Kina u Iranu preuzima projekte EU kompanija koje bježe zbog Trumpovih sankcija

Kina i petrodolar
35 komentara

Kao što se moglo pretpostaviti, upražnjena mjesta u iranskoj ekonomiji, koja nastaju bijegom europskih kompanija, popunit će Kina i drugi akteri globalne ekonomije koji se ne boje i nemaju se razloga bojati američkih sankcija.

Kineski naftni div CNPC zamjenjuje francusku tvrtku Total u razvoju iranskog polja Južni Pars, prenosi iranska državna agencija IRNA.

China National Petroleum Corporation (CNPC) stekla je dionice francuske tvrtke Total i upravljat će većinom ekstrakcije nafte na “Projektu 11” ovog naftnog polja koje se nalazi na jugozapadnom dijelu Perzijskog zaljeva.

Dužnosnik iranskog Ministarstva nafte Mohamad Mostafavi rekao je za agenciju IRNA da je CNPC je zamijenio Total,  nakon što su Francuzi odlučili odustati od svog poslovanja u Iranu sredinom 2017. godine, zbog straha da će američke sankcije protiv Teherana naštetiti drugim međunarodnim sporazumima francuske kompanije.

Kina preuzima francuski udio u trenutku  nakon što je američki predsjednik Donald Trump pozvao međunarodne tvrtke da odustane od poslovanja u Islamskoj Republici, ako ne žele da im bude ugroženo poslovanje na američkom tržištu, gdje će biti pogođeni sličnim kaznama onima koje su nametnute Teheranu.

U svibnju se čelnik Bijele kuće odlučio jednostrano povući iz nuklearnog sporazuma kojeg su 2015. godine potpisali Iranu i Grupa 5 + 1, koja obuhvaća SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Kinu i Rusiju, plus Njemačku.

Mostafavi je objasnio kako nakon preuzimanja mjesta Totala kineska državna kompanija posjeduje 80 posto dionica u projektu vrijednom 5 milijardi dolara.

Također je istaknuo da je CNPC jedna od pet najvećih naftnih kompanija u svijetu s održivim i brzim rastom, koja se nametnula kao glavni konkurent na međunarodnom tržištu.

Total je odustao od posla u Iranu, iako ima potporu Europske unije, koja je 6. kolovoza usvojila zakon kako bi zaštitila europske gospodarske subjekte koji su uključeni u poslovanje s Iranom i kako bi se izbjegao utjecaj jednostranih američkih sankcija.

Bruxelles je priopćio kako europske kompanije i poslovni subjekti ne moraju poštivati američke zakone, već samo sankcije Ujedinjenih naroda, ali su europski dužnosnici rekli da su svjesni straha europskih tvrtki od sankcija njihovih projekata koje imaju u Sjedinjenim Državama ili gubitka suradnje s američkom stranom, te da će mnogi, unatoč zakonu, vjerojatno napustiti Iran.

Kina je uzela upražnjeno mjesto nakon bijega francuskog Totala, a za pretpostaviti je da će Kina i Rusija ući u projekte u zrakoplovstvu i drugim unosnim poslovima iz kojih će se povući kompanije poput Airbusa, Boeinga i drugih.

CNPCNuklearni sporazumSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aragorn
5 godine prije

put svile pravo napreduje,bravo za Kineze
sad zanima me sta ce EU firmama bit jeftinije,USA ili EU sankcije?

Ivo
5 godine prije

Ameri nisu budale da ne znaju da je ovo neminovna posljedica njihovih odluka, dakle u pitanju je plansko jačanje Kine i Rusije na račun Usa i Eu. Pitanje je samo tko i što stoji iza toga,i koji je konačni dizajn u pitanju.

Reklo bi se da je kapital odlučio napustiti iscijeđene llešine dojučerašnjih neprikosnovenih sila i preseliti se u svježe i zdravije države u usponu. I to planski obavljaju. Sve te priče o sankcijama i lukavim protumjerama su mazanje očiju za raju, reklo bi se.

Adriana
5 godine prije

Za koji mjesec, kad nabiju još sankcija na Rusiju, Total će se valjda isto tako povući i iz Jamal LNG projekta i prepustiti svoj udio Kinezima.
Ako EU komisija održi svoje o sankcijama EU na takve tvrtke, hoće li im Trumpov golub na grani dostajati za poslovanje? Bez obzira na puzanje, Trump ih jednim tweet-om izbaci i iz poslovanja s USA, razlozi – nebitno.

cool
5 godine prije

Ova zima će biti 55% hladnija nego prošla, što će biti veselja 🙂 !

Ivan
5 godine prije

Uuropljani, uzdajte se u Jean Clovn Junckera

Ivan
5 godine prije

Ima li Jean Cloude Juncker od rođenja problema sa silom gravitacije ili. . .

damir zimsek
5 godine prije

bolje kina i rusija nego anglo-američka demokracija etc…

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Vjerovatno rade,neće valjda meni i tebi dolaziti na ispovijed?!

Fidel
5 godine prije

Tabletice i na spavanje, smaraš sa glupostima…

luni lunovic
5 godine prije

ima sacekaj jos da saudijci posalju jos koji odred oko tvoje kuce ili stana pa ces vidjeti kako ti brzo rijesavas probleme

radisa
5 godine prije

Ma sve je borba protiv Inter-Alpha Group iz londre i njegovog pajdaša iz fed-a ta kupola mora otići sa svojim saradnicima do gvantanama….

palermo
5 godine prije

Nadam se da Kina neće pokušati ucjenjivati Iran koji će biti stjeran u kut ovim sankcijama. Mada su već naiučeni na iste, pa će ih valjda lakše i prebroditi.

palermo
5 godine prije

Tiha voda brege dere.

Lala
5 godine prije

Nekada je SSSR bio jako usamljen, ali danas postoje uz Rusiju još ekonomske sile kao Kina, Idija, a sledečih 20 godina još neke zemlje, čiji napredak više neće zavisiti od Amerike ili EU. Čudi me da EU već ne vidi da ne može da preživi ako se bavi sankcijama i ti glupostima.

Tkornjaca
5 godine prije

Macron je rekao budimo bolji s Kinom.Usa je ionako potrosena

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI