fbpx

Mađarska ulazi u klub “Kupaca zlata” i udeseterostručila je svoje zlatne rezerve

Madjarska zlato

Središnja banka Mađarske je udeseterostručila svoje zalihe zlata i prvi put od 1986. rezerve počinje puniti kupnjom ovog plemenitog metala.

Mađarska se pridružila klubu “Kupaca zlata i počela slijediti primjer Rusije, Kine, Turske i nekih drugih zemalja koje su posljednjih godina masovno povećale zalihe zlata. Sada se i Središnja banka Mađarske odlučila na ovaj korak.

Prvi put od 1986. godine Središnja banka Mađarska kupuje zlatne poluge, i to u prilično velikim količinama, kao što se vidi na grafikonu kojeg je objavio Bloomberg.

Osim toga, za Mađarsku ovo nisu male količine. Budimpešta je službeno potvrdila da je zalihe zlata povećala deseterostruko, na 31,5 tona. Ne samo da je dramatično povećala svoje rezerve, nego također vraća zlato iz Engleske banke u Budimpeštu, zbog zabrinutosti za “financijsku stabilnost”.

Mađarska i Poljska su najnovije središnje banke koje su to učinile. No, one samo slijede korake Austrije, Nizozemske i moćne njemačke Bundesbanke, koja je u posljednjih nekoliko mjeseci i godina imaju djelomično uspjela vratiti svoje zlato iz Engleske banke i američkih Federalnih rezervi.

“Zlato se još uvijek smatra jednim od najsigurnijih sredstava na svijetu”, priopćila je Središnja banka Mađarske.

Predsjednik Europske središnje banke, Mario Draghi, izjavio je u veljači 2013. da je “zlato sigurnosna rezerva koja pruža zaštitu od fluktuacija dolara”.

Točno je i da su zalihe zlata Središnje banke Mađarske i dalje vrlo niske u odnosu na veličinu njezinih masovnih deviznih fondova, zbog čega je Budimpešta značajno izložena dolaru, ali i euru i ostalim deviznim rezervama. No, primjerno je da trend povećanja udjela fizičkog zlata u rezervama središnjih banaka sve više raste, a Mađarska je posljednja u nizu zemalja koje utočište traže u plemenitom metalu.

Zlatne rezerve madjarska

FOTO – Zlatne rezerve Središnje banke Mađarske u milijunima unci od pada “komunizma” do danas

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
18 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije

Covjecanstvu bi bilo pametnije da ulozi novce u zdravu hranu, vodu, manje otpad, skolstvo, itd umjesto mjerit misice. Kad tad neko popusti i onda to krene…

Neko ime
Gost
Neko ime
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Ulažimo u hranu i zlatne kašike

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Biraj između rata i epidemije na globalnom nivou….jedno od ta dva nam ne gine, vidi koliko nas je, neko o tome vodi računa

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije
Reply to  Mister ?

To su ti rekli krkani iz Buzina ili Kaptola !!??XX

Davor
Gost
Davor
2 godine prije

Koliko ono tona, kila, grama ima Hrvatska zlata ?

Kile
Gost
Kile
2 godine prije
Reply to  Davor

Nula, zero,

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Davor

Hrvatska je nasljedila od ukupne zalihe yuge koja je iznosila oko 22t nekih 7t. S tim smo ušli u ratno razdoblje i nakon toga zlata ima 0 kao potrošeno na obranu zemlje. A pokradeno kao i sva poduzeća, kao i mirovinski fond,m kao i sva pomoć dijaspore koja je poslala više nego je bilo zlata itd itd itd…..

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Zlato je najbolje sredstvo za očuvanje kupovne moći i zlato nije baš pogodno za spekulaciju niti je zlato za ulaganje jer zlato nema prinos nego čak ima i određeni trošak.
Od staroga Rima jedino je zlato sačuvalo približno istu vrijednost jer se onda za uncu zlata mogla kupit dobra rimska toga, a danas se za uncu zlata more kupit dobar veštit.

Niko
Gost
Niko
2 godine prije
Reply to  Moreno

Uskoro kad dolar ne bude vrijedio ni jedan Juan kupis sadiste americke za oncu zlata

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

A gdje je zlato hrvatskog naroda?!? Mucavac i domoljubi opljačkali

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Ivan

Ivan Prodaja zlata RH naslijeđenoga od SFRJ se dogodila 2001 i 2005 godine.
2001 godine Hrvatska je postala vlasnica 13,127 tona zlata koje je bilo pohranjeno u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS), a prodano 25. rujna 2001. po cijeni od 277 ,78 USD za uncu.
2005 godine Hrvatskoj je pripalo i 23-postotni udio u zlatu koje je bilo pohranjeno kod središnje banke Francuske i poslovne banke Credit Suisse iz Zuricha i to zlato je prodano 29. studenoga 2005. godine i to: 42.494,396 unci zlata prodano je za 21.058.097,94 USD po cijeni od 495,55 USD te 20.350,758 unci za 10.096.011,04 USD po cijeni 496,1 USD.
Danas je cijena zlata oko 1224 USD za uncu.

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  Moreno

Sve bratske jugo-banane su prodale svoje zlato u tom periodu….

Molltaler
Gost
Molltaler
2 godine prije
Reply to  Dunja

@Dunja Nije istina. Srbija ima 20-ak tona zlata.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Moreno

Oho, četvrti podatak. Prvo 19 tona, onda 16, pa 15 tonaB-) Naravno

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Centralnim bankarima je zlato najveći neprijatelj, a centralne banke ga moraju imat radi stabilnosti valuta koje proizvode i za slučaj velikih poremećaja, šta više zlata imaju to su sigurnije, ali ono šta centralne banke najmanje vole je to da građani i ostali entiteti imaju zlato i dio svoje imovine u njemu čuvaju.
Zato je Mario Draghi 2014, prij nego je ECB počela iz arije proizvodit 2 miljarde eura dnevno, na pitanje novinara koju vrstu imovine bi tribalo kupovat od te novoproizvedene love, Mario Draghi je odgovorija; sve osim zlata
https://www.cnbc.com/video/2014/12/04/ecb-has-discussed-buying-everything-but-gold-draghi.html

jozo
Gost
jozo
2 godine prije

Idemo svi zajedno rusiti $

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Kupovina i posjedovanje zlata je najbolji oblik borbe protiv liberalnih lešinara koji lihvare čovječanstvo šarenim papirićima. Zlatnu podlogu treba uvesti kao obaveznu za sve valute, bez izuzetka.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Zlato je svemirska valuta……….zato je ono daleko od zemljana, ukradeno od istih koji su ga iskopali vlastitim rukama….isti kradu zemljanima zlato od postanka… samo provjerite koliko je ruzvelt pokrao kauboijima zlata, za ne povjerovati…………zato je Nikola II, bog da mu dušu prosti, ubijen od nosatih dao za osnivanje FED-a 30.000 tona, TONA, zlata, koliko su danas dionice rusa u FED-u????????

POVEZANE VIJESTI

Izbornik