Kučma je od Trumpa zatražio ispriku zato što su SAD prevarile Ukrajinu

Kucma
33 komentara

Nuklearni klub je prevario Ukrajinu, nakon čega se zemlja dobrovoljno odrekla nuklearnog oružja u zamjenu za sigurnosna jamstva, izjavio je bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma. Prema njegovima riječima političara, zbog toga bi Donald Trump od Ukrajine trebao tražiti oprost.

“Donald Trump bi nam se trebao ispričati zato što je nuklearni klub obmanuo Ukrajinu”, za televizijski kanal Nova24 je izjavio bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma.

Prema ukrajinskoj televiziji, Kučma je u razgovoru s novinarima podsjetio na Memorandum iz Budimpešte, prema kojem se Ukrajina dobrovoljno odrekla svog nuklearnog potencijala u zamjenu za sigurnosna jamstva.

“Mi smo bili prevareni, jer je nuklearni klub obmanuo Ukrajinu. Nema nikakvih jamstava o sigurnosti ni o teritorijalnom integritetu. Zato sam htio pitati što će danas obećati Trump, čiji je glavni prioritet vanjske politike lišavanje Sjeverne Koreje nuklearnog oružja? Ako je prevarena Ukrajina, onda će biti i Sjeverna Koreja, koja je bez nuklearnog oružja ništa. Kakav bi savjet dao Trumpu s tim u vezi? Glavna stvar – potrebno se obratiti Ukrajini i reći: “Oprostite, ja sam spreman aktivnije pomoći Ukrajini u ovoj situaciji, koje je danas užasna”, rekao je Leonid Kučma.

Karta nuklearnog oružja
FOTO: Karta nuklearnog oružja

Bivši predsjednik je podijelio svoju viziju o novom predsjedniku Ukrajine. Predsjednicu nije spomenuo, što znači da Juliju Timošenko, koja je trenutno favorit u izbornoj utrci, unaprijed isključuje kao pobjednicu. Prema Kučmi, novi bi predsjednik Ukrajine trebao biti poslovni čovjek, koji u glavi ima “manje politike i više specifičnosti”.

“Zato što je gospodarstvo važno. Ti se problemi moraju riješiti. Selo i dalje nekako živi, metalurgija malo, ali sve ostalo je nestalo. Zadatak budućeg predsjednika je prije svega da obratiti pozornost na ovo. Ne govorim o pitanjima Donbasa, iako je i to prioritetni problem. Ako imamo snažno gospodarstva, onda nam nitko ne treba, a ako ga nemamo, onda ćemo biti čip u pregovorima između Zapada i Rusije”, izjavio je bivši ukrajinski predsjednik.

Podsjetimo, Memorandum iz Budimpešte  je sporazum između Ukrajine, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, potpisan u mađarskom glavnom gradu 5. prosinca 1994. godine. Prema tekstu memoranduma, Ukrajina se dobrovoljno odrekla svog nuklearnog arsenala, koji je tada bio treći po veličini na svijetu. Rusija, Sjedinjene Države i Velika Britanija su, između ostalog, obećale da će se suzdržati od prijetnje sile ili njezine uporabe protiv teritorijalnog integriteta ili političke neovisnosti Ukrajine.

Međutim, krajem veljače 2014. je državnim udarom prvo narušena politička neovisnost Ukrajine i Moskva se više nije smatrala obveznom poštivati ostatak odredbi iz teksta memoranduma.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dalmata
5 godine prije

Jadna majka svakom narodu kojemu prodane duse probisvjeta(poznati ka ”zapadne demokratske snage”,visepartiski sistem,nevladine organizacije,EU,NATO)koje su instalirane tkz,”demok.izabrane vlade” i koji pustu kugu u svoju zemlju.Ipak,ovi izdresieani Kucic,valjda u ocaju,lipo je reka i upozorija S.Koreju.Pouka za Ruse da najhitnije otvoru vojnu bazu u Siriji sa A-oruzjem.Sila,je jedini jezik koji propale USrA siledije razumu.A za Ukrajinu je doslo vrime za oni dio molitve:(,kad se vrsi ispracaj uz limenu glazbu)”Pomiluj Gospode”,a i ostali Eu,NATO sluge i vazali cekaju red

mars
5 godine prije

Leonide, Leonide, jako je dug spisak prevarenih naivnih budala i kad bi se SAD počele izvinjavati redom svima sa tog spiska, ko zna da li bi za života dočekao izvinjenje. Ali ljudski je nadati se, te zato brzo trk u red da se isti ne oduži još više, jer nove prevarene budale svakodnevno pristižu pa se onda može desiti da jednoga dana kada se SAD počnu izvinjavati, red bude toliko dugačak da i pored njihove najbolje volje ne stignu to izvinjenje uputiti ni tebi lično ni tvojoj državi. A sad ozbiljno – koji genijalac, razvali sopstveni dvorac (SSSR) jer je vjerovao da će bolje živjeti u šatoru za kojeg su ga Amerikanci ubjeđivali da će biti zadnji krik mode i tehnologije. Al’ j*biga, dvorac je dvorac, a šator je šator i naknadna pamet će mu biti od male koristi. Preostaje mu jedino da se uzda u Svevišnjeg i svesrdno se… Čitaj više »

Komunista
5 godine prije

Dobro je što nemaju nuklearno oružje, s obzirom kakvi luđaci sada vladaju tamo. Nacističke horde luđaka s nuklearnim oružjem – vrlo opasno.

Riddick
5 godine prije

I Rusiji su obecali da se nece siriti Nato ka istocnoj Evropi pa se ipak prosirio , ugovor o ogranicenju raketa srednjeg dometa takodje prekrsen svaki ugovor oni tumace u svoju korist a kada im ne odgovara prekrse ga i prave se da nisu nista uradili , ne mogu da verujem da ste menjali dobre odnose sa Rusijom za EU i Nato , i sada necete moci ni u EU a kamoli u Nato.
Sto ce tice buduceg predsednika setih se Janukovica , koga ste silom oterali iz Ukrajine , pa sada i vi bezite odatle .
Vratite coveka da zavrsi mandat on ima veze kod Putina moze nesto i da vam pomogne .

igi
5 godine prije

….koja budala…tražiti od amera oprost????…..pa deep state prijeti međunarodnim sucima da će biti uhvačeni i zatvoreni ukoliko optuže amerikance za ratni zločin…i od takvih traže oprost….od njih mogu dobiti samo nogu u ukrajinsku gujicu.

Spock
5 godine prije

Koji debil – liži Američku čizmu i maši repom, možda dobiješ kost 🙂
Good dog!

kime
5 godine prije

kaj veli da bi nas neko prevario s lng-om? ma ne vjerujem.

Grunf
5 godine prije

Sve je u redu…samo se niz nastavio:
Bivša nuklearna sila,bivši predsjednik,bivša država…
Nešto me interesira,pa pitam…Mislite li vi da bi ovaj redikul uporabio nuklearnu bombu u ovim sukobima u Donbasu?Stvarno,ovakve likove samo majka može voljeti,a vojska obući..
Evo,Leonide…ja se tebi izvinjavam,izvinjavam što si ispao takav kreten…i što nisi pročitao ugovor do kraja,u kome isto piše,da NATO neće ni metra bliže Rusiji.To je NATO potpuno ispoštovao…jer,evo ga na granici Rusije,zbog toga što su govorili o metrima,kilometre nitko nije spomenuo…
Još jedanput izvini,što ti smrdi u USA/GB š..ku…

Borac2
5 godine prije

Kucma je star i senilan. Zato prica gluposti.

Spartak
5 godine prije

Ovaj debil bi za “Slavu Ukrajini” uništio civilizaciju. Pa i tu Ukrajinu bi trebalo zabraniti kao državu. Koja debilana! Da može, Kijevska crna rupa bi usisala čitav svijet

zlatan
5 godine prije

Mene zanima sljedeće. Vrlo dobro pamtim vrijeme i raspada ex-Yu (nažalost,kroz ratove) i ex-SSSR-a. E sada o tome bivšem SSSR-u. Prije raspada SSSR-a, ta država je imala nuklearni arsenal na teritorijama sovjetskih republika: Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Bjelorusije i nešto malo na teritoriji male Litve. Pošto je vrh SSSR-a, kroz 1991 obećao trima baltičkim republikama punu nezavisnost, a to znači i Litvi, vlasti SSSR-a su povukle nuklearno oružje iz Litve kroz 1991 godinu. No, povijest se ubrzala, kroz 1991 SSSR se ubrzano raspadao, država je samo formalni postojala. Napominjem,Rusija je prednjačila u razdruživanju SSSR-a, svoju nezavisnost od sovjetske federacije proglasila 12.6.1991., a npr.Ukrajina kasnije , tek 24.8.1991. Krajem godine, sastali su se vođe Rusije (Jeljcin), Ukrajine (Kravčuk), Kazahstana (Nazarbajev), Bjelorusije (Cehanovič) i dogovorili se o definitivnom razdruživanju, praktički već nepostojeće sovjetske federacije. Dana 25.12.1991., SSSR je definitivno otišao u povijest. No, na teritorijama sve četiri republike, sada samostalne države, ostalo je… Čitaj više »

maliboro
5 godine prije

Budale, varaju vas destlječima vi se sada sjetili – *** od kučme sada imate poslovnog čovjeka za predsjednika pa što vam radi?

Savio
5 godine prije

To sto ste potpisali taj sporazum ne daje Ukrajini za pravo da se ponasa na stetu ostalih potpisnica ugovora (konkretno Rusije) sa mislju da to moze proci bez posljedica.

Zatim, nije vas Amerika “prevarila” za ta nuklearna oruzja, vec vas je natjerala da ih vratite u Rusiju, jer ni Americi ni Evropi nije bilo u interesu da nestabilne vukojebine otcjepljene od SSSRa imaju napredno nuklearno oruzje, jer je to predstavljalo potencionalnu opasnost po citav svijet.

A sve i da su vam ih ostavili, Ukrajina ne bi imala ni novca ni mogucnosti da odrzava te nuklearke i ICBMove u aktivnom stanju do danasnjeg dana.

Pa i djelove strateske avijacije poput bombardera Tu160 ste izrezali u staro gvozdje, a djelimicno prodali Rusiji, to jest platili dugove za gas Rusiji sa preostalim bombarderima Tu160 koje ste imali.

Ovo je samo Ukrajinski pateticni narkomanski pokusaj da izmole od Amera dodatnu dozu finansijske droge.

cicos
5 godine prije

Eno ih vec trčU da vam se ispriKaju.
Kao sto su se ispriKali svim prevarenim naivcima na ovoj planet.
Ponekada i razumjeti one koje su sirovom silom prevarili=natjerani ali dobrovoljno mogu samo mentalno zaostale individue…

Davor
5 godine prije

Mislim da Kičma prodaje muda za bubrege. U slučaju da i imaju nuklearne bombe, oni,koliko mi je poznato nemaju šifre za lansiranje (jer su one u Moskvi) , da i imaju pitanje bi bilo njihove operativnosti. Neispravna bomba bi mogla izazvati Černobil 2

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI