Misteriozne sabotaže na tankerima u vodama UAE u Perzijskom zaljevu

Sabotaza UAE luka Fujairah tankeri vatra plamen
52 komentara

U nedjelju se u luci Fujairah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogodila prilično neobjašnjiva situacija. U početku je libanonski kanal Al-Mayadin izjavio je da u luci Fujairah gori 7 do 8 tankera nafte.

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata su nekoliko sati tvrdoglavo pokušavale prikriti stvarnu situaciju s brodovima, a isprva su čak dale službenu izjavu kako informacije o eksplozijama nisu potvrđene i da je luka UAE radila normalno radila. Na društvenim mrežama arapskog segmenta internete je bilo teško naći bilo kakve informacije o incidentu u luci Fujairah.

Nakon više od četiri sata vlasti UAE su potvrdile da brodovi gore, ali su rekle da je riječ o “sabotaži” na tankerima od kojih su se dva pokazala kao saudijska, a jedan od njih je namjeravao utovariti naftu za isporuku Sjedinjenim Državama.

Vlasti Saudijske Arabije, odnosno ministar energetike Khaled Al-Falih, izjavio je jučer ujutro da su dva naftna tankera kraljevstva bila među brodovima koji su pogođeni “sabotažama” u UAE.

Dva saudijska tankera su bila na putu za luku Ras Tanura, gdje su trebali pokupiti naftu u nedjelju ujutro i isporučiti je u Sjedinjene Države. Gdje je drugi tanker trebao ići nije navedeno. Tijekom napada nitko nije poginuo ili ozlijeđen, niti je došlo do izlijevanja nafte, ali su oba saudijska tankera oštećena, kazao je ministar Khaled Al-Falih u priopćenju.

Međutim, ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije je izrazilo “punu potporu UAE, čiji su brodovi bili napadnuti”, a da nisu spomenule vlastite tankere, koji su također gorjeli u obalama kod Fujairaha.

Izraelski Channel 10 izvještava kako bi, prema Mossadu, “Iran mogao stajati iza napada”, jer je Teheran navodno planirao napade na naftne lokacije u Saudijskoj Arabiji.

uae sabotaza plamen
FOTO: tanker u plamenu, luka Fujairah, UAE

Također “slučajno”, Sjedinjene Države su prethodno upozorile da je Iran spreman počiniti baš ovakvu sabotažu, kako bi omeo plovidbu trgovačkih i vojnih brodova u regiji.

Nakon priopćenja Izraela i prethodnog upozorenja Sjedinjenih Država, logično je sumnjati u stvarnu uključenost Irana u incident.

Događaji u Perzijskom zaljevu se brzo razvijaju i počinju nalikovati Karipskoj krizi. I dok Izrael i SAD “sumnjaju” ili čak “vjeruju” da je Iran počinitelj ovih “sabotaža”, ni Saudijska Arabija ni UAE navodno nisu iznijeli nikakve tvrdnje ili konkretne optužbe protiv Irana, kao što je “upozoravao” Washington ili tvrdi izraelski Channel 10.

U nedjelju je saudijski ministar vanjskih poslova rekao kako su četiri komercijalna broda raznih zastava napadnuta u incidentu nedaleko obale luke Fujairah u UAE i da događaj istražuju međunarodne agencije.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je incident “zabrinjavajućim i strašnim”, te pozvalo na hitno provođenje istrage.

Emirat i luka Fujairah je najveće svjetsko čvorište za naftu, koje leži na Hormuškom tjesnacu, ključnom prolazu za plovila koja trguju naftom. Saudijska Arabija i UAE podržavaju američke sankcije Iranu, ali ne čine nikakve konkretne korake u tom smislu.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova je rekao kako je incident imao “negativan utjecaj na sigurnost morskog prijevoza”, te pozvao susjedne zemlje na “oprez protiv destabilizirajućih urota stranih agenata”.

Na kraju je američka administracija morala potvrditi kako nema dokaze o načinu napada i pozvala je na oprez.

“Točan način napada ili sabotaže je nepoznat”, stoji u priopćenju State Departmenta.

ministar energetike Khaled Al-FalihsabotažaUAE
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
posmatrac
4 godine prije

Hm, kome bi najvise odgovaralo, da se optuzi Iran.
Da pogadjam, mozda je to, Burkina Faso ili Palau, a mozda je, ipak u pitanju Andora.
Ma sigurno je to IRAN, treba ih kazniti…

Riddick
4 godine prije

“Tonkinski zaliv 2 povratak Ujka Sema”-samo u ovom delu radnja se odvija u Persijskom zalivu i glavni negativac je Iran.
Ocekivano, vec su okrivili Iran:
https://southfront.org/us-accuses-iran-of-attack-on-saudi-tankers/

spartak
4 godine prije

U požaru izgorjela i zastava (false flag)?

ive
4 godine prije

Tonkin bay

Pero
4 godine prije

Ako več 50 godina seru da su hodali po Mjesecu, o 11. rujnu da ne pričamo ovo je mikro false flag.

farree
4 godine prije

“prema Mossadu, “Iran mogao stajati iza napada”, jer je Teheran navodno planirao napade na naftne lokacije u Saudijskoj Arabiji”

Ha ha ha ha. Ovako nesto treba stvarno smisliti. Pa fasisticki rezim se vise i ne trudi da prikrije svoje smece

Ara
4 godine prije

Indikativan je nedostatak foto/video matrijala a navodno je izgorilo sedam osam tankera .
U današnje vrijeme , društvene mreže bile bi preplavljene takvim sadržajem

Kao potvrda za informaciju se je koristila fotografija iz sredine Vašeg teksta -tanker u plamenu
Ta fotografija je iz 2012
.
Za naslovnu fotografiju Vašeg teksta ne znam , na poslu mi je ograničeno pretraživanje

Ante
4 godine prije

To je ono kada je Amerika tvrdila da Irak ima oružje za masovno uništenje. Na kraju Irak je osvojen a mediji koji više nisu spominjali oružje za masovno uništenje . Isto je sa ovim ” napadom ” Amer treba povod za rat pa je uništio tankere. Još dolazi onaj nosač zrakoplova, izgleda da su se ameri pripremili za novu Siriju.

Pink Panter
4 godine prije

Mora da su balkanski mornari spremali janje ili odojak za večeru pa je vatra pobegla i zapalila brod pa se sve to proširilo po luci.

avatar
4 godine prije

Zašto ste sad svi dreknuli na amere i prijatelje, nije sabotaža nego je neki pomoćni radnik slučajno samo bacio opušak.

glu glu
4 godine prije

to moša uči plivat

Marlov
4 godine prije

Zaboravili ste Putina, hehehe, njegovo maslo

Weteran
4 godine prije

Tekst je geografski nejasno napisan !?
Luka Fužarja i tankerski terminali ne nalaze se u Persijskom zalivu!
Luka je u Omanskom zalivu, i tankeri za Fužarju ne prolaze kroz Ormuz, niti prilaze obali Irana.

Verovatna je namera ove diverzije da se kompromituje luka, i sa time poveća neizveesnost snabdevanja naftom u svetlu povećanja tenzije sa Iranom !?

Suze Roni
4 godine prije

Tko bi to rekao? Napadi na tankere su izvedeni uz pomoc dronova, a odgovornost su preuzeli jemenski Houthi.

U razdeljak te ljubim
4 godine prije

Sprema se novi rat. Ovo je povod da se napadne Iran i da cionisti stave pečat na svoje stoljetno planiranje. Novi svjetski poredak se blizi kraju. Ocekujte pokoravanje zadnje drzave na bliskom istoku.Iako Assad pobjeđuje u ratu i nisu cionisticki ciljevi uspjeli,ta zemlja ce se tesko oporaviti od razaranja. Volio bih da sam u krivu,ali……..

SLOVENAC
4 godine prije

samo jos da pasose pronade mislim ko jos veruje u ove bajke

samo tako
4 godine prije

State Department ne zna točan način napada ili sabotaže. Čudesa se još događaju

tuf
4 godine prije

Još se ni ovaj slučaj nije stišao a već imamo napad dronovima na saudijske naftne instalacije. Pogađajte čiji će biti dronovi, imate jedan pokušaj.

Arch
4 godine prije

Nije prvi put da se USA ratni brodovi sudaraju s trgovačkim, dapače u zadnje vrijeme im je to učestalo. A tjesnac je tjesnac, usko je tamo. I plitko. Zato je ovaj pokupio četiri tankera. I oštetio ih ODOZDO.

Kažun
4 godine prije

OZNA sve dozna ,UDBA je vaša sudba ,a patuljci (MOSSAD) pojma nemaju!

Zoran Krželj
4 godine prije

Ti su Ameri zbilja totalni kreteni kad misle da im ovakve “povode” za intervenciju može itko normalan popušiti.
Uostalom, čak da su Iranci toliko glupi da im daju ovakav povod, zašto tu ne bi vrijedilo ono nogometno pravilo o kažnjavanju domaćina i njihova stadiona za nastali nered?

Max
4 godine prije

OVako nešto je bilo za očekivati Baklja da se potpali bure baruta. Ovo rade već stoljećima svi imperiji. bit će toga još.

palermo
4 godine prije

O kako prikladno – baš sada Iran ide napadati ciljeve u S.Arabiji (dronovi na naftnim poljima) i luke u UAE-u… Slično kao i one fore da Assad, baš kada mu krene na fronti, napada kemijskim oružjem kako bi izazvao intervenciju zapadnih degenerika.
Kushner Nostra huška Agens Orangea na napad na Iran, Deep Stateu je zanimljivija Rusija. Tu su još Kina, Venezuela… Sve bolje od boljeg…

Ivex
4 godine prije

Treba vidjeti koliko su bili stari ti tankeri na koliko osigurani čista diverzija i sabotaža zna se od koga. Podsjeća me na situaciju u Mostaru 1992. Kada eksplodirala cisterna za to optužena Jna. Sat prije Cisternu provezao lokalni klošar koji nije imao niti položeno za kamion kamoli povezanost s Jna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI