Kineski uvoz prirodnog plina raste

Plin
3 komentara

Kupnje od siječnja do travnja skočile su za 21% u usporedbi s istim razdobljem 2023

Kineski uvoz prirodnog plina skočio je za gotovo 21% u prva četiri mjeseca ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2023., prema carinskim podacima. Ovo dolazi kao dio ukupnog povećanja izvoza i uvoza zemlje u travnju nakon pada prošlog mjeseca.

Najveće svjetsko gospodarstvo prema paritetu kupovne moći (PPP) uvezlo je 43 milijuna tona prirodnog plina u razdoblju od siječnja do travnja 2024., što je povećanje od 20,7% u odnosu na prethodnu godinu, izvijestila je kineska carina. Samo u travnju zabilježen je uvoz od 10,3 milijuna tona, naglašavajući kontinuirani zamah u uvozu plina.

Prema kanadskom prodajnom mjestu Natural Gas World, porast uvoza plina može se pripisati nižim globalnim cijenama LNG-a.

Prosječna uvozna cijena plina u tom je razdoblju, prema podacima carine, pala za 15 posto. Kina uvozi plin putem plinovoda i u ukapljenom obliku, ali carinska izjava ne daje raščlambu uvoza prema vrsti. Ukupna vrijednost plina kupljenog tijekom prva četiri mjeseca ove godine iznosila je više od 21 milijarde USD.

Azijska nacija također je uvezla 28,6% više rafiniranih naftnih proizvoda i 2% više sirove nafte tijekom izvještajnog razdoblja u usporedbi s prošlom godinom.

Isporuke iz Kine porasle su 1,5% na godišnjoj razini prošlog mjeseca nakon pada od 7,5% u ožujku, primijetio je Reuters. Uvoz u travnju porastao je za 8,4%, preokrenuvši pad od 1,9% u ožujku.

Kineski uvoz iz Rusije porastao je prošlog mjeseca, kao i uvoz iz SAD-a i EU-a, unatoč padu izvoza u sve tri zemlje, izvijestio je CNBC pozivajući se na vlastite izračune.

Rusija je vodeći izvoznik energije u Kinu. U 2023. kupnja nafte iz Rusije u zemlji porasla je za 24% u odnosu na prethodnu godinu, a LNG-a za 23%. Isporuke plina kroz plinovod Snaga Sibira prošle su godine porasle 1,5 puta na rekordnih 22,7 milijardi kubičnih metara (bcm).

Rusija je preusmjerila svoj izvoz energije u Aziju nakon što je izgubila kupce u Europi zbog zapadnih sankcija zbog sukoba u Ukrajini.

Kina također dobiva LNG iz Australije i Katara, a plin iz plinovoda iz zemalja središnje Azije. Rusija, Saudijska Arabija i Irak bili su glavni kineski izvori uvoza sirove nafte 2023.

Prema podacima kineske carine, u prva četiri mjeseca ove godine poslovanje s EU-om, drugim najvećim partnerom te zemlje, smanjeno je za 1,8 posto, što čini 12,7 posto vrijednosti vanjske trgovine. Najveći trgovački partner Kine bila je Udruga zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), koja čini 15,8% ukupne vrijednosti vanjske trgovine Kine. SAD je treći najveći trgovinski partner Kine, s udjelom od 10,6% u ukupnoj trgovini.

kinaprirodni plinuvoz
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zlovenac
13 dana prije

Danke Amerika.

Max
13 dana prije

Očekivano.

Podsjetnik
12 dana prije

Nekad najprofitabilnija ruska kompanija nedavno je objavila godišnji neto gubitak od sedam milijardi dolara, prvi od 1999. godine, koji je usledio nakon oštrog pada trgovine s Evropom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI