N. Farage se vraća u politiku da dovrši Brexit i Britaniju uvede u direktnu demokraciju

“Vratio se”, tako njemački Der Spiegel započinje komentar intervjua s bivšim vođom Stranke nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) Nigelom Farageom, koje je njemački časopis objavio 16. svibnja.

Nakon pobjedničkog referenduma o Brexitu u lipnju 2016. godine, kada su Britanci glasali za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, Farage je smatrao da je njegova životna misija ispunjena i da može napustiti politiku. 4. srpnja 2016. podnio je ostavku na mjesto lidera Stranke nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva. Godine 2018. Farage je napustio ovu stranku, ali se sada vraća visokoj britanskoj i europskoj politici, kojoj će zasigurno ponovno uzdrmati temelje.

“Čini se da je u boljem raspoloženju nego ikad. Još uvijek zrači onim čudovišnim osmijehom zbog kojeg izgleda kao vlastite karikature obitelji Simpson”, piše njemački časopis.

Nigel Farage ponovno vodi političku turneju po Velikoj Britaniji, uoči izbora za Europski parlament. Skupovi na kojima sudjeluje su prepuni. Njegova nova stranka s kratkim i za mnoge gorkim imenom Brexit ispred svih je u anketama. Sve govori da će 23. svibnja, na dan glasanja za Europski parlament, pregaziti konzervativce u Velikoj Britaniji.

Premijerka Theresa May je zbog rasprave o Brexitu oslabljena u Konzervativnoj stranci. Farage izvana namjerava uzdrmati konzervativce, ali i potkopati moć premijerke May.

Zapravo, činjenica da će stranka Brexit pobijediti na europskim izborima nije ništa novo i neočekivano. Na prethodnim europskim izborima 2014. godine su Farage i UKIP senzacionalno pobijedili u Velikoj Britaniji, dobivši potporu od 4. 376 635 birača ili 27,49%, što je njemu i stranci donijelo 24 mjesta u Europskom parlamentu, od ukupno 73 koliko pripada Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sada, 2019. godine, Farage proglašava jednostavne ciljeve. Kao i prije, branit će britanski suverenitet u Europskom parlamentu, uz krajnji cilj izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Iako se to već trebalo dogoditi, proces se toliko odugovlači i otkriva pravi cilj političkih elita da zemlja uopće ne napusti EU.

U intervjuu za Der Spiegel, Farage opisuje trenutni politički trenutak. U svojim dosadašnjim aktivnostima kao vođa stranke UKIP, Farage je, kako kaže, nastojao održati i pobijediti na referendumu o članstvu zemlje u EU.

“Taj cilj je postignut. Ali tri godine nakon referenduma nema ni Brexita, čak ni perspektive izlaska zemlje iz Europske unije, a sporazum Therese May izgleda kao dokument o kapitulaciji zemlje koja je poražena u ratu”, rekao je Nigel Farage.

Pod tim uvjetima, za Brexit više nije zainteresiran ni sam “Mr. Brexit”, kako je  Faragea na jednom od svojih predizbornih skupova nazvao Donald Trump.

Nigel Farage je stvorio stranku Brexit kako bi “koristio europske izbore kao prvi korak u pokušaju da u potpunosti promijeni politički sustav u svojoj zemlji”.

Novi politički program Nigela Faragea je ponuditi Britaniji izbornu reformu, rušenje tradicionalnog dvostranačkog sustava, ukidanje Doma lordova i uvođenje sustava izravne demokracije “kao u Švicarskoj”, uz pravo održavanje referenduma o aktualnim pitanjima. Naravno, sudbinu monarhije Farage ne spominje. Ali to čini za sada, pod ovom kraljicom. S budućim nepopularnim kraljem, sama logika izravne demokracije će otvoriti pitanje eliminacije monarhije i prijelaza u republiku.

Tako, za razliku od Stranke nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva s ograničenim domaćim političkim programom, nova stranka Brexit će ponuditi britanskim građanima širi politički program, koji  zapravo predstavlja rušenje cijelog tradicionalnog britanskog establišmenta.

Prema Farageu, pobjeda stranke Brexit na izborima za Europski parlament samo je prvi korak. Sljedeći korak su prijevremeni izbori u Velikoj Britaniji ove godine. Farage ih jedva čeka da Britancima ponudi svoj novi politički program.

“Želja u zemlji da se promijeni postojeći poredak je vrlo jaka”, smatra vođa stranke Brexit.

“Ja ću izravno komunicirati s članovima stranke i našim pristašama. S njima ću razgovarati o našoj politici”, obećava Nigel Farage, vođa stranke Brexit.

Što se tiče trenutne vanjske politike, Farage za sebe traži od vlade posebno mjesto za stolom na pregovorima o odcjepljenju od Europske unije. Ako njegova stranka pobijedi na izborima za Europski parlament, bilo bi glupo da ga Downing Street odbije.

Prema istraživanju javnog mnijenja, većina u Velikoj Britaniji sada želi “snažnog vođu koji je spreman prekršiti pravila”. Što se tiče drugog dijela ove formule, Farage je spreman ponuditi se kao najbolji takav kandidat.

“Mogu skrenuti težište u javnom mišljenju. U prošlosti sam bio jako dobar u ovome i mislim da sam još uvijek dobar. Moja stranka ide tamo gdje mislim da će promijeniti britansku politiku”, rekao je Farage u intervjuu za Spiegel.

Ako se u ovom fragmentu obrati pažnja samo na “ja”, onda s ovim Farageom ništa nije jednostavno. Organizatori pobjede na referendumu o Brexitu su u početku tvrdili da se za pobjedu na referendumu mora izbjeći Farage. Međutim, takav pristup nikako ne može poreći njegovu ulogu u cjelini, gdje je bio detonator u političkoj granati koja je eksplodirala 2016.

Sada vidimo kako nedoumice i svađe s Brexitom u Velikoj Britaniji stvaraju nove perspektive za proboj suverenističkih stranaka, a čini se da je Nigel Farage u tom usponu najbolji.

Odbijanje Brexita će donijeti ozbiljne probleme tradicionalnim političkim elitama u Velikoj Britaniji. Ranije je britanski “populizam” samo neizravno prijetio britanskom establišmentu, uglavnom zbog britansko-europske unije. Sada je sazrio i izravno prijeti mogućnošću potpunog rušenja britanskog političkog sustava. Iz primjera Faragea i njegove nove stranke je jasno da se Brexit 2019. godine pretvorio u domaći politički triler za Veliku Britaniju. Čak i ako u ovom sazivu uspiju izbjeći Brexit, to nikako ne znači da će se zemlja vratiti u godinu prije 2016. Takav scenarij će najvjerojatnije omogućiti eksploziju britanskog suverenizma u okviru kojeg će biti moguć ne samo izlazak iz EU, već i uništenje tradicionalnog političkog establišmenta u zemlji, promjena političkog sustava i ukidanje monarhije s prijelazom u republiku.

VIDEO – Jedan od najnovijih eksplozivnih govora Nigela Faragea

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
čiča Toma
Gost
čiča Toma

Čovjek se vraća dovršiti posao koji je, kako se čini, izgleda malo “zapeo”.

AJeTo
Gost
AJeTo

Jedva cekam da izbori budu iskljucivo preferencijalni. Ovaj covjek bi mogao pisati scenarije za humoristicne sitcome, ali se odlucio za standup nastupe u eu parlamentu. Tko nije gledao seriju Da,premijeru imao je reprizu u njègovim govorima.

Max
Gost
Max

GLedam ja svakodnevno.

ribar
Gost
ribar

kad vodim ovakve face uvijek se pitam
jeli demokracija sredstvo ili cilj

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

U kapitalizmu je to uvijek, samo i jedino sredstvo.

samo tako
Gost
samo tako

Sretan mu povratak

Vasilij Zajcev
Gost
Vasilij Zajcev

Zanimljivo je kako cak i Komunisticka partija Velike Britanije (marksisti-lenjinisti) preporucuju sljedbenicima da glasaju za Faragea:

https://www.cpgb-ml.org/2019/05/17/news/vote-brexit-23-may-eu-election/

Moreno
Gost
Moreno

Engleze 3 godine vozaju sa na referendumu izglasanim Brexitom . . . i sad se dogodilo to da su Englezi podivljali i kako je do prij nekoliko miseci nepostojeća Brexit Party danas po anketama jača nego konzervativna i laburistička stranka zajedno. Protivnici su postavili pitanje ko financira Brexit Pary . . . i odgovor im se baš i nije svidija . . . a to je da Brexit Party u 90% financiraju mali donatori sa određenim iznosom od 25 funti, ni više ni manje . . . dok ove koji to pitaju financiraju uglavnom korporacije i hyper bogati pojedinci .… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog

Uz rizik da upadam u teorije zavere…
Ali meni je sve to sa Brexitom nekako sumnjivo.
Ljudi koji su ispitivanjem mnjenja mogli predvideti izborne rezultate u procente ne mogu iznenada predvideti rezultate Brexita i americkih izbora. Promasuju katastrofalno.
Zar su oronili toliko?
A od ovoga Faragea me nakako prolaze zmarci.

Lucija
Gost
Lucija

Bah, ‘budućim nepopularnim kraljem’. Svi znaju da kraljica namjerava živjeti dok praunuka, princess Charlotte ne bude za tron. ? Doduše, braća su malo problem… I glavno da su gavrani još u Toweru. Imaju i 4 mlada, pa je jedinstvo Britanije valjda osigurano. ? I ne treba se ovom čuditi. Englezi jesu pomorska nacija, a svi pomorci su malo (?) sujevjerni… Mene više brine nešto drugo: ” Na prethodnim europskim izborima 2014. godine su Farage i UKIP senzacionalno pobijedili u Velikoj Britaniji, dobivši potporu od 4. 376 635 birača ili 27,49%”. I ovaj bi opet u eu parlament. Zašto? Da malo… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija

A primjetno je i kod nas da se političari koji bi itekako imali što raditi u zemlji, dobro guraju da uđu u eu parlament.

Kolega 105
Gost
Kolega 105

Farage je primitivni lazov i farizej, na njegovim lazima je dobiven rezultat referenduma o Brexitu, a da bi on ubrzo nakon toga preko zene koja je njemica isposovao dvojno drzavljansto Njemacke. Nejmu je mjesto u ZATVORU za lazi i prevarae britanskih gradjana.

markoo
Gost
markoo

da je 10-tinu zara odvojio na :
“Britain’s ‘worst ever’ child grooming scandal exposed: Hundreds of young girls raped, beaten, sold for sex and some even KILLED”
https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/britains-worst-ever-child-grooming-12165527
https://www.forbes.com/sites/rogerscruton/2014/08/30/why-did-british-police-ignore-pakistani-gangs-raping-rotherham-children-political-correctness/#1ca21c8d754a
The TRUTH about “grooming gangs” in Britain:
https://www.youtube.com/watch?v=y1cFoPFF-as

Moreno
Gost
Moreno

Kolega 105 Okay, ako je referendum za Brexit bija prevara, daj molin te reci mi šta je bija referendum za ulazak Hrvatske u EU . . . ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik