Koronavirus otkrio „strateški neprihvatljivu“ razinu Amerike o uvozu

Kriza - SAD - Kina
27 komentara

Pandemija je, osim što je na koljena stavila prividno najnapredniji zdravstveni sustav na svijetu, otkrila i njegovu krajnju krhkost, nezgrapne mehanizme i aproksimaciju. U američkom slučaju, hitnost ukazuje na još jednu manu, a to je ekstremnu ovisnost nacionalnog zdravstvenog sustava o medicinskom uvozu, prije svega zbog nedovoljne unutarnje proizvodnje. Koji je razlog zašto jedna od najmoćnijih zemalja svijeta gotovo u potpunosti ovisi o lijekovima i opremi iz inozemstva?

Najbanalniji. Uvoz iz inozemstva, u prvom redu Kine, košta manje od proizvodnje od proizvodnje u Americi. Ali ako izbije pandemija, a uvoz se zamrzne, sve se pretvara u dramu. Tako su već danima američki liječnici i medicinske sestre prisiljeni prati uređaje izbjeljivačem i ponovno ih koristiti u sljedećim smjenama. I još nitko ne zna koliko dugo.

Prigovor dolazi od trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera, koji je u ponedjeljak rekao da će Sjedinjene Države nastojati promicati veću domaću proizvodnju ključnih medicinskih potrepština, jer je koronavirus otkrio strateške ranjivosti američkog sustava javnog zdravstva, ako tako nešto uopće postoji.

Lighthizer je rekao ministrima trgovine na sastanku G20 da Washington priznaje potrebu za rješavanjem poremećaja u lancu opskrbe i da je svjestan utjecaja svojih akcija na susjede. U ovoj krizi Washington saznaje da je pretjerana ovisnost o drugim zemljama kao izvoru medicinskih proizvoda i zaliha, posebno po niskim cijenama, stvorila stratešku ranjivost zdravstvenog sustava i američke ekonomije općenito. To je bio razlog zbog kojeg je Trump prihvatio čak i rusku pomoć.

Lighthizer je također upozorio na napore da se zdravstvena i ekonomska kriza iskoriste za poticanje drugih programa u trgovini ili na drugom mjestu. Pohvalili su ga neki dužnosnici koji se boje da bi Kina mogla iskoristiti krizu da bi potaknula otkazivanje ili barem smanjenje carina prije nego što ispuni svoje obveze oko kupnje temeljem trgovinskog sporazuma potpisanog u siječnju. Neke američke tvrtke pogođene carinama su zatražile od Washingtona da im pomogne u vrijeme velikih zatvaranja u Sjedinjenim Državama, koja se provode s ciljem suzbijanja širenja virusa. Drugi vrše pritisak na Trumpovu administraciju da carine ostanu netaknute. Savjetnik Bijele kuće Peter Navarro radi na izvršnom dekretu koji bi proširio odredbe „Kupuj američko“ na medicinski i farmaceutski sektor, što je promjena koju su kineski dužnosnici opisali kao nerealnu i nepromišljenu u scenariju u kojem je 97% antibiotika prodanih u Sjedinjenim Državama iz Kine.

Drastični pad uvoza

Kritični nedostatak sanitetskog materijala u Sjedinjenim Državama, uključujući testove i briseve, zaštitne maske, kirurške kute i sredstva za čišćenje ruku, povezan je s naglim padom uvoza, uglavnom iz Kine.

Komercijalni podaci koje je objavio Associated Press pokazuju pad isporuka koji je počeo sredinom veljače nakon što je Kina odlučila zatvoriti tvornice i obustaviti neku trgovinu. Nekim hitnim odjelima, bolnicama i klinikama u Sjedinjenim Državama sada je ponestalo ključnog medicinskog materijala, dok se u drugima dijeli osobna zaštitna oprema kao što su rukavice i maske. Sjedinjene Države računaju da će dobiti ogromnu većinu novih medicinskih potrepština iz Kine, ali kako su se kineske tvornice posljednjih tjedana polako počele vraćati na normalan režim rada, nema sumnje da će unutarnje potrebe Kine imati prioritet.

Posljednja isporuka N95 maski za medicinsku upotrebu stigla je iz Kine prije otprilike mjesec dana, 19. veljače. U posljednjih mjesec dana stiglo je samo 13 pošiljki nemedicinskih N95 maski, što je polovina isporuke koje su stigle u istom mjesecu prošle godine. Suočeni s ovim nedostatkom, američki guverneri su se uspaničili, jer neke bolnice imaju nekoliko dana autonomije, a poticaj predsjednika Donalda Trumpa da kupuju maske na otvorenom tržištu nije vrijedio ništa.

Maske N95 kao da su postale suho zlato, čak i skuplje. Podaci o uvozu sredstava za čišćenje i tampona govore sami za sebe. Uvoz ove robe je pao za 40%, a uvoz N95 maski za 55%. Samo tržište kirurške odjeće, obično iz Kine, nije uzdrmano, jer američki uvoz sada gleda u Honduras, dok će medicinske rukavice uvesti iz Južne Koreje.

Što bez Kine?

Sredinom veljače je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je globalna potražnja za sigurnosnim uređajima 100 puta veća od uobičajene. Cijene su bile 20 puta veće, a zalihe su nestale. Unatoč tome, podaci o saveznim ugovorima pokazuju da nije učinjeno ništa da bi se moglo nastaviti poslovati kao i obično.

Ovdje veliku ulogu igra i sam sustav, kojeg Bloomberg ne zove „sustav javnog zdravstva“, već američka „bolnička industrija“.

Trgovinske politike nisu pomogle. Carine  na medicinske potrepštine učinile su ih skupljima i otkazane su tek 5. ožujka, čak i ako su zdravstvene udruge još 2019. zatražile od uprave da izuzme od carina predmete poput maski, rukavica i odjeće. Sada i zemlje poput Južne Koreje, Indije i Tajvana blokiraju izvoz medicinskih potrepština, jer im trebaju za njihove građane, ostavljajući tako Sjedinjenim Državama malo izbora.

Smanjuju se i isporuke lijekova i medicinskog materijala bez recepta. Na primjer, u ožujku 2019. godine je u luke Sjedinjenih Država stiglo deset pomorskih kontejnera punih medicinskih termometara, a u ožujku 2020. samo pet. U nastojanju da popuni izvoznu prazninu je tvrtka 3M sa sjedištem u Minnesoti ubrzala rad u pogonu u Aberdeenu, Južna Dakota, proizvodeći milijune N95 maski mjesečno. Tvrtka također povećava proizvodnju kirurških maski. Savezni ugovor s tvrtkom 3M za 4,8 milijuna dolara u N95 maskama kaže da će maske biti isporučene 30. travnja, tek za mjesec dana.

U međuvremenu, dok Amerika preispituje koncept međuovisnosti, iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dolazi preporuka za zdravstvene radnike da zamijene nedostupne maske maramama.

Sve ovo je posljedica izmještanja ove industrije u Aziju, a sustav kao takav, gdje država može pokušati, ali ne i narediti privatnim kompanijama da posluju da zadovolje potrebe sustava, sada pokazuje svu svoju ranjivost.

COVID-19uvoz
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
4 godine prije

Kina treba jednostavno prestati sa isporukama medicinske opreme americi,kao odgovor na sve sankcije,carine i ostalo.Ako to ne urade amerikanci ce biti samo jos gori,vec sada najavljuju nove sankcije za kineski Huawei.

Alen
4 godine prije

Koji je razlog ?
I onda je Hajnc ” otvorio ” Kinu !

Dejan
4 godine prije

Ta ruska pomoć Americi je sve samo ne pomoć, to Amerika nije dobila na poklon već plaća.

Kunta Kinte
4 godine prije

neka crkne stoka samo siju ratove po svijetu
dabogda svi pocrkali

Dejan
4 godine prije

Nešto ovde nije jasno – ima komentatira koji pričaju da je korona virus prevara a zdravstveni sistemi mnogih zemalaj pucaju. Zar misle da je Americi super što ima nestašice osnovnog zdravstvenog matrerijala?. Pa je počela da razbojnički otima drugim državama neka sredstva. To je baš dokaz da je korona prevara. Ili su takvi komentatori prevara? Biće da su komentatori prevara.

crna guja
4 godine prije

njgdar ne bi kak bu i nigdar bi kak bu bi kak bu

Alex
4 godine prije

Može Trump narediti kome što hoće, a to i čini. Treba samo skužiti što nedostaje, pa će se već idući dan pičeti proizvodit u USA, poput respiratora, npr. Problem je što se radi o zemlji sa 330 milijuna stanovnika, pa za sve treba vremena.

Mickey
4 godine prije

Jako mali deo bruto zarade u SAD cini realna proizvodnja, Poljoprivreda,Vojna Industrija i Microelectronika. Tu cak ne bi ni Naftnu Industriju svrstao posto je tek zadnjih 5-6god SAD postao sa naftom iz skriljaca relevantan factor u proizvodnji (ne preradi) nafte.Ostalo su sve usluge i prerada a lavovski deo su spekulacije na trsistu. Zahvaljujuci FED-u i Petro-Dollaru Ameri su mogli da zive po principu, mislim da je rekao Jerome Powell, drugi ce da rade a mi cemo da trosimo.Mnogi kazu da nije obican Amerikanac kriv a ja vidim da se nesto puno i ne protive sto u Kini, Indoneziji,Tajlandu, klinci od 14-15god imaju krvave ruke od dvanaestocasovnog sivenja Nike patika za 6$ na dan.Cini mi se da je toom “Standardu” dosao kraj i da ce i oni za svoju platu ubuduce moci da kupe 3-4 para “Original Nike” umesto 30-40 kao sto je bilo dosad. Nije mi zao nimalo.

dulebg
4 godine prije

Mislim da su cene u američkom zdravstvu preduvane, baš kao i troškovi armije, školovanja, pa i komunalija i stanovanja. Sve to drži ista mafija i nabija cene, a narod ko stoka – ćuti i plaća.

Lucija
4 godine prije

😃 ameri su o z b i lj n o mislili – ratovat protiv – Kine?
Protiv koga, zapravo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI