Počeo sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong-una – Ne treba očekivati ništa spektakularno

Donald Trump Kim Jong Un
25 komentara

U vijetnamskom gradu Hanoju su počeli pregovori Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje o situaciji na Korejskom poluotoku i sjevernokorejskom nuklearnom arsenalu.

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump su se rukovali i započeli svoj sastanak u sklopu drugog summita u glavnom gradu. Vijetnama, Hanoiu.

Tijekom kratkog zajedničkom govora za tisak je američki predsjednik izrazio nadu da će “ovaj summit biti uspješan kao i prvi”.

“Imamo vrlo dobar odnos s Kimom”, uvjeravao je novinare. Trump je dodao i kako mu je “čast sastati se s liderom Sjeverne Koreje”.

“Vaša zemlja ima veliki ekonomski potencijal, neograničen!”, rekao je Trump Kimu, kojeg je također nazvao “velikim vođom”.

S druge strane je lider Sjeverne Koreje također izrazio uvjerenje da će njihov drugi sastanak na vrhu s američkim predsjednikom dati “izvrsne” rezultate.

Osim toga, Kim je tvrdio da je američki predsjednik “pokazao hrabrost sudjelovanjem na u ovom drugom summitu”. Dodao je da SAD i Sjeverna Koreja zajedno moraju prevladati nepovjerenje i probleme.

Nakon prvog pozdravljanja su se čelnici razgovarali zasebno, a onda su večerali u hotelu Sofitel Legend Metropol. Tijekom večere Trump nije isključio službeno objavljivanje završetka Korejskog rata, koji je završen 1953. s prekidom vatre, ali ne i s definitivnim mirovnim sporazumom. Na pitanje o toj mogućnosti, predsjednik Trump je odgovorio: “Vidjet ćemo.”

Sutra se pregovori između Trumpa i Kima nastavljaju. Što se očekuje od tog drugog dana?

Potpuna denuklearizacija Sjeverne Koreje ili cijelog Korejskog poluotoka?

Sjeverna Koreja - parada
FOTO: Sjeverna Koreja, sistem S-200 na vojnoj paradi

U okviru drugog summita se očekuje da će glavna pitanja koja treba riješiti biti potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka, a ne samo Sjeverne Koreje, kao i ukidanje sankcija protiv Pyongyanga.

U ponedjeljak je američki predsjednik istaknuo mogućnost da Sjeverna Koreja može imati ekonomske koristi ako surađuje s Washingtonom u procesu denuklearizacije njezina teritorija. Međutim, Kim Jong-un je ranije upozorio da je u Singapuru dogovoren plan o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, ne samo Sjeverne Koreje, stoga će biti zanimljivo vidjeti što će se dvojica vođa dogovoriti u Vijetnamu.

Trump je na Twitteru naveo da će nakon denuklearizacije kompletna Sjeverna Koreja “brzo postati ekonomska sila”. Isto tako je potvrdio kako “ne žuri” u vezi s procesom denuklearizacije, sve dok nema dokaza da postoji oružje te vrste.

Ukidanje ekonomskih sankcija

Trgovina u Sjevernoj Koreji
FOTO: Trgovina u Sjevernoj Koreji

Sa svoje strane je sjevernokorejski vođa pozvao na ukidanje međunarodnih ekonomskih sankcija nametnutih protiv njegove zemlje. Krajem 2017. je UN odobrio rezoluciju koju su izradile SAD, a koja uključuje repatrijaciju sjevernokorejskih državljana koji rade u inozemstvu, te smanjenje i blokadu gotovo 90% izvoza naftnih derivata namijenjenih Sjevernoj Koreji.

Osim toga, SAD ima svoj paket restriktivnih mjera za Pyongyang, koji je u lipnju 2018. godine od strane Trumpa produžen za godinu dana.

Iako Trump ne isključuje ukidanje sankcija protiv Sjeverne Koreje, službena politika SAD-a je da će sankcije biti ukinute tek nakon “potpune, provjerljive i nepovratne denuklearizacije”.

Put prema denuklearizaciji, kojij e određen na prvom sastanku dvojice čelnika prošle godine u Singapuru, opisan je kao “povijesni”. Međutim, već nakon događaja, u studenom prošle godine, Pyongyang je upozorio da bi mogao ponovno aktivirati svoj program razvoja nuklearnog arsenala ako Sjedinjene Države ne ukinu svoje restriktivne mjere.

Tada je ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje priopćilo kako bi se moglo vratiti politici prema kojoj zemlja istodobno vodi gospodarski i nuklearni razvoj.

Reba reći da se ne očekuju nikakva postignuća bez presedana, te da će Donald Trump i Kim Jong-un najvjerojatnije poduzeti nekoliko simboličnih koraka koji bi trebali pokazati smislenost tih pregovora.

Rezultati će biti poznati po završetku pregovora, ako ih bude bilo.

VIDEO – Jedna od rijetkih snimki sjevernokorejskog vođe na putu u Hanoi

 

denuklearizacijaDNRKPyongyanSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
5 godine prije

Kim pali cigaret šunferinama, dođe li mu demokracija dobit će upaljač 🙂

Dečko sa ulice
5 godine prije

Kim, sve više simpatija širom svijeta, odličan je lik.
Trump, bez komentara.

Iza_horizonta
5 godine prije

Može li potpisivanje mirovnog dogovora biti spektakularno?

čokolino
5 godine prije

he he…….28 sekunda na videu, hodajuća pepeljara……..
I tata bi jednu takvu………

samo tako
5 godine prije

Iluzorno je očekivati denuklearizaciju S.Koreje u zamjenu za ukidanje sankcijs

Antinwo.HR
5 godine prije

Debeli korejski klaun i američko strašilo!Sve ista banda

Brave new world
5 godine prije

Smijali su se za vecerom! Sastali se u Vijetnamu! Stvari se polako normaliziraju.
Djeco koja je pouka priče?
Ma sve se vrti oko novca i interesa, a ko misli drukcije nije dobro shvatio kako stvari idu.
Naravno da bi imao dobru startnu poziciju u pregovorima poželjno je imat ICBM sa nuklearnom bojnom glavom.

Šule
5 godine prije

Trump pali diktatora koji svoje građane drži kao pse na lancu jer mu je trenutno bitan Iran kojeg će Izrael ovih mjeseci napast i uvuć USA u taj rat.Zato diktatora drži na lancu dog se Iran ne očisti od mula.

giordano bruno
5 godine prije

Rusija je najveća prepreka anglo-američkoj težnji za svjetskom dominacijom.
Koncept Rusije je međunarodna zajednica suverenih država, a
koncept Anglo-Američkih elita je niz marionetskih i satelitskih državica koje svoj suverenitet prenose na nadnacionalne strukture poput Europske Unije.
Prema tome, Rusija je uvjetno rečeno “prijatelj” cijelog slobodnomislećeg svijeta, a pogotovo nas na Balkanu. – Goran Šarić portal 100posto hr

Euro
5 godine prije

kim samo ispituje teren.

Siniša
5 godine prije

Prekinut sastanak, nema dogovora…
“Dvojica lidera nisu postigla sporazum nakon samita, ali su održali „dobar i konstruktivan“ sastanak, izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

„Ovaj put nije postignut sporazum, ali strane očekuju sastanak u budućnosti. Lideri su razmotrili različite načine za pomak u denuklearizaciji“, rekla je Sandersova.

Ranije je portparolka Bele kuće Sara Sanders saopštila novinarima da je došlo do promene u rasporedu samita, ali nije komentarisala razlog.”

Zen
5 godine prije

Tko još vjeruje da debeljko nije njihov čovjek. Ja sam uvjeren 100 posto da je. Jer ovo što njih dvojica rade je čisto jedan veliki igrokaz za retardirane i mentalno kapacitirane Amerikance i ograničene i ispranih mozgova Sj. Korejance.Kao što sam već naveo, debeljko je idealan neprijatelj za USA. Tamo neki lik s druge strane svijeta koji ima oružje za uništenje cijelog svijeta i želi to napraviti, ali dolazi Captain America i spašava svijet. Tu priču smo vidjeli u Hollywoodu XY puta….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI