Ruska vojska prikazala “Tomahawk” i dijelove projektila dobivenih iz Sirije (VIDEO)

Ruski general Sergej Rudskoj
17 komentara

Nakon više dana nagađanja je ruski general Sergej Rudskoj na konferenciji za novinare potvrdio kako su dva projektila koja nisu pogodila cilj u raketiranju Sirije od strane zapadnih sila prebačena u Moskvu i predana su na analizu vojnom istraživačkom centru.

“Dva projektila koja su se koristila tijekom napada na Siriju, a koja nisu dosegla ciljeve, isporučena su u Moskvu. Riječ je o krstarećem projektilu “Tomahawk” i jednom zrakoplovnom projektilu. Rezultati analize koristit će se za poboljšanje ruskih oružja”, na tiskovnoj konferenciji održanoj u srijedu, 25. travnja, izjavi je načelnik Uprave za glavne operacije Glavnog stožera ruske vojske, general Sergej Rudskoj.

“Dio projektila nije dosegao mete, navodno zbog tehničkih problema. Dva od njih, uključujući krstareći projektil “Tomahawk” i precizni zrakoplovni projektil, isporučeni su u Moskvu. Udarni dio “Tomahawka” možete vidjeti na slajdu”, rekao je general Rudskoj, tijekom prezentacije ispred velikog ekrana u dvorani za novinare.

Glavni stožer je novinarima pokazao dijelove krstarećih projektila, američkog “Tomahawka” i projektili Velike Britanije i Francuske – SCALP i “Storm Shadow”.

Prema riječima generala Rudskoj, vojska ima većinu dijelova samih projektila, ali  i njihovih propulzijskih sustava i osnovnih elemenata svemirskog i radio navigacijskog sustava.

“Dijelovi su u dobrom stanju i nema znakova vatre, iako se po rupama na njihovom vanjskom dijelu jasno može prepoznati djelovanje protuzračne obrane”, dodao ruski general.

istrazivacki centar sirija
FOTO: Istrazivacki centar Barzeh, Sirija

Na dijelovima projektila su očuvani serijski brojevi, a nađeni su nakon napada Sjedinjenih Država i saveznika na objekte u Siriji. Prema ovim brojevima će se odrediti vlasnici oružja, priopćili su iz vrha ruske vojske.

“Fragmenti krstarećih projektila koji su pronađeni u područjima presretanja, imaju karakteristične rupe od protuzračnih raketa zemlja-zrak. Neki su dijelovi oštećeni, ali će prema oznakama i serijskim brojevima, datumom, kompanije proizvode i drugim podacima stručnjaci lako prepoznati kome pripadaju”, rekao je general Rudskoj.

Ruski stručnjaci su nakon napada u Siriji pronašli tragove udara 22 projektila. Amerika vojska tvrdi kako je u napadu na Siriju ranije ovog mjeseca ispalila ukupno 105 projektila.

“Glavni stožer ruskih oružanih snaga provodi detaljnu analizu prikupljenih fragmenata projektila, proučavan kratere i načine uništavanja objekata, što dovodi do zaključka da od 105 lansiranih projektila, kako tvrdi američka strana, na područje ciljeva nije palo više od njih 22”, rekao je Rudskoj.

Ranije je izvor u sirijskoj vojsci za TASS rekao kako je sirijska vojska otkrila dva neeksplodirana krstareća projektila i oni su 18. travnja zrakoplovom poslani u Moskvu.

“S obzirom na putanje leta i sposobnosti sirijske protuzračne obrane, bili su zaprepašteni zbog pet područja presretanja, tri koja se nalaze zapadno od sirijskog glavnog grada, a još dva na istoku zemlje”, rekao je general Rudskoj, prikazujući satelitske snimke područja presretanja i udara.

General Rudskoj je podsjetio kako je pentagon naveo da su 22 projektila pogodila kompleks “Chem Shinshar”, ali da ruski i sirijski vojni stručnjaci nisu našli više od sedam udara, što se vidi i na satelitskim snimkama.

Na podzemnom skladištu kompleksa “Chem Shinshar” su zabilježena samo dva pogotka.

meta napada skladiste sirija
FOTO: Meta napada skladiste Shinshar

“Istodobno, najveću štetu su skupe i takozvane “pametne” rakete uzrokovale na zgradi u Barzehu koja nema nikakve veze s vojnim aktivnostima”, istaknuo je ruski general.

Glavni stožer Oružanih snaga Ruske Federacije je iznenađen izborom ciljeva Pentagona i njegovih saveznika.

Da su u pogođenim objektima postojale otrovne tvari, umrlo bi na desetke tisuća ljudi, istaknuo je Rudskoj

“U isto vrijeme, ne razumijemo logiku vojnog i političkog vrha Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske pri odabiru objekata za napad. Ako su oni vjerovali da su tamo zalihe kemijskih sredstva, udari krstarećih projektila bi stvorili velike džepove kontaminiranog terena i u Damasku bi sigurno poginulo na desetke tisuća ljudi”, rekao je Sergej Rudskoj.

Istaknuo je kako su u bilo kojoj zemlji objekti u kojima se provode istraživanja kemijskog oružja i pohranjuje takvo streljivo pažljivo zaštićeni upravo zbog velike opasnosti po ljude.

“Međutim, ništa od toga nije bilo ni u istraživačkom centru Barzeh, ni u nadzemnom i podzemnom dijelu kompleksa “Chem Shinshar” u pokrajini Homs. To su bili obični objekti i hangari. Odmah nakon napada je ove devastirane objekte posjetilo puno ljudi, koji su tamo radili bez ikakve zaštite i nitko od njih nije bio pogođen otrovnim tvarima”, istaknuo je general.

Prema njegovim riječima, niti jedan od tri objekta odabranog za udare nisu bila potencijal za proizvodnju kemijskih sredstava sa sirijske strane, niti je u njima bilo bojnih otrova i toksičnih tvari.

VIDEO – Konferencija za novinare generala Rudskoja (dijelovi projektila od 6.23 videa)

 

Chem Shinshargeneral Sergej Rudskojkrstareće raketeNATOTomahawk
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
5 godine prije

Znači 80% ispaljenih projektila ili uništeno ili prizemljeno. Još kad stigne S300…. Game over.

tuf
5 godine prije

Dva projektila su bila pametnija od Trumpove administracije pa su odustala od napada.

burt
5 godine prije

prvo je bio srušen jedan avion, pa ispaljeno 59 tomahawka pa zadnji put 105 raketa, sve to ide polako, tako su se i Srbi devedestih ismijavali kad su im dojavljivali mete i vezivali unproforce za objekte dok nisu konačno dobili porciju, samo je pitanje vremena kad će se stvorit nova kriza na nekom dijelu Sirije ali onda će doći do jačih napada ovaj put na strane trupe iz Irana, Iraka, Libanona, Afganistana i domaće SAA, to nije pitanje hoće li nego kad će, oni koji ismijavaju zadnji napad su obične neznalice, opet će biti stiske za se zakuha

Sinisa
5 godine prije

Off pitanje….: Smijete li pisati o “Pravda za Davida” !?

17 novembar
5 godine prije

ja bi vise volio da je ruska vojska pokazala gacice babuske valentine matvijenko i zaharove . jer od ovi raketa nemamo nikakve koristi

Ive
5 godine prije

Nakon sto se dobro prouce rakete treba popraviti i multiplicirati staviti u funkciju i poslati preko Sirije posiljaocima da dijeluju na slicnim ciljevima, da vidimo uspijesnost njihove protuzracne odbrane od vlastitih raketa.

Duki
5 godine prije

Ne bih se čudio da ga Rusi malo modificiraju pa da se umjesto tomahawk prekrsti u boomerang !?????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI