Transrodna osoba iz Amazona hakirala 100 milijuna korisnika banke Capital One

Transrodna osoba objavila osobne podatke

Još jedno veliko hakiranje osobnih podataka dogodilo se u Americi, zahvaljujući neprestanom ratu protiv privatnosti i nesposobnosti velikih korporacija da zaštite digitalizirane podatke svojih korisnika.

Najnoviji napad na 100 milijuna klijenata Capital One navodno je počinila “Paige Thompson”. Tridesettrogodišnjakinja koja za sebe kaže da je transrodni muškarac, inače je bivša zaposlenica Amazona, nezadovoljna kapitalizmom.

U posljednje vrijeme Thompson je pokazala vrlo nestabilno ponašanje na Internetu, uključujući depresivne izjave nakon eutanaziranja kućnog ljubimca, dodaje Daily Mail.

Bivša inženjerka kod Amazona, sa sjedištem u Seattleu, uhićena zbog navodnog hakiranja sustava banke Capital One, kako bi pokrala podatke koje je banka pohranila na oblaku (Cloud service od Amazona).

Dijelu te brojke, odnosno 140.000 ljudi, izvukla je brojeve socijalnog osiguranja, a dobila je pristup podacima o kreditnim karticama od 80.000 ljudi.

U izvješću se navodi da je Thompson navodno hakirala podatke negdje između ožujka i srpnja ove godine nakon što se probila na server banke putem pogrešne konfiguracije vatrozida (FireWalla). Thompson je iskoristila sustave Capital One-a kako bi pristupila ostalim podacima.

Iz nekog razloga, čini se da je Thompson htjela biti uhvaćena jer je ostavljala tragove kako bi ih istražitelji mogli slijediti, poput objava o hakiranju i upozorenja da bi uskoro mogla biti iza rešetaka. Motivi za hakiranje ostaju nejasni, objavio je Daily Mail, ali Capital One priopćio je kako izgleda da nije riječ o financijskoj koristi.

Privatni podaci su “na pladnju” s kojeg ih mogu uzeti

I Capital One i FBI rekli su, u ponedjeljak, da nije ukraden novac klijenata banke.

“Najviše se pristupalo podatcima o potrošačima i malim poduzećima od trenutka kada su se prijavili za kreditne kartice u razdoblju od 2005. do početka 2019. godine”, objašnjavanju istražitelji.

“Čuvanje podataka o podnositeljima zahtjeva i klijentima od presudne su važnosti za našu misiju i našu ulogu kao financijske institucije”, dodala je banka. “Puno smo uložili u cyber-sigurnost i nastavit ćemo to raditi i dalje.”

Nakon krađe podataka, dužnosnici FBI-ja rekli su da je Thompson, potom, podatke objavila na Github. A vlastima je čak dala svoj identitet tako što nije šifrirala IP adresu koju je koristila u hakiranju, a koja je imala njezino puno ime.

Na Twitteru je jednom napisala upit policijskom odjeljenju u Seattlu i predsjedniku Trumpu: „Željela bih započeti inicijativu o deportaciji i predati se pritvoru i deportiranju. U ovoj sam zemlji ilegalno, samo želim da se riješim toga. Što da napravim?”

Nadodala je: “Ja sam tuvaluska državljanka i moja zemlja nije uspostavila diplomatske odnose s SAD-om. Dakle, nisam baš sigurna što očekujete da radim dobrovoljno, ali savršeno sam spremna otići što prije, ako mi možete izaći u susret.”

Što se tiče Capital One, bankarske tvrtke koja „toliko ulaže u cyber sigurnost“, njezino hakiranje je drugo za ovu financijsku instituciju u dvije godine.

„U srpnju 2017. Capital One je poslao pisma neodređenom broju klijenata obavještavajući ih da je jedan od zaposlenika tvrtke mogao ugroziti njihove podatke“, izvijestio je Daily Mail.

I, naravno, Capital One nije jedina financijska institucija koja je hakirana. To se događa neprestano, a mi kao društvo i dalje žurimo s digitalizacijom društva što je više moguće, unatoč činjenici da ne možemo više zaštititi ničiju privatnost.

Ne podržavamo hackiranja tj. probijanje informacijskih sustava, jer je to ilegalno i kažnjivo. Međutim, moramo reći da je ovo druga transrodna osoba koja svjesno žrtvuje svoj život za opće dobro – bar ona tako misli. U redakciji Logično se odlično sjećamo Chelsea Manninga koji je odbio suradnju s vlastima i odabrao zatvor umjesto da našteti Julianu Assangeu.

Radi se o jedinom načinu da se uništi stigmatizacija transrodnih osoba koje, kako možemo vidjeti, mogu bit veliki heroji spremi na osobnu žrtvu, a sve u ime općeg dobra i skladnog suživota.

Sličan članak o hrabrosti transrodne osobe:

Chelsea Manning ponovno u zatvoru jer ne želi surađivati u progonu Assangea

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Toni
Gost
Toni

Bilo bi lijepo da nam autor objasni kakve veze ima pol sa hakiranjem? Pa ne hakira se genitalijama, valjda je to jasno! Ili je to ubačeno da bude dramatičnije?!

Tak
Gost
Tak

Zašto je za ovaj članak važno da je to transrodna osoba, a pogotovo da se to stavi u naslov?

Mercury
Gost
Mercury

Koga briga što je. Zatvor i neka uživa.

mladen3x
Gost
mladen3x

Neka ih je hakirala,da im je bar cijeli sustav srušila na neodređeno vrijeme….

Mercury
Gost
Mercury

@ mladen3x

A bila bi ti najveći neprijatelj da ti je nestala lova s kreditne kartice. Nemoj biti licemjer.

Segota
Gost
Segota

Transrodna? …🤔 mislim da je lična zamjenica ONONA prikladnija za ovu osobu???

nessy
Gost
nessy

Da ponovim, mozda prodje. Ocito nije neophodno imati penis, da bi se imalo testise.

Mercury
Gost
Mercury

A što točno želiš reći?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik