i režiranim „hemijskim napadima“ u Siriji.I da je Skripalj i njegova kcer u vezi sa jednom Ukrajinskom firmom za distribuciju i da je doslo do acidenta.

Riddick
Gost
Riddick

Kakva nezgoda na klupi u tržnom centru i preživeli oboje nervni otrov…
To je sve unapred planirano vidiš po organizovanoj kampanji nakon toga .
Hitna pomoć spašava od nervnog otrova , ljudi otrovani hlorom se spašavaju prskanjem vode po glavi iz creva za vodu … Beli šlemovi , Jaish al Islam ,menstrim mediji i političari , Mi6 , sve ovo smrdi
Sve je ovo namešteno 100% sam siguran , da se pokrene rat!

Konstantin
Gost
Konstantin

Riddick … i tebe zarazio moj pesimizam? ;o)

Riddick
Gost
Riddick

Izgleda da smo posmatrajući istu situaciju došli do istih zaključaka …
Nisam ja zaražen , logika i činjenice se tako ne prenose , samo gluposti i laži …
🙂

Miro
Gost
Miro

Američka vojska, NATO su medijski napuhani balon. Englezi i Francuzi su kurve koje bi raketirale ciljeve u Siriji, avionima, iz podmornica kukavički. Tu nema prave snage jedne Rusije Kine, Irana. Zapad, racunaju na paniku i zastrašivanje na svim razinama. Cijela vojska poslušnika izvodi zadnju fazu preciznog plana (uklj. bijele kacige) plana napada na Siriju, Iran, Rusiju i Kinu. Ekonomija zapada je isto tako napuhani balon. Opstanak zapadne kapitalističke bankarske kaste ovisi o kraljičinoj poslušnici May, BoJo, Makron i bi polar DTrump. Objava: Rusi i Kinezi su jedna armija. Trump daje 48 sati i Twitter komadu za napad. Cijela regija je elektronski ometana. Brodovi i avioni koji nisu pod zajedničkom elektronskom satelitskom rusko kineskom komandom otkazuju sve kontrole. Jamming na svim digitalnim frekvama. Trump ne može ništa lansirati. Zato je Putin mirno i mudro pozvao na smirivanje. Ne ispaljivanje američkih raketa znaci da je za sad Amerika spriječena u zlu. Vrijeme curi, Trumpova rijeci postaju beznačajne.. FBI i Scotland Yard bi lako mogli pretresti urede predsjednika i prime ministrice. Svi tragovi vode u jedan veliki dvorac u Londonu…

udav
Gost
udav

“kako tvar ne sadrži nečistoće”, što ukazuje na njegovo laboratorijsko podrijetlo.

ali će barem biti jasno koji je točno otrov bio korišten.

Ako nema necistoca,to znaci da nije koriscen, samo je proizveden o odredjenoj laboratoriji.

alan ford
Gost
alan ford

Izvješće OPCW-a o “slučaju Skripal” se vrlo lako može okrenuti protiv Londona

ma kakvi nema teorije, ne budite naivni. OPCW, odnosno vodstvo te orgakizacjije radi za SAD, Izreal i ostalu bandu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik