“Žao nam je” – Ukradeno 3.3 miliona ličnih podataka američkih i kanadskih kupaca Volkswagena

VW krađa osobnih podataka
21 komentar

Kriminalci  su  nestali sa ličnim podacima više od 3,3 miliona kupaca Volkswagena i Audija u SAD i Kanadi, otkrio je njemački proizvođač automobila. Ukradeni podaci uključuju brojeve licenci i brojeve socijalnog osiguranja.

U pismu upućenom kupcima u petak, Volkswagen, koji je takođe vlasnik Audija, upozorio je da je „neovlaštena treća strana“ pribavila podatke o kupcima od sjevernoameričkog dobavljača između 2019. i 2021. Dobavljač je same podatke prikupio između 2014. i 2019. u svrhu prodaje i marketinga. Ukradeni podaci obuhvataju osnovne informacije poput identifikacionih brojeva vozila (VIN) i informacije o modelu, kao i brojeve vozačkih dozvola kupaca, detalje o kreditu, a u nekoliko slučajeva i brojeve socijalnog osiguranja i poreske identifikacione brojeve.

Volkswagen je rekao da je kontaktirao stručnjake za sajber bezbjednost i policiju i ponudio kupcima besplatno osiguranje od krađe identiteta.

“Žao nam je zbog neprijatnosti koje bi mogle da zadese naše trenutne ili potencijalne kupce”, rekao je VW. „Kao i uvijek, preporučujemo da pojedinci ostanu na oprezu kod sumnjivih e-poruka ili drugih komunikacija koje bi mogle tražiti od njih da pruže informacije o sebi ili svom vozilu.“ Pravi industrijski div, Volkswagen Group je drugi najveći svjetski proizvođač automobila po godišnjem prihodu. Pored sopstvene marke, Volkswagen posjeduje i Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT i Škodu, kao i italijansku firmu za motocikle Ducati, te proizvođače kamiona Man i Scania.

krađaOsobni podatcivolkswagen
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Novi automobili su ocajni! Toliko elektronike da to nije normalno i voznja gubi draz. Naravno da nisam protiv sigurnosti, abs, sustava proklizavanja, jastuka i sl. no ovo danas je pretjerivanje. Lijepse je 1000puta u oldtimeru, spustena krova, proci primjerice Toscanu nego sjediti u S classi i gledati ekran, buljit u led svjetla ili slusati glazbu na mocnim zvucnicima…
Ceste jos gora prica, samo nerviranje.
Zato je za promet najbolje koristit vozaca, a na pisti ili nekoj zabacenoj cesti malo uzivati…

Bosanac
2 godine prije

Kako je krenulo, karburatori će se ponovo vratit u modu, ovi će vjerovanto u novijim modelima ukinut ključ, ulazit ćeš u auto i palit ga pokazujući sopstvenom automobilu Covid ausvajs.

NeBudiOvca
2 godine prije

Blaženi Opel kadet iz 89!!!
Kako je moj stari znao govoriti “ako u gepeku imaš kolut žice, čekić, drvenu letvu i izolir traku, nema kvara kojeg ne možeš popraviti”

Čudan lik
2 godine prije

VW je izjavio da im je žao!!! I to je to! A što će oštećeni kupci raditi kada na njihovo ime bude podignut kredit koji će morati vraćati ili bude počinjeno neko drugo kriminalno djelo sa njihovim podacima??? Hoće li VW poslati svoje odvjetnike i uložiti svoj novac kako bi obeštetio svoje oštećene kupce? Pa naravno da neće! Njima je žao i to je to a vi koji ste oštećeni očekujte besane noći i velike financijske gubitke! Milijun puta sam ponovio da ne treba ostavljati svoje podatke posvuda ali najčešći odgovor je bio: Ti si paranoičan, takvi podaci su potpuno zaštićeni i sigurni. Da, sigurni, kao što vidimo iz članka. Razumijem da podatke moramo davati ali nemojte ih davati tamo gdje ne morate!

AlanisM
2 godine prije

A toliko je bogatasa kojima su mogli ukrasti sve i dodatno bogovski profitirati vec na samim podatcima o vlasnicima – a ako bi hakirali pasvorde accounta, mogli bi sto bi htjeli ucjenama preko, sto prostitucije, sto preko pedofilije i djecije pornografije, kako je to Epstiern radio.
Pravi Rockefeller boy.
Handpiccked u Trilateralu i CFR.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI