Lavrov: “Bez diktata se mogu poboljšati očajni odnosi Rusije s Njemačkom i EU”

Sergej Lavrov - Kremlj
13 komentara

Moskva pozdravlja inicijativu Berlina da se započne konkretna rasprava o gorućim pitanjima na dnevnom redu između Rusije i Europske unije, rekao je danas u Berlinu, na plenarnoj sjednici Njemačko-ruskog foruma, Sergej Lavrov.

Istaknuo je kako je Rusija svjesna uloge koju Njemačka igra u EU, a Europa u svjetskoj politici.

“Mnogo toga ovisi o stavu Njemačke. Mi ćemo pozdraviti sve, ako Berlin bez ikakvih preduvjeta, bez posebnih očekivanja u ovoj fazi preuzme inicijativu za pokretanje konkretne rasprave o svim pitanjima koja opterećuju rusko-europske odnose”, rekao je Lavrov.

“Na dnevnom redu naših odnosa s Njemačkom će se prvo održati sastanak radne skupine o kibernetičkoj sigurnosti, koji je bio zakazan za ožujak ove godine, ali je odgođeno na zahtjev njemačke strane”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Lavrov se složio s aktualnim spoznajama u njemačkim političkim krugovima oko teze prema kojoj je razlog za nedostatak normalnog dijaloga s Moskvom krivo nepovjerenje prema Rusiji.

“Bez dijaloga se nemoguće riješiti sumnji i eliminirati nepovjerenje”, naglasio je ruski diplomat, te dodao “kako se u Berlinu danas pokreće Njemački-ruski forum, a tema su integracijski procesi u Velike Euroazije i izgledi za izgradnju zajedničkog gospodarskog i općenito humanog prostora od Lisabona do Vladivostoka.

“Nažalost, u Europi ne podržavaju svi duh širenja suradnje s našom zemljom”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova na forumu.

“Razumijemo da postoje različite točke gledišta, ali i da ne prevladava uvijek  pragmatizam. Ponekad prorade povijesne fobije i Rusija je predstavljena kao prijetnja europskom spokoju i načinu života. Ali mi sigurno nismo prijetnja. Često smo bili suočeni s pokušajima da nas uče kako graditi vlastiti dom, kao da nije jasno da je didaktički ton u svakom dijalogu, a posebno s Rusijom, besmislen i kontraproduktivan. O današnjoj situaciji u našem velikom europskom domu govorim s iskrenim žaljenjem”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Zapadna politika prema Rusiji se može nazvati početkom hibridnog rata, jer američki i europski mediji o našoj zemlji tiskaju laži svakom prigodom. Osim toga, Zapad protiv Rusije provodi izravnu vojnu akciju, jača snage na ruskoj granici. Suprotno ranije danim uvjerenjima, NATO jača infrastrukturu, dovodi nove vojnike i ofenzivna oružja, a nevladine organizacije koje djeluju u Rusiji i inozemstvu se najčešće koriste za uplitanje u naše unutarnje poslove”, rekao je Lavrov.

“Istaknuo kako su odnosi Rusije i Europske unije ostali taoci ukrajinske krize. Implementacija velikih planova za suradnju Moskve i Bruxellesa je nemoguća bez općeg oporavka rusko-europskih odnosa. U Europi broj onih koji su svjesni kontraproduktivne naravi konfrontacijskog kursa u odnosima s Rusiji raste”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, takvi ljudi nastoje nastaviti voditi pragmatičnu politiku prema Rusiji i ne žele da se njima manipulira na štetu njihovih nacionalnih interesa.

Prije toga je ruski ministar rekao da odnosi Moskve s EU nisu najbolji zbog rusofobnih snaga unutar Europske unije, inspiriranih napucima s one strane oceana.

Situacija u Siriji

sirija terorista

Govoreći tijekom službenog posjeta Berlinu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je odgovorio novinarima na pitanja o Siriji i rekao kako će rusko vojno zrakoplovstvo nastaviti bombardirati ciljeve militanata u sirijskoj provinciji Idlib, ako to bude potrebno, ali će također otvoriti humanitarne koridore kako bi se civilima omogućilo da pobjegnu iz pokrajine, izvijestio je ruski Interfax.

Lavrov je rekao da će rusko zrakoplovstvo gađati sve položaje i objekte za proizvodnju oružja terorista, kada dobiju obavještajne podatke o njima, ali će također potaknuti proces pomirbe vlade s predstavnicima lokalnih zajednica.

O ovom pitanju je Moskva dobila deklarativnu podršku Berlina.

Uoči Njemačko-ruskog foruma je ministar vanjskih poslova Njemačke, Heiko Maas, rekao kako Rusija igra ključnu ulogu u sprečavanju humanitarne katastrofe u gradu Idlibu u Siriji.

“Treba spriječiti novu humanitarnu katastrofu u Siriji, a Rusija u tome  igra ključnu ulogu i imamo velika očekivanja. O tome ćemo međusobno otvoreno raspravljati”, rekao je Maas uoči sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Prema njegovim riječima, Njemačka je spremna sudjelovati u obnovi Sirije, pod uvjetom da dođe do političkog rješenja krize, što se na kraju će dovesti do slobodnih izbora. Maas vjeruje kako “ni Rusi ni Iranci ni Turci to ne mogu učiniti sami”.

Ipak, rekao je kako njemačka vlada ne može osigurati dugoročno političko rješenje i pretpostavlja se da će sirijski predsjednik Bashar Al-Assad ostati na vlasti.

“Tijekom procesa Ujedinjenih naroda, na čijem bi se kraju trebali održati izbori, konačnu odluku će donijeti svi Sirijci, uključujući one koji su pobjegli iz svoje domovine i žele se tamo vratiti”, rekao je Heiko Maas.

U četvrtak je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izvijestila da su militanti u sirijskoj pokrajini Idlib priprema za dugoročnu obranu i napade na Aleppo i Hamu. Istog je dana sirijska vojska napala teroriste koji su napali civile na jugu pokrajine Idlib.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu nije isključila mogućnost da Bundeswehr može sudjelovati u vojnim udarima zapadnih saveznika na Siriju, ali se tome žestoko usprotivio koalicijski SPD i malo je vjerojatno da bi ovaj prijedlog prošao raspravu u Bundestagu.

Trenutno se može reći da je napravljen mali proboj u njemačko-ruskim odnosima, ali diplomatske izjave trebaju pratiti djela. Bez toga su sve izjave obično gubljenje vremena.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perica
5 godine prije

Malo me ko može ubediti da Nemačka nije u oba sv. rata iskorišćena! Samim tim se nameće da Nemačka i nema svoju samostalnu poltiku koliko god to nekima bilo čudno… drugi joj nameću ‘stvari’ pa evo i ovo s Rusima

Dub Miroslav
5 godine prije

Gdje god su mogli iskorištavat englezi su to radili, a kad su se morali povuči ostavili su stanje tenzija i vječnih sukoba. U smislu humanizma englezi su zadnja gamad (govna!- s proštenjem). Da nije bilo Lawrence of arabia stanje bi bilo dalejko gore.

davor
5 godine prije

Realno medijski Rusija ne stoji baš najbolje u Europi ali situacija je kudikamo bolja od recimo 50ih godina prošlog stoljeća ili 80-ih godina prošlog stoljeća. Rusija je prije više od desetljeća shvatila igru i počela primjenjivati drugačiju aktivnu medijsku politiku o svojim međunarodnim odnosima. Demoniziranje Rusije će se nastaviti unedogled iz centara moći kao što su London i Washington u to nema nikakve sumnje. Pitanje je samo koji europski narodi će imati karaktera se otrgnuti toj antieuropskoj toksičnoj propagandi. Ja države poput Britanije ni ne smatram europskim, jer ničim nisu pridonijeli europskoj kulturi a uvijek su bili najaktivniji i najglasniji kad je trebalo rasturati sve europske cehove, udruženja, trgovačke kontinentalne puteve i sve europske monarhije i stoljetna carstva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI