Nakon “sirijskog poklona” Rusiji Pentagon traži prekid proizvodnje “Tomahawka”

Moguć napad na Siriju
30 komentara

Citirajući zahtjeve Pentagona za fiskalnu 2019. godinu, američki portal Defense One navodi kako američka ratna mornarica želi zaustaviti proizvodnju najkorisnijeg projektila dugog dometa “Tomahawk”, tvrdeći “kako će naći zamjenu bez odlaganja”.

“Spasite Tomahawk”

“Za američke raketne napade na kopnene ciljeve  projektili “Tomahawk” su bili neophodni element svake velike vojne kampanje više od dva desetljeća, uključujući i udare 2017. i 2018. kako bi se kaznio sirijski režim za uporabu kemijskog oružja. Nažalost, dužnosnici i zastupnici izgledaju spremni obustaviti proizvodnju tog oružja, iako potreba za njima raste”, za Defense One piše Sandy Clark.

“Osamdesetih godina je tehnologija krstarećih projektila omogućila Americi da udari ciljeve duboko u neprijateljskom području, bez izlaganja pilota opasnoj neprijateljskoj vatri. Lansirani su sa zrakoplova, ratnih brodova ili podmornica. “Tomahawk” leti na vrlo niskim visinama, gdje ih je teško otkriti, a još je teže oboriti. Zbog tih karakteristika, plus točnosti koja može umanjiti civilne žrtve i druge kolateralne štete, krstareći projektili su uvijek bili prvi izbor američkih vojnih planera i naših saveznika. Današnje verzije imaju mnoge značajke zrakoplova, uključivši GPS i satelitsku komunikaciju kako bi se omogućila sposobnost lociranja i specifične identifikacije cilja, povećana mogućnost preživljavanja, dulji raspon, pa čak i sposobnost udara pokretnih ciljeva poput brodova. Možda su najbolji dokaz uspjeha tih projektila ruski i kineski napori da ih kopiraju i proizvedu”, uvjeren je Sandy Clark.

Tomahawk Block IV
FOTO: Tomahawk Block IV

“Kao i svako oružje, Tomahawk će u konačnici zahtijevati zamjenu, a zbog poboljšanja neprijateljske tehnologije to je hitan prioritet. Glavna nastojanja su da se stvori brže, tajno i smrtonosnije precizno oružje i nova generacija zemaljskog oružja. Međutim, ono se planira uvesti u uporabu otprilike 2025. i 2030. i moglo bi biti nadzvučno, još preciznije, vrlo agilno i učinkovito čak i u izazovnim elektroničkim ratovima i proturaketnim okruženjima. Ali to je samo na papiru. “Izvanredne” nadogradnje su kompleksne, a novi sustavi vojne tehnologije imaju gadnu naviku dolaska u flotu puno kasnije nego što je planirano”, piše Defense One.

“Zato bismo trebali učiniti sve što možemo kako bismo spriječili smanjenje količine kupnje Tomahawka i predloženu obustavu proizvodnje. Potrebno je smisleno nastaviti s financiranjem i nadogradnjom postojećih sustava, sve dok potpuno ne budu testirani, integrirani i popunjeni arsenali zamjenskih projektila, pogotovo kad ih koristimo po stopi većoj od planirane. Bez obzira jesu li na bombarderima, borbenim zrakoplovima, helikopterima ili podmornica, novi sustavi su rijetko spremni na vrijeme, a kupljeni su u količinama koji nisu dovoljni da zadovolje trenutne potrebe. Što je još gore, ponekad je u takvim slučajevima potrebno ponovno pokrenuti zatvorene proizvodne linije uz pretjeranu cijenu”, za Defense One zaključuje Sandy Clark.

Zašto Pentagon iznenada odustaje od “Tomahawka”

Možda odgovor treba tražiti u sirijskoj pustinji. Podsjetimo da su nakon raketnog napada na Siriju 14. travnja ove godine vladine snage pronašla dva neeksplodirana projektila i predala ih ruskoj vojsci.

“Dva projektila koja su se koristila tijekom napada na Siriju, a koja nisu dosegla ciljeve, isporučena su u Moskvu. Riječ je o krstarećem projektilu “Tomahawk” i jednom zrakoplovnom projektilu. Rezultati analize koristit će se za poboljšanje ruskih oružja”, na tiskovnoj konferenciji 25. travnja izjavio ruski general Sergej Rudskoj.

Pronađen je “ključ Tomahawka” – Ruska vojska paralizira američke krstareće  projektile?

Krasukha-4 eiped
FOTO: Ruski sistem za EIPED Krasukha-4

“Rusija zaista može dobiti ozbiljan temelj za razvoj svojih tehnologija elektroničkog ratovanja. Naime, to je moguće nakon analize uzoraka američkih krstarećih projektila dobivenih u Siriji”, izjavio je Sergej Denisencev,  stručnjak ruskog Centra za strategiju i tehnologiju.

U obrambenoj bazi “Koncerna radio-elektroničkih tehnologija” (KRETu blizini Moskve, koji je dio Rosteka, rekli su da će analiza uzoraka američkih krstarećih projektila koje je Pentagon koristio za napad na Siriju dovesti do razvoja ruskih tehnologija za elektroničko ratovanje.

Nakon udara američke koalicije na Siriju 14. travnja 2018. je samo 32 od 103 krstarećih projektila došlo do cilja. U ovom slučaju, pojedini projektili nisu bili oboreni, već su prizemljeni pomoću sustava za elektroničko ratovanje. Nakon toga su gotovo neoštećeni pali u ruke sirijske vojske i zatim prebačeni u Rusiju.

Rusija je dobila nove podatke o taktičkim i tehničkim karakteristikama modernih zapadnih projektila, ne samo starih Tomahawka, već i modernijih modela koji su korišteni tijekom napada.

“Zapravo, uspješno odvraćanje raketnog udara ovisi o nizu čimbenika, uključujući sustave elektroničkog ratovanja (EW), efikasnost protuzračne obrane i učinkovitost vojne obavještajne službe. Sve to zajedno daje konačni rezultat”,  navodi Denisencev.

“EW sustave nikako ne treba podcjenjivati, obzirom da njihovom pravilnom primjenom možete poremetiti bilo koju modernu vojnu opremu, uključujući i sofisticirane bespilotne letjelice i krstareće projektile. Iz očitih razloga još uvijek ne znamo što je Rusija uspjela dobiti u Siriji. Na poznatoj prezentaciji nisu prikazani cijeli zapadnih krstareći projektili, već njihove komponente. To je bio elektronički dio, te trup projektila, koji ne daju odgovore na sva pitanja, ali potvrđuju da je naša zemlja dobila podatke o elektronici krstarećih projektila”, sažima Denisencev.

Rusija je nakon tih raketnih napada dobila podatke u smislu hardvera i softvera, ali temu službene vlasti u Moskvi ne žele komentirati do kraja, što je razumljivo, obzirom na vrijednost informacija.

Baza T-4 - Sirija - nakon napada
FOTO: Ilustracija, Baza T-4 – Sirija – nakon napada

“U ovom slučaju, ako pretpostavimo da Rusija, posebice “Koncern radio-elektroničkih tehnologija”, dobila elektronske uzorke američkih krstarećih projektila, zajedno s njihovim softverom, to može pomoći u stvaranju EW obrane”, zaključuje Sergej Denisencev s ruskog Centra za strategiju i tehnologiju.

Dakle, kao što je navedeno od strane stručnjaka, ovi podaci mogu pomoći u stvaranju učinkovitih sustava radio-elektronskog suzbijanja napada, jer se lako može prekinuti GPS komunikacijska veza između projektila i sustava za navođenje, ali i mnoge druge stvari u tom smislu.

“Prema tome, ako je Rusija stvarno dobila puno informacija o ovim raketnim sustavima, to će se vidjeti tijekom vojnih djelovanja”, kaže Denisencev.

Podsjetimo da je u svom prvom raketnom napadu američka mornarica 7. travnja 2017. godine na zrakoplovnu bazu Al-Shayrat u Siriji lansirala 59 projektila, a na šire područje baze je palo 23.

Kako nije bilo informacija o korištenju sirijskih ili ruskih protuzračnih sustava, pretpostavlja se da je gubitak američkih krstarećih projektila bio posljedica rada ruskih snaga za radio-elektronsko ometanje.

AGM-158 JASSM
FOTO: Raketa AGM-158 JASSM, za koju postoji mogućnost da je završila u “rukama” ruskih stručnjaka

Međutim, prema Sergeju Denisencevu, pitanje je gdje bi mogli biti svi ovi projektili koji su pali u Siriji? Zašto sirijska protuzračna obrana ima nisku učinkovitost u odbijanju izraelskog ratnog zrakoplovstva, dok u odbijanju napada američkim projektilima pokazuje vrlo visoke rezultate?

“To je vrlo važno pitanje, ali do sada ne postoje dokazi da se sa sigurnošću može reći da je sve postignuto zahvaljujući ruskim EW sustavima”, zaključuje Denisencev.

Najnoviji zahtjev Pentagona za obustavom proizvodnje projektila “Tomahawk” nije komentirao, jer je došao nakon njegove izjave za ruski portal Ekonomija danas.

Ima li veze zahtjev američkog Ministarstva obrane s američkim poklonom kojeg je Rusija dobila iz Sirije možemo samo nagađati, ali je isto tako istina da on dolazi nakon što je ruska vojska priopćila da je iz Sirije dobila neeksplodirani Tomahawk i gotovo neoštećeni elektronički dio krstarećeg projektila.

“Mornarica još jednom želi prekinuti proizvodnju novih raketa Tomahawk i usredotočiti se na proces recertifikacije postojećeg inventara”, stoji u zahtjevu Pentagona za fiskalnu godinu 2019. U kojem se traži povećana proizvodnja drugih modela projektila i oružja.

Defense One / US Army FY19

Trump ispunio obećanje – Rusiji na poklon doletjele “pametne i lijepe”, ali i cijele rakete

Ruska vojska prikazala “Tomahawk” i dijelove projektila dobivenih iz Sirije (VIDEO)

AGM-158 JASSMAl-Shayratelektronsko ratovanjeEW elektroničko ratovanjeNATOSankcijeSergej DenisencevTomahawk
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Izgleda Tanaf prelazi u ruke Rusa,teroristi opet u Idlib idu.

Goran Bare
5 godine prije

A šta ćemo sa onim proizvedenim mora se potrošiti samo treba poligon

Son of Alerik
5 godine prije

Jedna stara izreka kaže da je loša sreća kupiti automobil proizveden ponedjeljkom. Kasnije je u uporabi riječ o kvarljivom autu, sa stotinu mana i to zato jer ponedjeljkom uvijek nedostaje ljudi u proizvodnoj liniji. Nisu došli na posao nakon vikenda jer su ili pijani, ili umorni.. Ovo s tomahawkima se čini baš poput te priče. Do jučer najubojitiji projektili, a danas nisu stigli niti eksplodirati. Jedna nelogičnost koje se dotiče i autor teksta – kako to da američki projektili padaju, ne eksplodiraju, da ih protuzračne obrane prizemlje bez eksplodiranja, a izraelski pogađaju ciljeve, i elektronska ometanja im ne mogu ništa? Po američkoj akciji u Siriji s ‘lijepim i pametnim bombama’ bi se reklo da je riječ o vojsci u rasulu, koja je gora nego li je to bila JNA 1991. Američka elektronika, unatoč Silicijskoj dolini i enormnim ulaganjima nije ni do koljena ruskoj, a sad su im još poklonili neeksplodirane… Čitaj više »

čitalac
5 godine prije

Koliko se sjećam i SSSR je imao krstareće projektile i to prije SAD. Ali Amerikanci su “nategnili” sovjete u pregovorima i potpisan je sporazum (uz veliki pritisak SAD) po kome se isti zabranjuju osim na brodovima. A tu su Amerikanci bili u prednosti. Inače prve verzije Tomahawka nisu bile baš osobite uspješne, Pogledajmo malo logično: ako bi ti projektili bili toliko uspješni ne bi uopće postojala potreba za napade zrakoplovima. Ili bi bi bila minimalna. A ne da poslje nekoliko stotina projektila (Irak, SR Jugoslavija) dva mjeseca bombardiraju zrakoplovima!?! Zašto, ako su krstereći projektili tako uspješni? Jedan primjer pred drugim zaljevskim ratom, izdano je bilo službeno priopćenje: Amerikanci su ispalili 28 Tomahawka da unište jednu (1!) radarsku postaju u Iraku? Toliko o njegovoj učinkovitosti. “Zašto sirijska protuzračna obrana ima nisku učinkovitost u odbijanju izraelskog ratnog zrakoplovstva, dok u odbijanju napada američkim projektilima pokazuje vrlo visoke rezultate?” Pa valjda zato jer… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Pentagon i dalje insistira da u Siriji nije nađeno ništa, onda se pojavljuje, mjesec dana poslije, eksplicitan zahtjev da se obustavi proizvodnja Tomahawka i usmjeri se, piše u dokumentu na koje projektile. Sad 2 + 2 su ili 4 ili 3,16 (FI)

Riddick
5 godine prije

I Patriot sistem treba da prestanu da proizvode , ili da ga poprave , pod hitno !!!
https://youtu.be/fBM8dcLq7Gk

PeroDD
5 godine prije

Pa hoćemo vidjeti konačno koju sliku cijelog prizemljenog tomahavka?? Od tih 71. Rusi pokazali samo par krhotina..

fiver
5 godine prije

Problem “novih” verzija Tomahawk-a kao i svakog “dual_communication” je mogucnost njezinoga ometanja. Kada bi se koristies stare verzije odnosno izvorni tip navodjenja projektila ucinkovitost bi bila 100%. Medjutim to nosi problem koji se ne mogu rijesiti “na brzinu”, Takvo navodjene definiranoa samo za strateske sanage tj. za projektile kratkog i srednjeg dometa (svi ga koriste ) ali onda povratka nema kada je ispaljen djeluje po “default-u”.

bbbb
5 godine prije

Rusi su pokazali fotke tomahavka.

Ante
5 godine prije

Znači proizvest će još skuplje projektile od sadašnjih, pa će u jednoj salvi tih raketa ispaliti godišnje proračune nekih zemlja. Dobar recept kako još više uništiti ekonomiju.

Ante
5 godine prije

ISIS-ov terorista.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI