Ludilo sankcija se nastavlja – SAD sankcijama prijete sustavu SWIFT

SAD uvodi sankcije za SWIFT plaćanje
18 komentara

Dan nakon što su SAD navele kako uvode nove sankcije protiv latinoameričke “trojke tiranije”, kako je John Bolton nazvao Kubu, Nikaragvu i Venezuelu, Washington upozorava kako će nametnuti sankcije na sustav plaćanja SWIFT, ako bude pružao usluge onima koji su pod sankcijama, rekao je američki ministar financija Stephen Mnuchin.

“Preporučili smo da SWIFT isključi bilo kakvu iransku financijsku instituciju koju smo naveli onoliko brzo koliko dopušta tehnologija, kako bi se izbjeglo nametanje sankcija”, kazao je američki ministar.

Rusija umjesto sustava SWIFT uključuje svoj sustav naplate SPFS

Ranije je Njemačka, pregovarajući na razini EU, Kine i Rusije, predložila stvaranje analognog europskog platnog sustava, prije svega za poslovanje s Iranom. Ovu je ideju podržala Središnja banka Rusije, a ako i ne zaživi, visoki dužnosnici iz ruskog financijskog sektora su rekli da je ionako spreman njihov sustav naplate, ruska verzija sustava SWIFT koja je uspješno pokrenuta u prosincu 2017. godine.

Predsjednik ruskog državnog Odbora za financijska tržišta Anatolij Aksakov je najavio pregovore između Irana i Rusije o korištenju sustava SPFS, ruske verzije SWIFT-a.

Dodao je kako je Rusija već razvila mehanizam za suradnju s Iranom i spomenuo mogućnost izravnih transakcija s iranskim tvrtkama.

Aksakov je potvrdio da iako ruski sustav naplate još uvijek zahtijeva tehnološku integraciju s inozemnim partnerima, Moskva i Teheran već imaju potrebni mehanizam bilateralne suradnje.

Anatolij Aksakov je rekao da je financijski sustav SPFS, ruski ekvivalent SWIFT-a kojeg je razvila Središnja banka Rusije, sada popularniji od globalne mreže, te da Rusija već pregovara s kineskim, turskim i iranskim financijskim regulatornim agencijama za integraciju sustava SPFS sa sustavima financijskih naplata tih zemalja.

“Broj korisnika našeg internog sustava prijenosa financijskih poruka sada je veći od korisnika SWIFT-a. Već pregovaramo s Kinom, Iranom, Turskom i nizom drugih zemalja kako bismo povezali naš sustav s njihovim sustavima. Oni moraju biti ispravno integrirani jedni s drugima, kako bi izbjegli bilo kakve probleme s korištenjem sustava unutarnjih financijskih naplata zemalja”, dodao je Aksakov.

Razvoj sustava SPFS je započeo 2014. godine, kao odgovor na prijetnje američke vlade o isključivanju Rusije od SWIFT-a. Prva transakcija na mreži SPFS, uz sudjelovanje nebankarskog poduzeća, izvršena je u prosincu 2017. godine.

Ranije je američki državni tajnik Ministarstva financija Steven Mnuchin rekao kako je pregovarao s Društvom za svjetsku međubankovnu financijsku telekomunikacije (SWIFT) kako bi se razmotrila mogućnost isključenja Irana s mreže.

Sudeći po prijetnjama upućenim sjedištu SWIFT-a u Belgiji, pregovori za američku stranu nisu bili uspješni.

Krajem kolovoza je skupina američkih senatora pozvala je američko Ministarstvu financija da isključi iranske financijske institucije iz SWIFT-a. Rekli su kako maksimalni pritisak Trumpove administracije na Iran neće uspjeti ako iranska vlada ostane povezana s ovim međunarodnim platnim sustavom.

SWIFT je međunarodni i međubankovni sustav prijenosa podataka i plaćanja, osnovan 1973. godine. Sustav uključuje 248 banaka iz nekoliko desetaka zemalja u svijetu.

SAD i opsesija sankcijama – Danas je na redu latinoamerička “trojka tiranije”

SankcijeSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NSU
5 godine prije

Lude li nacije, na kraju će sami sebi uvesti sankcije!

tak
5 godine prije

Činjenica: Što je SWIFT? To je samo malo napredniji Skype, malo napredniji Viber, malo ili puno napredniji sustav komunikacije između banaka. Prije SWIFT-a poruke su se slale teleksom, bilo je dosta grešaka, nije bilo zaštite i sl. Znači, SWIFT ne prenosi nikakav novac. On samo šalje poruku banci na koji račun se mora prenijeti određena svota novca. Sustav je rezvijen, ima veliki broj članica no u glavnom odboru SWIFTA stoje predstavnici glavnih banaka, npr. iz JPMogana, BNP Paribas, Unicredito, čak i iz nekih ruskih banaka. E sad, može li Bolton ili Trump opaliti sankcije JPMorganu?

tuf
5 godine prije

Možemo očekivati američku prijetnju prema Internetu i isključivanje Irana s istoga na DNS serverima. Sve što se događa Iranu treba biti ozbiljno upozorenje Kini i Rusiji – što ih čeka. Jer ovo što sada rade je demo verzija.

Ivo
5 godine prije

Ameri ovo ne rade slučajno. Očigledno idu na samoizolaciju, sa svime upravljaju međunarodni ziobankari, a konačni cilj je unaprijed zadan.

Da li je taj cilj bezbolni prijelaz na neku drugu,zajedničku valutu i posljedično kolapsiranje usa kao vojne velesile, ili je cilj podjela svijeta na nekoliko izolianih blokova, ili pak nešto treće, još nije razvidno.

Što god da je u pitanju, nije smiješno i ne radi se slučajno. Samo mi pada na pamet da je većina imovine na planetu pokupovana umjetnom i naštampanom valutom koja se zove dolar. Njega će nestati, ali vlasnički odnosi uređeni njime će ostati…

Fatih
5 godine prije

SIMPTOMI SIZOFRENIJE I MUSKOG KLIMAKSA

tobia quantrill
5 godine prije

samo cu citirat cinjenice/fakt

SWIFT je međunarodni i međubankovni sustav prijenosa podataka i plaćanja

dakle, ameri imaju pravo lupat sankcije kome god hoce,al koji djokatore namecu drugima svoju diktaturu?

SWIFT nije americko vlasnistvo,nit izum (npr GPS je).

sto ti je hegemonija i unipolarnost.

al i drugi vole money k’o i ameri….benelux,svicarska….sve vlade od principa i cestitosti….ako treba,i nacistima kamate isplacivat,teroristima takodje…ma i americku poreznu upravu ‘zavaljat’.

A moji ameri….slabi biznismeni ste mi vi kad ste tako naivni i stvarno se javno izblamirali trazeci SWIFT preinake.

koji prepotentni naivni moroni

Amistad
5 godine prije

Predjite vi lepo na XRP I sve ce biti brze, jeftinije I sigurnije 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI