Mađarska ulazi u klub “Kupaca zlata” i udeseterostručila je svoje zlatne rezerve

Madjarska zlato
18 komentara

Središnja banka Mađarske je udeseterostručila svoje zalihe zlata i prvi put od 1986. rezerve počinje puniti kupnjom ovog plemenitog metala.

Mađarska se pridružila klubu “Kupaca zlata i počela slijediti primjer Rusije, Kine, Turske i nekih drugih zemalja koje su posljednjih godina masovno povećale zalihe zlata. Sada se i Središnja banka Mađarske odlučila na ovaj korak.

Prvi put od 1986. godine Središnja banka Mađarska kupuje zlatne poluge, i to u prilično velikim količinama, kao što se vidi na grafikonu kojeg je objavio Bloomberg.

Osim toga, za Mađarsku ovo nisu male količine. Budimpešta je službeno potvrdila da je zalihe zlata povećala deseterostruko, na 31,5 tona. Ne samo da je dramatično povećala svoje rezerve, nego također vraća zlato iz Engleske banke u Budimpeštu, zbog zabrinutosti za “financijsku stabilnost”.

Mađarska i Poljska su najnovije središnje banke koje su to učinile. No, one samo slijede korake Austrije, Nizozemske i moćne njemačke Bundesbanke, koja je u posljednjih nekoliko mjeseci i godina imaju djelomično uspjela vratiti svoje zlato iz Engleske banke i američkih Federalnih rezervi.

“Zlato se još uvijek smatra jednim od najsigurnijih sredstava na svijetu”, priopćila je Središnja banka Mađarske.

Predsjednik Europske središnje banke, Mario Draghi, izjavio je u veljači 2013. da je “zlato sigurnosna rezerva koja pruža zaštitu od fluktuacija dolara”.

Točno je i da su zalihe zlata Središnje banke Mađarske i dalje vrlo niske u odnosu na veličinu njezinih masovnih deviznih fondova, zbog čega je Budimpešta značajno izložena dolaru, ali i euru i ostalim deviznim rezervama. No, primjerno je da trend povećanja udjela fizičkog zlata u rezervama središnjih banaka sve više raste, a Mađarska je posljednja u nizu zemalja koje utočište traže u plemenitom metalu.

Zlatne rezerve madjarska
FOTO – Zlatne rezerve Središnje banke Mađarske u milijunima unci od pada “komunizma” do danas
zlatne polugeZlatne rezerveZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister ?
5 godine prije

Covjecanstvu bi bilo pametnije da ulozi novce u zdravu hranu, vodu, manje otpad, skolstvo, itd umjesto mjerit misice. Kad tad neko popusti i onda to krene…

Davor
5 godine prije

Koliko ono tona, kila, grama ima Hrvatska zlata ?

Moreno
5 godine prije

Zlato je najbolje sredstvo za očuvanje kupovne moći i zlato nije baš pogodno za spekulaciju niti je zlato za ulaganje jer zlato nema prinos nego čak ima i određeni trošak.
Od staroga Rima jedino je zlato sačuvalo približno istu vrijednost jer se onda za uncu zlata mogla kupit dobra rimska toga, a danas se za uncu zlata more kupit dobar veštit.

Ivan
5 godine prije

A gdje je zlato hrvatskog naroda?!? Mucavac i domoljubi opljačkali

Moreno
5 godine prije

Centralnim bankarima je zlato najveći neprijatelj, a centralne banke ga moraju imat radi stabilnosti valuta koje proizvode i za slučaj velikih poremećaja, šta više zlata imaju to su sigurnije, ali ono šta centralne banke najmanje vole je to da građani i ostali entiteti imaju zlato i dio svoje imovine u njemu čuvaju.
Zato je Mario Draghi 2014, prij nego je ECB počela iz arije proizvodit 2 miljarde eura dnevno, na pitanje novinara koju vrstu imovine bi tribalo kupovat od te novoproizvedene love, Mario Draghi je odgovorija; sve osim zlata
https://www.cnbc.com/video/2014/12/04/ecb-has-discussed-buying-everything-but-gold-draghi.html

jozo
5 godine prije

Idemo svi zajedno rusiti $

Ivo
5 godine prije

Kupovina i posjedovanje zlata je najbolji oblik borbe protiv liberalnih lešinara koji lihvare čovječanstvo šarenim papirićima. Zlatnu podlogu treba uvesti kao obaveznu za sve valute, bez izuzetka.

bbbb
5 godine prije

Zlato je svemirska valuta……….zato je ono daleko od zemljana, ukradeno od istih koji su ga iskopali vlastitim rukama….isti kradu zemljanima zlato od postanka… samo provjerite koliko je ruzvelt pokrao kauboijima zlata, za ne povjerovati…………zato je Nikola II, bog da mu dušu prosti, ubijen od nosatih dao za osnivanje FED-a 30.000 tona, TONA, zlata, koliko su danas dionice rusa u FED-u????????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI