Uvoz ruske nafte od strane Turske dosegnuo je povijesni maksimum

Nafta - Povecanje profita
4 komentara

Turska je povećala kupnju unatoč zapadnim sankcijama, navodi Reuters

Turska je postala najveći uvoznik ruske energije na zapadnoj hemisferi nakon što su europske zemlje obustavile uvoz većine ruske nafte i prirodnog plina, izvijestio je Reuters ovaj tjedan.

Unatoč tome što je članica NATO-a, Turska je odlučila ne prekinuti veze s Rusijom zbog sukoba u Ukrajini, te je umjesto toga produbila gospodarsku suradnju i bilateralnu trgovinu.

Prema izračunima Reutersa, temeljenim na podacima Londonske burze i procjenama trgovaca, turske su tvrtke uštedjele oko 2 milijarde dolara na računima za energiju u 2023. povećavši uvoz snižene ruske nafte i rafiniranih proizvoda.

“Ankara želi kupovati više od svog susjeda unatoč zapadnim sankcijama”, piše list.

Podaci navodno pokazuju da su isporuke ruske sirove nafte Urals u Tursku skočile na rekordnih 400 000 barela dnevno (bpd) u studenom 2023., što čini oko 14% ukupnog ruskog izvoza nafte pomorskim prometom prošlog mjeseca.

Očekuje se daljnji porast zaliha u nadolazećim mjesecima, rekao je Reuters pozivajući se na trgovačke izvore.

Turski uvoz ruskog dizela, lož ulja, mlaznog i brodskog goriva također je skočio za 200% u razdoblju od siječnja do studenog 2023. na oko 290 000 bpd.

Trgovci kažu da je Ankara ove godine plaćala između 25 i 150 dolara manje za tonu (između 3,30 i 20 dolara po barelu) ruskog dizela u usporedbi s cijenama za slične vrste u Sredozemlju. Za sirovu naftu, navodno je imao popuste između 5 i 20 dolara po barelu.

“Jeftiniji uvoz energije pomogao je Ankari smanjiti trgovinski deficit i smanjiti pritisak na svoju valutu, koja je do sada ove godine devalvirala 30 posto”, piše Reuters.

Unatoč upozorenjima SAD-a da bi se Turska mogla suočiti s kaznama ako se dokaže da pomaže Rusiji da zaobiđe zapadne restrikcije, Ankara je inzistirala na tome da ne planira poduprijeti politiku sankcija Moskvi, tvrdeći da su nam “vlastita korist i prosperitet na prvom mjestu”.

Ruska naftaSankcijeturskauvoz
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 mjeseci prije

Naravo da je skocio turski uvoz kad Izrael trosi ko lud.

Max
5 mjeseci prije

Očekivano.

Gugo
5 mjeseci prije

Brko jebuvijek pametan bio. Vlastita drzava na prvom mjestu a ne kao EU pudlice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI