Jemenski borci proveli veliki raketni napad na Saudijsku Arabiju (VIDEO)

Patriot PAC-2 Protu-zračna obrana Saudijske Arabije
10 komentara

Sinoć su jemenski Huti borci proveli masovno noćno bombardiranje Saudijske Arabije u kojem je poginula najmanje jedna osoba.

Pripadnici Huti milicija i pokreta Ansarullah su ukupno ispalili sedam balističkih raketa na teritorij saudijskog režima, koji je protiv Jemena pokrenuo agresiju u ožujku 2015.

Tri balistička projektila su bila lansirana na prijestolnicu saudijskog režima, Rijad, dva na južni grad Jizan, a druga dva na gradove Najran i Khamis Mushait, uz granicu s Jemenom.

VIDEO – Saudijska protuzračna odbrana odbija napad jemenskih projektila

Glavni tajnik arapskih koalicijskih snaga koje na čelu sa Saudijskom Arabijom provede napad na Jemen, pukovnik Turki Al-Maliki, rekao je da su svi projektili neutralizirani sustavima protuzračne obrane.

Svih sedam balističkih projektila je  presrela i uništila saudijska protuzračna obrana. Prema preliminarnim podacima, zbog presretanja i uništavanja projektila su njihovi dijelovi pali na stambena područja i uzrokovala smrt jednog državljanina Egipta, kao i materijalnu štetu na imovini civila. Sve potrebne detalje uskoro će otkriti ovlašteni izvori”, kazao je pukovnik Turki Al-Maliki.

Očevici u Rijadu su potvrdili brojne eksplozije na nebu. Prema lokalnim izvorima, cilj jednog od projektila je bila Međunarodna zračna luka “Kralj Khalid” koja se nalazi 35 km od glavnog grada. Osim toga, na snimkama se vidi i otkaz bar dva projektila tipa MIM-104C sistema “Patriot”, koji je lansiran da odbije napad jemenskih milicija.

Video – Otkaz i pad projektila MIM-104C sistema “Patriot”

Podsjetimo Saudijska Arabija i saveznici saudijskog režima od ožujka provode agresiju protiv Jemena.

Jemensko Ministarstvo za ljudska prava je priopćilo kako je u tijeku saudijske vojne kampanje protiv siromašne arapske zemlje ubijeno i ranjeno više od 600 000 civila, uključujući više od 250 000 djece. Ministarstvo je u priopćenju objavljenom u nedjelju najavilo da je u zračnim udarima saudijske koalicije od ožujka 2015. godine život izgubilo više od 38 500 ljudi.

Među mrtvima je 2 949 djece i 8 979 žena. Ističe se da je saudijska vojna agresija neizravno uzrokovala smrt 296 834 ljudi, najviše zbog teške neishranjenosti, a 17 608 civila je umrlo zbog nemogućnosti putovanja u inozemstvo na liječenje. 1 200 ljudi je umrlo zbog zatajenja bubrega, a još 2 236 od kolere.

U priopćenju se navodi kako je zločinima počinjenim od strane prosaudijskih militanata ubijeno ili ranjeno 2 361 civila.

Nakon detaljnog izvješća o stradalima, razorenoj infrastrukturi i humanitarnoj katastrofi u Jemenu su Huti borci u znak odmazde proveli raketni napad na Saudijsku Arabiju. Mediji javljaju da su se koristili projektilima “Burkan 2-H” koja po klasifikaciji spada u balističke rakete kratkog dometa a za pogon koristi tečno raketno gorivo.

 

AnsarullahHutiMIM-104CPatriotTurki Al-Maliki
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitatelj portala
6 godine prije

Opet stradavaju nevini. Zato mi se gadi svaki rat. Pogotovo podao kao ovaj.

NAPOLEON
6 godine prije

Uzorak ankete na indexu je sad 4000 a 72% za RF

iskander
6 godine prije

to su saudijci sami sebe satrali sa patriotom…ili je možda odbio služiti islamistima

Ivo
6 godine prije

saudi očito koriste modificiranu verziju patriota, namjenjenu za udare po susjedstvu oko lansirnih rampi. Nema neku korisnu svrhu s obzirom da su u vlastitom glavnom gradu, ali valjda su ih bar dobili s popustom.

....
6 godine prije

Provjerava se mogucnosti obrane, bude sljedeci put 14 i trebalo bi trazit ranjivija mjesta. Ovo sto napadaju najjace branjeno je cist psiholosko, ako slucajno samo jedna prodje …

Lindita
6 godine prije

Pa još sinoć na YouTubeu je bilo snimaka građana Saudije gdje patriot sistemi su zakazali i gdje se vidi da balističke rakete padaju ….

max
6 godine prije

Bez obzira da li će sve rakete biti presretnute ili ne , ove salve koje dolaze imaju snažan psihološki i ekonomski učinak na SA. Sasvim je svejedno da li će sve rakete biti srušene ili će samo 1 proći. To znači da Rijad postaje ratna zona a iz takve zone kapital bježi krupnim koracima. pritom ih “službeno” ne napada iran već njihovi slabije naoružani posrednici.
Tko god ima išta soli u glavi može zamisliti kako bi izgledala salva ispaljena iz Irana da do nje dođe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI