Kijev želi da udari Krim raketama koje isporučuju SAD

HIMARS
65 komentara

Kijev vidi poluostrvo Krim kao glavno vojno središte i legitimnu metu za oružje dugog dometa od strane Zapada, izjavio je u subotu portparol ukrajinske Uprave za obavještajne poslove pri Ministarstvu odbrane Vadim Skibitskiy.

Zvaničnik je to rekao dok se uživo pojavio na TV kanalu 1+1, nakon što je upitan da li Ukrajina može koristiti američke M142 HIMARS i M270 MLRS višestruke raketne sisteme za napad na Krim.

„Poluostrvo Krim danas je postalo čvorište za kretanje sve opreme i naoružanja koje dolazi iz Ruske Federacije na jug naše države. To je, prije svega, skup vojne opreme, municije i materijala koji su koncentrisani na Krimu, a potom poslani za snabdijevanje ruskih okupacionih snaga“, naveo je Skibicki.

Kijev takođe nastoji da napadne ratne brodove ruske Crnomorske flote, stacionirane na Krimu, nastavio je Skibitski. Ratni brodovi se koriste za lansiranje krstarećih projektila i stoga su “među ciljevima koje se moraju pogoditi kako bi se osigurala sigurnost građana, naših postrojenja i Ukrajine općenito”, objasnio je on.

Prijetnja dolazi dan nakon što je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov objavio da je Kijev dobio svoje prve M270 MLRS sisteme. Zvaničnik nije precizirao da li su sistemi već raspoređeni na bojnom polju, niti odakle su tačno stigli. Ranije se London obavezao da će isporučiti najmanje tri sistema ovog tipa.

M142 i M270 su zapravo dvije varijante istog sistema. Gusjeničnom M270 nedostaje mobilnost kao HIMARS baziran na kamionu, ali ima dvostruko više lansirnih cijevi od 277 mm – 12 u odnosu na šest.

Ipak, sistemima nedostaje domet neophodan za direktan udar na rusko poluostrvo Krim. Sistemi, međutim, mogu biti opremljeni modulima Army Tactical Missile System (ATACMS) za lansiranje težih projektila, dometa do 300 kilometara (186 milja).

Dok je Kijev tražio da nabavi tako dalekometnu municiju, čini se da Vašington oklijeva da ih isporuči zbog straha da će biti upotrijebljena za pogađanje duboko u rusku teritoriju i uvelike eskalirati tekući sukob. Međutim, čini se da je Krim poseban slučaj, s obzirom da ga ni Vašington ni Kijev ne priznaju kao sastavni dio Rusije. Krim je izglasao da napusti Ukrajinu i pridruži se Rusiji u martu 2014., nakon puča na Majdanu u Kijevu koji podržavaju SAD.

Čini se da je Kijev fiksiran na ciljanje na Krim u cjelini, a posebno na Kerčki most, izgrađen da pojednostavi vezu s ruskim kopnom. Rušenje mosta je više puta iznošeno kao ideja od strane najviših ukrajinskih zvaničnika u proteklih nekoliko mjeseci uprkos činjenici da je Moskva zauzela jugoistok Ukrajine, uspostavljajući kopnenu vezu sa Krimom.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Kerečki mostrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Amerima nije preostalo drugo nego da Zelenskom isporuce takticko nuklearno oruzje.

Medo
1 godina prije

Konačno. Rat ide prema kraju. Nakon ovog poteza od ovih idiota i lizača američkih guzica nabu niš ostalo.

Ringo10a
1 godina prije

Rusi su shvatili da moraju potpuno uzeti cijelu Ukrajinu I likvidirati banderovsku vlast
Pa koliko traje da traje

darijoman
1 godina prije

A ja budala majko mila

Ilija Petrović
1 godina prije

Rusi nisu zauzeli 20% Ukrajine za 5 mjeseci rata.

hiber
1 godina prije

Nije Šojguu problem sto raketa od 100 kg moze pogoditi Krim, već je problem sto su ovi HIMARS kompleti dizajnirani za zaustavljanje sovjetskih pješačkih prodora. Dakle, jedan komplet 6 raketa A30A1 čisti 0,25 km3. Cetiri M270 sa 4×2×6 čisti par km2 napadača i to na prilično jeziv način kojemu može odoliti samo čvrsti oklop. Koji je, upsss vec otišao ranije… Dakle, svi u napad. Aje, izvolte, prvo vi…Samo budala moze sada ici sada u napad osim mic, po mic… A i to je problem….

Probuđeni
1 godina prije

Putin: moj plin, moja pravila
Zelenski: moja livada, moja pravila

Bosna
1 godina prije

Rata ce biti i eskalirat ce. Amerika ce osigurati da obje strane ginu…sto ih vise pogine bolje za London, Washington, Varsava…

123
1 godina prije

Znam, negdje mjesta ima
na svijetu kojem živimo mi
još negdje sunca ima
gdje postoje još sni
Neka cijeli ovaj svijet
još sja u suncu
neka naša Zemlja sva
postane sretna
Neka cijeli ovaj svijet
zove se bajka
zelena i mirisna
cvjetna sva i nevina
livada iz sna

eks
1 godina prije

Odgovor Medvedeva : “udar na Krim biće sudnji dan za Kijev” .

Meštar
1 godina prije

Trebaju Ukrajinci udarit Ruse sa svime što imaju, ali mislim da su ovaj rat izgubili. Trebali su još pregovarati s Putinom dok se dobro ne pripreme. Lakomisleno su prihvatili borbu. Mi Hrvati smo pregovarali do 95. , a onda smo se silovito zaletili do Banja Luke i sravnili okupatora.

gargamel.
1 godina prije

Slijedi i zvanicna objava rata Ukrajini. Tako da sve, apsolutno sve postaje legitiman cilj. Posebno ce biti fokus na satelite, tako da mogu sa tim oruzjem pravac otpad.

mrdo
1 godina prije

Napad na ruski Krim bi značio totalni rat, mobilizaciju u Rusiji i nestanak bivše Ukrajine. Za sada je samo operacija dencifikacije i demilitarizacije tamnice naroda bivše Ukrajine u toku, od koje bi ipak neki komad mogao da opstane kao “ukrajina”, a, ako ukro-nacisti budu pretjerali u čačkanju mečke, onda neće ostati ništa.

Kalle balle
1 godina prije

A onda nema vise Kieva. Jadni slaveni za kabalu gnjoje zemlju.

Lucija, prva
1 godina prije

“Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da je u crnomorskoj luci Odesa pogođeno skladište protubrodskih projektila Harpoon, a višecijevni raketni sustav HIMARS isporučen iz SAD-a pogođen je u istočnoj regiji Donjeck.”

Ovo je iz jednog komentara. Neprovjereno.
Ako je točno, to je kraj Himarsa, jer ih je dopremljeno 6 komada.

ad astra
1 godina prije

Medvedev kaže da ako Ukrajina napadne Krim da im slijedi strašan scenarij. Iz jedne takve izjave da se iščitati da se Rusi boje takvog slijeda događanja. Pa zamisli, oni u ratu koji im ne ide baš kako su zamislili ne koriste sve svoje kapacitete. Naivna tvrdnja je da će upotrijebiti nešto što će biti strašno za Ukrajinu. Jedino što mogu upotrijebiti je nuklearno naoružanje. Ali tu ćemo stati jer to ulazi u jednu drugu fazu lamentiranja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI