Rasmussen poziva Bjeloruse da slijede primjer Gruzije i Ukrajine i mogli bi ući u EU i NATO

Anders Fogh Rasmussen - NATO
54 komentara

Bjelorusija još nije demokratska država, no s nekim reformama u budućnosti bi zbog svog zemljopisnog položaja mogla igrati zanimljivu ulogu između Europe i Rusije, izjavio je bivši tajnik NATO pakta Anders Fogh Rasmussen. U intervjuu za Poljski Radio je istaknuo kako su i EU i NATO u budućnosti zainteresirani za uključivanje “nove” Bjelorusije.

“Nema sumnje da će Putin pritisnuti Bjelorusiju. Već smo vidjeli kako Rusija potiče lokalne vlasti na osnivanje i osiguravanje trajne prisutnosti ruskih snaga u Bjelorusiji”, izjavio je bivši glavni tajnik NATO pakta u intervjuu za Poljski Radio.

Anders Fogh Rasmussen je naglasio “kako je želja ruskog predsjednika Vladimira Putina za integraciju Bjelorusije i Rusije svakako prijetnja za EU i NATO”.

U intervjuu za Poljski Radio je istaknuo kako Bjelorusi imaju priliku odrediti svoju budućnost, iako Bjelorusija još nije demokratska država.

Pozvao ih je da se usredotoče na iskustva Gruzije ili Ukrajine. Uspon oporbenih snaga koje mogu smijeniti vlasti u Minsku je sasvim moguć, ali to je jedini način da se krene naprijed, uvjeren je Rasmussen.

Bivši glavni tajnik NATO pakta vjeruje da Bjelorusija može igrati vrlo zanimljivu ulogu u budućnosti, jer se nalazi između Europe i Rusije. Međutim, to je moguće samo pod uvjetom “provedbe reformi i uspostave demokratskog i slobodnijeg društva”.

Rasmussen je naglasio i kako su EU i NATO zainteresirani za mogućnost uključivanja Bjelorusije u svoje redove.

“Bjelorusija se može braniti sama, a ako ne bude mogla, tražit će pomoć Rusije”

lukasenko
FOTO: Aleksandar Lukašenko

Proteklih dana je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dao niz zanimljivih izjava, koje nikako ne pojašnjavaju njegov jasan stav o gore navedenom scenariju, ali mu je valjda jasno da Bjelorusija može u NATO i EU samo ako on ode s vlasti.

Na primjer, 6. studenog je bjeloruski predsjednik na sastanku s grupom američkih analitičara u Minsku rekao “kako sigurnost čitavog europskog kontinenta ovisi o Sjedinjenim Državama”.

“Uvjereni smo da sigurnost cijelog kontinenta ovisi o koheziji zemalja u regiji i očuvanju američke vojno-političke uloge u europskim poslovima. I ovdje ne pretjerujem. Bez Amerike, mi, nažalost, nećemo riješiti bilo koji problem, uključujući i ukrajinski sukob”, izjavu Lukašenka prenosi državna agencija BelTA.

U istom govoru je pozvao je ministra vanjskih poslova Poljske da ne gradi  “dodatne baze” na poljskom teritoriju , inače će Minsk morati “staviti nešto” da bi se tome suprotstavio.

Izjavio je i kako nema potrebe stvarati vojne baze drugih zemalja, uključujući ruske, na području Bjelorusije.

“To je izmišljeni problem. Mi smo u vojno-političkom savezu s Rusijom. Hoće li ovdje biti vojna baza ili neće biti, nema apsolutno nikakve razlike. I ne postavljamo tu bazu ovdje ne zato što želimo vama ili nekome pokazati da smo suvereni i nezavisni. To nije slučaj, nego zato što nema potrebe”, rekao je Lukašenko pred američkim izaslanstvom

Prema njegovim riječima, bjeloruska vojska može, ako bude potrebno, učinkovito odoljeti agresiji i sukobu na svom teritoriju.

Naglasio je da Bjelorusija obavlja sve obveze iz sporazuma o državnoj zajednici s Rusijom.

“Ako to ne budemo mogli učiniti, vjerujte mi, okrenut ćemo se Rusiji da nam jamči sigurnost. Do sada nije bilo takve potrebu”, zaključio je bjeloruski čelnik.

Nakon najave izgradnje američke baze u Poljskoj, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je 1. studenog izjavio kako Moskva i Minsk  imaju vojne i tehničke mogućnosti da odgovore na raspoređivanje takve baze u Poljskoj.

Lukašenko je također rekao da su  Minsk i Moskva razmišljali o adekvatnom odgovoru  na planove Poljske za raspoređivanje američke vojne baze na njezinu teritoriju.

Na kraju je rekao i da će povećane aktivnosti NATO pakta na bjeloruskim granicama prisiliti zemlju da se opskrbi boljim oružjem, uključujući projektile.

“Ako nas NATO nastavi zastrašivati na ovakav način, raspoređivanjem baze “Fort Trump” u Poljskoj ili nekim drugim potezima, trebat će nam učinkovitije oružje, prije svega projektili”, izjavio je Lukašenko, prenosi agencija BelTA.

Ove su izjave sigurno pogodile Andersa Fogha Rasmussena, koji smatra kako je nužno da Lukašenko ode iz predsjedničkog ureda, da u Bjelorusiji na vlast dođu nove, “demokratske i progresivne snage”, koje će zemlju uvesti u EU i NATO pakt. Naravno, ništa nije nemoguće, ali se to može dogoditi samo ako Aleksandar Lukašenko pretjerano bude koketirao sa Zapadom i završi kao njegov bivši kolega Viktor Janukovič u Ukrajini. Ipak, za sada se bjeloruski predsjednik pokazao mudrijim od svog bivšeg ukrajinskog kolege i povremeno zatopljavanje odnosa sa Zapadom mu uglavnom služi za dobivanje ekonomskih i financijskih ustupaka iz Moskve, što znaju i u Rusiji i doziraju pogodnosti za Bjelorusiju u mjeri da gospodarstvo zemlje bude održivo i samodostatno, dok o detaljima vojne suradnje Minsk i Moskva nikada ne izlaze u javnost.

Polskie Radio

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Znači cilj će biti maknuti Lukašenka i postaviti kondicioniranu garnituru. Obavještajci bi u Bjelorusiji već sada trebali detektirati i eliminirati skupine koje su u vezi s CIA-om, da ne bi bilo kasno, pogotovo kada krenu u privlačenje naroda na ‘revoluciju’.
Jer narod je blesav, koliko znam u Bjelorusiji se živi pristojno, imaju vrlo dostupno školstvo i opći standard je sasvim prihvatljiv. No narod kakav je povodljiv i nezahvalan – lako se nagovori na rušenje staroga, bez dobivenih garancija o izbjegavanju kasnijeg kaosa.

Sunseeker
5 godine prije

Pogotovo se ugledajte na Ukrajinu….zemlja u kojoj cvatu ruže i teče med i mlijeko poslije približavanja eu i sad

RoPe
5 godine prije

Gric po gric i evo Hićinih nasljednika pred Moskvom. Staljin se okreće u grobu.

Siniša
5 godine prije

I Ukrajina, i Finska, i Norveška, i Poljska, i zemlje Baltika graniče sa Rusijom i baš ste im dali zanimljive uloge;Rumunija i Bugarska nisu ali ste i njima dali zanimljive uloge;i baz Ramštajn nema veze sa Rusijom ali je jako interesantna za Rusiju. Mislim, vrijeme je da Rusija začepi konjske gubice NATO mulama….vaseljena jeste velika ali mora se krenuti od nekog njenog ćoška.

Tupko Glupko
5 godine prije

“Pozvao ih je da se usredotoce na iskustva Gruzije ili Ukrajine”. Dobar savjet.

maliboro
5 godine prije

Hijena pokvarena, lijepe im primjere daje .

towarmagarski
5 godine prije

prvo moraju objavit rat manjinama…u njihovom slučaju su naravno rusi 🙂

Sparkling
5 godine prije

Bjelorusija je za ciose crvena linija, koju nikada nece proci a Rusija ce se potruditi da tako i ostane.
Ako vole slatko neka pozovu Victoriju N. da im donese malo kolačiča.
A “bolje” primjere boljeg zivota nakon demonkracije doticni gosp. nije mogao navesti. Stvarno im je sjajno. jadan narod.
LP

Son of Alerik
5 godine prije

Nitko ne nanosi više štete demokraciji od ovakvih likova koji pod tim pomom podrazumijevaju patnje naroda, pljačku imovine, zamjenu mira i dostojanstva nesrećama, nevoljama ljudi. Bjelorusija ne stanuje u predatorskim medijima klika koje Zapad instrumentaliziraju za svoje perverzne orgije, osim kao diktatura pod ruskim patronatom. Bjelorusiju namjerno ignoriraju kao uspješnu zemlju, suverenu i demokratsku. Demokracija na krilima NATO joj ne treba. Lukašenko im je rekao sve u facu, vjerujem da će biti oprezniji od Janukovića.

Mis
5 godine prije

Mislim da bi I u americi trebali krenuti rusi.I kinezi separisticke tenzije recimo Texas I Havaje. Da se odvoje iz federacije jer nisu demokratski procesi previse se savezna drzava uplece

Alen
5 godine prije

Rovarel ga rovare , ovo ce se tesko zaustaviti bez dobre marisane … A kako bi kad su pomahnitali..Pod krinkom civilizacije uvode nas u najgore doba ljudske istorije….

beligorod
5 godine prije

Rusija bi trebala objaviti Rasmussenu sankcije zbog prizivanja državnog udara u Bjelorusiji. Npr. zabrana preleta preko njihovog teritorija.

Nedim Dino Atic
5 godine prije

Cim se ovako javno pocinje da suska oko Bjelorusije. Za ocekivati je da bi uskoro mogla i biti obojena revolucina u Bjelorusiji. Samo da bi se ova drzava mogla prisliom uvuci u NATO – Nasilinici-Agresori-Teroristi-Okupatori-NATO

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Ovoga Himlera najviše brine ovo što je napisano u zadnjoj rečenici u tekstu. Oko vojne saradnje se ne izlazi u javnost, ovo je jako bitno i razlog za brigu Nato /SS hijena.

rodoljub
5 godine prije

Demokratsko i slobodno drustvo postajes samo ako si u NATO-u , kaze Rasmusen . Kakav smrad. Kada udjes u NATO prestaje sva sloboda i demokratija. Tada postajes rob i poslusnik koji mora slati u rat svoju decu tamo gde narede zlocinci . Pravi naziv za NATO je North Atlantic Terorist Org.

Ivi tz
5 godine prije

Vidi mu se na njušci da je mnogo nezadovoljan.Reptil

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Jedini koji koji mogu “demokratizovati” Bjelorusiju je Moskva, u slučaju da se Lukašenko zaigra i promijeni stranu.

spartak
5 godine prije

Molba svim Bjelorusima: ne vjerujte ništa ovim lopinama iz Sjevernoatlantske te.orističke organizacije zvane još i NATO. To su pokvareni ljudi, do srži pokvareni .Žele vam prodati svoju maglu zvanu demonkracija, lažnu demokraciju koja je mamac za naivce, a zapravo je pravni okvir za bangstersku pljačku. Bit ćete “slobodni” da vas do gole kože opljačkaju kao što to svugdje rade gdje dođu. Ostat ćete bez zaposlenja, bez svoje zemlje, bez budućnosti za svoju djecu osim da odu van prati zahode lopovskim gazdama.
I dobro pratite stanje u Ukrajini. I sve će vam biti jasno.
Ne nasjedajte na laži i obećanja. Nije njima do vašeg blagostanja u “demokraciji” već da preko vas slome Rusku Federaciju i time u stvari zavladaju cijelim svijetom. Odbacit će vas nakon toga kao staru krpu. Bit ćete samo “slobodni robovi”. Slobodno ćete birati smrt ili od gladi ili od studeni.

giordano bruno
5 godine prije

Dodjite u NATO da vas porobimo.
NATO je privatna vojska najbogatijih mogula koji pljackaju druge drzave koristeci NATO.

davor
5 godine prije

Američko (isto što i NATO-ovo viđenje) viđenje proširenja EU se temelji na iskustvima iz Zapadne i Istočne Njemačke u kojem jedini preduvjet kojima je Americi zeleno svjetlo za proširenje EU je nepostojanje ruskih baza ili značajnih sovjetskih ili komunističkih kadrova, dok je realno narodima koji žele u EU uvjet lakša i povoljnija trgovinska razmjena i gospodarski rast. Nažalost ta iskustva su doživjela potpunu primjenu u Jugoslaviji gdje je Sarajevo bilo rasčerupano kao Berlin poslije drugog svjetskog rata a sada se isto događa u Ukrajini. Prenaivno se kod govora o proširenju EU ističu vojne prijetnje kad primjerice Rusija ni u kojem slučaju pa niti ratnom ne isključuje trgovinsku razmjenu sa EU, svojim kapitalnim trgovinskim partnerom, a Iran vapi za trgovinu sa EU. Meni američke ili ruske baze neće determinirati moj ekonomski status niti rast. Zašto je to glavni predmet ekonomske rasprave u EU e to je zaista bizarno i u najmanju… Čitaj više »

RAJKO
5 godine prije

zelje i snovi ovog nordijskog kauboja su samo dokaz koliko zapadne ideje imaju smisla naravno bjeloruski opozicioni krugovi ovo mogu shvatiti samo kao ohrabrenje da jh se prati u pokusavanju rusenja lukasenka i njegove proruske politike a da se to moze izvesti moze ali tek poboljsanjem situacija u pobrojanim drzavamA KOJEl SU VEC IMALE CRNJE I KRNJE IZOJEVANE REVOLUCIJE MA KAKO SE GOD ONE ZVALE ZNACI TO BI TREBAO BITI POZIV NARODU DA KRENE U NESTO NEIZVESNO I NEIZVEDIVO IL ZELE ZAPADNE VODJE STVARATI POSEBNE REZERVATE ZA DRZAVE KOJE SU VEC IMALE RATNA ZBIVANJA POSLE NE ZNAM KOLIKO TOLIKO ZIIVLJENJA U MIRU SIGURNO JE SAMO DA BI NOVA REVOLUCIJA ODGOVARALA SAMO NEKIM KRUGOVIMA NA ZAPADU S KOJOM PLASE SOPSTVENI NAROD DA I ON NE KRENE S RUSENJEM ONOG STO JE TREBALO SRUSITI MOZDA KRAJEM DEVEDESETIH GODINA PROSLOG STOLJECA NE MISLIM SAMO NA KOMUNIZAM VEC I NA KAPITALIZAM JER SAD JE… Čitaj više »

DAWOR
5 godine prije

Sjedi,jedan…za ovog Vikinga (iako bi se po izgledu reklo više Grk)….dva Oče naša i 3 Zdravo Marije i sve će bit oprošteno (možda)

Kolega 105
5 godine prije

NATO GANGSTERI ne miruju oni bi zeljeli u ime SAD vladati svijetom

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Kada bi moj sin odlucio biti HR-NATO vojnik ja ga skratim za glavu pa nebi bio niciji vojnik.
Svi mi komentiramo ovdije ali trebali bismo slati postom pisma na NATO, Krsticevica, i general gusku na Pantovcaku, oni zivie u iluziji da narod voli NATO. Ali kada bi dobili tisuce pisama kritike mozda bi promijenili smijer.

dvokrilac
5 godine prije

Ako u nečemu postoji beskraj, onda je to nato cinizam…

Odisea
5 godine prije

Dok je nama Dodika ne plašimo se NATO_a ,to je nsša sreća u nesreći.
Volio bih pitati hrvate,koliko im sada bolje od kako su u EU?da znamo šta nam je raditi .

Duki
5 godine prije

Izgleda da u Nato-u uzgajaju ovakve bisere
sjetimo se naše Barbike kada je išla okolo mijenjati izborni zakon u BiH ! I što je napravila ? Samo veliko vnogo ,da joj se cijeli svijet smije ,a preko nje i nama ?
Stvarno državnički ,nema što !
A ovaj lik kao da živi u nekoj twinlight zoni pa nudi Ukrajinu iGruziju za primjere ?

Imam
5 godine prije

Odradili su posao u ukrajini savrseno, sad je red na bijelorusiju , a putin je novi milosevic. Postavljen od strane zapada da maze oci svome narodu patriatizmom, a lagano se rusija izolira kao I srbija. Zbogom Rusijo, zbogom

Borac2
5 godine prije

Debilni viking Rasmusen je u deliriju pa prica neke nesmisle.

Imam
5 godine prije

Dali vam je svima koji komentirate ovaj portal postalo jasno kako i zasto je poceo rat na nasim prostorima? Tko je odabran za glavnog krivca? Tko je u drugome svjetskom ratu zahebao njemce za zauzmu rusiju, pa su odlucili prvo

Imam
5 godine prije

….prvo da njih umire kako bi bezbrizno krenuli na ruse

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Sve upucuje da ce se negdije pojaviti nekoliko odvaznih i anonimnih komandosa koji ce bjelosvijetske kriminalce expresno slati u vjecna lovista.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Rasmussen sigurnoi i ustrajno slijedi modificirani nauk Adolfa Hitlera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI