fbpx

Perzijski zaljev vrije – SAD za “sabotažu” na tankerima optužile Iran

iranska raketa VBR Fajr 5 fadjr 5

Kako piše portal Zero Hedge, kao što su svi koji imaju barem pola frontalnog režnja mozga i očekivali, The Wall Street Journal je sinoć kasno izvijestio da je, prema početnoj procjeni Sjedinjenih Država, “Iran vjerojatno stajao iza napada” na dva naftna tankera Saudijske Arabije i dva druga oštećena plovila tijekom vikenda u blizini Hormuškog tjesnaca.

Za WSJ je to izjavio u pravilu “neimenovani američki dužnosnik”, a ova će vijest, bez obzira bila potvrđena ili ne, zasigurno zapaliti vojne napetosti u Perzijskom zaljevu i na kraju može rezultirati globalnim ratnim zločinom u kojeg bi SAD mogle uvući Kinu i Rusiju. Situacija se razvija u neželjenom smjeru, a incident u Perzijskom zaljevu po svemu liči na onaj u Tonkinškom zaljevu 1964. godine, kada su sjevernovijetnamski torpedni čamci navodno napali američki razarač “Maddox” i američkom Kongresu dali izgovor za uključivanje u Vijetnamski rat. Baš kao incident iz 1964. godine, ovo što se dogodilo u Perzijskom zaljevu u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata podsjeća na poznati pomorski incident s “lažnom zastavom”.

Kao što je Zero Hedge predvidio u nedjelju, “službena procjena” da je Iran odgovoran za napad uslijedila je nakon niza američkih upozorenja na moguće “agresivne akcije” Irana ili njegovih saveznika protiv američkih vojnih snaga ili komercijalnih plovila u regiji.

“Američki dužnosnik, koji je odbio biti identificiran, nije ponudio pojedinosti o tome što je dovelo do ovakve procjene ili njezine implikacije o mogućem odgovoru Sjedinjenih Država. SAD su prošlog tjedna priopćile kako šalju nosač zrakoplova, amfibijski jurišni brod, bombardere i protuzračni raketni sustav u regiju, nakon što je obavještajna služba navodna pokazala da Iran sa svojim trupama predstavlja prijetnju”, piše The Wall Street Journal.

“Ako išta učine, jako će patiti. Vidjet ćemo što će se dogoditi s Iranom”, izjavio je ranije u ponedjeljak predsjednik Trump tijekom sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Bijeloj kući.

Ova predvidljiva “procjena” se savršeno podudara s upozorenjem veterana CIA-e Mikea Pompea kojeg je uputio samo dva dana prije navodnog “napada”, kada je rekao da bi “režim u Teheranu trebao znati da će svaki njihov napad ili napad njihovih saveznika i milicija bilo koje vrste protiv američkih interesa ili građana dobiti brz i odlučan američki odgovor”.

Američki državni tajnik je u priopćenju upozorio Iran da ne bi smio pogrešno protumačiti američki “suzdržanost”  i vjerovati da je to “nedostatak odlučnosti”. Potom je kritizirao Irana zbog “eskalacije nizom prijetnji i izjava u posljednjih nekoliko tjedana”.

Dva dana kasnije je Iran, prema američkim dužnosnicima, proveo godinama organizirani najbrži napad na naftne tankere u Hormuškom tjesnacu.

Naravno, Iran bi morao biti potpuno iracionalan da izazove takav slijed događaja koji bi kulminirali američkom kampanjom protiv Islamske Republike, zapravo toliko iracionalan da bi bio u rangu s “false flag” kemijskim napadima koje su više puta “demokratske sile” organizirale u Siriji, čija je jedina svrha bila isprovocirati Trumpovu administraciju za pokrene u konačnici neuspješne zračne napade za “svrgavanje Assadovog režima”.

Međutim, iako u ovom trenutku mnogi prate cijene nafte na svjetskom tržištu, čini se da je cijena Brenta sada manje važna. Čini da je Trumpova administracija odlučna pokrenuti “ograničeni vojni sukob s Iranom”, ali s obzirom na to da su najveći geopolitički podupiratelji Irana Kina i Rusija, taj sukob će biti sve samo ne ograničen.

Uz aktualnu anti-iransku histeriju u Washingtonu, zbog koje eskaliraju napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, sada imamo i veliki “incident”  s prijavljenom “sabotažom” na saudijske i druge naftne tankere u vodama UAE, napade provedene od strane nepoznatog počinitelja, ali  za koje je “krivac Teheran” i na horizontu se nazire rat.

Zanimljivo je da je incident sa saudijskim tankerima u luci Fujairah u nedjelju uslijedio samo nekoliko dana nakon što su SAD upozorile da bi “Iran ili njegovi opunomoćenici” mogli napasti trgovačke brodove u regiji i onda dolazi službena procjena o krivcu za najnoviji tajanstveni incident.

Iran: Oni nisu spremni na rat protiv nas, jer je Izrael na dometu naših projektila

Iranske rakete

FOTO: iranske rakete

Iran u svemu vidi potencijalne očajničke pokušaje Washingtona, Izraela i Saudijske Arabije s incidentom kao dijelom psihološke operacije protiv Islamske Republike.

Raspoređivanje američkih vojnih snaga u Perzijskom zaljevu je dio prirode psihološkog ratovanja. Oni nisu spremni za rat, pogotovo kada je Izrael na našem dometu”, izjavio je u nedjelju  potpredsjednik iranskog parlamenta Ali Motahhari, nakon sjednice sa zastupnicima iza zatvorenih vrata, priopćila je novinska agencija FARS.

Otvoreno spominjanje Izraela kao zemlje koja je “unutar dometa iranskih projektila” predstavlja značajnu protuprijetnju koja bi rat lako mogla pretvoriti u stvarnost, posebno zato što je regija Perzijskog zaljeva na rubu eskalacije nakon što je Saudijska Arabija izjavila da su napadnuta dva njena naftna tankera dok su plovila blizu Hormuškog tjesnaca.

U međuvremenu je američko ministarstvo energetike priopćilo da “prati tržišta nafte, te je uvjereno da će ono ostati dobro opskrbljeno”, unatoč  bojazni da postoje napori da se “poremeti pomorski promet”, tvrdi Bloomberg.

Saudijci još ne znaju krivca

Saudijska Arabija - kriza

Saudijci su izjavili da je nakon još uvijek nerazjašnjenog incidenta došlo do značajne štete na konstrukcijama dva broda, tankerima Amjad i Al-Marzoqah. Također je prijavljeno da su oštećeni tankeri ostali u luci Fujairan u UAE.

Kasnije u ponedjeljak su se na internetu počele pojavljivati fotografije i snimke od izvora na Bliskom istoku, koji su navodno pokazivali štetu na više međunarodnih brodova počinjenu u “napadu sabotaže” nepoznatog počinitelja.

Iako Rijad nije optužio Teheran za incident, Arapska liga u kojoj su dominiraju zaljevske monarhije je skočila i pozvala zemlje skupine da podrže korištenje “svih mjera” od strane Saudijske Arabije kako bi kraljevstvo očuvalo svoju sigurnost.

Glavni tajnik Arapske lige osudio je napade koji su prethodnog dana provedeni protiv brodova na obalama Ujedinjenih Arapskih Emirata, uključujući dva saudijska naftna tankera i incident je nazvao “kriminalnim djelom”.

Ahmed Aboul-Gheit izjavio je u ponedjeljak u priopćenju kako su ta djela “ozbiljna povreda slobode i integriteta trgovinskih i pomorskih prometnih pravaca”, prenosi AP. Dodao je “kako Arapska liga stoji uz UAE i Saudijsku Arabiju u svim mjerama koje budu poduzete kako bi se zaštitili njihova sigurnost i interesi”.

Američki dužnosnik Brian Hook nije htio komentirati pitanje je li Iran kriv za navodne napade na tankere u blizini vitalnog Hormuškog tjesnaca.

Nekoliko sati poslije je predsjednik Trump upozorio Teheran da će zbog bilo kakve “provokacije” zemlja “jako patiti”, posebno ako izbije sukob sa Sjedinjenim Državama.

“Vidjet ćemo što će se dogoditi s Iranom. Ako učine bilo što, to će biti ogromna pogreška”, rekao je Trump u društvu mađarskog premijera Orbana u Bijeloj kući.

Iako se do sada ne čini da je tako, incident sa “sabotažom” mogao bi označiti početak incidenta poput onog u Tonkinškom zaljevu 1964. godine, koji bi na kraju prisilio Iran na izravan sukob sa Sjedinjenim Državama i njihovim regionalnim saveznicima. Dovoljno je reći da je ovo bio veliki napad koji remeti slobodu plovidbe i da utječe na globalna tržišta nafte. Odmah bi se okrivio Iran, koji bi nekritički u globalnim i zapadnim medijima postao “glavni krivac za sve” i “prijetnja cijeloj međunarodnoj zajednici”.

Izgleda da je Iran dobro svjestan takve mogućnosti i jučer je pozvao na oprez, a čak je izravno sugerirao da bi događaji mogli biti lažne provokacije čiji je cilj uvući regionalne neprijatelje u sukob.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Sayed Abbas Mousavi izjavio je jučer kako su incidenti “zabrinjavajući i žalosni”, te je pozvao na objavu dodatnih detalja.

Upozorio je i da će se Islamska Republika suprotstaviti “zločinima nevjernika koji žele narušiti regionalnu sigurnost”  i pozvao regionalne države “na budnost pred bilo kakvim oblicima avanturizma stranih elemenata”.

SAD gomilaju ratnu mašineriju na Bliskom istoku

Nosač aviona mornarica udarna grupa

Prošlog tjedna su SAD u regiju poslale pomorsku borbenu skupinu i bombardere B-52 da iz zračne baze Al-Udeid u Kataru nadziru nebo iznad Perzijskog zaljeva.

I dok je Iranska revolucionarna garda nedavno jačanje američke vojne prisutnosti odbacila kao “ništa više od psihološkog ratovanja”, rekavši da “SAD nemaju snage i ne usuđuju se započeti rat protiv Irana”, elitni iranski korpus je poručio da također ima prst na okidaču i iranske snage su spremne odgovoriti na sve agresivne postupke.

Pentagon planira slanje 120 000 vojnika na Bliski istok

B-52 stratofortress

FOTO: B-52 stratofortress

U uvjetima napetosti s Iranom, Pentagon razmišlja o slanju 120 000 vojnika na Bliski istok, izvijestili su lokalni mediji. Na sastanku 9. svibnja je američki privremeni ministar obrane Patrick Shanahan predstavio vojni plan za slanje do 120 000 vojnika na Bliski istok, usred eskalirajućih napetosti s Iranom, objavio je u jučer The New York Times.

Navodni plan je izrađen pod pritiskom “jastrebova” koje je predvodi savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton, poznat po svom neprijateljstvu prema Iranu, rekao je izvor koji je za NYT izjavio kako će Washington poslati vojnike u to područje “ako Teheran ubrza svoj nuklearni program ili odluči napasti američku vojsku”.

Prema  The New York Timesu, broj vojnog osoblja koji je naveden u planu je mnoge “iznenadio”, budući da se radi o istom broju američkih vojnika koji su pokrenuli invaziju na Irak.

SAD je Irak napao 2003. godine, optužujući zemlju da posjeduje oružje za masovno uništenje i obećavajući da će uspostaviti demokraciju. Međutim, nakon godina razornog rata s krvavim posljedicama, danas svi priznaju da nikada nije postojalo takvo oružje u arapskoj zemlji.

Teheran tvrdi da prisutnost čaki ograničenog broja američkih vojnika destabilizira područje. U međuvremenu, iranski vojni i politički vrh je poručio kako su oružane snage Islamske Republike u vrlo kratkom vremenu spremne pružiti snažan odgovor na svaku vojnu agresiju pokrenutu iz inozemstva”.

Španjolci sumnjaju u miran završetak eskalacije i povlače se iz borbene skupine

U.S. Army 1st Battalion, 503rd Infantry Regiment, 173rd Airborne Brigade and Spanish Army Airborne Brigade -17 Globemaster III

FOTO: ilustracija, 173. španska vazdušno-desantna brigada, ukrcavanje u avion C-17 Globemaster III

Španjolska je, prije eskalacije napetosti s Iranom, naredila povlačenje svoje fregate “Mendez Nunez” iz američke napadačke skupine u Perzijskom zaljevu.

Španjolska ministrica obrane Margarita Robles naredila je jučer privremeno povlačenje fregate “Mandez Nunez” s 215 mornara na brodu iz napadačke skupine na čelu s američkim nosačem zrakoplova “USS Abraham Lincoln”, koja plovi prema Perzijskom zaljevu. Flota je već prošla tjesnac Bab el-Mandeb, koji Crveno more povezuje s Indijskim oceanom i kreće se prema Hormuškom tjesnacu kako bi ušla u Perzijski zaljev, ali će tamo ući bez španjolskih saveznika.

Odluka je donesena nakon posjete ministrice Margarita Robles zračnoj bazi Morón de la Frontera u Sevilli, gdje su raspoređene američke snage.  Španjolska ministrica je naglasio da je, zbog eskalacija napetosti s Teheranom, “Španjolska predana odlukama Europske unije i međunarodnih organizacija i da će s njima uvijek usvajati zajedničke stavove”.

 spanska fregata Méndez Núñez (F-104)

FOTO: Španska fregata Méndez Núñez (F-104)

Uzimajući u obzir da je španjolski stav identičan europskom bloku, te da Madrid želi riješiti spor između suprotstavljenih strana koje su nastale nakon jednostranog povlačenja Washingtona iz nuklearnog sporazuma prošle godine, Španjolska ne vidi nikakve pogodnosti od vojnog rješenja američkog sukoba s Iranom, niti u njemu želi sudjelovati.

Dakle, Madrid se jasno distancirao od ratnih planova Sjedinjenih Država i sada treba vidjeti reakcije i odluke ostalih američkih NATO saveznika. U najvjerojatnijem scenariju da će se europske članice NATO pakta distancirati od kampanje protiv Irana, to znači da bi sukob protiv Islamske Republike morali voditi SAD, Saudijska Arabija i Izrael, što umanjuje mogućnost izravnog vojnog  sukoba. Ipak, trenutne okolnosti nikome ne dopuštaju da se opusti, jer svaka provokacija, posebno ovakve poput navodnih napada sabotaže na tankere u Perzijskom zaljevu, američkim “jastrebovima” i Izraelu daju argumente, iako lažne, da Iran prikažu kao “prijetnju međunarodnoj zajednici”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
142 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
AAA
Gost
AAA
1 godina prije

iran je sila u raketama
sada će obrisati usa flotu
i jednom za svagda
pokazati tko je gazda u perzijskom zaljevu
oni imaju kulturu staru tisućama godina

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije
Reply to  AAA

Točno je da im je kultura stara nekoliko tisuća godina, doduše bila je i Iračka, Sirijska i još poneke, ali im nije smetalo napravit kulturocid, jer ipak nafta je lova oko koje se sve vrti.

farree
Gost
farree
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

Sve bi bilo u redu da jos jedna “stara civilizacija” ne vidi u Iranu svoj kljucni nacionalni interes (da ne bi i oni bili suoceni sa kulturnim ubicama) i vjerojatno je spremna da posalje Iranu svu potrebnu ispomoc u mogucem ratu. Tako da Iran nije bas bez sansi

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije
Reply to  farree

Dvije stare civilizacije.

cogo
Gost
cogo
1 godina prije
Reply to  farree

pa bio bi čas da se pokaze tim ubicama da ni svet samo njihov,,

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  farree

@Farree

Ne da ovdje Iran “nije baš bez šansi”, nego Izrael, Saudijska Arabija i SAD nemaju nikakve šanse. Ne znam tko njima dijeli savjete za bliskoistočnu politiku, ali bolje da promjene i svoje savjetnike i svoju politiku dok ne bude prekasno… za sve njih. Jer ako dođe do sraza, Iran je taj koji će izaći kao pobjednik.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora, ako mislite na moralnu pobjedu da, Iran je vec pobednik i pre pocetka jer je pravda na njegovoj strani. No ako misliti vojnicki to je preambicijozno ocekivati. Amerikanci naravno i ne planiraju kopneno uci ako do sukoba uopste i dodje, ali mala je to satisfakcija ako iranci budu vraceni pedeset godina nazad od posledica bombardovanja. Budimo ozbiljni, iako bi vecina ovde nas voljela takav scenario. Najbolje da do rata ne dodje, to naravno ne zavisu od Irana, ako ove hijene odluce ratovati, irancima nema druge do braniti se pa sta bude bice.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Tink

@Tink Slažem se da je najbolje da do rata ne dođe. Samo, SAD, Izrael i Saudijska Arabija očito nastoje isprovocirati sukob jer vjeruju u mitove umjesto u Boga. Naime, oni vjeruju u mit koji su sami stvorili o američko-izralsko-saudijskoj vojnoj suradnji, tj. vjeruju u “nepobjedivu američku vojsku sa saveznicima”, nemareći za Stvarnost, tj. Istinu koja bi ih mogla itekako “zaskočiti”. Međutim, čak i kad bi se njihov mit poklapao sa Stvarnošću (ali ne poklapa se), treba znati da ratove ne dobivaju uvijek oni koji su vojno nadmoćniji, nego da pobjede ostvaruju mudri, sposobni, hrabri i intrizično motivirani ratnici koji brane… Pročitaj više »

3rex
Gost
3rex
1 godina prije
Reply to  Kora

Al’ razvaljen k’o zvecka….Ameri su jos uvijek strasna sila…licno me boli briga ako bi se poubijali Saudijci, Ameri, Izraelci i Iranci i svi zajedno nestali sa lica zemlje…skup govana u svakom slucaju

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije
Reply to  Kora

Kako to koliko znam jedino što će Usa izgubiti nekoliko tisuća white tresha i nadobudnih rambosa neće biti sravljeni njihovi gradovi i ubijani civili te uništena infrastruktura. Naj.. ce narodi Irana Saudiske Arabije i Izraela. Wall Street majmuni će trljati ruke od profita. Cijene nafte ce skočiti sravljeni Izrael ce trebati oruzja itd. Sam napad je uspjeh za Sad jer znači razjeb.. teritorija Irana.

benty20
Gost
benty20
1 godina prije
Reply to  AAA

Jako dubokoumno razmišljanje! Bravo AAA! Nakon razbijanja usa flote, najstarija kultura svijeta će nastaviti živjeti u miru slijedećih par tisućljeća, a vjerojatno osigurati mir i diljem svijeta, jer “uništili su usa flotu”… Ma bravo!

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  benty20

ti nisi osjetio moć perzijskih raketa

Yenisei
Gost
Yenisei
1 godina prije
Reply to  AAA

Onda kada će postojati prava opasnost od rata u perzijskom zaljevu u tom zaljevu neće biti niti jednog američkog broda. Ameri znaju da su u toj plitkoj baruštini u stvari glineni golubovi. Dok se oni povlače sa nosačima aviona u blizini od rata nema nikakve opasnosti. Ako dođe do stvarne opasnosti od započinjanja ratnog sukoba svi američki nosači će biti najmanje dvije hiljade kilometara daleko od Irana.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Yenisei

…a što je s bazom u kataru koja ima preko 10 000 gringosa.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  igi

@igi

Znate li Vi kolika je populacija domicilnog stanovništva na Bliskom Istoku i Arapskom poluotoku? Neovisno o svom modernom američkom naoružanju, tih “10 000 gringosa” u bazi Al-Udeid je ništa ako se ovi domicilni prizovu pameti i ujedine protiv 10 000 tuđinaca. Ma koliko to sada izgledalo nezamislivo, situacije i odnosi se ondje mijenjaju iz dana u dan, a uz Božju pomoć ništa nije nemoguće.

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Yenisei

ne zna se što će biti, ovo dosad je sve samo psihološki rat i Trumpovo uvijek isto baljezganje will se what happen, Irak, Libija i Sirija su bile slabe i nisu ispalili ni jednu raketu na SAD i NATO mornaricu tako da nema primjera na koji bi se moglo pozvati kad je u pitanju Iran

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  burt

Oprosti ali Irak Ilibija su jedno A Sirija i Iran nešto sasvim drugo to su jake države.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Max

@Max

Točno. Iran i Sirija su u pravom smislu tvrd orah… koji se neće raspuknuti nego obiti o glavu Trumpu, MbS-u i Netanyahu.

Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko
1 godina prije
Reply to  Yenisei

Ja si baš mislim da bi psiho Bolton i ostale psihopate iz Washingtona bili najsretniji da im Iranci potope jedan nosač aviona. Onda bi konačno mogli ostvariti svoje fantazije i “imati razlog” da nukaju Iran.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije
Reply to  Mirko i Slavko

SAD je zemlja puna Pinokija.Ako treba potopice oni sami koji brod.Nema veze kad su visi ciljevi u pitanju.Sjetite se WTC.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije
Reply to  Mirko i Slavko

Misliš da nukaju ruskog susjeda i da oni to mirno gledaju? Iz koje je to video igrice?

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije
Reply to  Yenisei

Stoka će bez da trepne svjesno i u nadi žrtvovati nosač aviona s par tisuća vojnika samo da imaju izgovor za nuklearni odgovor.

cogo
Gost
cogo
1 godina prije
Reply to  AAA

pa neko treba pokazati tim zločincima od ameriakaca da niko nije stalo do njihove demokracije ,,celi svet bi morao bojkotirati te zločince ,,prije su to radili englezi sada ameri a za profit njihovih super bogataša ,,sta radi ona gospa sa kosom pa da malo prošeta po tim američkim banditima ,,

Bozon
Gost
Bozon
1 godina prije
Reply to  AAA

Znam da jeste, alo Izrael jedva čeka. Saudijska Arabija jedva čeka. Zlotvorima u Americi pod hitno treba opšti rat sa mnogo mrtvih jer se narod uzjogunio. Stara kučka EU će poslušno poslati svoje avione. Sve države sa liste su do sada uništili, a Iran je poslednji na listi. Sirija teško da mpže da mu pomogne. Rusi kao da su zaboravili da imaju nuklearno oružije. Ne sumnjam da bi se Iran malo i odbranio, al kao što rekoh, USA treba i to. Kad krenu kovčezi, nema više protesta, nema više AOC; Bernie, Tulsi. Biće samo izveštaji iz Rata.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  AAA

@AAA, kažeš Iran je sila u raketama i tu bi moglo biti riješenje zagonetke. Ima li Iran raketu (ICBM) koja može letjeti do USA ?
Ako nema, Iran će biti napdnut i usa će krenuti u rat, ako ima, ništa od napada i ništa od rata. Prosto ko pasulj. Jedan, dva, tri nosača aviona nisu bitni i to je zanemariva žrtva prema žrtvama na američkom tlu.

hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije
Reply to  AAA

Da im potope nosač zrakoplova i još koji brodić iz pratnje i onda ameri cvileći idu kući.

ritbrwntiubverwuvnwerviuewf
Gost
ritbrwntiubverwuvnwerviuewf
1 godina prije

Ode još jedna država u kaos, ovo je toliko predvidljivo da nemam interesa pratiti to sve već viđeno na isti način tisuće puta. I kaže Šumi stvora nema, ma da moj čaća iz groba orkestrira sve ovo milenijima.

klinglinian
Gost
klinglinian
1 godina prije

Ne sumnjam ni jedne sekunde u spremnost perzijanaca spram hegemonističkog okupatora! Čak što više mislim da su i više nego sposobni da daju takav udarac da će se svijet preko noći otrijezniti i uistinu uvidjeti da je Amerika jedna šuplja svjetska velesila! Jedino čega me je strah je korištenje američkog nuklearnog oružja nakon što im ovi potope sve brodove u svome zaljevu. Žao mi je što moram ovo napisati ali mislim ukoliko dođe do oružanog sukoba s Amerikom, ovo će biti idealna prilika da rusi testiraju svoje najmodernije sustave koji su bez sumnje instalirani negdje u Iranu. Pored S-300 raketnih… Pročitaj više »

Roky
Gost
Roky
1 godina prije
Reply to  klinglinian

Iskreno se nadam da su rusi mimo javnosti takvo sto uradili i pojacali iran ali i sumnjam iz vise razloga no nadam se da nece do sukoba doci ….

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Roky

@klinglinian

A što drugo očekivati od američkih vojnika kad njima manipulira teška psihijatrija iz Washingtona.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  klinglinian

Najmoderniju REB sustavi su već djelovali u Siriji Halo Bing kako brat . a ono krči kao radio Mileva a oni ne znaju ni što ih je i kako snašlo.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Napad na tamkere je izveden dronovima, a odgovornost su preuzeli jemenski Houthi borci.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Nisu ludi spanci vide sta moze da se desi pa se sklanjaju na vreme za svaki slucaj.
https://youtu.be/UO2pT2b-BQE

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Riddick

Spanjolska vojska je kao i talijanska ili vojska KSA, jad i bijeda. Povlace se od straha od moguceg sukoba, a ne sto su necega svjesni ili su protiv necega.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Miki maus

@Miki maus

Ma nisu samo Španjolci u strahu… “tresu se gaće” cijeloj Europi. Samo pratite kako će sada jedna po jedna država (iz opravdanih razloga!) napuštati savezništvo s “nepobjedivom američkom vojskom” ?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Miki maus

@Miki maus

P.S. – Htjedoh ustvari reći da su u zabludi oni koji misle kako će se posljedice američkog napada na Iran osjetiti samo u Iranu, dok će London, Pariz, Berlin, Rim ili Madrid istovremeno “spavati snom pravednika”. Neće biti tako, a Španjolci su među prvima koji su to shvatili i koji svojim povlačenjem iskazuju neslaganje sa “savezničkom politikom” SAD-a.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Nismo usamljeni, to misljenje deli i Zbignjev Bzezinski uticajni američki politikolog i najpoznatiji politički savetnik tokom Hladnog rata i advokat američke hegemonije.
https://youtu.be/fvie-Dswqpo (video je iz 2011 godine)
I mnogi drugi pametni ljudi.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Riddick

24i od mene bravo Riddick.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Max

Hvala, pogledaj video obavezno, sve je lepo objasnjeno.
+ I od mene za vas.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

iran će napraviti podmornice
od usa nosača
a kopije ruskih sustava S-300
što su ih sami razvili će srušiti
sve nevidljivo što leti
i tako razbiti mit o njihovoj moći
usa je sila na zalazu
samo što se nije raspala
ovaj sukob sa iranom
će biti zadnji čavao u lijesu
poslije toga će osloboditi sirju i irak
i doći na granice izraela
pa će cionisti imati zadovoljstvo
naricanja ispred zida plača
po diskontnim cijenama
kao u vrijeme Nabukodonosora

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije
Reply to  AAA

AAA

Znaš li kako ide stara podmorničarska ?

Svi brodovi mogu zaroniti,
ali jedino podmornica može izroniti 🙂 🙂 🙂

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  AAA

@AAA

“i doći na granice izraela
pa će cionisti imati zadovoljstvo naricanja ispred zida plača po diskontnim cijenama kao u vrijeme Nabukodonosora” ??

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Moj “neimenovani izvor” kaže da su za sabotažu krivi amerokenjci i izraelci.

Treba im “false flag” da mogu napasti Iran.

Koja gamad..

Pljuc!

igi
Gost
igi
1 godina prije

120 000 vojnika i nije velik broj…iran može mobilizirati najmanje 3 milijuna vojnika i milijun u okruženju….kina i rusija im može pružati logističku podršku…ako počne rat procjenjujem da će poslje dva mjeseca buknuti evropa a kina pripojiti tajvan…pretpostavljam da će u evropi biti 250 milijuna poginulih…

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  igi

“….kina i rusija im može pružati logističku podršku…”
ošini po prašini
ha ha ha…

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  AAA

…naravno logističku podršku preko kaspijskog mora ili jezera..iran je udaljen od rusije cca 500km..
…u slučaju da rat potraje godinu ili dvije ili više cijena nafte otići će u nebesa…evropa će ostati bez energenata autoputevi će ostati prazni kao 70tih…rusija će omogučiti dostavu najsavremenijeg oružja perzijancima s ciljem da učine što veću štetu gringosima i saudima jer im cijena nafte od 500$ u potpunosti odgovara….balkanske države utonit će u veliku neimaštinu,glad i nasilje….seljaci će jedini profitirati te će se nakon 1945. prvi put dogoditi egzodus naroda iz gradova na selo…mjenjat će se žuto za žuto….stariji će znati o čemu pišem.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  igi

nije sve tako sivo
ima valjda i nešto crnoga

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  igi

iranske vlasti su bile ljute na Rusiju zato što nisu aktivirali SAA S-300 kad su izraelski avioni napadali iranske instalacije u Siriji, zato je priča da velikog ljubavi između Irana i Rusije na klimavim nogama

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  burt

rusi su ljuti na irance
jer nisu dozvolili ruskim bombarderima
da se opskrbljuju u iranu

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  AAA

@AAA

Iranci su u pravu. Dokle god je ruska politika vođena interesima ruskih Židova umjesto onima ruskog naroda, Rusiji se ne može vjerovati.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  burt

…šarl de gol,vinston čerčil…itd….bili su največi tj. smrtni neprijatelji boljševika još od 1920… da bi 1941. išli kod brke na konzultacije.

Njoko 9
Gost
Njoko 9
1 godina prije
Reply to  igi

NE, mislim da cifre nisu bitne. To je kraj svita.

tak
Gost
tak
1 godina prije
Reply to  igi

sinko, sve možeš, ali žuto nemoj, žuto samo nemoj

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  tak

tak…pa pobogu ako ne ide žuto za žuto mjenjaj žuto za bijelo….

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  igi

zlato za psenicu, zlato za palentu?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  igi

🙂 Samo doborovljačke Basij snage , kao NDF u Siriji, imaju 9 000 000 spremnih ljudi . Nemaju ni oružja toliko svima da daju, već bi prvi mobilizacijski poziv bio oko milijun boraca Basij snaga, bez redovne vojske i IRGC.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

još ako se ubroje kinezi
pa pošalju pomoć u ljudstvu
a ni indija neće ostati po strani
i oni kupuju naftu od iranaca
to ti je još barem 20 do 40 milijuna dragovoljaca

Gaja
Gost
Gaja
1 godina prije
Reply to  igi

250 milijuna ! Tko će pobiti sve te ljude ?

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Gaja

vatra,radijacija,glad,bolest….

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  igi

Igi,
slažem se što kažeš ali ne zazivaj vraga. Rat je gadna rabota, A ako do njega dođe, krv milijuna ljudi bit će na rukama nekolicine usanskih razbojnika tipa Bolton i njemu slični. Te ljude bi društvo trebalo preventivno eutanazirati da ne naprave silnu štetu zajednici naroda.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Xahaxa…neko juče reče “Tako je i Poljska napala Njemačku”!!!!

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nije smijesno negolako moguće

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

Misliš koliko če SAD prouzročiti civilnih žrtava jer oni šire demokraciju.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  bulog

…sve se to da zaboraviti…što ih više pobiješ oni su ti vjerniji i poslušniji…da su ameri bacili 5 atomskih na japan…danas bi u japanu umjesto nakamure postojao jack ili donald a govorio bi se engleski te bi japanski bi bio egzotični jezik starih ljudi…ono što je najgore ostaviti posao nedovršen…rimljani su uništili kartagu te na kraju posuli sol po zemlji i za njih nismo više čuli…stoga što je više civilnih žrtava ostali su pokorniji i poslušniji.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  igi

to je bila prva epizoda
zadnja je bila sa germanima
kad su vandali i alani 428g.
završili posao koji su latini započeli
germani su temeljiti

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

Ma koga briga što se Španjolska povlači. Sad će KGK i anemični poslat jake hrvatske snage da pomognu nemočnoj i napadnutoj Americi. Nisam nigdje pročitao jel su Hrvatske snage i na granicama Venecuele da pomognu širiti demokraciju, jer kod nas je sve idealno.

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  bulog

povlače se jer nisu ludi ostat u klopci u Perzijskom zaljevu, ako tamo ostanu mogli bi plesat Flamengo na dnu mora

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije
Reply to  bulog

Petar Krešimir IV sa svojim raketama RBS 15 RASTURA sve kao beba zvečku!
(sark. by Kazun)

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Nema ništa od rata…. USrA je sve manja i manja…. Proxija nema, a koalicija se raspala na tri člana… USrA KSA i Izrael…..A to, da se koprca po Rusiji, Iranu, Kini, Venezueli itd. itd..to mora, da ne bi neko slučajno primetio, da je cesar gol, golcat….Ali svatko, sa dvije djelujuče sinapse vidi, da je panika od polakog propadanja imperije velika….

Njoko 9
Gost
Njoko 9
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Ranjena zvijer je najopasnija.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Ovo je samo igrokaz.Neće ih napasti iz više razloga. Prvi i glavni je da bi u slučaju napada država Izrael bila porušena do temelja: Hezbolah bi svih svojih 150.000 (da!) raketa i raketica ispalio na Izraelski teritorij. Iranska vojska bi svoje rakete (koje su za razliku od Hezbolaha prave rakete jedne sile) također lansirali na Izrael. Ne postoji odbrana od toga. Izraelski Iron Drome nije mogao zaustaviti ni polovicu od 400 ispaljenih hamasovih projektila a kamoli svu ovu masu projektila. Kad bi sve to palo na gusto naseljeni Izrael to bi bila za njih katastrofa. Osim toga Iran posjeduje respektabilne… Pročitaj više »

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  čitalac

usa i izrel nemaju
nikakve šanse protiv
irana i i hezbolaha
zato se i šetaju kao
mačka oko vruće kaše

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Ja na to gledam zdravo seljački !! Da kojim slučajem Iran sa svojom ratnom mornarico provocira US na njihovim granicama, svaki normalan čovijek bi dao podršku Amerima, ali ovdje je obrnut slučaj i normalno da smo na strani Irana isto tako u slučaju Libije i Sirije, to je bilo barbarstvo koje su režirali Ameri.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

@Stjepan Vujec

Slažem se. Svaki narod/država ima pravo na obrambeni rat u okviru svojih teritorijalnih granica, a oni koji dobiju po njonji jer napadaju tuđe teritorije sami su si krivi što su se našli “u krivo vrijeme na krivom mjestu”.

free khorasan
Gost
free khorasan
1 godina prije

kakav je to napad na tankere bez vatre ? ne slici se vidi rupa kakvu rade galije na vesla možda je neki filistinac ukrao feničania brod na vesla

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  free khorasan

free,
ma to se u tanker zaletio neki napaljeni mačo galeb

burt
Gost
burt
1 godina prije

Iranske vlasti su isponižavali Obamu ali neće Trumpa i Boltona, ako ne predaju sve atomske i balističke instalacije SAD-u završit će skupa sa Assadom i Saddamom a pokvarenog komunističkog prasca su ostavili za kraj

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  burt

hahahaha, burte…. Jel grize bulja gače…..

klinglinian
Gost
klinglinian
1 godina prije
Reply to  burt

Sad kad Assad vrati Idlib pod svoju kontrolu može planirati i povrat Golana a ti i tvoji napuhani holiwoodski glumci možete samo da ga gutate! Kad Iran ponizi ove puhandere na moru i kad ih mršne iz svog akvatorija, to će biti i službeni kraj Američke hegemonije u svijetu.
A ti burte lafe još malo bali na svu tu tehniku na steroidima dok je još ima. <3

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  klinglinian

postoje veliki rizici u Perzijskom zaljevu, toga su svjesni u NATO-u i zato u zaljevu imaju ratne brodove samo SAD, Britanija i Saudijska Arabija, ostali iz NATO-a Španjolci, Talijani i Nizozemci dali petama vjetra jer je bolje ne izazivat sudibnu

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  burt

….cioniste amerikance i njihove sluge s javnih mreža treba objesiti za kojones…

bulog
Gost
bulog
1 godina prije
Reply to  burt

Burt, jel ti čitaš. Trump je nedavno popljuvao Boltona što znači da više nisu blizanci nego da se sprema smjena. Pa več dugo neke nije bilo. U HR su ministri nesmjenmjivi i ne može im se nači zamjena.

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  bulog

zašto ga ne smijeni ako ima muda, možda su Trump i Iranci u dogovoru da smijene Boltona

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  bulog

@buldog

Ne vjerujem da su hrvatski ministri, premijer i predsjednica nesmjenjivi, a mislim da će nakon ovogodišnjih europarlamentarnih i predsjedničkih izbora to svima postati jasno.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  burt

Burt, nitko ne prica bajke bolje od tebe

Undertaker
Gost
Undertaker
1 godina prije
Reply to  burt

Assad je čvrsto na vlasti. ?

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  burt

E tebe sam čekao ,tako pametnog !??

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  burt

Burt,
je l idiotizam boli? Je si li probao neofen? Ne pomaže? Baš mi te je žao

igi
Gost
igi
1 godina prije

…ne vjerujem u slučaju napada UN prestaje postojati…civilizacija se raspada a rusija i kina vidjevši nova pravila tome se prilagođavaju.

Djakputnik
Gost
Djakputnik
1 godina prije

Izjava države koja je sama srušila svoja dva nebodera i time ubila nekoliko tisuća svojih građana je jako vjerodostojna.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Djakputnik

Djakputnik, to je samo potvrda da ovi manijaci nece prezati ni od unistenja sveta da bi zadrzali svoju hegemoniju, po onoj, ako mi ne vladamo nece ga ni biti. Nisam bas siguran da ce do otvorenog sukoba sirih razmera doci jer su rizici veliki a manijaci nisu jos u takvom stanju da bi razmisljali o gore navedenoj soluciji unistenja sveta.Samo da porucim nekim komentatorima ovde, Iran je respektabilna sila, posebnu u raketnom delu, medjutim da bi se te rakete ispalile mora se izaci iz bunkera a i postoji predjeni put do cilja, nije to tako jednostavno. Da bi manijacima naneli… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Tink

@Tink Čemu služi tzv. “proxy war” ako ne (in)direktnom nanošenju štete protivniku (u ovom slučaju cionistima)? S tim u vezi, Iran niti ne treba potapati američke nosače u Perzijskom zaljevu (iako to nesumnjivo može) jer je sasvim dovoljno izvesti dva-tri strateška napada u Europi, gdje već ima postavljenu “pješadiju” koja u bilo koje doba bez problema može “izaći iz bunkera”. To će reći da Iran itekako može nanijeti značajne gubitke svome protivniku, a s obzirom na sve dosadašnje uspjehe perzijsko-iranske strategije ratovanja, baš kao i pripadnika Hezbollaha, nema nikakve osnove za potcjenjivanje kapaciteta Irana, bilo obrambenog bilo napadačkog. Naime, oni… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Nitko ne želi taj rat i nitko ne zna do kuda bi se proširio, koliko bi godina trajao…..Dizanje tenzija , i laprdanja po internetu svakim danom sve više i sve više kontraditornih.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

Churchil je jednom rekao da bi se ljudi zaprepastili kada bi spoznali koliko malo pameti donosi odluke o krucijalnim pitanjima.
.
Napad na Iran i posljedice toga napada?
Totalno nepredvidljivo s velikom mogućnosti brze eskalacije.
.
Trenutna administracija razumnost i razmišljanje o posljedicama ?
.
Vidim da su kolege kometatori uvjereni u brzo pobjedu Irana.
Ja baš i nisam .
Mislim da se USA konvencionalnom udaru pune snage u ovom trenutku, adekvatno može suprotstaviti jedino Rusija
(možda Kina)

Nemam ključnih informacija o Iranskim mogućnostima.
.
Ne sviđa mi se ovo …niti malo

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Ara

Evo jedan kratak filmič za tebe…. Bez priče, samo muzika… https://www.youtube.com/watch?v=GMHPh3EmJTI

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije
Reply to  Trubadur

@Slovenac Ma znam ja da su Perzijanci jaki . Otkada su se dočepali raketne tehnologije na temelju ruskih scudova, štancaju te raktline i skupljaj ih kao hrčci Ono što ne znam da li imaju sredstva da stvore A2AD zonu. Da li im protubrodska sredstva imaju dovoljan domet ili ih ameri mogu tomhavčiti bez da ugroze sredstva lansiranja. Znam da imaju 6 diviziona S-300, ( navodno su napravili i nešto svoje reverznom tehnologijom) Ali ne znam da li imaju uvezanu višeslojnu PZO . Bez toga im je i sama PZO ranjiva Znam da su prizemljili neke američke bespilotne , ali iskreno… Pročitaj više »

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  Ara

imaju perzijanci hipersonična torpeda
za bušenje nosača i tankera
ne treba njima elektronsko djelovanje
jer sve što plovi će zaroniti

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije
Reply to  AAA

AAA

hipersonična torpeda???
da si napisao kavitacijska možda bi se i uhvatio
ali gdje nađe hipersonična 🙂 🙂 🙂

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  Ara

Ara
točnije superkavitacija
ali to više nije moderno
sada je najnovija moda:
hipersonično sa efektom hldne plazme
tako da je za radare nevidljivo

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije
Reply to  AAA

AAA

torpeda?
Pa ako tko napravi nadzvučno torpedo ,vjerovatno će dobiti tri nobelove
a kamo li hipersonično

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  Ara

Ara
“Pa ako tko napravi nadzvučno torpedo ,vjerovatno će dobiti tri nobelove”

partibrejker

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije
Reply to  AAA

AAA pod vodom se koristi sonar ne radar ajde se okani ćorava posla.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije
Reply to  Ara

AAA kontaš da su zrak i voda dvije različite materije ništa što suvremena tehnologija proizvodi danas ne može ići super sonično ispod vode. Najbrži trenutno torpedo na svijetu je ruski Škval ide 370km na sat već gore spomentum tehnikom. Super sonično se smatra preko 1000 km na sat.

Istina boli
Gost
Istina boli
1 godina prije

Ljudi, off topic!!!
WikiLeaks objavio tajne snimke “slijetanja na Mjesec” snimljene u Nevadi !!!
https://www.youtube.com/watch?v=WvvMidJkAy4
Tko nije pogledao neka pogleda. Potvrđuju se sumnje koje smo i iznosili ovdje………….Usranske laži…….te čistačica greškom bacila dokumentaciju, te nisu nikada ništa slično ponovili do dan danas, od Rusa kupuju motore da uopće polete u svemir itd itd.
Polako se raspadaju ko trulež u svojim spletkama i lažima. Dijelite video okolo……….
Evo materijala za članak na Logično.
Hrać

apolo
Gost
apolo
1 godina prije
Reply to  Istina boli

Kada je ovo WikiLeaks objavio druze?

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  Istina boli

objavio je materijale i o onima
što govore da je zemlja okrugla
Usranske laži

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije
Reply to  Istina boli

Nista o tome nema na wikileaks stranici

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Istina boli

trebalo bi izracunati brzinu odraza i pada u uvjetima mjeseceve gravitacije. to je izuzetno tesko precizno simulirati. imas racun?
ostalo nisu dokazi.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

“ostalo nisu dokazi.”
eratosten priča bajke

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Plovece americko ludilo. Vise se ne brigaju o ugledu zemlje ,samo mrkni drpi od drugoga. Poslije Venezuele turneja ide za Iran. Ni rolling stonesi nisu im ravni. World tour hahahaah

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Mislim da se sam Iran ne može nositi sa pomno planiranim napadom SAD. Ako se SAD odluči napasti onda će to biti baš žestok udar i sigurno neće sami djelovati. U napadu će učestvovati i Izrael a vjerojatno i KSA. Iran neće dobiti direktnu podršku ni od Rusije ni od Kine niti vidim bilo ko drugi da bi htio i mogao dati potporu. Podjeliti obavještajne podatke, doturiti oružje i opremu te diplomatska podrška je najviše što mogu i hoće napraviti Kina i Rusija a da nisu izravno napadnuti. Ono što niko ne zna, i ne može sa sigurnošću predvidjeti, je… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Tomica

@Tomica, prvi zadatak je iscenirati napad na Izrael tako da izgleda kao napad Irana, nakon toga nema više podrške Rusije i Kine, barem ne u prvim mjesecima rata. Amerikanci i saveznici imaju slobodne ruke da rade što žele.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan

Ako Vi znate da je “prvi zadatak iscenirati napad na Izrael tako da izgleda kao napad Irana” kako bi Iran izgubio podršku Rusije, Kine i Europe, zašto mislite da ruski, kineski i europski stručnjaci nisu u stanju to predvidjeti te izbjeći takvu cionističku zamku? Isto tako, ne vidim na osnovu čega zaključujete kako “Amerikanci i saveznici imaju slobodne ruke da rade što žele” kad Iranci imaju u šaci praktički cijelu Europu? Jer niti je ovaj rat jučer počeo, niti su Iranci od jučer, niti ratuju konvencionanim načinom.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Tomica

@Tomica

“Iran neće dobiti direktnu podršku ni od Rusije ni od Kine niti vidim bilo ko drugi da bi htio i mogao dati potporu.”

Na ovoj zabludi počiva “hrabrost” cionista. Bit će zanimljivo gledati kada budu napali kao “nepobjediva velesila”, a na kraju od Iranaca “bježali na traktorima”. To će biti “traktorijada” za pamćenje ?

Kum
Gost
Kum
1 godina prije

Ako ne posjeduješ nuklearno naoružanje i interkontinentalne rakete,Amerikancima i njihovim saveznicima ne možeš ništa.

odisea
Gost
odisea
1 godina prije

Rat sa Iranom je kraj sadašnje civilizacije,zato ne mogu vjerovati da će se to desiti.Sva logična promišljanja nemaju smisla,

Drazen
Gost
Drazen
1 godina prije

Autoru članka po običaju skidam kapu. Samo ja mislim da je ovoj situaciji primjerenije poređenje sa USS Liberty 1967 nego Tonkinov zaliv, a svi znamo zašto.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Sad je malo jasnije zašto Amerikanci nisu ni malim prstom mrdnule da bi pomogle Guaidu u Venezueli. Bilo im je dovoljno da se Venezuela gurne u zamrznuto stanje, da ne povećavaju crpljenje nafte, prodaju pogotovu. Financijski su je odsjekli i prisilili Madura da zadnje rezerve zlata ruskim avionima transportira na Bliski Istok i tamo mijenja za dolare. Jasno je da SAD-u nije do nafte. Ali do prodaje nafte u dolarima i te kako jest. Maduro se dugo jogunio pa umjesto u dolarima, nije prodavao ni u jednoj valuti. Iran je odlučio da može prodavati u eurima i juanima. Za eure… Pročitaj više »

Pado
Gost
Pado
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Odlican komentar SOA.Samo bih kratko dodao da Kina kao najveci svjetski uvoznik nafte a odnedavno ima i svoju burzu u Šangaju, može uvjetovati da otkupljuje tu sirovinu u svojoj valuti. Upravo ta vrsta diktata, na koji je Washington imao eskluzivu toliki niz godina, je uzrok eskalacije ne samo u H.zaljevu nego i u Venezueli. Zapravo fučka se Amerima i za Madura i za Iran. Čak štoviše,več godinama Iran im je odličan razlog za povečavanje vojnog i obavještajnog proračuna.
Ovdje se radi o sudaru petrodolara sa petrojuanom.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

ma dolar više ne postoji
svijet se odavno dedolarizirao
nitko ga ne koristi ni za toaletni papir
svatko trguje u lokalnoj valuti
svi koriste samo swapove
dolar je šarena prevara
isto kao i njihovo ne postojeće zlato

Mat
Gost
Mat
1 godina prije

Mislim da je nedavno I predsjednik Trump izjavio da je to…..Smece od novina.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Svi veliki ratovi su osim sve većih ljudskih žtrava donosili i promjene doktrine za sljedeće
Podsjetimo se španjolskih i britanskih armada ,pa zatim utvrđenih tvrđava i zamaka ,rovova u 1.svj.ratu do nosača i avijacije u 2.svj. ratu ! Dakle ovaj bi mogao biti labuđi pjev za Nosače ! A pobjedu odnosi kinžal,iskander,S300-500 .+čizma
ništa nuklearno !!
Jer koja bi budala poslala vojsku u nuklearnu
Pustoš ????
Doduše za Boltu i Krampa.ne garantiram
??????

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije
Reply to  Duki

Blago klepetanima,jer njihovo je kraljevstvo nebesko.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Pustimo na trenutak Amere i Perzijance, mene interesira oće li ministar Ugroza poslat nešto od pobjedničke hrvatske vojske u Perzijski zaljev kako bi se Hrvatska zaštitila od sinergije hibridnih i asimetričnih ugroza . . . 🙂

tuberajt
Gost
tuberajt
1 godina prije

Mozda je Dracarys

Max
Gost
Max
1 godina prije

Mogli bi oni sisati nešto što nije pristojno spomenuti . 🙂 Ali u pravu si

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Vijest koja je prošla ispod radara. Hutiji su balističkim projektilom pogodili luku Yanbu. Dakle, bilo je odmazde.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Zvrk

Ne znam za nikakve balističke projektile. Vijest je bila da su sa dronovima kamikazama oštetili dvije pumpne stanice i naftovod prema luci Yanbu.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Ara

@lnt, u pravu si. Ovim putem se ispričavam za prenošenje lažne vijesti.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Zvrk

Auuuuuuu, vidi se odmah, učen forumaš sa istančanim manirima!
Old school.

Iznogud možda?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Ara

Mislim da Iznogud još uvijek boravi na onom “mjestu”.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije
Reply to  Zvrk

A da mi malo pomogneš 🙂
Staviš avat kao tamo

ili šapneš nick 🙂
Pivorad Daniels?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Ara

U tom i je problem. Bjese vise avata i profila. Jedan od njih je imao bestiju …

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Koju beštiju?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Ara

Jedva sam našao nešto. Ali to je bilo pod drugim avatarom i profilnim.
Inače još jedan korisnik s tog foruma povremeno piše i na ovom portalu.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Koji?
Koji mu je nick bio tamo?

Da nije lastovo ,? Jednom prilikom mi se učinilo da sam prepoznao njegov osebujan stil.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Ara

Sumnjam da je lastač zapravo naš burt. Ista je retorika pisanja s tim da je lastač stalno vrijeđao druge i podbadao dok istog nema kod burta. Lako je moguće da piše s više imena.
To je Borac2. Ondje je pisao s više imena. Uvijek je imao neke nogometaše na avatu. On u biti potječe iz sirije pa poznaje malo bolje ondašnje prilike.

Maruis
Gost
Maruis
1 godina prije

Ne verujem da će biti rata,mada nije potpuno isključeno. Amerikanci ne napadaju nikoga ko iole može da uzvrati. Pretpostavljam da je cilj ovog cirkusa najverovatnije pomorska blokada Irana. Ne znam kako funkcioniše iranski izvoz nafte. Znam da je najveći kupac Kina i da to mora da ide tankerima. Ako Ameri nametnu blokadu ne moraju da pucaju prvi. Iran u tom slučaju jedino može da uzvrati nasiljem. Znači oni ispadaju loši momci, a pitanje je da li to mogu sebi priuštiti…Zamislite samo orgije svetskih medija ako se tako nešto dogodi.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Pa jel moguće ovo šta rade bolesnici preko bare…ali nećete uspjeti mam. Vam bolesnu…j živio IRAN.

hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije

Trump pod hitno mora početi čitati Logično da vidi da svi kuže njegove fore i da su prozirne ko planinski potok

kremit und satir
Gost
kremit und satir
1 godina prije

Ameri bez tableta luduju. Sve za naftu

netman
Gost
netman
1 godina prije

Ljudi, ne zazivajte rat, to je veliko sr…e. Nadam se da ce ovaj ludi Trump stati, al nisam vise siguran, previse su duzni, a posla je sve manje…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik