Rusija nagrađuje Francuza jer je otkrio rupe u sustavu za online glasanje koji će se koristiti na sljedećim izborima

Francuski kriptograf
1 komentar

Pierrick Gaudry, francuski stručnjak za šifriranje, mogao bi dobiti veliku nagradu za otkrivanje slabosti u sustavu za internet glasovanje koji će se u Moskvi koristiti na predstojećim izborima.

Prema informacijama javne novinske agencije TASS od 16. kolovoza, francuski stručnjak za šifriranje, Pierrick Gaudry, specijaliziran za algoritamsku analizu primijenjenu na kriptologiji, trebao bi dobiti novčanu nagradu za pronalaženje slabe točke u sustavu mrežnog glasanja planiranom za lokalne izbore grada Moskve, koji će se održati 8. rujna.

“Mislim da gospodin Gaudry možda ima pravo na većinu nagrade, iako nije bilo stvarnog hakiranja. Međutim, bio nam je od velike pomoći, ističući slabu vezu u duljini ključa. U ponedjeljak [19. kolovoza] razgovarat ćemo s IT osobljem. Sa svoje strane, ja bih se založio za to da je Pierrick Gaudry osvojio većinu nagrade”, rekao je Alexei Venediktov, šef tijela odgovornog za nadzor i kontrolu izbora.

U stvari, kako bi poboljšao svoj sustav šifriranja, grad je apelirao na stručnjake za kibernetičku sigurnost i ponudio dva milijuna rubalja (27 061 euro) ljudima koji bi uspjeli probiti internetski sustav glasovanja. “Ponosni smo što se stručnjak za šifriranje poput Pierricka Gaudryja zainteresirao za izazov i pokazao nam kako poboljšati enkripciju”, rekao je Alexei Venediktov za novinsku agenciju.

Press služba Odjela za informatičku tehnologiju, pri Ministarstvu unutarnjih poslova, sa svoje strane primijetila je da ključevi za šifriranje podataka za internetsko glasanje nisu dovoljno kompleksni i da je planirano njihovo poboljšanje prije dana za glasanje. Tijekom ovih izbora, provest će se internetsko glasovanje u tri okruga. Proces će se nadzirati iz kontrolnog centra koji se nalazi unutar uprave.

HakiranjeRuski izboriSprječavanje hakiranja
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aaaa
4 godine prije

Imam osjećaj da će i ovaj put Rusija biti optužena za uplitanje u izbore

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI