Nizozemska: Za obaranje zrakoplova MH17 bi mogao odgovarati Kijev

malezija izvor: http://www.ibtimes.co.uk/
23 komentara

Prije tjedan dana je Wilbert Paulissen, voditelj odjela za kaznenu istragu nizozemske nacionalne policije, na konferenciji za novinare rekao da je projektil “Buk” kojim je oboren malezijski putnički zrakoplov 2014. nad istočnom Ukrajinom ispalila ruska 53. protuzračna brigada iz Kurska. Na konferenciju je donio dio projektila koji je navodno oborio malezijski Boeing i pokazao stare snimke iz 2014. koje “dokazuju kretanje ruskog sustava protuzračne obrane iz Kurska do istočne Ukrajine”.

Voditelj istraživačke skupine Fred Westerbeke je istaknuo da je istraga u “završnoj fazi, ali da posao još nije završen”.

“Prethodnih godina smo prikupili mnogo dokaza, ali još nismo spremni za podizanje optužnica”, rekao je Westerbeke.

Nakon toga, prije dva dana, nizozemski ministar vanjskih poslova Stef Blok je pozvao Rusiju na suradnju u istrazi o obaranju leta MH17, čime je praktično pobio “nesporne dokaze” koje je predstavio Wilbert Paulissen.

“U utvrđivanju onoga što se dogodilo s letom MH17 nijedna država nema pravo šutjeti”, rekao je Blok u kratkom govoru.

“Svima je dužnost konstruktivno surađivati ​​i osvijetliti istinu, a ne da je kontinuirano zamagljujemo”, rekao je Stef Blok.

Nizozemska i Australija optužuju Rusiju

FOTO: Ilustracija, TELAR, 9K37 Buk

Nizozemska i Australija su prošlog tjedna poduzeli radikalan diplomatski korak i Rusiju optužili za obaranje zrakoplova s 298 ljudi, članova posade i putnika, od kojih su većina bili Nizozemci. Rusija i dalje poriče uključenost i istražni tim Nizozemske naziva “političkim, a ne neovisnim”.

U svom govoru u Vijeću sigurnosti je Stef Blok podsjetio da je nedugo nakon katastrofe jednoglasno usvojena rezolucija kojom se poziva na rasvjetljavanje istine i pravdu. Za rezoluciju je glasalo svih petnaest članica Vijeća sigurnosti, uključujući Rusku Federaciju.

“Sve države moraju u potpunosti surađivati u naporima da se pronađu krivci. Nažalost, četiri godine kasnije, te se zahtjeve mora ponoviti i danas ih opet ponavljam”, rekao je nizozemski  diplomat.

The New York Times piše kako je Stef Blok u raspravi u Vijeću sigurnosti pozvao Rusiju “da prihvati krivnju za obaranje zrakoplova”, ali nizozemski NL Times piše kako ministar ne isključuje mogućnost da bi krivac mogla biti i Ukrajina.

Nizozemska bi za tragediju mogla smatrati krivom Ukrajinu

kijev
FOTO: Kijev

Ministar vanjskih poslova Stef Blok ne isključuje da bi u budućnosti Nizozemska mogla Ukrajinu smatrati odgovornom za njenu ulogu u katastrofi leta MH17, piše NL Times.

“Za to nema konkretne pravne osnove, ali vlada ne isključuje nijednu mogućnost”, kazao je ministar u parlamentarnoj raspravi o odluci vlade da Rusija mora odgovarati za svoju ulogu u padu zrakoplova kompanije Malaysia Airlines.

Ukrajina je trebala zatvoriti svoj zračni prostor prije leta MH17, koji je srušen nad istočnom Ukrajinom 17. srpnja 2014. U danima koji su prethodili katastrofi je na tom području bilo nekoliko zračnih bitaka, uključujući obaranje ukrajinskog vojnog teretnog zrakoplova koji je letio na velikoj visini, piše nizozemski list koji je izvijestio o jučerašnjoj raspravi u parlamentu.

U parlamentu je ministar Blok naglasio potrebu za opreznosti, koju je ukrajinska strana zanemarila. Odgovornost za to će utvrditi javni tužitelj i Zajednički istražni tim u kojem surađuju Nizozemska, Australija, Belgija, Malezija i Ukrajina, priopćio je ministar.

Nizozemska i Australija su prošlog tjedna formalno optužili Rusiju za njenu ulogu u obaraju malezijskog zrakoplova, tvrdeći kako je sustav koji je oborio MH17 bio ruski, držeći se “dokaza” koje je novinarima prošlog tjedna prikazao Wilbert Paulissen.

Sve stranke u Donjem domu nizozemskog parlamenta su odobrile odluku vlade da okrivi Rusiju, međutim uz nekoliko dvojbi.

“Počinitelj i motiv nisu poznati, ali prst ukazuje na Rusiju”, rekao je zastupnik Raymond de Roon i nazvao to “korakom dalje prema istini i pravdi”.

No, otvara se pitanje zašto i druge zemlje u Zajedničkom istražnom timu, Belgija, Malezija i Ukrajina, formalno ne drže Rusiju odgovornom.

Ministar Blok rekao “kako je to stav tih zemalja”.

Stef Blok
FOTO: Stef Blok

“One imaju priliku sudjelovati u istrazi, ali su Nizozemska i Australija izgubile najviše ljudi u ovoj katastrofi”, dodao je Stef Blok.

Kršćanska unija Nizozemske želi znati koji će biti sljedeći koraci vlade ako Rusija i dalje odbije surađivati u istrazi. Hoće li opet slijediti sankcije? Blok je zamolio i pozvao na oprez.

“Postoje sve vrste pravnih putova, ali kako bismo postigli cilj moramo pažljivo upravljati i držati naše karte blizu, kada je riječ o konkretnim koracima u procesu”, rekao je Stef Blok.

Iz rasprave u Vijeću sigurnosti i nizozemskom parlamentu se nije moglo zaključiti ništa novo. Novost je jedino da Stef Blok ne isključuje mogućnost pozivanja Ukrajine na odgovornost zbog činjenice da nije zatvorila zračni prostor nad istokom zemlje, gdje je danima prije tragedije oboreno nekoliko vojnih zrakoplova i ukrajinski vojni transporter na velikoj visini.

Situaciju je komentirao ruski politolog Igor Rjabov, koji je izjavio “kako je lažno “ubojstvo” novinara Babčenka  prisililo ukrajinske prijatelje u Europi da dobro promisle o optužbama koje iznosi Kijevu. Sve činjenice o obaranju malezijskog Boeinga su na raspolaganju istražiteljima Nizozemske i Malezije, a na tim činjenicama se ne može kriviti Rusija.

Ako obaranje civilnog zrakoplova nije nesretni slučaj, postoji krivac. Rusija je odavno ukazala na očiglednu odgovornost Ukrajine, čija je kontrola leta zapravo usmjerila Boeing u ratno područje. To su učinili ukrajinski kontrolori zračnog prometa. Ako već ne mogu odrediti točku lansiranja projektila “Buk”, onda barem razmotrite dokaze s tla. Činjenica je da ukrajinska strana na sve moguće načine uništava dokaze o ovom incidentu. Osim toga, imamo i činjenicu da očajnički politizira cijelu priču”, objasnio je Igor Rjabov.

Stručnjak je podsjetio da je tragedija malezijskog Boeinga formalno bila razlog za nametanje ozbiljnih sankcija protiv Rusije.

“No, danas se oko režima Porošenka skupljaju oblaci i on gubi saveznike. Porošenkovo ponašanje je histerično. Čak i na “uskrsnuće” Babčenka je došao u publiku u vidno pijan. Zapravo, cijeli užas provokacije s Babčenkom je uzrokovan zbog neposrednog kolapsa. Blitzkrieg u Donbasu neće biti moguć. Nakon nedavnih događaja u Gorlovki je obrana Donjecke Narodne Republike znatno ojačana i još jedna vojna provokacija bi sada bila vrlo rizična. Nakon priče s Babčenkom, čak i američki mediji odani Ukrajini kažu da više ne vjeruju Kijevu”, zaključio je Igor Rjabov.

Malezijski Boeing, koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. srpnja 2014. u blizini Donjecka. U zrakoplovu je bilo 298 osoba i svi su poginuli. Ukrajinske vlasti su za obaranje zrakoplova odmah optužile pripadnike snaga Donbasa, ali su lokalne milicije rekle kako nemaju oružje za obaranje zrakoplova na nadmorskoj visini na kojoj je letio MH17. Kijev je potom rekao kako je za katastrofu odgovorna Rusija.

NL Times

Vraćanje na priču o oborenom putničkom zrakoplovu nad Donbasom: “Krivi su Rusi!”

BoeingBukdonjeckMH17Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hogar
5 godine prije

Pored ovog slučaja, slučaja Skripalj, “hakovanja” američkih izbora, trolovanja na Tviteru, prislušnih protivpodmorničkih uređaja na projektu NordStream2, ruskih podmornica u švedskim vodama itd, itd, ne bi me čudilo da u sledeće dve nedelje “vaskrsnu” i Litvinenko, Magnitski, Kasparov, Navalni, Hodorkovski i sve druge opreacije protiv Rusije pred Svetsko prvenstvo u fudbalu.
Nove operacije (Babčenko) su izgleda sa sve manjim budžetom i sve gluplje pa treba izvaditi “golden oldies” iz naftalina. Nek im je sa srećom.

Konstantin
5 godine prije

Hebem vam stav “nit riba, nit devojka” ! Klasicna “zapadnjacka sprdalica” sa svima koji nisu “anglo-saso-franackog” porekla. Likovi bez morala i covecnosti! PLJUC … sto bi uradio Zadranin! ;o)

Ante
5 godine prije

Još uvijek nitko ne spominje razlog tašto su crne kutije stavljene pod vojnu tajnu, kuda je nestao ukrajinski kontrolor leta koji je tog dana bio na dužnosti. Ova blamaža sa novinarom pokazuje dokle su spremni ići da bi svalili krivnju na Ruse. Ne zaboravimo što su ukrajinci radili kada su bili prosvjedi, kada su unajmili snjaperiste da pucaju po vlastitim prosvjednicima. Ima takvih stvari još,ali mi se čini da je dovoljno i ovoliko nabrojati.

Weteran
5 godine prije

Odgovornost je na onom ko je naveo avion u zonu borbenih dejstava.
Ako se dobro sećam, kontrolor leta je pre pada nestao bez traga?

Zagor
5 godine prije

Malezija je nakon Nozozemskog “izlaganja” dokaza, rekla kako ne vjeruje da je Rusija kriva.

priceless
5 godine prije

da li sam dobro shvatio… oni imaju rezultate, ali oni ovise o smjeru vjetra koji ce puhati sljedecih sedmica… moze biti, a i ne mora combo

Laki Topalović
5 godine prije

Nizozemac, došao u parlament pravo iz Cofee Shopa , napušen do ušiju i uzet ga za ozbiljno, ma dajte.

Dopizdilomi
5 godine prije

Dosta više sranja. Ukrainski vojni zrakoplov kada je uočio da se raketa “zalijepila” za njega mudro se skrio oko civilnog zrakoplova koji je popušio.

guest
5 godine prije

treba dobro pogledat tko su bili putnici tog aviona, i malo pokusati preko toga doci do nekih naznaka istine, jer ovako vec godinama istrage zavrsavaju nekonkretnim dokazima i naklapanjima. Iako, uz danasnju tehnologiju i sve te napretke, malo mi je tesko za povjerovat da tolike godine ne mogu naci olupinu.

Zadranin
5 godine prije

Već sam se raspravlja sa amerima i drugim zapadnjacima vezano za ovu nesreću.. i nitko mi nije normalno odgovorio na jedno pitanje: zašto je BBC Rusija cenzurirao/skinuo vlastitu rusku novinarku koja je, dan dva nakon nesreće, napravila intervju sa stanovnicima obližnjih mjesta u tom dijelu Ukrajine, koji su vidjeli kako dva manja aviona lete u blizini ovog srušenog, i čini se kako ga napadaju. Čiji su to bili avioni? I, kako to da su putovnice svih putnika preživjele bez i jedne ogrebotine? Ja kad sam letio u Finsku, preko Stockholma i onda opet u Helsinki, moja putovnica je stalno bila sa mnom u džepu. Nitko je nije uzeo i stavio skupa sa svim drugim putovnicama od drugih putnika. I još jedna stvar: odma nakon pada aviona, izraelci su izvršili napad tenkovima i pješadijom na Gazu, pobivši tisuće Palestinaca. Nitko ni “a” nije reka o tome, samo se pričalo o ovom… Čitaj više »

Tomica
5 godine prije

Ništa nisu rekli što sutra ne mogu opovrgnuti. Meni to sve izgleda kao zavrtanje ušiju Porošenku koji se u zadnje vrijeme malo otrgnuo pa se počeo ku*čiti i Njemačkoj i Francuskoj.

Brainstorm
5 godine prije

puno je dokaza da su ukri srusili. onako, po pamcenju, da iznesem neke.
-avion je preusmjeren u ratnu zonu. zasto?
-tragovi na olupini su od avionskih metaka, ne od buk-a. dokazivao njemacki inzenjer.
-ukrajinski video postavljen na you tube napravljen je dan ranije.
-ukri vozali buk baterije (spremali nesto – rezervna opcija) pred dan pada, nakon toga povukli.
-ukrajinski pilot, pocinitelj. neka je prica u vezi njega. vidjen, ispovjedio se, “samoubio se”. ne mogu se sjetiti detalja.
-neka greska u adresi i videu koje su ukri naveli. nesto o vozanju buk-a.
-svjedocanstvo carlosa spainbuce, spanjolskog kontrolora leta na radu u borispolu. covjek nestao, ukri tvrdili da nikad nije ni postojao iako su spanjolske novine pisale o njemu ranije.

wetzer maja
5 godine prije

nisam niti citala clanak, jer je poznato, da su nizozemci, njemci, britanci – sve sluzbene istrage do sada tajili. odjednom se sjetili objaviti – jasno, u skladu sa antiruskom propagandom. rusi su, i ne samo rusi dokazali odakle je srusen avion, tko ga je skrenuo na ratno podrucje, glavni svjedoci odmah su “nestali”, a slike terena odmah poslije nesrece govore takodjer drugaciju pricu. obicna namjestaljka. nije niti prvi, niti zadnji put.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI