Putin odlazi u Teheran na razgovore sa iranskim i turskim liderima

Vladimir Putin
15 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi u utorak doputovati u Teheran na razgovore sa svojim iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem i turskim liderom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Biće to njegovo drugo inostrano putovanje od početka ruske vojne operacije u Ukrajini 24. februara. Krajem juna posetio je Turkmenistan i Tadžikistan kako bi se sastao sa liderima zemalja i prisustvovao šestom Kaspijskom samitu, na kojem je učestvovao i Iran.

Trilateralni pregovori u glavnom gradu Irana održaće se u okviru takozvanog mirovnog procesa u Astani, koji su pokrenuli Moskva, Teheran i Ankara 2017. godine s ciljem mirnog rješenja sukoba u Siriji.

Prema Kremlju, tri šefa država će razgovarati o koracima za potpuno iskorjenjivanje žarišta međunarodnog terorizma u zemlji, olakšavanju međusirijskog mirovnog procesa i rješenjima humanitarnih pitanja, uključujući postkonfliktnu obnovu.

Putin, Raisi i Erdogan će izdati zajedničko saopštenje nakon pregovora, rekao je u ponedjeljak pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov, dodajući da je nacrt već pripremljen.

Bilateralni razgovori između lidera takođe će se održati, a očekuje se i susret Putina sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem.

Tokom tih sastanaka ruski predsjednik i njegovi sagovornici će razgovarati o situaciji oko zaustavljenih pregovora o obnavljanju iranskog nuklearnog sporazuma.

Trgovina će također biti na dnevnom redu, a Moskva i Teheran pripremaju novi veliki sporazum o saradnji, rekao je Ushakov.

„Iran je važan partner Rusije. Naši odnosi su prijateljski, imaju vekovnu istoriju i veoma se efikasno razvijaju u mnogim oblastima. Obje strane imaju planove da bilateralnu saradnju podignu na novi nivo – nivo strateškog partnerstva”, istakao je on.

Sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov, koji je ranije dao intervju iranskim medijima, rekao je da je trgovina između Rusije i Irana premašila 4 milijarde dolara u 2021. godini, te da je porasla za 31 % u prva četiri mjeseca ove godine.

S obzirom na to da su Rusija i Iran među državama sa najviše sankcija na svijetu, Peskov je izrazio uvjerenje da će dvije zemlje moći izgraditi odnose koji će im omogućiti da minimiziraju efekat međunarodnih ograničenja na njihove ekonomije.

Kada je riječ o Ukrajini, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian je jasno stavio do znanja da Teheran neće pružiti pomoć ni jednoj od strana u sukobu jer smatra da se sukob “mora zaustaviti”. Rekavši to, ministar je opovrgao tvrdnje SAD-a da njegova zemlja planira Rusiji dostaviti stotine dronova, uključujući i borbene.

Istovremeno, Raisi je u više navrata rekao da je Teheran spreman da doprinese diplomatskom rješavanju ukrajinskog sukoba.

Očekuje se da će Putinov bilateralni sastanak s Erdoganom dotaknuti pitanje ukrajinskog izvoza žitarica iz crnomorskih luka, kaže Ushakov. Turska, koja se deklarira kao neutralna zemlja kada je u pitanju situacija u Ukrajini, uključena je u različite inicijative za rješavanje problema. Nedavno je bio domaćin multilateralnih konsultacija o pitanju žitarica, uz učešće Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.

Sigurnost hrane bila je i jedna od glavnih tema telefonskog razgovora Putina i Erdogana prošle sedmice. Turski lider je tada rekao da je “vrijeme da Ujedinjene nacije preduzmu akciju za plan u vezi sa formiranjem sigurnih koridora preko Crnog mora”.

U martu je Istanbul bio domaćin ključne runde mirovnih pregovora između Kijeva i Moskve.

iranrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Ide užicati 300 Šehid dronova. Ruski orioni su za staro željezo, dok su iranski iskušani na saudijskoj obrani i neovisni o američkoj tehnologiji. Inace ruski pjesaci razvuceni su u koloni 100-150 metara u strahu od HIMARSa. Nema ozbiljnijih napada a i obrane, zato je Putler izvukao guzicu iz bunkera.

burt
1 godina prije

iranski dužnosnici razdraženi ratom u Ukrajini i neuspjelim pregovorima sa SAD-om prvi put su javno zaobišli diplomatski pristup i priznali da mogu ako hoće napraviti atomsku bombu i da skupljaju zalihe urana obogaćenog 60%, ni jedna država na svijetu koja nema nuklearno oružje ne obogaćuje uran na 60% osim Irana tako da su u Izraelu pozdravili ove iranske izjave

goran
1 godina prije

Bivši ruski predsjednik Dmitry Medvedev rekao je u utorak da će Rusija prevladati u Ukrajini i da će postaviti uvjete za budući mirovni sporazum s Kijevom.

“Rusija će postići sve svoje ciljeve. Bit će mira – pod našim uvjetima”, rekao je Medvedev, sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, u objavi na Telegramu.

Santa Klaus Schwab
1 godina prije

Putin putuje okolo, US i EU dužnosnici putuju u Ukrajinu.
Ne trebaju nam atentati, dovoljno je da otkažu motori na avionu ili doleti zalutala granata i evo nam nekoliko tisuća gljiva nad glavama.
Kreteni!

Max
1 godina prije

Taj bi put mogao biti zlata vrijedan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI