Nevjerojatna tvrdnja Joe Bidena – kaže da je inflacija 0 % iako je službeno 8.5 % – gdje su sada factchekeri

Zabrinuti Biden
16 komentara

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je ustvrdio da je američko gospodarstvo imalo ”nultu inflaciju” u mjesecu srpnju, izazvavši žestoke kritike republikanaca sa svih strana zbog pokušaja manipuliranja brojevima i uljepšavanja katastrofalne slike ekonomije.

Prije potpisivanja povijesnog Promise to Address Comprehensive Toxics (PACT), Biden je rekao: “Prije nego što počnem danas, želim reći nekoliko riječi o vijestima koje su izašle danas u vezi s gospodarstvom. Zapravo, samo želim reći broj: nula.”

Predsjednik je dalje dodao: “Evo što to znači: dok su cijene nekih stvari porasle, porasle su prošli mjesec, cijene drugih stvari pale su za isti iznos. Rezultat? Nulta inflacija prošlog mjeseca.”

Bidenovu verziju dodatno je iznijela tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre koja je tvitala: “Upravo smo primili vijest da je naše gospodarstvo imalo 0 % inflacije u srpnju. Dok su cijene nekih stvari porasle, cijene drugih, poput goriva, odjeće, i drugih stvari, su pale.”

Iako je Biden možda bio u pravu da se inflacija smanjila, ukupna je slika sasvim drugačija. Izvješće o Indeksu potrošačkih cijena objavljeno istoga dana otkrilo je da je stopa inflacije pala za 0,6 posto u odnosu na lipanjskih 9,1 posto, no to nikako ne znači da je inflacija dosegla magičnu granicu od ”nula” posto.

Stopa inflacije za mjesec srpanj iznosila je 8,5 posto, uglavnom zbog pada cijena goriva. Međutim, u usporedbi s brojkama iz godine u godinu, stopa inflacije i dalje je bila na rekordno visokoj razini u 40 godina, a potrošači su snosili najveći teret.

“Indeks svih stavki bez hrane i energije porastao je 5,9 posto u posljednjih 12 mjeseci. Energetski indeks povećao se za 32,9 posto u 12 mjeseci zaključno sa srpnjem, što je manje povećanje od povećanja od 41,6 posto u razdoblju koje je završilo u lipnju. Indeks hrane porastao je 10,9 posto tijekom prošle godine, što je najveći porast u 12 mjeseci od razdoblja koje je završilo u svibnju 1979. glasilo je službeno izvješće Indeksa potrošačkih cijena.

Republikanci uživaju

Čim su Bidenovi komentari postali viralni, republikanski zastupnici počeli su gađati predsjednika i njegovu matematiku. Republikanska čelnica Virginia Foxx iz Sjeverne Karoline izjavila je: “Bidenova administracija ima problematičan odnos s matematikom.”

U međuvremenu, Ted Cruz se oglasio na Twitteru i izjavio: “Smiješan bulšit iz Bijele kuće. Postoji inflacija od 8,5 % i zapravo je poskupilo sve što itko ikada kupi. Ovo je samo okrutno laganje od strane Bidenove administracije.”

Kako je izvijestio WION, SAD se suočavaju s najgorim razdobljem gospodarskog usporavanja u posljednje vrijeme. Gospodarstvo se smanjivalo dva uzastopna tromjesečja što sugerira da je nastupila recesija. Nedavno istraživanje Bloomberga pokazalo je da postoji 40 posto šanse da zemlja sklizne u recesiju do sljedeće godine.

U međuvremenu, kako bi se suzbila inflacija, Bidenova administracija donijela je ambiciozan Zakon o smanjenju inflacije vrijedan 740 milijardi dolara. Međutim, prijedlog zakona tek treba biti odobren u Zastupničkom domu.

inflacijajoe bidenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NeBudiOvca
1 godina prije

Čovjek je potencijalno u pravu.
Samo treba promijeniti definiciju inflacije, kao sto su promijenili definicije pandemije, recesije, cjepiva i sl. i nema vise inflacije.
Problem riješen!

tata mata
1 godina prije

tako i rvacka vlada kaze da imaju rekordnu turisticku sezonu nikad vise turista u rvackoj , sve puca od prometa i turista po jadranu ,uspjli smo smjestiti pola istocne EU , a prehrambeni lanci u vidu fast fooda ne mogu se nositi sa povecanom potraznjom hamburgera i toplih sendvica , a da ne pricamo o izbirljvim gostima koji su u potrazi za organic hranom posjecuju nocu privatne vocnjake lokalnog stanovnistva ,,,sve u svemu ocekuje se rekordna dobit za ovu godinu te drastican rast BDP-a , a inflacije nema jer je tako reko Joe

Darko Brkan
1 godina prije

Nasi finansijeri ne podlijezu factchekiranju! Cemu cudjenje?

tuf
1 godina prije

Ameri koji neovisno računaju parametre inflacije čak imaju i gore prognoze od 8.5%
Ali sve će se to zakrpati, pomesti pod tepih, ugasiti virtualnim helikopterskim novcem.
Vidimo da u Ukrajini nije proglašen bankrot nego su strana potraživanja “zamrznuta”. Japan bi sa svojim vanjskim dugom već odavno morao biti u go*nima da nije poslušni član mafije. Deutsche Bank bi već prije 5 godina bio stečaju (skupa sa svim svojim vjerovnicima). Tako ni u SAD-u ne može biti loših vijesti – inflacije, recesije. Do daljnjega. Dok balon ne počne propuštati.

Magefun
1 godina prije

Fackcheckeri su jedino aktivni kada treba istinu, struku, znanost i nauku blokirati koji govore ljudima da ne uzimaju experimentalna cjepiva i lijekove od kojih možete imati vrlo lako smrtne posljedice i uništeno zdravlje za svog života.

Mali zloco
1 godina prije

Ako izlapela mumija to kaze onda je tako.

Zax
1 godina prije

Usporavanje inflacije i nije tako dobra vijest kako se cini. Naprotiv. Americka ekonomija je i drugi kvartal zavrsila u minusu sto je definicija recesije koliko god strucnjaci pokusavali promjeniti tu definiciju. Uzrok inflacije je drzavna potrosnja koja je veca od prihoda. Razliku drzava namiruje novcem bez pokrica ili zaduzivanjem kod centralne banke sto u praksi dodje na isto. Cijene su prestale rasti ili rastu sporije jer trgovci i proizvodjaci manje prodaju pa si vise ne mogu priustiti dizanje cijena jer ce ostati bez kupaca. Umjesto toga smanjuju proizvodnju jer im se zbog visokih ulaznih troskova ne isplati. Posljedicno drzava ostaje bez prihoda sto povecava budzetski deficit sto stvara jos veci inflatorni pritisak. Drzava ima dva izbora. Ili radikalno smanjiti potrosnju ili radikalno povecati prihode. Zadnja vijest je da ce federalna porezna sluzba povecati broj zaposlenih za 87 tisuca kako bi povecali prihode od bankrotirane ekonomije. 80% dodatnih prihoda planiraju naplatiti… Čitaj više »

nekoime
1 godina prije

Koliko se ja sjećam, inflacija je 0 %. – Joe Biden

Bruno
1 godina prije

Boli ga spolovilo, on svakako i jede i vozi se na račun stanovnika Amerike, a njih još nije nestalo. Kao i naši saborski zastupnici. Više ih je u trpezariji sabora nego u saborskim klupama.

opp
1 godina prije

Trebala je biti proglasena recesija sa zadnjim podatcima gdp-a medjutim ekspresno izmjenuse definiciju inflacije i time i dalje drze vodu mirnom. Svi su ocekivali najavu recesije medjutim stanje je bajno, ruze cvijetaju, mir…

Max
1 godina prije

Ne zna Biden što govori.

Antisionista
1 godina prije

Inflacija pogađa samo obične ljude.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI