Ratna ekonomija – Američka komisija poziva na neograničenu vojnu potrošnju

marinci hoverkraft
25 komentara

Povjerenstvo za nacionalnu obrambenu strategiju, koje je u suradnji s pet glavnih odjela Pentagona za američki Kongres izradilo izvješće od 116 stranica, poziva američke vođe i zakonodavce da ulože znatno više novca u vojsku, iako će to rezultirati drastičnim rezovima doprinosa za socijalno osiguranje. Postoje i druga,  jednako loša, ograničenja koja se navode u dokumentu, unatoč činjenici da je američki predsjednik Trump za 2019. potpisao najveći proračun Pentagona u povijesti od čak 716 milijardi dolara.

Američko Povjerenstvo za nacionalnu obrambenu strategiju je poslalo Kongresu izvješće pod nazivom “Osiguravanje opće obrane”. U njemu, autori upozoravaju “kako će se Sjedinjene Države uskoro suočiti s izvanrednom situacijom u području nacionalne sigurnosti”.

Iako se teško može reći da će se SAD, barem ne na svom teritoriju, suočiti s “izvanrednim situacijama”, ovaj se termin uvijek upotrebljava za masovno povećanje vojne potrošnje i znatna smanjuje druge državne potrošnje, osobito na socijalno osiguranje, Medicare, Medicaid i tako dalje.

No, pogledajmo neke od dijelova izvješća, koje će u ovom ili nešto izmijenjenom obliku vjerojatno biti prihvaćeno u reviziji postojećeg i izradi sljedećih saveznih američkih proračuna.

Rivali i protivnici izazivaju Sjedinjene Države na mnogim bojištima i na mnogim područjima. Američka sposobnost da brani svoje saveznike, svoje partnere i vlastite vitalne interese postaje sve upitnija. Ako nacija ne reagira na vrijeme i eliminira te okolnosti, posljedice će biti teške i trajne”, upozoravaju američki stručnjaci.

“Ovo povjerenstvo ima zadaću dati preporuke za strategiju obrane Sjedinjenih Država. Čak i ako bi se financiranje američke obrane povećalo, treba provesti i sve ostale preporuke iz ovog izvješća, jer samo povećanje potrošnje ne bi bilo dovoljno da zadovolji prijetnje i izazove s kojima se zemlja danas suočava. Dva najjača američka konkurenta – Kina i Rusija – razvili su nacionalne strategije kako bi povećali svoj utjecaj i potkopali važne i ključne američke interese, koji daleko nadilaze vojno suparništvo”, nastavljaju članovi američkog Povjerenstva za nacionalnu obrambenu strategiju.

“Gledajući u budućnost, kreatori politike moraju imati u vidu povećanu državnu potrošnju i opadanje poreznih prihoda, kao i neodržive trendove koji zahtijevaju teške fiskalne odluke. Kratkoročno će takve prilagodbe nesumnjivo biti vrlo bolne. No s vremenom, vjerojatno mnogo prije nego što se očekuje, neprovođenjem ovih prilagodbi će financiranje američke strategije obrane zasigurno biti i gore”. stoji u izvješću kojeg su sastavili Eric Edelman i Gary Roughead sa svojim timovima.

Nakon objave izvješća je Douglas Harpel za Defense Systems Journal izvješće komentirao kao tvrdnju “da je američka vojna premoć nagrižena do vrlo opasne mjere i SAD bi potencijalno bi mogle izgubiti rat protiv Kine ili Rusije”.

Povjerenstvo za nacionalnu obrambenu strategiju, kojeg čine bivši visoki republikanski i demokratski dužnosnici izabrani od strane američkog Kongresa, procijenilo je “Strategiju nacionalne obrane” za 2018. Trumpove administracije, koja je naredila veliki preustroj američke vojske kako bi se mogla natjecati s Pekingom i Moskvom u vrijeme obnove velikih konkurentskih sila, ali nitko od američkih stručnjaka, bivših zakonodavaca i aktualnih vojnih dužnosnika ne spominje da su “preporuke” povjerenstva izravno zadiranje u ovlasti Ministarstva financija i resora za izradu proračuna.

Poznato je da u svakoj zemlji svako ministarstvo pokušava za sebe namaknuti veća sredstva, ali da resor obrane izravno nalaže rezove u svim ostalim područjima, koja će biti “kratkoročna i bolna”, prijeteći općim urušavanjem obrambenih sposobnosti, to je i presedan čak i za SAD.

Sve u svemu, cijelo izvješće koje su sastavili neokonzervativni jastrebovi iz oba američka politička tabora, ako takvo što uopće postoji, poziv je da se cijeli američki državni aparat i društvo stave u službu vojno-industrijskog kompleksa i da se ignoriraju sve ostale potrebe stanovništva.

Ukratko, cijelo izvješće od 116 stranica se jednostavno može svesti na tvrdnju da se čitava zemlja, sveobuhvatno u svim područjima, pretvara u ratno gospodarstvo.

Izvješće: USIP – Providing for The Common Defense

marinciNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
5 godine prije

Dok imaju kome prodavati stare avione,naoruzanje,nema problema, to je najveci reket na svijetu.

bbbb
5 godine prije

Kabala komisija u dosluhu sa ministarstovm financija iste provenijencije traže više para za nadolazeći rat kojeg isti spremaju za vlastite interese gdje će večina zemljana otići u prah…………….

igi
5 godine prije

…od građanskog rata američko društvo nije tako međusobno posvađano kao danas…potreban im je rat da zavaraju trag vlastite propasti…ali ne sa nuklearnom velesilom….možda protiv venecuele….

jezevakucica
5 godine prije

Nekad se pričalo kako SSSR sve daje za vojsku i naoružanje a narod gladuje.A vidi sada!Kolo sreće se okreće!

rodoljub
5 godine prije

Krenuli su istim putem kojim je krenuo Hitler .

spartak
5 godine prije

Očito da banksteri najbolje zarađuju na proizvodnji za vojsku. Državni proračun to jest porezni novac redovito pritiče; nema troškova za reklamu i maloprodajnu maržu; nema strane konkurencije, a ovih nekoliko iznutra se dogovore i podijele plijen. Pa bolje ne možeš zamisliti. Super super. Zlatna koka kapitala.
I tako će nas ta bezobrazna banda poslati u kameno doba.

čitalac
5 godine prije

Da, da… Amerika postake glavni svjetski problem. U stvari, proces je počeo već prije nekoliko godina.
Teško će biti svijetu s njima, teško. Još će nas jako, jako boljeti glava zbog Amerike.

MajorJS1
5 godine prije

To je odlicna vijest. Tako ce samo brze propasti! Nece biti svjetskog rata nemojmo o tome ni zapocinjati raspravu, nemoguce je zavadit masu kao u doba pred svjetske ratove- zbog Interneta! Moze nas (europu) jedino ekonomski povuci sa sobom.

Mercury
5 godine prije

Priručnik od 116 stranica – “Kako zarađivati na poreznim obveznicima”

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Trump je predložio smanjenje sredstava vojsci sa 719 milijardi u 2019. g. na 700 milijardi u prijedlogu proračuna za 2020 g.
Procedura počinje u siječnju.
A novi saziv Kongresa i Senata.
Bit će veselo.

..

mladen3x
5 godine prije

Opet lobiji u igri….

Dub Miroslav
5 godine prije

Saudi su krenuli na Jemen svjetlim oružjem i naletili na srce u junaka.

cogo
5 godine prije

neka se poubijaju međusobom ,,

101
4 godine prije

Zasto najbogatiji amerikenjci ne placaju niti 1 cent poreza?
Od amerikenjaca nebih nista uzeo niti da mi dzaba daju, ma nebih ni Melaniju, ona je porijeklom iz Sevnice a one se slabo kavsajo, znam iz iskustva probao 3 komada, Celjanke su bolj nadarjene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI