Njemački plinski gigant zalaže se za državno finansiranje usred energetske krize

Uniper
22 komentara

Najveći njemački uvoznik plina Uniper bori se da zamijeni nedostajuće zalihe ruskog gasa jer gubici kompanije rastu, priznao je ove sedmice njegov izvršni direktor Klaus-Dieter Maubach. Kompanija bi također mogla ostati bez novca koji je Berlin obezbijedio u obliku paketa pomoći kasnije ovog mjeseca, upozorio je on.

Usred smanjenih isporuka gasa iz Rusije, za koje je Moskva okrivila tehničke probleme i sankcije Zapada, Uniper je morao da nadoknadi nedostajuće količine kupujući gas po visokim cijenama na spot tržištu i prodajući ga svojim kupcima po jeftinijim, dugoročnijim cijenama. Kao rezultat toga, kompanija je već u julu prijavila gubitak od više od 12 milijardi evra (12 milijardi dolara) – najveći u istoriji nemačke kompanije – što je navelo Berlin da interveniše.

Vlada je pokrila gubitke kompanije kupovinom 30 % udjela u Uniperu i obezbjedila joj dodatnih 7,7 milijardi evra (7,7 milijardi dolara) paket pomoći koji je osmišljen da joj pomogne da izdrži do četvrtog kvartala 2022. Sada, Uniper priznaje da to neće biti dosta.

Kompanija će dostići granicu finansijske pomoći “definitivno… ranije”, rekao je Maubach novinarima na marginama Gastech konferencije u Milanu. „Taj plafon ćemo najvjerovatnije dostići već u septembru“, dodao je.

Prema Bloombergu, sporazum s vladom bi mogao dovesti do toga da plinski gigant dobije do 20 milijardi eura kako bi spriječio svoj kolaps i potencijalni domino efekat u nacionalnom energetskom sektoru. Osim toga, kompanija će dobiti dodatni kredit od njemačke državne KfW banke, koji je odobren ove sedmice. Uniper će dobiti 4 milijarde eura pored kreditne linije od 9 milijardi eura koju je već iskoristio, objavio je njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

Čini se da budućnost njemačkog plinskog giganta ne izgleda sjajno uprkos svoj finansijskoj pomoći koju dobija, kaže Maubach. „To sam rekao nekoliko puta tokom ove godine i obrazujem i kreatore politike. Gledajte, najgore tek dolazi”, rekao je za CNBC u Milanu, dodajući da je “ono što vidimo na veleprodajnom tržištu 20 puta veća od cijene koju smo vidjeli prije dvije godine”.

Cijene prirodnog gasa u Evropi porasle su u ponedjeljak za 30 posto nakon što ruski plinovod Sjeverni tok 1 nije nastavio s radom zbog problema održavanja vezanih za sankcije. Ruski energetski gigant Gazprom, koji upravlja gasovodom, rekao je da će gasna ruta ostati zatvorena na neodređeno vreme. Moskva je dodala da će operacije naftovoda biti otežane sve dok zapadne sankcije ostaju na snazi.

Vijest je stigla usred tekuće energetske krize u EU. Od početka ruske vojne ofanzive na Ukrajinu krajem februara, cijene gasa su se popele na rekordno visoke u Evropi. Krajem jula, članice EU složile su se oko plana smanjenja potrošnje gasa za 15 % u narednim mjesecima kako bi se povećala energetska sigurnost bloka u trenutku kada se želi osloboditi zavisnosti od ruske energije.

njemačkaPlinUniper
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Tražili ste – gledajte.

Grdi
1 godina prije

Dakle socijalizam je bolji od kapitalizma!? ……

tuf
1 godina prije

Ne cveta cveće ni u naše preduzeće: “Bez ikakve kočnice i s golemom dozom ozbiljne zabrinutosti predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri HGK i direktor Gradske plinare Bjelovar Srećko Ezgeta dramatično potvrđuje za RTL; “Plinski distributeri postat će potpuno nelikvidni za mjesec ili dva, uskoro slijede stečajevi, sustav je pred kolapsom i nitko ne reagira.” U pozadini je drastično poskupljenje plina zbog kojeg sustav puca po šavovima, a naš sugovornik kaže da nitko od nadležnih već devet mjeseci ne reagira. Koliko je stanje kritično Ezgeta predočava cijenama plina s kojima se distributeri suočavaju. -Tržišne cijene plina godinama su se kretale oko 20 eura po megavatsatu (MWh). No 1. travnja, kada je Vladinim mjerama spriječen nagli skok cijena plina za kućanstva, one su na plinskoj burzi već dostizale 80 eura. No 28. rujna, dakle prije svega nekoliko dana, cijena plina na burzi bila je 313 eura, to je 15-terostruko povećanje!… Čitaj više »

Jadranka S.
1 godina prije

Točno znaju što rade. Čitaju paukov scenarij. Sve je to dio plana EU-a za deindustrijalizaciju jedne od energetski najučinkovitijih industrija na planetu. Ovo je Zelena agenda UN-a, Agenda 2030. inače poznata kao Veliko resetiranje Klausa Schwaba.

Dokurčilomi
1 godina prije

Sada više ne odgovara tržišna ekonomija i privatno vlasništvo.

Jadranka S.
1 godina prije

Samoubilačka energetska kriza koja je u tijeku u Europi je “napravljena u Njemačkoj”.

Tupko Glupko
1 godina prije

Idemo u plansku ekonomiju.

Eto, Vlada na čelu sa Plenkovićem limitira cijene struje, nafte, plina, brašna, ulja, mlijeka, šećera, mesa..

Nama je na ovim prostorima, kao i bivšim komunističkim državama u Europi jasno kako završava takva priča.

Sada će se i Zapadna Europa suočiti s njom.

Je li to početak prve od dviju petoljetki s konačnim ciljem da se potpuno prebacimo na zelene energente, a do tada treba stisnuti remen, kupovati tople deke i kapute zbog teških i hladnih zima? 😃

Mrčikola
1 godina prije

Najvećem Njemačkom uvozniku plina rastu gubici…o, yebem te zemljo Indijo…budalama se može “prodati” svašta, a njemačkim budalama još i malo više.

tihobl
1 godina prije

Kako to – Solc tvrdi da su skladista popunjena 85%, a uvoznici da su prazna i da su im kompanije pred bankrotom?

Bosanac
1 godina prije

Nema gasa, nema gasa.. kukaju svi, na kraju kad ih ove phihopate odvedu u gasnu komoru i puste im gas reći će, što nam bolan pusti gas.

Max
1 godina prije

Sad neka narod plaća.

1 godina prije

Drzava če preuzeti obaveze , kasnije će postati vlasnik , kako tog tako i mase drugih firmi , i već u proljeće evropa se budi u drzavno organiziranoj ekonomiji…
Barem naizgled , jer će i dalje s evropom upravljati isti oni koji su je doveli do bankrota smao preko svojih pudlica političara , dok će oni zaštićeni , nekaznjeni voditi bussines as usual…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI