Kafkijanski proces u SAD-u – Demokrati tužili Rusiju, stožer Trumpa i WikiLeaks

Putin haker
10 komentara

The Washington Post javlja da je Nacionalni odbor američke Demokratske stranke podnio višemilijunsku tužbu protiv ruske vlade, izbornog stožera predsjednika Trumpa i WikiLeaksa, optužujući ih za urotu i ometanje predsjedničke utrke 2016. Kako prenosi list, američki demokrati se nadaju odšteti za napad hakera na računalne mreže Demokratske stranke tijekom izborne promidžbe i objave ukradenih dokumenata, ali da će prisiliti optuženike na priznanje krivnje. Ako sud prihvati tužbu, nema sumnje da ćemo svjedočiti procesu kakvog nije mogao zamisliti ni Franz Kafka.

Američki Nacionalni odbor Demokratske stranke je u petak podnio višemilijunsku tužbu protiv ruske vlade, izbornog stožera predsjednika Trump i WikiLeaksa, optužujući ih za urotu i ometanje predizborne utrke 2016. Okrivljeni su, prema Demokratskoj stranci, krivi za poticanje birača da glasaju za Donalda Trumpa, prenosi The Washington Post.

U tužbi podnesenoj Saveznom okružnom sudu na Manhattanu se navodi da su zaposlenici izbornog stožera Trumpa bili u dosluhu s ruskom vladom i glavnim obavještajnim agencijama na štetu kandidatkinje Demokratske stranke, Hillary Clinton, čime su pomogli Donaldu Trumpu.

Pretpostavlja se da su računalne mreže Demokratske stranke bile hakirane od njih toga, a ukradene informacije su  objavljene na internetu.

Verzija WikiLeaksa je da računalne mreže demokrata nisu bile hakirane, nego im je podatke dostavio jedan od članova Demokratske stranke koji se nije slagao s uklanjanjem Bernia Sandersa iz kampanje, zbog čega je ukrao podatke i dostavio WikiLeaksu. Suradnici Hillary Clinton tvrde drugačije.

“Tijekom predizborne kampanje 2016. Je Rusija provela veliki hakerski napad na naše mreže, a zainteresirani i aktivni partner joj je bio u sjedištu stožera Donalda Trumpa”, rekao je predsjednik odbora Tom Perez.

Navodni ruski hakeri

Perez je optužio aktualnog predsjednika za “izdaju i suradnju s vanjskim neprijateljskim silama, samo kako bi osigurao pobjedu na izborima”.

Kako piše američki list, američki državni odvjetnik Robert Mueller još uvijek vodi istragu o navodnoj suradnji Trumpovih suradnika s Rusijom.

Prošli mjesec je Odbor za obavještajne djelatnosti američkog Zastupničkog doma naveo kako nije pronašao nikakve dokaze za takvu suradnju, ali taj zaključak nisu podržali članovi odbora iz Demokratske stranke. Predsjednik Trump je u više navrata zanijekao postojanje bilo kakvog sporazuma ili drugih ilegalnih aktivnosti s njegove strane.

The Washington Post piše da bi se demokrati mogli suočiti s pravnim poteškoćama zbog podnošenju zahtjeva protiv druge države, osobito s obzirom na činjenicu da su strani sile suverene i imunitet ih štiti od većine američkih tužbi. No, demokrati tvrde kako Rusija, zbog hakiranja računalnih sustava i zadiranje u privatni posjed stranke, ne može računati na zaštitu.

Pravna taktika Demokratske stranke u ovom slučaju je pozvati se na poznati slučaj “Watergate”. 1972 . je Nacionalni odbor Demokratske stranke podnio je tužbu protiv izbora Richarda Nixona u iznosu od milijun dolara. Tada je afera izbila zbog optužbi za prisluškivanje predizbornog stožera kandidata demokrata.

wikileaks

The Washington Post podsjeća da su demokrati tada dobili parnicu i stranka je dobila odštetu od 750 tisuća dolara. Međutim, afera “Watergate” je bila unutarnja američka stvar, dok ovdje imamo Rusiju kao suverenu državu i WikiLeaks, kojeg je kao entitet u pravnom smislu teško definirati.

Prema predstavnicima demokrata, hakerski napadi na njihova računala su potkopali mogućnost stranci da komunicira s biračima, prikupi donacije i da djeluje učinkovito. Osim toga, uvijek prema dužnosnicima bliskima klanu Clinton, “neki su članovi pretrpjeli osobne uvrede, od kojih su neke bile opasne po život”.

Uz naknadu štete od više milijuna dolara, tužba traži da optuženici priznaju odgovornost za hakiranje računala, krađu informacija i njihovu distribuciju kako bi utjecali na ishod izbora.

Kao temelj za tužbu Nacionalni odbor Demokratske stranke je sudu dao detaljan opis hakerskih napada na njihova računala i mrežu Demokratskog nacionalnog kongresa, kao i epizode u kojoj su ključni suradnici Trumpa navodno izvijestili kako Rusija ima informacije kojima se može diskreditirati Hillary Clinton.

Tužba posebno spominje predsjednikova sina Donalda Trumpa mlađeg, njegovog zeta Jareda Kushnera, voditelja izbornog stožera Paula Manaforta i njegovog pomoćnika Ricka Gatesa.

No, tužba se ne zaustavlja ovdje. Tužena je i ruska obavještajna služba GRU, jedna od najtajnovitijih na svijetu, koja je optužena za hakerski napad. Optužen je i WikiLeaks, koji je objavilo ukradenu elektroničku poštu demokrata, te utemeljitelj ove skupine Julian Assange.

Prema pisanju američkog lista, tužba detaljno opisuje povijest ” dugoročnih osobnih i profesionalnih veza predsjednika Trumpa s Rusijom, još od ’80-ih, kada je kao američki biznismen posjetio Sovjetski Savez, odnosno Moskvu “. Pravnici Demokratske stranke su uvjereni da su optuženici pripremili plodno tlo za zavjeru i ometanje izbora 2016.

NATOWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Cijela teorija o “kradji” podataka pala je uvodu kada je po timestamp-ovima kopiranja postalo evidentno da se ono radilo lokalno a ne preko mreze. Sve drugo su lazni plasmani dezinformacija kako bi se prikrio smrad. Usput, kako to da tzv. “demokrate” ne muci cinjenica kako je hillary clinton na antidemokratski nacin uklonila svojeg konkurenta Bernia Sandersa iz predsjednicke utrke ? To je urota koja se zaista dogodila i zaista je primjer diktatorskog, despotskog mentaliteta koji sociopatkinja posjeduje. Kako to nije bila niti jedna naslovnica NYT-a, WP-a i ostalih marketinskih agencija ? Svim tim silnim demokratima i borcima za slobodu, svim tim udrugama za promicanje tolerancije i vansvemirske ljubavi, novinarima, glumcima i piscima Harrya Pottera nije se ni na trenutak upalila lampica da bas i nije najbolja praksa nekome onemoguciti natjecanje ? Yeah, right. Svi oni imaju svoje interese, a sloboda im je zadnja rupa na svirali – tek kada dobro… Čitaj više »

Oko
6 godine prije

Sudija prvog opstinskog suda u BG-u je osudila Bila Klintona na 15 god zatvora . Cisto da se zna od koga prepisuju

Laki Topalović
6 godine prije

Bum te tužil,…kak Zagorci. Ne buš ti mojega grunta. ( Bez uvrede,… svim Zagorcima 🙂 )

Laki Topalović
6 godine prije

Hoće ruske vode, hoće tužit vladu, što nema na svijetu, hoće …WikiLeaks, kako se može tužit WikiLeaks? Oni su ludi?

Ive
6 godine prije

SAD je duboko u glibu vlastita dreka i nikao da izadje van, kada svaki dan tone sve dublje, uskoro bi ih drek mogao progutati poput zivog blata.

Nik
6 godine prije

Nije problem sta oni tuzu problem je sta oni stvarno viruju da imaju pravo na to kao da zive u nekom paralelnom svemiru….

Sinisa
6 godine prije

Mozete li zamisliti kolike su basnoslovne sume novca ti zlotvori zaradili samo od trenutka ubistva Kenedija pa do danas….koliko su zla uspjeli napraviti,koliko bi manje zla napravili da je Kenedi uspio u naumu ogranicenja FEDa i militantnog lobija.

Jordan
6 godine prije

Ovo je kraj tzv “Demokratske stranke” u USA.

wetzer maja
6 godine prije

usa tzv. demokrati tj. ekstremna ljevica siri mrznju, ubitacne namjere i ratho-huskacke namjere. psihicki bolesnici – dokazano. masa psihofarmaka vozi se redovito u us-kongres.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI