Rusi ne vjeruju Poljacima i njihovoj želji za “prijateljskim odnosima”

Poljska zastava
40 komentara

“Želimo prijateljske odnose s Rusijom”, ovo prije nekoliko dana nije izjavio nikakav humorist, nego “jastreb” poljske antiruske politike, premijer zemlje Mateusz Morawiecki.

Morawiecki je nešto ranije naglasio kako je Rusija najozbiljnija prijetnja Poljskoj, a prošlog tjedna su se poljske vlasti u novom valu antiruske histerije prve pridružile Londonu i protjerale četiri ruska diplomata koje su smatrali za “špijune”. Stoga u priču o dobronamjernom stavu službene Varšave prema Rusiji mogu vjerovati samo svemirci, i to samo oni koji su prvi put posjetili naš planet.

U politici Poljske prema Rusiji prvih sto dana premijera Mateusza Morawieckog, nakon kozmetičke rekonstrukcije vlade  koja je dotaknula i promjenu ministra vanjskih poslova, nisu mogli donijeti nikakve pozitivne promjene. Vladajuća nacionalno-konzervativna stranka “Pravo i pravda” je rusofobiju podigla na razinu državne politike, stoga, kao i prije, službena Varšava u Rusiji vidi krivca za sve smrtne grijehe.

U izvješću novog šefa poljske diplomacije Jaceka Chaputovicha o vanjskoj politici zemlje podnesenoj 21. ožujka, Rusija je spomenuta samo u prolazu, među glasnim izjavama o strateškom partnerstvu sa Sjedinjenim Državama i “jakom pozicijom Poljske u Europi”. Rusiji je, naravno, dodijeljen iznimno negativan kontekst.

premijer Poljske Mateusz Morawiecki
FOTO: Premijer Poljske Mateusz Morawiecki

“Suština političkog dijaloga s Rusijom je takva da ne možemo zanemariti njenu trenutnu agresivnu politiku prema Zapadu. Rusija nastoji revidirati politički poredak u Europi koji je formiran nakon 1989. godine i Poljskoj vratio neovisnost. Prijetnja neovisnosti Poljske u međunarodnim odnosima su akcije Rusije”, izjavio je ministar.

U parlamentarnoj raspravi se nitko od čelnika oporbenih stranaka nije usudio kritizirati stav aktualne vlade prema Rusiji.

S druge strane, ne postoji ništa iznenađujuće u pristupu aktualne vlasti Poljske prema Rusiji. Sredinom veljače je premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji u Berlinu predstavio svoj izuzetno jednostavan pogled na svjetsku geopolitiku. Prema njegovim riječima, Rusija je izvor hibridne agresije, a žrtve su Sjedinjene Države, Poljska i druge zemlje EU.

Kada su britanske vlasti pokrenule histeriju oko “slučaja Skripal”, poljski ministar vanjskih poslova Jacek Chaputovich je požurio u London i tamo na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s britanskim ministrom Borisom Johnsonom, koji je svjetlosnim godinama daleko od onoga što se smatra diplomacijom, optužio predsjednika Putina da je osobno dao zapovijed za trovanje Skripalovih.

Poljski gost ne samo da se složio sa svojim kolegom, već se žalio na teške odnose s “režimom Vladimira Putina”. Također je osigurao britanske saveznike “kako su poljske vlasti uvjerene da je ruska država uključena u pokušaj trovanja Skripala” i da će dragovoljno preuzeti inicijativu u odlučujućim sankcijama protiv Rusije.

Retorika poljskih vladajućih krugova je bila toliko militantna da je u slučaju mlake kolektivne reakcije zemalja EU Poljska bila spremna jednostrano “kazniti Rusiju”.

Odmah je postalo jasno da će poljske vlasti brzo krenuti s riječi na djela.  Odmah su odlučili o protjerati četvoricu ruskih diplomata iz zemlje i tako je Varšava stala na “čelo” diplomatskog rata protiv Rusije, zajedno s Njemačkom, Francuskom i Kanadom.

Međutim, ni to nije bilo dovoljno. U procesu progona ruskih diplomata, odjeveni u uniforme lakeja koji se predstavljaju kao “branitelji Velike Britanije”, poljski političari su u zemlji rasplamsavali atmosferu špijunske histerije.

NATO u Poljskoj
FOTO: Ilustracija, NATO vježba u Poljskoj

Pritvoren je još jedan “ruski špijun”, što daje dojam da se lukavi ruski agenti skrivaju iza svakog ugla. Tako je bilo i ovaj put, kada je poljska obavještajna služba uhitila dužnosnika Ministarstva energetike zbog sumnje da je špijunirao Rusiju.

“Pritvorenik je održavao kontakte s časnicima obavještajnih službi Ruske Federacije i prenosio im informacije o značajnim ulaganjima s gledišta interesa Republike Poljske”, stoji u službenom priopćenju poljske službe.

Što se praksi skriva iza ovih birokratskih formulacija? Ispada da je “špijun” optužen za slanje Rusima obavještajne informacije o planiranim koracima Poljske da se spriječi izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2”. Ali koliko vrijede te informacije, ako u svakom poljskom dnevnom listu bez ikakvih tajni špijuni mogu čitati želje poljskih vlasti da po svaku cijenu blokiraju ovu investiciju, a vlada stalno ističe svoje protivljenje projektu. Naravno, ovo uhićenje nema nikakve logike, kao što logike nema u politici Poljske općenito.

Još jedan izuzetan dokaz “prijateljskih namjera poljskih vlasti prema Rusiji”  je potpisivanje u srijedu, 28. ožujka, ugovora o nabavi američkog sustava proturaketnog i protuzračne obrane “Patriot”. Prve dvije baterije sustava bit će isporučene 2022. godine, a idućih šest nakon 2024. Poljaci su se odmah pohvalili kako konačno imaju “učinkovitu” obranu od ruskih “Iskandera”, dok američki sustavi “Patriot” jedva da uspijevaju oboriti prastare projektile “Scud” koje jemenski borci povremeno lansiraju na teritorij saudijskog režima.

Poljska će platiti astronomski iznos za američko oružje, čak 4,7 milijardi eura. Ali to ne smeta poljskim vlastima. Glavna stvar, prema riječima poljskog premijera, jest sigurnost neba nad zemljom i činjenica da je Poljska jedan od najbližih saveznika Sjedinjenih Država.

“Ovo je nevjerojatan povijesni trenutak kada Poljska ulazi u sasvim novi svijet suvremene tehnologije, modernog oružja i obrambenih proizvoda. Mi smo dio elite država koje imaju ovaj sustav”, na svečanoj ceremoniji potpisivanja poljsko-američkog ugovora je izjavio poljski predsjednik Andrzej Duda .

A što je s “prijateljskim odnosima” s Rusijom? Ništa, jer u nju mogu vjerovati samo naivci i svemirci koji su prvi put posjetili Zemlju.

NATOPatriotSkripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

….čemu davati tolike novce za oružje koje ne omogučuje potpunu zaštitu države a za protivnika imaš nuklearnu velesilu….pa čak rusija ne treba uopće roknuti poljsku atomkom da bi joj uništila teritorij….dovoljno je da ukopa nekoliko stotina nečega u kalinjingrad povuče narod i vojsku te aktivira poklon i prisustvovačemo velikoj seobi slavenskih naroda s baltika i središnje poljske prema zapadu europe….ako se i tamo bude moglo živjeti.

Ante
6 godine prije

To je valjda nespretni način ovog poljaka da sjedi na dvojne stolice. Za to mu se ne može previše zamjeriti to je viša politika koju razumije samo on.

Abe
6 godine prije

Simpatični Poljak misli na prijateljske odnose sa slobodnim ruskim narodom i nekim budućim demokratskim vlastima koje će uistinu predstavljati narod Rusije. Baš lijepo.

Weteran
6 godine prije

Niko nije patriot za džabe, i zato “Patriot” za proviziju korumpirane “političke elite”!

fenix
6 godine prije

Stvarno mi se gade ove Poljske vlasti jedan od najvecih Slavenskih naroda u prvim redovima protiv najveceg Slavenskog naroda cisti uzas.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

jak je poljski fetiš na rusku čizmu 🙂 treba to znat unovčit

zoran
6 godine prije

e moji vi kazete da ste deo elite.nemoj samo da se zeznete pa da budete deo proslosti,a kako stvari stoje brzo idete ka tome.

citam "logicno" , logicno razmisljam
6 godine prije

Znate li onu pricu, o dobrom i losem policajcu.

Ive
6 godine prije

Potrebno je ipak reci dio jedne konverzacije koju sam vodio prije 30 i nesto godina sa nekim medju je bilo i Poljaka i tada je pala recenica: Nema 100% cistokrvnog Poljaka u svakome je barem 2% zidovske krvi.
Nitko tu recenicu nije negirao niti dalje diskutirao, mozda su je neki preculi ostala je izrecena. Mozda je to jedan od razloga da Poljaci danas ni sami sebi ne vjeruju a kako da im onda itko vjeruje. Ali su zato Poljaci znani kao vrlo dobri trgovci koji su u stanju sve prodati.

Croatia
6 godine prije

Poljaci slabo uče iz povijesti da nije crvena armija ušla u Berlin nisam siguran da bi imali granicu na Odri i sva ona njemačka povijesna područja.

Good Old Rebel
6 godine prije

Poljske glasne, ne samo izjave, već i konkretni potezi o utjelovljenju strateškog partnerstva sa Sjedinjenim Državama i “jakom pozicijom Poljske u Europi”. Rusiji je, naravno, dodijeljen iznimno negativan kontekst. Također Poljaci su se odlučili, docirati o negativnoj vanjskoj inicijativi NATO pakta Prema Rusiji, čak i Njemačkoj. Poljska je ne samo Istočno – Evropski, već Evropski općenito, uz Britaniju, nositelj antiruske histerije u Evropskoj uniji. Vanjska politika Poljske ide toliko daleko u antiruskoj histeriji da sprječava Njemačke ekonomske odnose sa Rusijom, dapače čak sve “srednjoevropske” odnose sa Rusijom, ekonomske, kulturne i ine. Tu prije svega mislim na “zemlje nastale raspadom A-U monarhije”, (gdje spada i Hrvatska, Madžarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Austrija, pa i Rumunjsks donekle”., a preko tih zemalja uz Američku pomoć se utječe i na Srbiju, Makedoniju, Bugarsku, Crnu Goru, čak i na Grčku. Kroz povijest Habzburška monarhija nikada nije ratovala protiv Rusije. Pravoslavne zemlje Balkana uzdale su se u… Čitaj više »

Danilo
6 godine prije

Kakva strašna propaganda. Verovatno i narod u Poljskoj razmišlja tako da je Rusija agresivna prema Zapadu. Nije važno što su načičkali oko Rusije rakete i agresivno oružje. Ako mislimo na poštenje, onda kao prvo oni nisu trebali ući u Nato.

Vlastimir
6 godine prije

Poljaci su shvatili da se nemogu odbraniti od ruskih raketa.Džabe su bacilli 4,5 milijarde dolara za američki Patriot,Sada žele da se okrenu ka Rusiji.Ali Rusi ime vise nemogu verovati.Nije tu upitanju samo vera već I sukob religija.Briselski parlamenat je 2016g donio odluku da je Ruska pravoslavna crkva opasnost po zapadnu demokratiju.Taj rat između pravoslavaca i katolika traje još od 1054g.Šta mislite da li će se završiti uskoro?

Nil1
6 godine prije

Sa mnom u firmi rade poljaci i mogu reći da su jako loši ljudi. Oni su pokvareni, nacionalisti, fašisti, katolibani… isto konj sa kamovima samo jedan pravac gledaju… imo sam vise puta priliku radit s njima u vise gradova i firmi ili vidit ih na odmoru na nasem moru… Ajoj kako bi me mrzili sto sam se druzio s rusima na pauzi a ne s njima bracom katolicima.. redovito su vrjeđali prvi dana ex yu narode na pauzi pa su vidijeli ubrzo da se s nama nije ZAMJERIT s yu momcima.. onake pameti i razmisljanja redovito bi pale batine čak.. pa se čudom čude sto 6 nasih plemena ne jebe ih ni u cemu.. to je ukratko o tim poljacima divljoj nesorti slavena

Duje
6 godine prije

Poljaci su stari provjereni šu.ci

RAJKO
6 godine prije

meni nije jasno a vjeroovatno ni mnogim drugim a sto se poljaci i mnogi drugi toliko plase rusa ko da su rusi mesozderi ljudozderi ko da jedu ljudetinu ko govedinu ili oni sami slede politiku profastitckog zapada a ej komunizam je samo ideja ljudi sa zapada ne zaboravimo onu mAKSIMU AMERIKA I ENGLESKA BIT CE ZEMLJA PROLETERSKA PA NIJE TOLSTOJ A NI GORKI ZAGOVARAO KOMUNIZAM I SOCIJALIZAM vec marks i bratilja s ZAPADA ISTO KO I NACIZAM I FASIZAM SU ZAPADNE IDEJE E SAD DALO BI SE I TOM KNJIGA NAPISATI I ELABORIRATI ZASTO SE DOGADJA OVO STO SE DOGADJA NO JEDNO ZELIM RECI BEZ DA NEKOG YVREDIM RUSI NISU KRIVI STO SU NA NAJBOGATIJEM DJELU SVJETA SIBIR JOS NIJE SKROZ ISTRAZEN A VEROVATNO NI MNOGA DRUGA PODRUCJA RUSKE FEDERACIJE E NA TO PODRUCJE JE NEKA MULTINACIONALNA A ZNAMO DA MN OGO TIH KOMPANIJA DOLAZI IZ AMERIKE BACILA OKO I… Čitaj više »

Spektator
6 godine prije

NATO koristi “desne” snage u Ukrajini i EU zemljama, koje su doživjele poraz u II. svjetskom ratu, kako bi stvorio udarnu frontu protiv Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI