Jean-Claude Juncker: “Ovu demonizaciju Rusije treba zaustaviti”

junker
43 komentara

Nakon propalih pregovora s Washingtonom i uvođenja američkih carina na europski čelik i aluminij, što je tek prva u nizu mjera koje razmatra Trumpova administracija, Bruxelles se, logično, osjeća prevarenim od strane velikog saveznika s one strane Atlantika.

U svjetlu najnovijih zbivanja i mogućeg trgovinskog rata između Europe unije i Sjedinjenih Država, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je pozvao na “okončanje demonizacije Rusije”, dva mjeseca nakon što je EU protjerala ruske diplomate kao odgovor na trovanje bivšeg dvostrukog agenta u Salisburyu, piše The Guardian.

Juncker je također rekao “kako, obzirom na veličinu i važnost Rusije, EU mora ponovo uspostaviti odnose s Moskvom”.

“Stvarno mislim da moramo uspostaviti veze s Rusijom. Ne sviđa mi se trenutno stanje naših odnosa. Mi nikada nećemo prihvatiti ruske akcije na Krimu i istočnoj Ukrajini, ali ne smijemo zaboraviti da je cijelom područje Europske unije ima 5,5 milijuna četvornih kilometara, a Rusija sama 70,5”, rekao je Juncker.

“Dakle, moramo se vratiti, možda ne normalnim odnosima s Rusijom, ali postoji toliko mnogo područja u kojima se može raditi mnogo učinkovitije, na primjer, područje istraživanja, inovacija i tako dalje. Nećemo zaboraviti na naše razlike i nesuglasice. Međutim, ovu demonizaciju Rusije treba zaustaviti”, dodao je Juncker.

Njegova izjava, kako piše The Guardian, izazvala je zbunjenost u Londonu. Ranije, britanska premijerka Theresa May uložila maksimalne napore kako bi EU dala snažan odgovor na atentat na bivšeg dvostrukog agenta Sergej Skripala i njegovu kći Juliju u Salisburyu.

“Govor Junckera će upaliti i alarm u Washingtonu u vrijeme kada američka administracija vrši pritisak na EU da uvede strože sankcije protiv Rusije zbog “pokušaja Kremlja da intervenira u unutarnje poslove zapadnih demokracija”, zaključuje The Guardian.

The Guardian

jean claude junckerNATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Filip889
5 godine prije

mislim da je popio nešto,brzo će se otrijezniti

tuf
5 godine prije

Ovo mi se cini kao “bargaining chip” , zeton za pogadjanje koji je usmjeren Amerima ; ako ne prestanete s ekonomskim mjerama, razmisliti cemo o politici prema Rusiji.
Nema tu otreznjenja (‘pun intended’) niti iznenadne zelje za realpolitikom.
Btw. netko se malo zajebunio s gornjim brojkama, jer EU pokriva 4,422,773 km2 , dok Rusija 17,125,200 km2 Zemljine povrsine.

Spock
5 godine prije

Putine molim te otpili i ti EU pa da vidimo Junckera kako se znoji..

fiver
5 godine prije

Da mi je vidjeti rostilj koji “vrti” Putin, obrok “sprema” Lavrov, a vatru “pali” Segej………..:) 🙂 🙂 🙂

čovjek
5 godine prije

Svaki put kad vidim Junkera sjetim se njegove izjave “Narodu treba lagati, a odluke donositi u tajnosti”.

Siniša
5 godine prije

Ljigavac….

zoran
5 godine prije

Davno shvaćeno ,važni su interesi.

NSU
5 godine prije

Jedva čekam reakciju njegovog prijatelja Plenkyja!

Ivan
5 godine prije

Hik!

gost
5 godine prije

sjeca li se ko kad je Juncker uhvatio Plenkovica za dupe?

Adriana
5 godine prije

Proradio instikt samo-održanja.

Ana
5 godine prije

E sad je i mene covjek zbunio. Ne znam je li u pauzi izmedju dva tankanja, ili ih je sve Trump otrijeznio. Jos jedna primjedbica- nije dovoljno plaziti po starom liscu da se naivno nadas kako si ga smotao kao i vecinu svojih glupih gusaka, bolje receno glupih zaba. Mladi lisac jeste mozda lisac, ali stari lisac je ipak stari lisac.

Kojo
5 godine prije

Stoka obicna..ne obracati paznju na izjave nego na djela..

slina
5 godine prije
slina
5 godine prije

ahahaaa, vi ste stvarno smijesni iz logicnog

....
5 godine prije

Ameri uvode carine, pa sad iz revolta oni daju izjave kako ce bit dobri sa Rusiom. Ispada da politicari u EU i USA imaju malo zesci IQ, ako mi nedas tu igracku necu ti bit vise prijatelj …..

nestrpljivi
5 godine prije

dragi ljudi…
naprosto neeemgu shvatiti zbog kojeg razloga taj striček trump drži EU za jaja da svoje sirovine ne bi smjela kupovati od rusije i trgovati s njom u svakom smislu…ovako joj trpi industrija-a ameri se nisu ponudili kao zamjenski dobavljači istih sirovina, ako i jesu-onda su skuplji od rusa…
prvo i osnovno=SAD niiitko ne dira!!!…iiiiimaju ogromni atlantski ocean prije europe i još veći tihi na drugoj strani…prirodnih resursa ko u priči od svega po malo….

europi ipak trebaju neke sirovine….i sasvim je logično da ih nastavlja nabavljati od rusije itd…
rusi su se promijenili od raspada SSSR-a…i opet ih gledaju ko babarogu….bzvz….apsurd

davor
5 godine prije

Juncker se, Freudovim rječnikom, polako odvikava od “analne faze” sveameričkog odrastanja. Za zaustavljanje demonizacije Rusije ne treba nikakav poseban zamah, dovoljno je samo povremenog zdravog pa čak i prostoseljačkog razuma.

nestrpljivi
5 godine prije

Ovaj striček Juncker jer ok lik….prvenstveno brani gospodarstvo EU da ne zakržlja…

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

bravo druže presjedniće…samo jako !

Good Old Rebel
5 godine prije

Možda nije bitno što je on rekao, sa malo promila ili bez promila u krvi. Bitno je postojanje činjenica i niz uzročno posljedičnih veza koja vodi do prirodnog odnosa u Evropi. Granica Istok-Zapad neće prolaziti kroz Evropu. Evropa će biti cijela u svom povijesnom obliku kojoj je trojna zajednička filozofsko- etička, religijsko- etička i pravno-etička osnovica. A drugima će se ponuditi suradnja prema ravnopravnim zajedničkim interesima. Dakle prijatelji će biti oni koji to “zasluže” voljom, djelima i zajedničkim interesima. U ovom trenutku se nudi prava prilika dekapitacije supremacije Amerike nad čitavom Evropom. Nadajmo se da taj proces neće trajati beskonačno dugo.

Zadranin
5 godine prije

Ovaj The Guardian je leglo zla.

A ti Đankeru, ti si odavno izgubljen u vremenu i prostoru. Odavno ste trebali normalizirati odnose sa Rusima, ali ti si prima kuverte od amerikenjaca, i govorio si kako su oni diktirali (F*** the EU, Victoria Nuland).

Sad kad možda neće stići još jedna kuverta, sad okrećeš priču?

Mrš đubre jedno koruptivno.

Eto ga.

Pljuc.

EU dismr
5 godine prije

@Hogar, nisi Ti druže vulgaran, ni malo, čak si bio nježan …ha ha 🙂

Bruno
5 godine prije

70,5 milijuna kvadratnih kilometara? Pa taj je stvarno pijan. Rusija ima površinu od 17,1 milijun qkm.

Jurišić maja
5 godine prije

sada se sjetio pozivati na razum i normalne odnose kada su ga ameri uvalili Europi smiješno

antinwo
5 godine prije

pijandura stara lupeta .nema ti u Rusiji stari ono ajmo malo plenkija po g…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI