Politika trgovinskih barijera dala još jednu žrtvu – Američke izvoznike pšenice

Ruski izvoz pšenice
18 komentara

Zbog agresivne ekonomske politike Bijele kuće i Donalda Trumpa, Meksiko je počeo kupovati sve manje američke pšenice i žitarica i sada trguje u drugim zemljama Latinske Amerike, te s Rusijom, koja je od pokretanja plana supstitucije uvoza dala veliki naglasak na poljoprivredu i obara rekorde u svjetskoj proizvodnji žitarica.

Američke isporuka pšenice i žitarica u susjednu zemlju su se smanjile za čak 38%. Moskva se sve više nameće kao svjetski lider u izvozu pšenice.

Zapravo, posljednjih godina Rusija i Sjedinjene Države vode utrku za naslov svjetskog lidera u opskrbi pšenicom, posebice od početka ruske diversifikacije uvoza s kojim ruski proizvođači žitarica ostvaruju tolike viškove da mogu osigurati potrebe bilo koje zemlje s kojom sklope ugovor o izvozu.

Nakon sankcija, koje su osigurale Rusiji rast poljoprivrede, sada je zbog agresivne trgovinske politike čelnika Bijele kuće, Donalda Trumpa, položaj Amerikanaca dodatno oslabljen, posebno u susjednoj i važnoj zemlji – Meksiku.

Od 1994. godine, kada je stvorena Sjevernoamerička zona slobodne trgovine (NAFTA), Meksiko je bio glavni kupac američke pšenice, ali sada se situacija mijenja, kaže autor Marco Mayer.

Zbog Trumpove politike i napada na sporazum NAFTA, meksički kupci i veliki mlinari su se uplašili carina i trgovinskih barijera i počeli su kupovati pšenicu u drugim latinoameričkim zemljama, ali i iz Rusije.

Rezultat politike carina je doveo do toga da je u prvoj polovici 2018. Ukupni izvoz pšenice iz Sjedinjenih Država pao za  21%, a opskrba žitaricama Meksika je pala za čak 38%.

Rusija je u razdoblju od 2016. do 2017. godine oborila rekorde u izvozu pšenice i prodala 30 milijuna tona, čime je uzela 18% udjela na svjetskom tržištu. Za usporedbu, za jednogodišnje razdoblje od 2012. do 2013. godine je Rusija izvezla 11 milijuna tona pšenice i imala 8% udjela na svjetskom tržištu.

Ovo nije bilo teško, obzirom da je urod žitarica prošle godine u Rusiji iznosio rekordnih 134,1 milijuna tona, od čega pšenice oko 85 milijuna tona.

Meksiko je počeo kupovati rusku pšenicu još prošle godine i ruski izvoz u tu zemlju raste zbog politike Bijele kuće glede sporazuma o slobodnoj trgovini NAFTA, kojeg su dio, bolje rečeno, bile su dio SAD, Kanada i Meksiko.

Prva isporuka od oko 300 tisuća tona pšenice u Meksiko se dogodila u rujnu prošle godine, što je, uz Kolumbiju i Laos, prvi put da je američki susjed kupio rusku pšenicu.

Od 1994. godine, kada je stvorena Sjevernoamerička zona slobodne trgovine (NAFTA), Meksiko je bio glavni kupac američke pšenice, ali sada se situacija mijenja.

Stav zastupništva američkog Ministarstva poljoprivrede u Mexico Cityu je bio da će se opskrba američkom pšenicom nastaviti bez obzira na to hoće li NAFTA nastaviti postojati ili ne. S druge strane, američki dužnosnici priznaju da je privatni sektor zabrinut za budućnost sporazuma o slobodnoj trgovini i meksičke tvrtke iz sektora poljoprivrede aktivno traže alternativne izvore opskrbe, posebice ako bude ograničen njihov izvoz kukuruza u SAD. Meksički mlinari su još u listopadu prošle godine najavili diversifikaciju uvoza i umjesto tradicionalnih dobavljača iz Amerike su se okrenuli Argentini, Brazilu, Rusiji, a razmatrala se i mogućnost kupnje pšenice iz Australije, Njemačke i Poljske.

The Hill / RIA Novosti / Propozitsiya 

Farm-Connexion: Rusija osvaja svijet novim oružjem – poljoprivredom

Budućnost je poljoprivreda – Rusija se uz pomoć žitarica oslobađa nafte

PšenicaSankcijeSjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini NAFTA
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Orijunac
5 godine prije

Mex hoće sa diverzifikacijom uvoza žita samo prisili trumpa na povoljnije ugovore.

Siniša
5 godine prije

Kvotiranje bi bilo najpravednije;ukidanje kvota u EU je napravilo ogromne problene zemljama uz i van EU,natjerali su nas da se otvorimo a uz ogromne enificije oni su jeftiniji od nasih zemljoradnika i poljoprivrednika a kvalitet je izpod svake humanosti.

put in
5 godine prije

amerika bi trebala zabraniti svojim saveznicama da kupuju rusku pšenicu kao što im zabranjuje kupovinu ruskog plina. predlažem da umjesto kifla od pšeničnog brašna američki saveznici ubuduće jedu više ghovana a sve kako bi se spriječio maligni utjecaj rusije:)

Maus
5 godine prije

Hehe sta bi tek rusija radila da prisvoji pola ukrajine tj anektira ili na referendumu dobije pola teritorija od dnjepra sjeverno s ruskom vecinom, vjerovatno I nirmalni.ukrajinci usljed krize zele preci kod njih. Pa bila bi apsolutni N01 u poljoprivredi u proizvodnji, cak I vjerovatno N01 u ulaganjima I investicijama u poljoprivredu.

Siniša
5 godine prije

“”Domaća proizvodnja se ne štiti na granici, nego podsticajima i razvijanjem širokog spektra podrške, te ukidanjem brojnih nameta, kaže u intervjuu za “Nezavisne” Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.””

Weteran
5 godine prije

Čuvena Šojićeva izjava: “oću uz kafu da im uvalim ventilatore”!
Tramp je više puta gledao taj skeč na youtube !? 🙂
Vratiće se Meksiko na pšenicu iz SAD?
Pre neki dan je Tramp ubedio Evropu da kupuje više soje iz SAD.
Ne sekiram se ja za žito iz SAD i Rusije?!
Gde, kome i pošto ću ja da prodam svoju pšenicu?

Sarajevo
5 godine prije

Ponedjeljak, a nema nikakve relaksirajuce price od g-dina Kobas?
Budite sjor Ivu molim lijepo.
Od mene lijepa sedmica/tjedan/hefta svima.

josip b t
5 godine prije

Poticaj u poljoprivredi za nerad je i unistijo hrvatsku poljoprivredu.premda stvari polako dolaze na svoje ali polako

Euro
5 godine prije

Ko jebde njihovu psenicu. Nek je sami jebdu. Nek je Gejts sam jede.

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Samo vi kupijte jeftinu GMO SAD psenicu i soju punu pesticida, brze cete pocrkati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI