fbpx

Rusija i Kina uzimaju poslove europskih tvrtki koje bježe iz Irana

Rafinerija

Zbog američkih sankcija protiv Irana, kineske i ruske državne tvrtke vide priliku za unosne poslove u Islamskoj Republici, budući da Peking i Moskva ne priznaju jednostrani raskid nuklearnog sporazuma od strane Washingtona. Tijekom posjete iranskog ministra Mohammada Javada Zarifa New Delhiju, Indija je također poručila kako priznaje samo sankcije nametnute od strane Ujedinjenih naroda i da neće provoditi sankcije Bijele kuće protiv Teherana.

Kina i Rusija poduzimaju korake kojima namjeravaju zamijeniti europske tvrtke koje se ne žele svađati s Washingtonom i napuštaju Iran. Podsjetimo, američki državni tajnik Mike Pompeo je Iranu uputio 12 besmislenih zahtjeva i zaprijetio je “najoštrijim sankcijama u povijesti” ako Iran ne zaustavi vojnu ekspanziju na Bliskom istoku i ako dalje bude razvijao svoj vojni balistički program.

Europljani shvaćaju da su inferiorni. Iako u usporedbi s Kinom i Rusijom europske kompanije također imaju što za ponuditi na profitabilnom tržištu Irana, oni ne mogu ništa učiniti, jer se iransko tržište po svojoj atraktivnosti ne može ni na koji način usporediti s američkim, gdje europske kompanije plasiraju veliki dio svojih proizvoda.

Osim toga, tu je i američki financijski sustav kojim se, na primjer, francuski naftni i plinski div Total služi za 90% svojih transakcija.

Kineski naftni div China Petroleum & Chemical Corp je ranije ovog mjeseca poslao izaslanstvo u Iran da zaključi posao vrijedan 3 milijarde dolara za daljnji razvoj divovskog naftnog polja Yadavaran, gdje je Kina zamijenila Royal Dutch Shell, koji je odlučio ne riskirati i otišao je iz Irana da ne naljuti Washington.

Još jedan kineski državni div, China National Petroleum Corp (CNPC) se nada zamijeniti svog partnera u razvoju plinskog polja Južni Pars, gdje namjerava otkupiti udio francuskog Totala. Francuzi su najavili povlačenje iz profitabilnog projekta opet zbog američkih sankcija.

Kineske tvrtke stvaraju zajedničke pothvate s iranskim kolegama u izgradnji državnih željeznica, metroa i industriji automobila. Na ulicama Teherana i tržištima iranske prijestolnice se može naći puno jeftinija odjeća iz Kine, prehrambeni proizvodi, kućanski aparati i elektronika, sjemenke suncokreta i mnoge druge robe koje su brzo postale popularne među iranskim kupcima.

Peking - Moskva - Washington - Kina - Rusija - Sjedinjene Države - Novi svjetski poredak

The Wall Street Journal za Rusiju navodi kako kao poslovni partner opreznije ulazi u Iran, ali su ipak već uspostavljene značajne poslovne veze. Rusija iranskim energetskim tvrtkama koje nemaju pristup zapadnoj tehnologiji prodaje opremu za bušenje.

Rosneft je prošle godine zaključio plan provedbe u radu na zajedničkim strateškim projektima u sektoru proizvodnje nafte i plina u Iranu. Prema izračunu u američkoj valuti, ukupan iznos ulaganja bi mogao biti 30 milijardi dolara.

Još jedna ruska državna tvrtka, Zarubežneft, ostaje jedina inozemna tvrtka koja je potpisala novu vrstu ugovora za proizvodnju nafte u Iranu. U ožujku je Zarubežneft potpisao ugovor vrijedan 700 milijuna dolara kako bi razvio dva manja naftna polja za koja su se nadali britanski BP i njemački Wintershall. Europljani su bili prisiljeni napustiti planove, a taj je posao otišao  ruskim naftašima.

Koraci koje poduzimaju ruske i kineske tvrtke pokazuju da učinak američkih sankcija vjerojatno neće biti tako jak kako se nadala Bijela kuća. Razlog je  što mnoge ruske i kineske tvrtke ne ovise toliko o američkom financijskom sustavu, kao što je slučaj s Europljanima. Ovaj status Pekingu i Moskvi omogućava da budu mirni po pitanju učinka američkih sankcija, kojima Washington prijeti svim tvrtkama i zemljama koje i dalje nastave poslovati s Iranom.

Podsjetimo, tijekom 2010. godine su Moskva i Peking su poduprli sankcije Ujedinjenih naroda protiv Irana. Međutim, sada su protiv nastavka pritiska na Teheran.

Očigledno predviđajući probleme, Teheran je nakon dolaska na vlast Donalda Trumpa počeo davati naglasak na poslovanje s Rusijom i Kinom. Nije iznenađujuće da je prvi glavni grad kojeg je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif posjetio nakon američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma bio Peking.

Usput, Washingtonu je pokušaje ruskih i kineskih tvrtki da prošire poslovanje u Iranu prihvatio iznenađujuće lako. Mike Pompeo je novinarima čak izjavio kako i Rusija i Kina aktivnosti Irana na Bliskom istoku vide kao prijetnju, što se nije čulo od ruskih i kineskih dužnosnika.

Pompeo dao ultimatim Iranu

FOTO: Mike Pompeo

Međutim, The Wall Street Journal je uvjeren kako su američke sankcije još uvijek toliko ozbiljne da ih čak ni ruske i kineske tvrtke ne mogu potpuno ignorirati. Prema riječima američkog državnog tajnika, ako Peking i Moskva budu morali birati između Irana i Amerike, naravno da će odabrati Sjedinjene Države.

Washington je jasno rekao da će, ako prekrše američke sankcije protiv Irana, kazniti kineske tvrtke koje posluju s Amerikom. Na primjer, američki ministar pravosuđa istražuje je li ih kineski div Huawei već prekršio sankcije Bijele kuće.

The Wall Street Journal piše kako je Kremlj savjetovao ruskim tvrtkama da rade s Iranom, ali da ne kontaktiraju Iransku revolucionarnu gardu (IRGC), koja ju već dugo pod američkim sankcijama. No, ovaj bi se savjet bolje mogao formulirati “da ne kontaktiraju izravno IRGC”, obzirom da se bilo koji posao s Iranskom revolucionarnom gardom može preusmjeriti i obaviti preko drugih državnih iranskih tvrtki.

Naravno, zbog poslovanja s Iranom će Rusija i Kina izazvati gnjev Washingtona, no kako su i same pod sankcijama u upravo prekršenim dogovorom od strane Washingtona o nenametanju carina na kineske proizvode, dvije zemlje nemaju nikakvog razloga da ne posluju s Islamskom Republikom.

Osim toga, odlazak europske konkurencije je previše primamljiv da se u Iranu ne popuni nastali ekonomski vakum. Rusija vidi Iran kao jednu od  najboljih platformi za širenje svoje naftne industrije na Bliskom istoku, koja mora zadovoljiti sve veće potrebe rastućih ekonomija azijsko-pacifičke regije.

Iran - nalazišta nafte i plina

Ruska trgovina s Iranom se udvostručila, uglavnom zbog pšenice i industrijske opreme. No, Moskva i Teheran posluju po modelu nafta za robu iz 2014. godine, prema kojem Iran izvozi 100 000 barela nafte dnevno u Rusiju, za što godišnje dobije 45 milijardi “dolara”. Po uvjetima sporazuma, Rusija polovicu iznosa, odnosno 22,5 milijardi dolara, Teheranu isplaćuje u gotovini u eurima, a ostatak u pšenici i ostaloj robi koja treba iranskom tržištu. U travnju ove godine je ruski ministar energetike Aleksandar Novak novinarima izjavi kako se radi na produljenju ovog sporazuma s Iranom na pet godina, a trenutno je produžen na tekuću godinu.

Kina je sada najveći trgovinski partner u Irana. Na primjer, Peking kupuje gotovo trećinu iranske nafte. 2017. je trgovina u usporedbi s 2016. povećana za 19% i iznosila je 37 milijardi “dolara”. Ovdje treba vidjeti u kojoj valuti i po kojem se modelu se odvija bilateralna trgovina, jer se vrlo malo, možda nijedan posao ne obračunava u američkoj valuti. I za kraj, Peking u Tehranu vidi jednog od ključnih partnera za svoj megaprojekt “Novi put svile”.

Zbog navedenog će na summit Šangajske organizacije za suradnju, koji se za nešto više od tjedan dana održava u Kini, putovati osobno iranski predsjednik Hassan Rohani, koji će tamo raspravljati o sigurnosnim problemima u euroazijskom prostoru i održati niz bilateralnih sastanaka, prije svega s kineskim i ruskim kolegama.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Perzijanci manite se kabalazapada, samo Rusija, Kina, Indija, Pakistan i ostali koji žele.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Zvuči dobro, ali oni koji uvode sankcije, znaju da će ovo biti krajnji rezultat. Nisu retardirani i vrlo su pohlepni uz to.

Dakle, nije slučajno. Oni žele izgubiti te poslove, što njima kao ide na štetu. U prijevodu, namjerno se jačaju protivnici na vlastitu štetu. Tu nešto ne štima.

Ili je Iran unaprijed odlučio s kim će surađivati pa je ovo samo face-saving amera, ili je u pitanju neki veći dizajn stvari.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Ivo

Stvari postaju sve jasnije.

SAD radi na tome da EU uništi gospodarske veze sa svim azijskim i bliskoistočnim silama “prisiljavajući” EU da ovima lupa sankcije, vukući ih sa sobom na dno.

EU je izgubila nakon četiri godine sankcija rusko tržište zauvijek (osim “tokova”, tj. ruske prodaje plina EU) – drugi su popunili njihove uhodane poslove jer je Rusija dala kontra-sankcije na uvoz voća, povrća, ribe itd. Nema više potrebe da im prodaju tehnologiju.

Jednom kada izgubiš međunarodne poslove, teško ih je vratiti, pogotovo sa zemljama koje su ti uporno davale dugogodišnje nesuvisle i nepravedne sankcije.
Još nekoliko godina sankcija Iranu i EU će i ovdje nepovratno izgubiti potencijalne poslove na jako dugi rok.
Sada će izuzetni dati sankcije EU, i oni će im uzvratiti.

Dakle, EU će dati sankcije svim gospodarskim silama u svijetu (očekujem da će dati carine Kini, kao i SAD), bespogovorno uskačući u provaliju sama sa svojim Gospodarom SAD.

Kada Rusija izgradi plinovode i naftovode kroz Kinu, te sa Iranom dovrši plinovod do Indije, europsko tržište im neće značiti apsolutno ništa i mogu povećati cijenu do američkih.
I ja bih da me tako bezrazložno sankcioniraju godinama.

Još jedan val izbjeglica sa bliskog istoka, daljnji pad standarda, drastično dizanje cijena energenata, raseljavanje istočne Europe u Zapadnu (zbog slobodnog tržišta rada u EU), naseljavanje tog područja sa izbjeglicama..

EU se jako crno piše sa sadašnjom garniturom u Briselu.

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Sadašnja garnitura u Bruxellesu ili neka druga, nema velike razlike. Moramo uvijek polaziti od činjenice da živimo u tzv. kapitalizmu. To je svijet Zapada, prvo izumljen u Nizozemskoj i Vel. Britaniji, kojim vlada kapital, na čelu s nekoliko bankarskih obitelji (dobrim dijelom židovskih), magnati tipa Rothschild i slični mu. Kapitalizam je dakle sustav vladavine kapitala i njemu je sve ostalo podređeno. Zato se tako zove. Nomen est omen.
Političari (politikanti) tu imaju neku operativnu ulogu, ali ne i veliku. Oni su tu samo istaknuti na pozornici kao glumci kojima publika (ovce) ili plješće ili zviždi. Ali to su glumci-statisti. Glavni glumci ne izlaze na pozornicu, upravo zato im služe politikanti (stranke, vlade itd)
Događa se dakako da ti bankarski magnati nisu baš u svemu složni, da postoje razmimoilaženja u pojedinostima i taktici vladanja svijetom. Zato se nama, gledateljima toga kazališta čini da se događaju neke promjene, da se vode neke političke borbe. Jer ništa tu nije napisano, crno na bijelo, osim gesla “kapital je moć”.
Istina, ponekad se događa da tog financijskoj mafiji popusti pažnja ili su previše u raskoraku. Pa se mogu dogoditi čak i ratovi. No kapital iz tih ratova izađe neoštećen, štetu snose države to jest njihovi narodi. Dođe do nekih preraspodjela moći između država, no sve je to nevažno.
Magnati je međutim opasnost uspon država poput Kine koje ne ovise o njihovom kapitalu već svojim radom stiču svoj kapital. Također, ljute se na zemlje popčujt RF koja im ograničava plasman kapitala (čit. pljačku) u neke sfere te ima prejak udio politike. Itd, itd.
Zato, dragikomentatori, nemojte pretjerivati u važnosti vrloih politikanata tipa Trump, Macron, Merkel itd.

Nestrpljivi
Gost
Nestrpljivi
2 godine prije
Reply to  Ivo

Za sad su SAD zdrmale svakog tko je probao obezvrijediti dolar…mmmm tu se nešto gadno kuha..

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Ivo

Takodje..EU zbog Irana zakuha sa USA a zbog Ukrajine namjerno zakuha sa Rusijiom,sa Iranom je kolaterala ali sa Ukrajinom NAMJERNO i sto je najgore krajnje zakuhavaju sa Rusijom do bezpovrata.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije

Jos jedna vjest ,USA ipak uvodi carinu na uvoz aluminijuma itd iz EU od sutra ???sta ce mo sad mislim na EU??

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije
Reply to  Baba Vanga

Ponovo se naguzit EU bude mjenjala čelik za vazelin

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije

A gdje su sad neoliberali da ostave komentar,oni izgleda samo urlaju kad Ameri ispaljuju rakete,a ovo je mnogo vaznije od raketa??

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Baba Vanga

A liberalno trziste….ne brane ga nesto zdušno.

Gost
Gost
Gost
2 godine prije

…sjemenke suncokreta, to je ključno hahaha

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Nema vise americke sile i dominacije , ustvari ima samo za ove kvazi drzave … Tamo na istoku nemaju nikakvog uticaja….

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Koliko god ovo bile dobre vijesti za Rusiju i Kinu, mislim da bi Iran zbog “mira u kući” ipak morao “europskim partnerima” (čitaj: mafijaškim reketarima) ostaviti dio kolača. Jer povlačenjem europskih tvrtki prestaje i jedini razlog zbog kojeg EU koči vojnu intervenciju protiv Irana.
Koliko bih god volio da Iran kupi ruske i kineske zrakoplove (pogotovo nakon poznate epizode zadnjih desetljeća s Boeingom za koje uslijed sankcija nisu mogli dijelove nabavljati), toliko me brine da povlačenjem Airbusa i ostalih konglomerata bude oslabio otpor europskih država i postati će im svejedno što će se u Iranu dešavati.
P.S. Još uvijek sanjam o tome da Kinezi već jednom pokažu zube, pošalju milijun vojnika skupa s tehnikom u neku državu u kojoj imaju milijarde investicija i kažu euroatlantskim nosačima apokalipse “Ajmo, razlaz”.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  tuf

U P.S. si odgovorio na sve, tko je taj koji će razarati Iran ako iza njega stoje Kina, Rusija, Indija ? Da nije nato na čelu sa francuzima i talijanima? (valjam se po podu od smijeha)

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  tuf

Pa nije do irana… Nece ih valjda vuci za rukav i moliti da ostanu…
Bitno je da preko sporazuma kina i rusija mogu nesmetano nastaviti poslovanje i tako iran nece imati vece stete..
Iran jeste mudro uvukao evropu u poslovanje i sad im lijepo prebacio vruc krompir…
Plus ih tramp ponovo terorizira sankcijama na celik ,aluminij , gube trzista u rusiji ,kini, aziji…..
Svasta se dogadja nismo svega ni svjesni…

Nestrpljivi
Gost
Nestrpljivi
2 godine prije
Reply to  tuf

Još samo na neku udarnu foru naterat saudijce da počnu trgovat naftom u valuti koja nije dolar….uuuuu to bi bilo vrhunsky..lavlyđably

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  tuf

Ne brani Evropa nikoga niti moze nekoga odbaniti;Perzijski zaliv je nesto sta Iran kontrolise,zamisli kolika je moguca steta od sukoba sa Iranom,koliko treba vojske da se sam zaliv osigura po dubini…sukob sa Iranom nije izlet.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  tuf

Volio bih vjerovati da je njihova ljubav prema Iranu velika, ali u meni čuči zrno sumnje da bi se Rusija i Kina aktivno, u punoj snazi angažirale u njegovoj obrani.

Abe
Gost
Abe
2 godine prije

U međuvremenu uragan sjeverni tok hara dijelovima njemačke.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

Onda će EU tužiti Ruse, Indijce i Kineze za pretrpljenu štetu zbog “izgubljene potencijalne zarade” koju su EU firme mogle zaradit, a nisu.

Ko i tužba za štetu od ruskih protu-sankcija.

EU budaletne. ?

Eto ga.

Pljuc.

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije

Molim autora Nermin N. da objasni svoju matematiku po kojoj Iran za izvoz 100.000 barela dnevno u Rusiju dobije godišnje 45 milijardi “dolara”.
Naime, kad se pomnoži 100.000 s 365 (dana u godini) pa s, recimo 50 $/brl, dobije se 1,8 milijardi dolara, nikako ne 45 milijardi. Da se dobije 45 milijardi dolara za tu količinu nafte, barel bi morao biti nevjerojatnih 1200 “dolara”, što sigurno nije slučaj!.
Molim ispravan podatak ako ga imate. Ili ne pišite napamet, jer brojke su ključni dio svake trgovine.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik