Perzijski zaljev vrije – SAD za “sabotažu” na tankerima optužile Iran

iranska raketa VBR Fajr 5 fadjr 5
142 komentara

Kako piše portal Zero Hedge, kao što su svi koji imaju barem pola frontalnog režnja mozga i očekivali, The Wall Street Journal je sinoć kasno izvijestio da je, prema početnoj procjeni Sjedinjenih Država, “Iran vjerojatno stajao iza napada” na dva naftna tankera Saudijske Arabije i dva druga oštećena plovila tijekom vikenda u blizini Hormuškog tjesnaca.

Za WSJ je to izjavio u pravilu “neimenovani američki dužnosnik”, a ova će vijest, bez obzira bila potvrđena ili ne, zasigurno zapaliti vojne napetosti u Perzijskom zaljevu i na kraju može rezultirati globalnim ratnim zločinom u kojeg bi SAD mogle uvući Kinu i Rusiju. Situacija se razvija u neželjenom smjeru, a incident u Perzijskom zaljevu po svemu liči na onaj u Tonkinškom zaljevu 1964. godine, kada su sjevernovijetnamski torpedni čamci navodno napali američki razarač “Maddox” i američkom Kongresu dali izgovor za uključivanje u Vijetnamski rat. Baš kao incident iz 1964. godine, ovo što se dogodilo u Perzijskom zaljevu u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata podsjeća na poznati pomorski incident s “lažnom zastavom”.

Kao što je Zero Hedge predvidio u nedjelju, “službena procjena” da je Iran odgovoran za napad uslijedila je nakon niza američkih upozorenja na moguće “agresivne akcije” Irana ili njegovih saveznika protiv američkih vojnih snaga ili komercijalnih plovila u regiji.

“Američki dužnosnik, koji je odbio biti identificiran, nije ponudio pojedinosti o tome što je dovelo do ovakve procjene ili njezine implikacije o mogućem odgovoru Sjedinjenih Država. SAD su prošlog tjedna priopćile kako šalju nosač zrakoplova, amfibijski jurišni brod, bombardere i protuzračni raketni sustav u regiju, nakon što je obavještajna služba navodna pokazala da Iran sa svojim trupama predstavlja prijetnju”, piše The Wall Street Journal.

“Ako išta učine, jako će patiti. Vidjet ćemo što će se dogoditi s Iranom”, izjavio je ranije u ponedjeljak predsjednik Trump tijekom sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Bijeloj kući.

Ova predvidljiva “procjena” se savršeno podudara s upozorenjem veterana CIA-e Mikea Pompea kojeg je uputio samo dva dana prije navodnog “napada”, kada je rekao da bi “režim u Teheranu trebao znati da će svaki njihov napad ili napad njihovih saveznika i milicija bilo koje vrste protiv američkih interesa ili građana dobiti brz i odlučan američki odgovor”.

Američki državni tajnik je u priopćenju upozorio Iran da ne bi smio pogrešno protumačiti američki “suzdržanost”  i vjerovati da je to “nedostatak odlučnosti”. Potom je kritizirao Irana zbog “eskalacije nizom prijetnji i izjava u posljednjih nekoliko tjedana”.

Dva dana kasnije je Iran, prema američkim dužnosnicima, proveo godinama organizirani najbrži napad na naftne tankere u Hormuškom tjesnacu.

Naravno, Iran bi morao biti potpuno iracionalan da izazove takav slijed događaja koji bi kulminirali američkom kampanjom protiv Islamske Republike, zapravo toliko iracionalan da bi bio u rangu s “false flag” kemijskim napadima koje su više puta “demokratske sile” organizirale u Siriji, čija je jedina svrha bila isprovocirati Trumpovu administraciju za pokrene u konačnici neuspješne zračne napade za “svrgavanje Assadovog režima”.

Međutim, iako u ovom trenutku mnogi prate cijene nafte na svjetskom tržištu, čini se da je cijena Brenta sada manje važna. Čini da je Trumpova administracija odlučna pokrenuti “ograničeni vojni sukob s Iranom”, ali s obzirom na to da su najveći geopolitički podupiratelji Irana Kina i Rusija, taj sukob će biti sve samo ne ograničen.

Uz aktualnu anti-iransku histeriju u Washingtonu, zbog koje eskaliraju napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, sada imamo i veliki “incident”  s prijavljenom “sabotažom” na saudijske i druge naftne tankere u vodama UAE, napade provedene od strane nepoznatog počinitelja, ali  za koje je “krivac Teheran” i na horizontu se nazire rat.

Zanimljivo je da je incident sa saudijskim tankerima u luci Fujairah u nedjelju uslijedio samo nekoliko dana nakon što su SAD upozorile da bi “Iran ili njegovi opunomoćenici” mogli napasti trgovačke brodove u regiji i onda dolazi službena procjena o krivcu za najnoviji tajanstveni incident.

Iran: Oni nisu spremni na rat protiv nas, jer je Izrael na dometu naših projektila

Iranske rakete
FOTO: iranske rakete

Iran u svemu vidi potencijalne očajničke pokušaje Washingtona, Izraela i Saudijske Arabije s incidentom kao dijelom psihološke operacije protiv Islamske Republike.

Raspoređivanje američkih vojnih snaga u Perzijskom zaljevu je dio prirode psihološkog ratovanja. Oni nisu spremni za rat, pogotovo kada je Izrael na našem dometu”, izjavio je u nedjelju  potpredsjednik iranskog parlamenta Ali Motahhari, nakon sjednice sa zastupnicima iza zatvorenih vrata, priopćila je novinska agencija FARS.

Otvoreno spominjanje Izraela kao zemlje koja je “unutar dometa iranskih projektila” predstavlja značajnu protuprijetnju koja bi rat lako mogla pretvoriti u stvarnost, posebno zato što je regija Perzijskog zaljeva na rubu eskalacije nakon što je Saudijska Arabija izjavila da su napadnuta dva njena naftna tankera dok su plovila blizu Hormuškog tjesnaca.

U međuvremenu je američko ministarstvo energetike priopćilo da “prati tržišta nafte, te je uvjereno da će ono ostati dobro opskrbljeno”, unatoč  bojazni da postoje napori da se “poremeti pomorski promet”, tvrdi Bloomberg.

Saudijci još ne znaju krivca

Saudijska Arabija - kriza

Saudijci su izjavili da je nakon još uvijek nerazjašnjenog incidenta došlo do značajne štete na konstrukcijama dva broda, tankerima Amjad i Al-Marzoqah. Također je prijavljeno da su oštećeni tankeri ostali u luci Fujairan u UAE.

Kasnije u ponedjeljak su se na internetu počele pojavljivati fotografije i snimke od izvora na Bliskom istoku, koji su navodno pokazivali štetu na više međunarodnih brodova počinjenu u “napadu sabotaže” nepoznatog počinitelja.

Iako Rijad nije optužio Teheran za incident, Arapska liga u kojoj su dominiraju zaljevske monarhije je skočila i pozvala zemlje skupine da podrže korištenje “svih mjera” od strane Saudijske Arabije kako bi kraljevstvo očuvalo svoju sigurnost.

Glavni tajnik Arapske lige osudio je napade koji su prethodnog dana provedeni protiv brodova na obalama Ujedinjenih Arapskih Emirata, uključujući dva saudijska naftna tankera i incident je nazvao “kriminalnim djelom”.

Ahmed Aboul-Gheit izjavio je u ponedjeljak u priopćenju kako su ta djela “ozbiljna povreda slobode i integriteta trgovinskih i pomorskih prometnih pravaca”, prenosi AP. Dodao je “kako Arapska liga stoji uz UAE i Saudijsku Arabiju u svim mjerama koje budu poduzete kako bi se zaštitili njihova sigurnost i interesi”.

Američki dužnosnik Brian Hook nije htio komentirati pitanje je li Iran kriv za navodne napade na tankere u blizini vitalnog Hormuškog tjesnaca.

Nekoliko sati poslije je predsjednik Trump upozorio Teheran da će zbog bilo kakve “provokacije” zemlja “jako patiti”, posebno ako izbije sukob sa Sjedinjenim Državama.

“Vidjet ćemo što će se dogoditi s Iranom. Ako učine bilo što, to će biti ogromna pogreška”, rekao je Trump u društvu mađarskog premijera Orbana u Bijeloj kući.

Iako se do sada ne čini da je tako, incident sa “sabotažom” mogao bi označiti početak incidenta poput onog u Tonkinškom zaljevu 1964. godine, koji bi na kraju prisilio Iran na izravan sukob sa Sjedinjenim Državama i njihovim regionalnim saveznicima. Dovoljno je reći da je ovo bio veliki napad koji remeti slobodu plovidbe i da utječe na globalna tržišta nafte. Odmah bi se okrivio Iran, koji bi nekritički u globalnim i zapadnim medijima postao “glavni krivac za sve” i “prijetnja cijeloj međunarodnoj zajednici”.

Izgleda da je Iran dobro svjestan takve mogućnosti i jučer je pozvao na oprez, a čak je izravno sugerirao da bi događaji mogli biti lažne provokacije čiji je cilj uvući regionalne neprijatelje u sukob.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Sayed Abbas Mousavi izjavio je jučer kako su incidenti “zabrinjavajući i žalosni”, te je pozvao na objavu dodatnih detalja.

Upozorio je i da će se Islamska Republika suprotstaviti “zločinima nevjernika koji žele narušiti regionalnu sigurnost”  i pozvao regionalne države “na budnost pred bilo kakvim oblicima avanturizma stranih elemenata”.

SAD gomilaju ratnu mašineriju na Bliskom istoku

Nosač aviona mornarica udarna grupa

Prošlog tjedna su SAD u regiju poslale pomorsku borbenu skupinu i bombardere B-52 da iz zračne baze Al-Udeid u Kataru nadziru nebo iznad Perzijskog zaljeva.

I dok je Iranska revolucionarna garda nedavno jačanje američke vojne prisutnosti odbacila kao “ništa više od psihološkog ratovanja”, rekavši da “SAD nemaju snage i ne usuđuju se započeti rat protiv Irana”, elitni iranski korpus je poručio da također ima prst na okidaču i iranske snage su spremne odgovoriti na sve agresivne postupke.

Pentagon planira slanje 120 000 vojnika na Bliski istok

B-52 stratofortress
FOTO: B-52 stratofortress

U uvjetima napetosti s Iranom, Pentagon razmišlja o slanju 120 000 vojnika na Bliski istok, izvijestili su lokalni mediji. Na sastanku 9. svibnja je američki privremeni ministar obrane Patrick Shanahan predstavio vojni plan za slanje do 120 000 vojnika na Bliski istok, usred eskalirajućih napetosti s Iranom, objavio je u jučer The New York Times.

Navodni plan je izrađen pod pritiskom “jastrebova” koje je predvodi savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton, poznat po svom neprijateljstvu prema Iranu, rekao je izvor koji je za NYT izjavio kako će Washington poslati vojnike u to područje “ako Teheran ubrza svoj nuklearni program ili odluči napasti američku vojsku”.

Prema  The New York Timesu, broj vojnog osoblja koji je naveden u planu je mnoge “iznenadio”, budući da se radi o istom broju američkih vojnika koji su pokrenuli invaziju na Irak.

SAD je Irak napao 2003. godine, optužujući zemlju da posjeduje oružje za masovno uništenje i obećavajući da će uspostaviti demokraciju. Međutim, nakon godina razornog rata s krvavim posljedicama, danas svi priznaju da nikada nije postojalo takvo oružje u arapskoj zemlji.

Teheran tvrdi da prisutnost čaki ograničenog broja američkih vojnika destabilizira područje. U međuvremenu, iranski vojni i politički vrh je poručio kako su oružane snage Islamske Republike u vrlo kratkom vremenu spremne pružiti snažan odgovor na svaku vojnu agresiju pokrenutu iz inozemstva”.

Španjolci sumnjaju u miran završetak eskalacije i povlače se iz borbene skupine

U.S. Army 1st Battalion, 503rd Infantry Regiment, 173rd Airborne Brigade and Spanish Army Airborne Brigade -17 Globemaster III
FOTO: ilustracija, 173. španska vazdušno-desantna brigada, ukrcavanje u avion C-17 Globemaster III

Španjolska je, prije eskalacije napetosti s Iranom, naredila povlačenje svoje fregate “Mendez Nunez” iz američke napadačke skupine u Perzijskom zaljevu.

Španjolska ministrica obrane Margarita Robles naredila je jučer privremeno povlačenje fregate “Mandez Nunez” s 215 mornara na brodu iz napadačke skupine na čelu s američkim nosačem zrakoplova “USS Abraham Lincoln”, koja plovi prema Perzijskom zaljevu. Flota je već prošla tjesnac Bab el-Mandeb, koji Crveno more povezuje s Indijskim oceanom i kreće se prema Hormuškom tjesnacu kako bi ušla u Perzijski zaljev, ali će tamo ući bez španjolskih saveznika.

Odluka je donesena nakon posjete ministrice Margarita Robles zračnoj bazi Morón de la Frontera u Sevilli, gdje su raspoređene američke snage.  Španjolska ministrica je naglasio da je, zbog eskalacija napetosti s Teheranom, “Španjolska predana odlukama Europske unije i međunarodnih organizacija i da će s njima uvijek usvajati zajedničke stavove”.

 spanska fregata Méndez Núñez (F-104)
FOTO: Španska fregata Méndez Núñez (F-104)

Uzimajući u obzir da je španjolski stav identičan europskom bloku, te da Madrid želi riješiti spor između suprotstavljenih strana koje su nastale nakon jednostranog povlačenja Washingtona iz nuklearnog sporazuma prošle godine, Španjolska ne vidi nikakve pogodnosti od vojnog rješenja američkog sukoba s Iranom, niti u njemu želi sudjelovati.

Dakle, Madrid se jasno distancirao od ratnih planova Sjedinjenih Država i sada treba vidjeti reakcije i odluke ostalih američkih NATO saveznika. U najvjerojatnijem scenariju da će se europske članice NATO pakta distancirati od kampanje protiv Irana, to znači da bi sukob protiv Islamske Republike morali voditi SAD, Saudijska Arabija i Izrael, što umanjuje mogućnost izravnog vojnog  sukoba. Ipak, trenutne okolnosti nikome ne dopuštaju da se opusti, jer svaka provokacija, posebno ovakve poput navodnih napada sabotaže na tankere u Perzijskom zaljevu, američkim “jastrebovima” i Izraelu daju argumente, iako lažne, da Iran prikažu kao “prijetnju međunarodnoj zajednici”.

Ahmed Aboul-Gheitfalse flag'Hormuški tjesnacJohn Boltonsabotaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
142 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AAA
4 godine prije

iran je sila u raketama
sada će obrisati usa flotu
i jednom za svagda
pokazati tko je gazda u perzijskom zaljevu
oni imaju kulturu staru tisućama godina

ritbrwntiubverwuvnwerviuewf
4 godine prije

Ode još jedna država u kaos, ovo je toliko predvidljivo da nemam interesa pratiti to sve već viđeno na isti način tisuće puta. I kaže Šumi stvora nema, ma da moj čaća iz groba orkestrira sve ovo milenijima.

klinglinian
4 godine prije

Ne sumnjam ni jedne sekunde u spremnost perzijanaca spram hegemonističkog okupatora! Čak što više mislim da su i više nego sposobni da daju takav udarac da će se svijet preko noći otrijezniti i uistinu uvidjeti da je Amerika jedna šuplja svjetska velesila!
Jedino čega me je strah je korištenje američkog nuklearnog oružja nakon što im ovi potope sve brodove u svome zaljevu.
Žao mi je što moram ovo napisati ali mislim ukoliko dođe do oružanog sukoba s Amerikom, ovo će biti idealna prilika da rusi testiraju svoje najmodernije sustave koji su bez sumnje instalirani negdje u Iranu. Pored S-300 raketnih sustava koji će se najvjerojatnije koristiti, meni su najzanimljiviji sustavi za elektronsko ratovanje! Uz dužno rakteno poštovanje prema Iranu koji će salvama raketa zasuti ne samo tjesnac nego i sve okolne američke baze, ja očekujem zasljepljujuće američko zrakoplosvstvo i ševuljanje tomahawk krstarećih raketa daleko od zadatog cilja! 😀

Suze Roni
4 godine prije

Napad na tamkere je izveden dronovima, a odgovornost su preuzeli jemenski Houthi borci.

Riddick
4 godine prije

Nisu ludi spanci vide sta moze da se desi pa se sklanjaju na vreme za svaki slucaj.
https://youtu.be/UO2pT2b-BQE

Riddick
4 godine prije

Nismo usamljeni, to misljenje deli i Zbignjev Bzezinski uticajni američki politikolog i najpoznatiji politički savetnik tokom Hladnog rata i advokat američke hegemonije.
https://youtu.be/fvie-Dswqpo (video je iz 2011 godine)
I mnogi drugi pametni ljudi.

AAA
4 godine prije

iran će napraviti podmornice
od usa nosača
a kopije ruskih sustava S-300
što su ih sami razvili će srušiti
sve nevidljivo što leti
i tako razbiti mit o njihovoj moći
usa je sila na zalazu
samo što se nije raspala
ovaj sukob sa iranom
će biti zadnji čavao u lijesu
poslije toga će osloboditi sirju i irak
i doći na granice izraela
pa će cionisti imati zadovoljstvo
naricanja ispred zida plača
po diskontnim cijenama
kao u vrijeme Nabukodonosora

Zadranin
4 godine prije

Moj “neimenovani izvor” kaže da su za sabotažu krivi amerokenjci i izraelci.

Treba im “false flag” da mogu napasti Iran.

Koja gamad..

Pljuc!

igi
4 godine prije

120 000 vojnika i nije velik broj…iran može mobilizirati najmanje 3 milijuna vojnika i milijun u okruženju….kina i rusija im može pružati logističku podršku…ako počne rat procjenjujem da će poslje dva mjeseca buknuti evropa a kina pripojiti tajvan…pretpostavljam da će u evropi biti 250 milijuna poginulih…

Siniša
4 godine prije

Xahaxa…neko juče reče “Tako je i Poljska napala Njemačku”!!!!

bulog
4 godine prije

Misliš koliko če SAD prouzročiti civilnih žrtava jer oni šire demokraciju.

bulog
4 godine prije

Ma koga briga što se Španjolska povlači. Sad će KGK i anemični poslat jake hrvatske snage da pomognu nemočnoj i napadnutoj Americi. Nisam nigdje pročitao jel su Hrvatske snage i na granicama Venecuele da pomognu širiti demokraciju, jer kod nas je sve idealno.

Trubadur
4 godine prije

Nema ništa od rata…. USrA je sve manja i manja…. Proxija nema, a koalicija se raspala na tri člana… USrA KSA i Izrael…..A to, da se koprca po Rusiji, Iranu, Kini, Venezueli itd. itd..to mora, da ne bi neko slučajno primetio, da je cesar gol, golcat….Ali svatko, sa dvije djelujuče sinapse vidi, da je panika od polakog propadanja imperije velika….

čitalac
4 godine prije

Ovo je samo igrokaz.Neće ih napasti iz više razloga. Prvi i glavni je da bi u slučaju napada država Izrael bila porušena do temelja: Hezbolah bi svih svojih 150.000 (da!) raketa i raketica ispalio na Izraelski teritorij. Iranska vojska bi svoje rakete (koje su za razliku od Hezbolaha prave rakete jedne sile) također lansirali na Izrael. Ne postoji odbrana od toga. Izraelski Iron Drome nije mogao zaustaviti ni polovicu od 400 ispaljenih hamasovih projektila a kamoli svu ovu masu projektila. Kad bi sve to palo na gusto naseljeni Izrael to bi bila za njih katastrofa. Osim toga Iran posjeduje respektabilne kapacitete sa kojima može nanijeti neprihvatljive gubitke Amerima, iako sam vojno ne može pobjediti. A svakako nije za odbaciti da bi se Rusija neformalno umiješala i testirala svoju PRO. Naravno da Izraelci u očaju (pa i Ameri) mogu posegnuti za nuklernim oružjem ali onda bi bio kraj igre. Mislim da… Čitaj više »

Stjepan Vujec
4 godine prije

Ja na to gledam zdravo seljački !! Da kojim slučajem Iran sa svojom ratnom mornarico provocira US na njihovim granicama, svaki normalan čovijek bi dao podršku Amerima, ali ovdje je obrnut slučaj i normalno da smo na strani Irana isto tako u slučaju Libije i Sirije, to je bilo barbarstvo koje su režirali Ameri.

free khorasan
4 godine prije

kakav je to napad na tankere bez vatre ? ne slici se vidi rupa kakvu rade galije na vesla možda je neki filistinac ukrao feničania brod na vesla

burt
4 godine prije

Iranske vlasti su isponižavali Obamu ali neće Trumpa i Boltona, ako ne predaju sve atomske i balističke instalacije SAD-u završit će skupa sa Assadom i Saddamom a pokvarenog komunističkog prasca su ostavili za kraj

igi
4 godine prije

…ne vjerujem u slučaju napada UN prestaje postojati…civilizacija se raspada a rusija i kina vidjevši nova pravila tome se prilagođavaju.

Djakputnik
4 godine prije

Izjava države koja je sama srušila svoja dva nebodera i time ubila nekoliko tisuća svojih građana je jako vjerodostojna.

samo tako
4 godine prije

Nitko ne želi taj rat i nitko ne zna do kuda bi se proširio, koliko bi godina trajao…..Dizanje tenzija , i laprdanja po internetu svakim danom sve više i sve više kontraditornih.

Ara
4 godine prije

Churchil je jednom rekao da bi se ljudi zaprepastili kada bi spoznali koliko malo pameti donosi odluke o krucijalnim pitanjima.
.
Napad na Iran i posljedice toga napada?
Totalno nepredvidljivo s velikom mogućnosti brze eskalacije.
.
Trenutna administracija razumnost i razmišljanje o posljedicama ?
.
Vidim da su kolege kometatori uvjereni u brzo pobjedu Irana.
Ja baš i nisam .
Mislim da se USA konvencionalnom udaru pune snage u ovom trenutku, adekvatno može suprotstaviti jedino Rusija
(možda Kina)

Nemam ključnih informacija o Iranskim mogućnostima.
.
Ne sviđa mi se ovo …niti malo

Istina boli
4 godine prije

Ljudi, off topic!!!
WikiLeaks objavio tajne snimke “slijetanja na Mjesec” snimljene u Nevadi !!!
https://www.youtube.com/watch?v=WvvMidJkAy4
Tko nije pogledao neka pogleda. Potvrđuju se sumnje koje smo i iznosili ovdje………….Usranske laži…….te čistačica greškom bacila dokumentaciju, te nisu nikada ništa slično ponovili do dan danas, od Rusa kupuju motore da uopće polete u svemir itd itd.
Polako se raspadaju ko trulež u svojim spletkama i lažima. Dijelite video okolo……….
Evo materijala za članak na Logično.
Hrać

krezubi glasac
4 godine prije

Plovece americko ludilo. Vise se ne brigaju o ugledu zemlje ,samo mrkni drpi od drugoga. Poslije Venezuele turneja ide za Iran. Ni rolling stonesi nisu im ravni. World tour hahahaah

Tomica
4 godine prije

Mislim da se sam Iran ne može nositi sa pomno planiranim napadom SAD. Ako se SAD odluči napasti onda će to biti baš žestok udar i sigurno neće sami djelovati. U napadu će učestvovati i Izrael a vjerojatno i KSA. Iran neće dobiti direktnu podršku ni od Rusije ni od Kine niti vidim bilo ko drugi da bi htio i mogao dati potporu. Podjeliti obavještajne podatke, doturiti oružje i opremu te diplomatska podrška je najviše što mogu i hoće napraviti Kina i Rusija a da nisu izravno napadnuti. Ono što niko ne zna, i ne može sa sigurnošću predvidjeti, je kako će se situacija razvijati i koliko će sukob eskalirati.
Za svijet bi bilo najbolje ako do napada ne bi došlo ali bojim se da je odluka donešena i neće se odustati.

Kum
4 godine prije

Ako ne posjeduješ nuklearno naoružanje i interkontinentalne rakete,Amerikancima i njihovim saveznicima ne možeš ništa.

odisea
4 godine prije

Rat sa Iranom je kraj sadašnje civilizacije,zato ne mogu vjerovati da će se to desiti.Sva logična promišljanja nemaju smisla,

Drazen
4 godine prije

Autoru članka po običaju skidam kapu. Samo ja mislim da je ovoj situaciji primjerenije poređenje sa USS Liberty 1967 nego Tonkinov zaliv, a svi znamo zašto.

Son of Alerik
4 godine prije

Sad je malo jasnije zašto Amerikanci nisu ni malim prstom mrdnule da bi pomogle Guaidu u Venezueli. Bilo im je dovoljno da se Venezuela gurne u zamrznuto stanje, da ne povećavaju crpljenje nafte, prodaju pogotovu. Financijski su je odsjekli i prisilili Madura da zadnje rezerve zlata ruskim avionima transportira na Bliski Istok i tamo mijenja za dolare. Jasno je da SAD-u nije do nafte. Ali do prodaje nafte u dolarima i te kako jest. Maduro se dugo jogunio pa umjesto u dolarima, nije prodavao ni u jednoj valuti. Iran je odlučio da može prodavati u eurima i juanima. Za eure manje više, on je pod američkom kontrolom. Ali za juane??? Upravo zbog tog razloga i jest došlo do američko kineskog trgovinskog rata. Ali i do aktivacije Puta svile. Kinezima su odjednom počele ostajati goleme količine dolara, a da su već platili sav uvoz, platili svu naftu, sav plin. Malo im… Čitaj više »

Mat
4 godine prije

Mislim da je nedavno I predsjednik Trump izjavio da je to…..Smece od novina.

Duki
4 godine prije

Svi veliki ratovi su osim sve većih ljudskih žtrava donosili i promjene doktrine za sljedeće
Podsjetimo se španjolskih i britanskih armada ,pa zatim utvrđenih tvrđava i zamaka ,rovova u 1.svj.ratu do nosača i avijacije u 2.svj. ratu ! Dakle ovaj bi mogao biti labuđi pjev za Nosače ! A pobjedu odnosi kinžal,iskander,S300-500 .+čizma
ništa nuklearno !!
Jer koja bi budala poslala vojsku u nuklearnu
Pustoš ????
Doduše za Boltu i Krampa.ne garantiram
??????

Moreno
4 godine prije

Pustimo na trenutak Amere i Perzijance, mene interesira oće li ministar Ugroza poslat nešto od pobjedničke hrvatske vojske u Perzijski zaljev kako bi se Hrvatska zaštitila od sinergije hibridnih i asimetričnih ugroza . . . 🙂

tuberajt
4 godine prije

Mozda je Dracarys

Max
4 godine prije

Mogli bi oni sisati nešto što nije pristojno spomenuti . 🙂 Ali u pravu si

Zvrk
4 godine prije

Vijest koja je prošla ispod radara. Hutiji su balističkim projektilom pogodili luku Yanbu. Dakle, bilo je odmazde.

Maruis
4 godine prije

Ne verujem da će biti rata,mada nije potpuno isključeno. Amerikanci ne napadaju nikoga ko iole može da uzvrati. Pretpostavljam da je cilj ovog cirkusa najverovatnije pomorska blokada Irana. Ne znam kako funkcioniše iranski izvoz nafte. Znam da je najveći kupac Kina i da to mora da ide tankerima. Ako Ameri nametnu blokadu ne moraju da pucaju prvi. Iran u tom slučaju jedino može da uzvrati nasiljem. Znači oni ispadaju loši momci, a pitanje je da li to mogu sebi priuštiti…Zamislite samo orgije svetskih medija ako se tako nešto dogodi.

Ivi.tz
4 godine prije

Pa jel moguće ovo šta rade bolesnici preko bare…ali nećete uspjeti mam. Vam bolesnu…j živio IRAN.

hogar strašni
4 godine prije

Trump pod hitno mora početi čitati Logično da vidi da svi kuže njegove fore i da su prozirne ko planinski potok

kremit und satir
4 godine prije

Ameri bez tableta luduju. Sve za naftu

netman
4 godine prije

Ljudi, ne zazivajte rat, to je veliko sr…e. Nadam se da ce ovaj ludi Trump stati, al nisam vise siguran, previse su duzni, a posla je sve manje…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI