Nema sporazuma EU-SAD – Trgovinski rat je neizbježan?

sad us eu
19 komentara

The Wall Street Journal piše kako se Bijela kuća nije se mogla dogovoriti o uvjetima novog trgovinskog sporazuma s europskim partnerima. Zbog neuspjeha pregovora će Sjedinjene Države će u narednim danima najaviti uvođenje carina od 25% na uvoz čelika i 10% na uvoz aluminija iz Europe.

S druge strane, vlasti EU su priopćile kako američka odluka o uvođenju novih carina ne ostavlja EU izbor, nego da počne uvoditi mjere odmazde.

“Zabrinut sam zbog ove odluke. EU smatra da ove jednostrane američke carine nisu opravdane i suprotne su pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Protekcionizam u čistom obliku”, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker naveo da je u posljednjih nekoliko mjeseci Europska komisija stalno komunicirala sa Sjedinjenim Državama na svim mogućim razinama kako bi zajednički riješili problem prekapacitiranosti u sektoru čelika.

“SAD nam sada ne ostavlja drugog izbora nego nastaviti s rješavanje spora u WTO i uvođenje dodatnih carina na neke uvezene robe iz SAD-a. Branit ćemo interese Europske unije u potpunosti u skladu s međunarodnim trgovinskim pravilima”, rekao je čelnik Europske komisije.

Podsjetimo da je početkom svibnja američki predsjednik  Donald Trump najavio mogućnost uvođenja mjera za smanjenje uvoza čelika i aluminija iz EU u SAD za oko 10%.

Washington je ponudio dvije opcije za Europsku uniju. Kvote na 90% američkog uvoza iz EU i carine koje bi za cilj imale 10% smanjenja uvoza.

Trump je odredio carine od 25% na uvozni čelika i 10% na aluminij, zbog nacionalnih sigurnosnih razloga, no odobrio je proizvođačima iz EU oslobađanje od carina do 1. lipnja, dok se čekao ishod pregovora.

No, kako piše The Wall Street Journal,  EU nije uspjela uvjeriti Washington da odustane od prijetnje uvođenja carina na čelik i aluminij iz zemalja EU.

Sredinom svibnja su se čelnici 28 zemalja članica EU sastali u Sofiji, glavnom gradu Bugarske, na summitu EU i Zapadnog Balkana.

Čelnici EU su izrazili spremnost da se zajednički suprotstave akcijama Donalda Trumpa, koji se odlučio povući iz nuklearnog sporazuma s Iranom i zaprijetio sankcijama europskim tvrtkama koje posluju surađuju s Teheranom.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je u srijedu izjavio kako će se EU nastaviti boriti za međunarodni sustav koji se temelji na pravilima. Čelnici zemalja članica EU su pristali podržati stav Europske komisije, koja inzistira na stjecanju trajnog izuzeća od američkih carina na čelik i aluminij.

Do sada su Sjedinjene Države trajno izuzeće od plaćanja pristojbi na čelik i aluminija odobrile samo za Australiju, Argentinu, Brazil i Južnu Koreju. Međutim, za svaku su zemlju određene uvozne kvote.

Američki deficit
FOTO – Američki deficit s najvećim trgovinskim partnerima u 2017.
Američke carineBijela kućaSankcijeWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Ogromna potrosnja,pretjerana potrosnja…nije cudo da su u deficitu a sa druge strane dislocirali su proizvodnju iz USA pa “svoj” proizvod uvozi iz desetih zemalja.

Goran Bare
5 godine prije

Svi u napad jedan je Hase

octopus
5 godine prije

Uvjetovati Arapima, Irancima i Rusima obračun cijene plina i nafte u eurima, a nikakve carine na maslac od kikirikija…..

Alen
5 godine prije

Neka igre počnu! A tu je i SP…Bice zanimljivo ljeto..

Son of Alerik
5 godine prije

Carinama se smanjuje konkurentnost uvoznih roba i kažnjavaju domaći kupci koji te robe kupuju. Pa se plaćanja carina odnose isključivo na Amerikance, oni će plaćati, a ne netko drugi. Carinama se štiti i i protežira domaća proizvodnja. To je na prvu. Ako malo zagrebemo ispod toga, vidjet ćemo da se štiti zaostajanje, nesposobnost, neučinkovitost domaćeg gospodarstva. SAD su očito ukupno u trgovačkom deficitu. Deficit se može smanjiti većim izvozom i manjim uvozom, odnosno kombinacijom jednoga i drugoga. Trump je bio prisiljen nešto učiniti. Jesu li carine najbolji način? Sumnjam. Vjerojatnije je da će od nametanja carina imati štetu svi. I SAD, i njegovi trgovački partneri. Izvoz čega SAD može povećati? Osim oružja? Uvoz dakako da može smanjiti, ali teško da to neće opet ići na štetu američkog gospodarstva. Mnogi misle kako je deficit jednostavno riješiti. Smanjiš uvoz, povećaš izvoz i evo ga. Ostaje pitanje koliko je izvoz ovisan o uvoznim… Čitaj više »

HEKPCT
5 godine prije

aaaahhh, nema ništa slađe nego gledati kako SAD hebe kuju EU, dok istodobno EU viče kako je saveznik SAD-a, i tako opet i opet i opet… EU će se prije raspast nego usprotiviti Americi.

Mister x
5 godine prije

Nema nista od toga,neko ce popustiti prvi a onda ostale zemlje EU!!

Churko
5 godine prije

Zasto EU ne uvede sankcije za SAD? Osim toga EU kolektivno u paketu napusti NATO i dade amerikenjcima 7 dana da napuste Evropu do zadnjega vojnika, zatim im svedu broj diplomatskog osoblja na 7 do najvise 15 osoba.
Pa kada je rat neka bude rat, pa kome opanci, a kome obojci.

Good Old Rebel
5 godine prije

Oni imaju jako unutarnje tržište, koje održava visoku potrošnju, gdje u koloko toliko “slobodnoj” trgovini sudjeluju i drugi. Osim toga, što oni proizvode što bi drugima nužno trebalo? Osim oružija, ništa (i to prodaju na silu). Ja u kući nemam ništa iz Amerike, sve je Evropsko i Japanska elektronika. Dakle, uz FED-ovu “fiskalnu politiku” šampanja novca, moraš imati visok državni dug i veliki minus u vanjsko-trgovinskom poslovanju. Svi industrijski proizvodi (automobili, elekronika…televizori, kamere, foto tehnika, bijela tehnika, tekstil..itd Evropski i Japanski su i bolji i kvalitetniji, a Kineski višestruko jeftiniji). Pored toga Evropi nije potrebna niti Američka hrana. I na kraju tuku oni embargo, za embargom, pa ostaju bez tržišta, malo, po malo, pa ono na kraju ispadne i puno. Jedino gdje prednjače su firme, kao instagram, twitter, facebook, google, microsoft, hollywood i točka.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

njih 54 nas 27…razbit će nas ko p*****

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI