Rusija je samo 2018. Bjelorusiji “oprostila” 7 milijardi dolara i Lukašenko to dobro zna

Alexander Lukashenko
51 komentar

Rusija je samo prošle godine subvencionirala bjelorusku ekonomiju sa 7 milijardi dolara, što uključuje opskrbu plinom i naftom po sniženim cijenama, izostanak izvoznih carina za naftu i naftne derivate za Bjelorusiju, iako Minsk zarađuje na prodaju trećim zemljama rafinirane ruske nafte. Na temelju službenih podataka je izračunato koliko je prijateljstvo s Bjelorusijom prošle godine stajalo Rusiju.

U prosincu je predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko, izjavio da Rusija ne hrani Bjelorusiju.

“Vrlo često čitam i čujem čak i od pristaša naše Državne unije, fraze da Rusija stalno hrani Bjelorusiju. Neki su čak izračunali da smo za vrijeme neovisnosti već dobili 100 milijardi dolara. Potpuna glupost. Ako smo, primjerice, iz Rusije dobili 4 do 5 milijardi dolara zajmova, onda svake godine plaćamo 1,2 milijarde dolara za njihove usluge”, rekao je čelnik Bjelorusije.

Međutim, sudeći prema dobivenim podacima, pristaše “teorije o 100 milijardi dolara” nisu daleko od istine.

Plin

Bjelorusija je prošle godine uvezla 20,33 milijardi prostornih metara plina po cijeni od 132,4 dolara za tisuću kubnih metara. U isto vrijeme, Gazprom je zemljama plin prodavao po prosječnoj tržišnoj cijeni od 222,8 dolara za tisuću kubnih metara. Dakle, povlaštene cijene za Bjelorusiju su Gazprom stajale 1,83 milijarde dolara.

Nafta

Bjelorusija dobiva od Rusije ne samo da naftu dobiva bez carina, već i po nižoj cijeni. Dakle, ako su je rafinerije nafte 2018. godine kupovale po cijeni od 51 dolara za barel, ostale zemlje su rusku naftu marke Ural plaćale 70 dolara. Bjelorusija je prošle godine kupila 18 milijuna tona ruske nafte, ili 133,7 milijuna barela, a razlika u odnosu na standardnu cijenu izvoza je bila 2,5 milijarde dolara.

Izvozne carine na naftu i naftne derivate

Nafta

Minimalna carinska stopa u Rusiji za naftu i naftne derivate je prošle godine bila od 118 do 35 dolara po toni. Stoga je bez naplate carina na 18 milijuna tona nafte i 2,74 milijuna tona naftnih derivata Minsk uspio uštedjeti još 2,25 milijardi dolara.

Posljedica ovih povlastica je da ruski proračun nije dobio 6,58 milijardi dolara, kojima je praktično pomogao Bjelorusiji. Tome treba dodati još najmanje 398 milijuna dolara koje je Minsk zaradio na izvoznim carinama za 11,93 milijuna tona naftnih proizvoda koje je dobio od ruske nafte. Minimalna stopa u 2018. godini bila je 33,4 dolara po toni.

Dakle, prijateljstvo s Bjelorusijom Rusiju je prošle godine koštalo najmanje 7 milijardi dolara, što je približno ruski proračunu za 2018. za zdravstvenu zaštitu.

Podsjetimo da je u Rusiji pokrenut takozvani porezni manevar, prema kojem će izvozne carine do 2024. pasti na nulu, ali će se povećati porez na eksploataciju minerala.

“Zbog toga će samo ove godine, Bjelorusija izgubiti 400 do 500 milijuna dolara”, rekao je predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Ranije su u Moskvi odbili raspravljati o mehanizmima naknade za gubitke, sve dok ne budu donesene temeljne odluke o daljnjoj integraciji Rusije i Bjelorusije u okviru postojeće Države unije.

Ipak, u Minsku i dalje računaju na dobivanje nafte i plina po povlaštenim cijenama, ali odbijaju priznati da je to očigledna subvencija za bjelorusku ekonomiju.

Danas političke i ekonomske koristi Državne unije s Bjelorusijom nisu očite. Na primjer, Minsk nije priznao ruski Krim ili, unatoč značajnim popustima, odbija slati terete preko ruskih luka, preferirajući baltičke zemlje. Rusija sama omogućava Bjelorusiji da se koristi povlasticama i ruska se vlada očito počinje pitati je li to razumno”, rekao vodeći analitičar ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost Igor Juškov.

“Osim toga, zbog ekonomskih razloga Rusija povećava dob za umirovljenje i stopu PDV-a, ali povlastice za ostale zemlje ostaju. Ruska javnost bi mogla biti ogorčena i zapitati se zašto se to čini? To u Moskvi dobro razumiju”, dodao je Igor Juškov.

No, čini se da to razumije i Lukašenko, usprkos njegovim izjavama o “zaokretu ka Zapadu”, kojima pokušava “upozoriti” ruski vrh “da bi mogao krenuti putem Ukrajine”, iako dobro zna da to neće učiniti.

Sredinom mjeseca je ruski predsjednik Vladimir Putin u Sočiju u trodnevni posjet primio Aleksandra Lukašenka, gdje su dvojica predsjednika razgovarali o integracijama Državne unije Rusije i Bjelorusije, te o rješavanju problema vezanih za naftu i plin.

Aleksandar LukašenkoNaftaPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

IMA SE, MOŽE SE

tihobl
5 godine prije

Vrijeme je da se Rusija pripoji Bjelorusiji i da prestane kukakti za svokom kapi nafte. Da se bjeloruski rusi nisu onako zilavo borili Hitler bi jos 1941. stigao do Urala i sad bi sva nafta bila njemacka.

Amerika
5 godine prije

Jos koji mjesec ode Bjelorusija iz zagrljaja Rusije.Danas u Rusiji bili veliki prosvjedi i dosta im je više Putina.Iduci mjesec moglo biti Putinu vruce kao i Maduru u Venezueli, morati ce zajedno bježati na Mars.

Siniša
5 godine prije

Zbog ovih gluposti USSR je propao.

Lucija
5 godine prije

Pretpostavljam da se radi o nekim dugoročnim ugovorima.
Na mjestu Bjelorusije ne bih više očekivala ovolike popuste. Imaju s čim platit. Vidi se kako blaženo žive, po Lukašenkovom potpunom nesnalaženju.
I koristila bi ruske luke.
Ali ne bih išla na ujedinjavanje.

čitalac
5 godine prije

Još jedna promašena investicija za Rusiju.

Zagor
5 godine prije
eu kolonija
5 godine prije

danas su za narod venezuele a protiv fašističke američke hunte održani prosvjedi širom planete

ps. koga više interesiraju soroševsko usaidovske fake news kada imate tonske snimke prosvjeda protiv američke fašističke hunte. kome prodajete mhuda pod bubrege

Dečko sa ulice
5 godine prije

To je normalno.
Prvi susjedi, prva cijena, isto govorno područje, isti ljudi, Putin i Lukašenko prijateljski skijaju u Sochiju, uzajamno povjerenje, naravno da je povlaštena cijena. Niža nego recimo, za Nijemce.
Isto kao sa plinskom rutom “Turski tok”, Turci će imati sigurno “prvu”, povlaštenu cijenu, a svi koji se kasnije priključe, plaćat će skuplje.

tuf
5 godine prije

Meni se samo čini da će u nekome trenutku peta kolona odigrati svoje u Bjelorusiji i da će nezahvalni i razmaženi narod poželjeti kruha preko pogače na travi susjeda koja djeluje zelenija. Sjetimo se Jugoslavije, sjetimo se Libije. Uređene države sa nedovoljno zahvalnim narodima.

Moreno
5 godine prije

Pa kad bi Bjelorusija napravila ono šta je napravila Ukrajina, Amerikanci bi Bjelorusiji oprostili cili ruski dug i eventualno bi Amerikanci donili neki zakon po kojemu bi Rusija bila bar koju miljardu dužna Bjelorusiji . . . pa ko nebi poželija malo ”demokracije” . . .

giordano bruno
5 godine prije

Četiri beloruska “miga 29” stići će u Beograd krajem ove ili početkom sledeće godine. Rusija i Belorusija poklanjaju Srbiji.
Nije lako biti nezavisan.
Evo primera – Američki potpredsednik Majk Pens danas bi u kolumbijskoj prestonici Bogoti trebalo da se sastane s vođom venecuelanske opozicije Huanom Guaidom.

Aragorn
5 godine prije

sto znaci davali povoljno? krivo interpretirate neke stvari u clancima. ovdje se npr ne slazem s autorom. zasto? zato sto sva ta dobra sto Bjelorusija otkupi od Rusije,preproda Ukrajini,Poljacima i takima,ta nece im dzaba davat? kako god i Rusi tu ne daju subvencije i oprastaju dugove nego prodaju robu,koju bez Bjelorusije nebi plasirali nekim drzavama…

Tvingo
5 godine prije

Sledeče godine su u Belorusiji izbori i bojim se poslednji za Lukašenka,zvijer mu je izpred vrata i strpljivo čeka na svoj trenutak,tek čemo vidjeti koliko ima mudrosti u beloruskog naroda …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI