Pred slomom su zadnje dvije terorističke enklave u Siriji (FOTO/VIDEO)

Sirija zadnja trzaji
30 komentara

Danas je nakon sporazuma s vladom u Damasku počela evakuacija istočnog dijela terorističke enklave južno od Damaska kojeg su držale skupine odane Al-Nusra Frontu i neke manje skupine takozvane “Slobodne sirijske vojske”.

Više od 5000 militanata islamističkih skupina i članova njihovih obitelji je započelo s povlačenjem iz gradova  Babila, Beit Sahm i Yalda, istočno od kampa Yarmuk, čije dijelove još uvijek drži ISIL, iako je konačni slom preostalih skupina terorista, koji su se povukli u ruševine i branit će se do kraja, pitanje trenutka.

Prema vojnom izvješću iz Damaska, velika skupina islamističkih militanata i članova njihovih obitelji iz Babile, Beit Sahma i Yalde će biti prevezeni u pokrajinu Idlib, kako je predviđeno sporazumom o prekidu vatre.

Jednom kad ova velika skupina militanata napusti enklavu južno od Damaska, sirijska vojska će službeno preuzeti nadzor nad svim gradovima u južnom Damasku.

Borbe za Yarmuk

Sirija
FOTO – Borbe za presijecanje terorističke enklave južno od Damaska

U međuvremenu traju teške borbe protiv terorista “Islamske države” u samom Yarmuku, koje vodi 105. brigada Republikanske garde i udarne postrojbe 9. divizije sirijske. Jučer su ove skupine pokrenule napad na zapadnoj i jugoistočnoj osi Hajar Al-Aswada.

Unatoč jakom otporu terorista ISIL-a, jučer su sirijska vojska i palestinske milicije koje sudjeluju u kampanji uspjele napredovati nekoliko blokova u zapadnom dijelu Hajar Al-Aswada. Ovaj mali napredak je podržavalo sirijsko zrakoplovstvo, koje je neprestano tuklo utvrde terorista pred vladinim snagama.

Danas je konačno enklava koju drži ISIL presječena na dva dijela. Prvo je pokrenut veliki napad na Hajar Al-Aswad u kojem su sirijska vojska, NDF snage i palestinske milicije oslobodile nekoliko područja u istočnom dijelu ove četvrti.

VIDEO –Teške borbe protiv ISIL-a za Hajar Al-Aswad

https://www.youtube.com/watch?v=FWfG1P3bRH8

Kada je 4. mehanizirana divizija sirijske vojske počela djelovati punim borbenim kapacitetom, vladine snage su se uspjele probiti u istočni Hajar Al-Aswad. Nakon što je osigurala nadzor nad bolnicom “Younis” i obližnjim komunikacijskim centrom, sirijske snage su uspjele ući u istočni Hajar Al-Aswad, prisiljavajući ISIL na bezglavo povlačenje u središte Yarmuka.

VIDEO –Teške borbe protiv ISIL-a za Hajar Al-Aswad

https://www.youtube.com/watch?v=Qgux28J3Py8

Nakon prve faze operacije je u napad krenuo ostatak snaga i džep terorista “Islamske države” je presječen na dva dijela. Napad koji je doveo do podjele enklave se vodio iz dva različita pravca. S istoka su vojne postrojbe uspostavile su punu kontrolu nad grobljem i sportskim stadionom, sa svim okolnim zgradama.

U međuvremenu su vladine snage krenule i iz pravca zapada, preuzimajući džamiju “Bilal Al-Habashi”, povezavši se tako s jedinicama iz istočnog pravca.

Obrambene linije “Islamske države” gotovo su se potpuno urušile, zbog konstantnog i neprestanih zračnih udara i granatiranja s teškim topničkim i raketnim bacačima.

yarmuk jarmuk sirija 03.05.2018
FOTO – Područje terorističke enklave južno od Damaska 3. svibnja 2018.

Enklava u Homsu

Za razliku od Yarmuka, enklava između Homsa i Hame će, po svemu  sudeći, nestati sporazumom između islamističkih skupina i jedinica takozvane “Slobodne sirijske vojske” s vladom.

Prve su na predaju pristale jedinice “Slobodne sirijske vojske” na sjeveru enklave, dok su terorističke skupine Jund Al-Aqsa i Faylaq Al-Raba odbile prihvatiti sporazum.

No, njihove “kolege” koje su čuvale sjevernu granicu enklave su već predale teško oružje vladinim snagama, što je potvrđeno snimkama i fotografijama objavljenim na njihovim društvenim mrežama.

Prema vladinom izvoru, militanti su predali veliku količinu oružja u blizini Al-Rastana i ispunili prvi dio sporazuma o prekidu vatre.

Sirija ulicne borbe
FOTO: Ulične borbe

I oni će, kao i ostali, dobiti mogućnost da odu za sjeverni dio pokrajine Aleppo ili Idlib ili da pristupe procesu pomirbe i iskoriste mogućnost amnestije.

Sirijska vojska je izvijestila militante da će oni koji se predaju danas imati bolje uvjete od ostalih. Kao što smo rekli, u sjeveru enklave je veći dio snaga iz tog područja odmah položio oružje, dok ostali još uvijek odbijaju prihvatiti jedini izlaz iz ove situacije.

Odmah nakon sporazuma s militantima u Rastanu je vlada počela čistiti veliki vijadukt na autoputu M5 koji povezuje jug sa sjeverom zemlje, ali je presječen u području Rastana i enklavom između Hame i Homsa. Ovo je privi put od 2012. godine da će vladine snage, humanitarne organizacije i države službe uspjeti doći  do Rastana.

Nakon posljednjih poraza i predaje svih islamističkih enklava u ruke vlade, glavni pregovarač prosaudijskog Vrhovnog pregovaračkog odbora i politički tajnik islamističke skupine Jaish Al-Islam Mohammad Alloush je podnio ostavku na sve dužnosti.

Homs 03.05.2018
FOTO – Enklava između Homsa i Hame koja polako pada u ruke vladinih snaga

 

ISILIslamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
17 novembar
6 godine prije

nesto nema komentara druga zukova . nadam sr da je sve u redu

Laki Topalović
6 godine prije

Svaka čast, ovo je vojska, bore se kao lavovi, plus toliko Palestinaca iz Jarmuka. Di je onaj papak Mešal iz Hamasa, koji je podržao “revoluciju”? Biće to dobro.

Kurjaca
6 godine prije

Moze netko nabrzinu objasnit lojalnost palestinaca.znam da su oni dugo u Siriji ali koliko vidim nije ih se dalo potkupit

Святославич 966
6 godine prije

Odvratni i pijani Rusi, ma sta oni hoce..Zar nisu upali u blato ovde.
Sram ih bilo radi meda;lutkica,macica,kucica, milonskih bolnica.
Sram ih bilo i dijecice iz Alepa sto imaju najnoviji Ajfon i sto su nam se dirtekno javljala iz Turske precizno objasnjavajuci gde je pala bomba na nezbrinute kucice i macice.Stvarno su odvratni ti pijani Rusi sto urlicu
DAVAJ DAVAJ PUTINE …

taKi
6 godine prije

Je da ce se sad ovo smirit bilo bi dobro al sumnjam. Vec se planiraju nove revolucije i proljeca.

PDVNK bre
6 godine prije

comment image
Evo kako Srbija – Vucic vodi borbu protiv terorizma, salje/prodaje municiju pobunjeicima preko SA a o ni glavosecama. Zahvaljujuci ratu raste BDP aaa…

Alen
6 godine prije

Tek je sad pred sirijom glavni posao… Tjeranje amerikanaca iz zemlje….

Franjo
6 godine prije

Ajmo SAA udri stoku do kraja

Kajzer Soze
6 godine prije

Pošto se ja kladim samo na siguricu mogu i ovde da se kladim da ćemo u naredih 2-3 dana imati nove izvještaje o upotrebi hemiskog oružija i to na područiju Yarmukua .

nbava kua
6 godine prije

Kako sada ove “nase” vehabije pravdaju poraz islamske drzave?Pozivali su se na Kuran i njegovo pisanje i u tome su trazili dokaz da su “na pravednom Allahovom putu”.Citirali su neke odlomke iz Kurana oko crnih zastava koje se vijore i drugih stvari kojih se vise ne sjecam.Hoce li reci da je Kuran u krivu ili da oni nisu u stanju da shvate neke obicne stvari a ne Kuran.

Zvrk
6 godine prije

dakle, inicijalni ciljevi su prije ramazana riješeni. cestovna povezanost alepa i damaska te posve oslobođena okolica damaska.

sirija
6 godine prije

a idlib a djelovi pod turcima i amerikancima

Bobi
6 godine prije

Dođe mi da se odselim na takvo mjesto ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI