Rusija, Iran, Kina i Pakistan ne žele ISIL u Afganistanu, što ne odgovara SAD-u

Afganistan - civilne žrtve
21 komentar

Čelnici ruskih, iranskih, kineskih i pakistanskih obavještajnih službi su se susreli u Pakistanu. Sastanak je bio posvećen temi infiltracije terorista takozvane “Islamske države” u Afganistan, prenosi Washington Examiner. List prenosi kako ovakve inicijative zapravo odgovaraju američkim interesima, ali mnogi analitičari vjeruju da je sudjelovanje Rusije, Irana i Pakistana u poslovima regije “potencijalno opasno”.

Čelnici četiri obavještajne službe stigli su u Pakistan kako bi razgovarali o dolasku militanata “Islamske države” u Afganistan, piše The Washington Examiner, citirajući izjavu ruskog predstavnika koji je sastanak potvrdio u izjavi za TASS.

Prema riječima ureda za odnose s javnošću inozemnih obavještajnih službi Rusije, Sergeja Ivanova, kolege iz četiri zemlje su razgovarale o rastućoj opasnosti uzrokovanoj gomilanjem snaga ISIL-a u Afganistanu. U pregovorima u Pakistanu su sudjelovali Sergej Nariškin, načelnik Ruska obavještajne službe (SVR), te kineski i iranski dužnosnici.

Ovi su razgovori održani u pozadini izjava ruskih diplomata da SAD podržavaju ISIL u Afganistanu. Takve su izjave uslijedile nakon što je na nedavnom summitu Šangajska organizacija za suradnju nagovijestila da bi SCO mogao početi igrati značajniju ulogu u toj zemlji.

“Razumljiva je potreba za koordiniranom akcijom za zaustavljanje infiltracije terorista ISIL-a iz Sirije i Iraka u afganistanske pokrajine, odakle mogu stvoriti sigurnosne prijetnje i susjednim zemljama”, rekao je Ivanov.

Zaključci sastanka, kako ističe Washington Examiner, zapravo bi trebali odgovarati američkim interesima u Afganistanu. Ipak, američki diplomati kažu da prisutnost Irana, Rusije i Pakistana u regiji može biti “opasna”.

Kao mnoge druge izjave, ove su nerazumljive, jer su Iran, Rusija, Pakistan i Kina dio te regije i izravno, ili kroz susjedne i savezničke zemlje, što je slučaj Rusije, graniče s Afganistanom.

“Rusija uopće ne pomaže. Iran uopće ne pomaže”, istaknula je američka veleposlanica  u NATO paktu Kay Bailey Hutchison.

“Čuli smo takve izjave u Afganistanu i čujemo ih od vojnih čelnika. Oni govore o onima koji imaju novaca i mogućnosti za pomoći, ali zapravo podržavaju terorističke mreže koje ubijaju nedužne ljude”, dodala je Kay Bailey Hutchison.

“Unatoč katastrofi za teroriste, vojnu kampanju provode uglavnom američke snage, ali i uz snažnu potporu afganistanskih snagama u posljednjih nekoliko godina ISIL je ipak ojačao”, rekao je za američki list dužnosnik State Departmenta.

Ruski, iranski, kineski i pakistanski obavještajnih dužnosnici sastali su se nekoliko dana nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo iznenada posjetio Afganistan i tijekom posjete pohvalio nedavno primirje, nazvavši ga “dokazom da je mir između središnje vlade i talibana moguć”.

Unatoč činjenici da nakon 17 godina kampanje i tisuće milijardi dolara bačen u vjetar NATO u Afganistanu nije postigao ništa, američki dužnosnici i analitičari vjeruju da Rusija, Iran, Kina i Pakistan pokušavaju spriječiti uspostavu mira, pogotovo u posljednje vrijeme kada je, po njihovom mišljenju, opet bez ikakvih dokaza, “primjetna ruska i iranska podrška talibanima”.

Rusi krivi za debakl u Afganistanu

“Moguće je da je sastanak u Pakistanu bio posvećen, između ostalog, intenziviranju ovih operacija”, piše Washington Examiner.

“Bojim se da Pakistan i Iran mogu pokušati uvjeriti Rusiju i Kinu da stanu na stranu onih koje smatraju manjim od dva zla”, rekao je Behnam Ben Taleblu, viši suradnik u Zakladi za zaštitu demokracije.

Takozvani stručnjak iz Zaklade za zaštitu demokracije je za list iznio prilično zanimljivo mišljenje, presliku scenarija djelovanja američkih obavještajnih službi diljem svijeta, kojeg je ovaj put pripisao

“Pakistanci i Iranci bi mogli reći: Ovo je mreža, evo kako isporučiti oružje, evo kako ćemo neutralizirati uspon ISIL-a, sprečavajući istovremeno da ojača središnja vlast i održati zemlju fragmentarnom i nestabilnom, tako da SAD budu uključene u rat, što će ih koštati nekoliko tisuća milijardi, a neće imati nikakve materijalne koristi”, zaključio je Behnam Ben Taleblu, uvjeren da je sastanak u Pakistanu bio zavjera protiv američkog rata protiv terora u Afganistanu.

Washington Examiner

 

ISILIslamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Đuro
5 godine prije

Rusija ,Kina,Iran i Pakistan mogu vrlo lako stabilizovati Afganistan.Dovoljno je da opreme talibane sa malo naprednijim pješadijskim naoružanjem tipa uređaja za noćno ratovanje,vođenih raketnih sistema tipa javelin ili fagot,prenosnih protuavionskih sistema itd.
Ali za sada to ne rade.

tuf
5 godine prije

Molimo Ruse da ne ometaju demokratsko pravo ISIL-a na terorizam i prakticiranje konzervativnih vehabijskih obicaja te da ne sabotiraju americko suvereno pravo na crpljenje najvecih svjetskih zaliha litija u Afganistanu uz povremeno eliminiranje svatova i obitelji hi-tech dronovima.

wetzer maja
5 godine prije

pa niti libijski narod ne zeli isil, ali tko ga pita – strava i kaos.

bbbb
5 godine prije

Koje nebuloze ovaj piše, sve laž slijedi laž.

cool
5 godine prije

Ovo je passe situacija kao s Jemenom; uz bijeli prah i minerale ova situacija može trajati beskonačno ali sve dok Bricks ne popić! ( Zna se tko je tu glavni) Tad će se situacije brzo dovesti u red.

Mate
5 godine prije

Pa da, to je bila zavjera, normalna stvar u svakom ratu. Koje gluposti oni izvale ?!?

Baba Vanga
5 godine prije

Ali ima ko zeli??

Laki Topalović
5 godine prije

Tko gubi, ima se pravo ljutiti, ali ne baš previše i svaki dan cendrati. Te trgovinski disbalans, te ne date nam Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju, Armeniju 🙂 , te mi smo 17 godina u Afganistanu i sad nam se petljate u “posao”, te što vi imate radit i gradit i surađivat s Balkanom, Aloooo budale angloameričke, probudite se, nije ovo 1990. I ovo su stručnjaci, geopolitičari, ambasadori, sačuvaj me Bože, čudo da je Amerika opstala i do danas.

Zagor
5 godine prije

Off topic:
Kompletan grad Daraa oslobođen.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

SAD je genocidna drzava i nacija koju treba izopciti iz zajednice civiliziranih naroda.

Ivi tz
5 godine prije

ovi usa su stvarno poludili. Pročitani ste, gotovo je. Polako ali sigurno, proces budjenja je počeo…

Sarka
5 godine prije

Prvi go je totalno bezveze. Cista slucajnost.
Drugi je krivac sudija vet nije svirao cisto då kl, Å treci je iz ofsajda.
Bice bolje u drugom poluvremenu.
HAJMO GRCKA!!!

Đuro
5 godine prije

Čova pretjer’o si,
Francuzi u najboljem slučaju mogu da izvuku remi.Otprilike 3:3 u regularnom dijelu.

Tonci
5 godine prije

ameri samo zele zakuvati i prodavati oruzje uvedu embargo samo ga oni smiju krsiti tako je bilo i bivsoj jugi nedavna izjava amera da im vise nije pretnja bivsa juga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI