NATO želi slobodu kretanja do “istočnog fronta” bez procedura s nacionalnim vladama

voz nato Bundeswehr
45 komentara

Američki portal Defense News navodi kako europske zemlje članice NATO pakta, zbog neadekvatne brzine prijenosa vojnika i opreme na “potencijalni istočni front”, unaprijed moraju dopustiti saveznicima da prijeđu njihove granice i zračni prostor.

To bi u praksi značilo da se preskače parlamentarne i ustavne procedure europskih članica NATO pakta, od kojih mnoge za ovakvo prebacivanje trupa i jedinica vojne opreme trebaju suglasnost vlade ili parlamenta.

Prema riječima čelnika Međunarodnog vojnog stožera NATO pakta, generala Jana Broeksa, “s vojne točke gledišta, kretanje vojnika nije dovoljno brzo”.

U članku se navodi kako europske članice NATO pakta trebaju “pronaći putove koji mogu podnijeti težinu vojne opreme, povećati nosivost ključnih luka ili popraviti zastarjele željezničke pruge”.

Međutim, ovi se zahtjevi iz sjedišta Sjevernoatlantskog saveza čuju više od godinu dana, iako od nacionalnih vlada traže ogromna ulaganja u prometnu infrastrukturu koju treba prilagoditi vojnim potrebama.

Novost u izvješću generala Jana Broeksa je zahtjeva da zemlje koje sudjeluju u vojnom bloku moraju što prije dati dopuštenje saveznicima da prelaze njihove granice i zračni prostor.

Načelnik vojnog stožera Europske unije, Ese Pulkkinen, istaknuo je kako su ova pravna pitanja djelomično u rukama EU, a djelomično u nadležnosti zemalja članica organizacije.

General Broeks nije zadovoljan i ukazao je da prema smjernicama iz 2016. za  dozvolu za kretanja na području nekih zemalja treba čekati “tjednima i mjesecima”.

“Kad razmišljam o brzoj pokretljivosti u zraku, to je vrlo kritičan element. U ovom trenutku, to je proceduralni element i  kada  ne bi trebali proći kroz procedure, onda bismo imali bržu pokretljivost u zraku. Mi to u Europi kontroliramo, ali ipak moramo ići ka nacijama, jer je to njihov zračni prostor”, zaključio je general Jan Broeks.

Defense News

NATO: Civilnu infrastrukturu EU, ceste i željeznice, prilagoditi “ruskoj prijetnji“

Gubitak vremena je gubitak rata – EU infrastruktura u slučaju rata jamči pobjedu Rusiji

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Šta če NATOu, sloboda kretanja… Pa gdje če dobit danas bilo, koga, da bude toliko glup, pa da za njih ponovi “drang nacht oesten”….Mislim, da na novi Stalingrad ne bi danas išli ni Poljaci.. A i Hrvati bi danas težko skupili neku novu 369. pešadijsku pukovniju, da jim iztrune pred Stalingradom…Ja sam čak potpuno siguran, da če se uz ozbiljni rat sa nekim relevantnim protivnikom ( Rusija, Kina), taj ista papirnati NATO, razbiti u paramparčad…

shumadinac
5 godine prije

Ispale raketu a onda ona čeka nedelju dana na nekoj granici da joj dozvole prelet 😉

Šalu na stranu zaista je imbecilna situacija mogućnost da opozicija blokira parlament i ucenjuje da bi dala pristanak kada je brzina reakcije od presudnog značaja.
Ali ono što je zaista bitno je da pored sve “ljubavi prema Rusiji” Tramp ne čini ništa da zaustavi konfrontaciju sa Rusijom. Na drugoj strani sve oštrija retorika iz Moskve i Pekinga – kod mene sve češći vojni letovi što je krajnje indikativno. Izgleda da vojni vrhovi tačno znaju ŠTA, GDE I KADA, samo “mi pilići” nemamo pojma…

trumba
5 godine prije

Gaće su svima već spuštene, tako sumnjam da će trebat puno pritiskat!

Dub Miroslav
5 godine prije

U Hrvatskoj se zna postupak. Odluka ide u obliku zakona u parlament. Nakon prvog čitanja i rasprave ide na doradu i potom na drugo čitanje i glasanje. U međuvremenu “Udruga za vojnu ravnopravnast” skuplja glasove za referendum a političari djecu hitno šalju djecu na studije u Istočni Zanzibar. Budući tražitelji vojnih penzija odlaze na posjet rodbini na razne kontinente.

Weteran
5 godine prije

Puno toga se piše o materijalno-tehničkim resursima. I treba, naravno.
Teško je naći kvalitetnu studiju-članak o ljudsim resursima? Kvalitetu, brojnosti, …
Naročito je teško naići na tekst o ideološko, verskom, političkom momentu, motivaciji i ubeđenju ljudstva?!
“Boj ne bije svijetlo oružje, no boj bije srce u junaka”
Ili. ” … a u ruke Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita. ….”
Džaba čelik depiliranim tviterašima i masnim mekdonaldašima!

tuf
5 godine prije

Nešto im se žuri.

giordano bruno
5 godine prije

Posle samo jedne atomske bombe sta bi od svega ovog ostalo.
Dovoljno je samo da pogode jednu Atomsku centralu i da se svi razbeze, mili moji kud koji.
Vetar bi razeo radioaktivni otpad po celom kontinentu. To se zove tkz. prljava bomba.
Vidite koliko oni vole da zive – milijarder Dejvid Rokfeler preminuo je u 101. godini. … dokaz da je bilo koji pacijent ikad imao toliko transplatacija srca. Prošle godine uspešno je podneo operaciju presađivanja sedmog srca.
Potrebno je konstruisati neku bombu koja bi gadjala samo njih dok je jos vreme.

frki
5 godine prije

A zašto im treba dozvola , kud im se žuri? Ako bude rata onda se ništ ne pita, samo prebacuj vojsku. Kakve gluposti.

Riddick
5 godine prije

Potresno pismo nemačkog vojnika s istočnog fronta: „Ne oče, Bog ne postoji, ovde u Stalingradu ga nema” … „Ne oče, Bog ne postoji, možda ga ima u tvojim psalmima i molitvama, u misama sveštenika i zvonjavi zvona crkve, ali u Stalingradu ga nema. Do maločas sam sedeo u podrumu, palio nečiji nameštaj sa samo 26 godina i glavom na ramenima, uzvikujući „Hajl Hitler“, a sada ću ili umreti ili završiti u Sibiru“. „Staljingrad je odlična lekcija za nemački narod. Šteta je što oni koji nauče lekciju neće moći da iskoriste to znanje u svom budućem životu“. „Rusi ne podsećaju na ljudska bića. Oni su napravljeni od gvožđa, ne znaju za umor i ne znaju za strah. Mornari na ciči zimi odlaze u borbu u donjem vešu. Fizički i psihički, jedan ruski vojnik je jači od čitave naše jedinice“. „Ruski snajperisti i vojnici sa protivtenkovskim oružjem su sigurno apostoli božiji. Oni… Čitaj više »

deno
5 godine prije

Već odavno smo Natu dali svoj zračni prostror ,to vidimo svakodnevno na našem nebu mrezu Chemtrailsa

Bumbum
5 godine prije

Procedura je temelj demokracije. Kada vojska ukida proceduru, to se zove vojna diktatura.

nonwo
5 godine prije

Ako” rat” bude ovisio o osposobljenosti naših pruga,ima nade..

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Koji idiot se samo toga sijetio, a koji ce jos nacionalni idiot osim guske Kitalovicke i Pljenkovica ce na to pristati.

Maki
5 godine prije

Za Stalingrad spremni ? Hahahahahaha
Ajte vi.

Ivi tz
5 godine prije

Ovi su baš budalasti i smiješni…hehe.PUTIN je rekao da ako rat izbije neće se voditi na teritoriji RUSIJE. Jadan ovaj evropski narod nezna sta ga čeka ako napadnu RUSIJU.zaludjen sa parama bmw meckama iphonima itd…ali neka sve u životu se desi što treba da se desi.

siniša
5 godine prije

istočni front nije u rusiji nego na granici srbije i hrvatske

krivA
5 godine prije

..minirat pruge kojima jezde pa nece biti nikakovih procedura sa nacionalnim vladama! Nego.., zar u eu postoje nacuonalne vlade..?!

Dopizdilomi
5 godine prije

U potpunosti se slažem sa traženjem ali proporcionalno. Bez viza i ptanja SAD želim se šetati po njihovom teritoriju i prevoziti stvari bez provjere.

Ivo
5 godine prije

Ovo nema veze sa bržim transportom na istočni front (kad se jedanput zarati, neće nitko pitati nikakve dozvole), već sa legaliziranjem okupacije, koju u određenom momentu može narediti vrh nato-a, ukoliko procjeni da bi neka članica željela istupiti iz pakta, da su započeli nemiri i demonstracije i slično.

Istočni front je samo izgovor za legalizaciju upadanja u suverene zemlje stranim trupama, bez privole te države. O ratovanju s Rusijom nitko od njih koji to traže ni ne pomišlja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI