Rusija nudi alternativu ukrajinskom “sporazumu o žitaricama”

Zitarice psenica
5 komentara

Rusija je spremna da siromašnije zemlje uvoznice žitarica snabdijeva vlastitim zalihama, kako bi zamijenila ukrajinski izvoz, rekao je u ponedjeljak novinarima sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov. Ranije je Rusija suspendovala svoje učešće u takozvanom “sporazumu o žitaricama” sa Ukrajinom nakon napada na njenu mornaričku bazu u Sevastopolju.

„Možemo garantovati spremnost ruske strane da nadoknadi nedostajuće količine  izvoza iz sopstvenih zaliha“, rekao je Peskov. Ranije je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov rekao da će Moskva nastaviti da podržava afričke nacije uprkos tome što je obustavila poštovanje pakta.

Glasnogovornik Kremlja je također rekao da je samo mali dio svih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda izvezenih prema sporazumu ionako namijenjen najsiromašnijim nacijama, dok su “ostalo ne tako siromašne zemlje koje se nalaze u Evropi”.

Moskva također smatra da je dogovor o žitaricamau između Rusije i Ukrajine, koji je postignut u Istanbulu uz posredovanje UN-a i Turske, sada u limbu iz sigurnosnih razloga.

“Dogovor bi teško mogao biti implementiran kada Rusija kaže da ne može garantovati pomorsku sigurnost u određenim vodama” Crnog mora, rekao je Peskov, dodajući da je implementacija sporazuma sada “mnogo rizičnija, opasnija i nije zagarantovana”.

Međutim, Kremlj nije rekao da je dogovor potpuno mrtav. Moskva je “još uvijek u kontaktu” s drugim stranama, uključujući UN i Tursku, rekao je Peskov. Trenutno Rusija “nije spremna reći” koji bi uslovi morali biti ispunjeni da bi nastavila svoje učešće u sporazumu.

Prema sporazumu postignutom u julu, Rusija je obezbijedila siguran “žitni koridor” kroz Crno more kako bi se olakšao izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Sporazum je hvaljen kao ključan za ublažavanje globalne krize s hranom i pomaganje najsiromašnijim zemljama svijeta da izbjegnu glad. Prošlonedjeljna odluka Rusije da obustavi poštovanje sporazuma izazvala je skok cijena žitarica.

Moskva je suspendovala svoje učešće u sporazumu nakon masovnog napada dronom na njenu pomorsku bazu u krimskom lučkom gradu Sevastopolju. Prema ruskom ministarstvu obrane, pomorske bespilotne letjelice lansirane u sklopu napada koristile su koridor žitarica da bi stigle do svojih ciljeva, a jedan od njih je možda čak bio lansiran s civilnog broda koji je navodno iznajmljen za otpremu ukrajinskog žita.

rusijaukrajinaŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Nešto je potrebno.

Nena
1 godina prije

Kapa dole Rusiji,koja je spremna da u narednih 4-5 meseci besplatno daje žito najsiromašnijim zemljama.
Neka su Bogom blagosloveni!
🙏☦️🇷🇺❤️

tihobl
1 godina prije

Zapadna meka moc spustila se na nulu. Ostalo im je samo da prijete drugim drzavama. Nakon lansiranja korone, prisiljavanja drugih zemalja da kupuju fajzerove i modernine vakcine, likvidacije africkih lidera koji su se protivili, itd. sad im naturaju Ukrajinu. Traze od dvih drzava da uvede sankcije Rusiji, a da Zelenskom posalje oruzje. Svjesni su i ove igranke oko zitnih koridora preko kojih je do njih doslo 3-4% zita i po novim cijenama. Sa druge strane rusi im nude besplatno zito i mineralno djubrivo po starim cijenama. Zato sad imamo situaciju da latinskoamericke drzave hoce da izbace SAD i Kanadu iz Organizacije americkih drzava. Na prolom sastanku obratio im se Zelenski i rekao: ako ne pomognete meni da zaustavim ruse vi ste sledeci na redu ruse agresije. Svima (osim americkoj i kanadskoj delegaciji) to je zvucalo toliko nevjerovatno i ludo da se niko nije ni nasmijao. A onda su shvatili da… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Posto nauka napreduje svakodnevno, naucnici su dosli do vrlo zanimljivih spoznaja. Ustanovili su da kolicina primljenih UV (suncanih) zraka ima nezanemariv utjecaj na ponasanje ljudi, posredno i na terorizam. Dakle, od 2016.g. kada su cca 1.5-2.0 miljuna osuncanih izbjeglica usle u EU, primjetili smo znacajan porast teskih kriminalnih djela, pogotovo silovanja, napada hladnim oruzjem, pa i teroristickih napada. Od pocetka sukoba u Ukrajini, na teritorij EU je doslo izmedju 4-6 miljuna izbjeglica. Stopa kriminala se nije promjenila. Mozemo zakljuciti, da ovim sirotim izbjeglicama, naviklim na vece kolicine UV zraka, nedostatak istih dovodi do drasticnih promjena u ponasanju. Ukratko, da bi izbjegli nemile dogadjaje, na stetu obje zajednice (i osuncanih, i blijedolikih), tim ljudima treba priustiti uvjete zivota na kakve su navikli. Silovanje djece, maloljetnih curica i djecaka? Pa to su njihovi vjekovni obicaji, a neki netolerantni tipovi bi im to zabranili zbog nekih smjesnih zakona. Ljude treba, sve u duhu… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

U startu mi nije bilo bas jasno, zasto su Rusi dozvolili izvoz zitarica, tj. prihod od kojeg ce se kupovati oruzje, na pogibelj Ruskih vojnika. Ali, nakon napada na Krimske luke, Rusi odustaju od takvog dogovora (tj.,samo ga suspendiraju). Svakoj budali je do sada jasno, da veliki broj akcija ukrajinske vojske sluzi samo kao provokacija, za izazivanje eskalacije. Klavirist, idiot Zelenski, koji slusa svoje anglosaksonske vlasnike bez pogovora, i bagra oko njega, sigurno ne trpe nikakve posljedice. Opet, kao i uvijek, stradaju obicni ljudi, koji ostaju bez struje i vode, zbog ukrajinskih provokacija. Vjerujem da je barem jednom dijelu ukrajinaca jasno da se Rusija dugo suzdrzavala od napada na infrastrukturu, ali, eto, na neke akcije ne moze biti drugacijeg odgovora. Grozno je za reci uopce, ali, ovi idioti izgleda imaju namjeru izazvati napad najstrasnijim oruzjem. Vlasnici Klavirista i njegove svite, kao da nisu svjesni, da pocnu li letjeti ICBM, primarni… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI