Rusija zabranjuje dvije švedske organizacije

7 komentara

Aktivnosti Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Švedskog instituta u Rusiji su nepoželjne i treba ih odmah prekinuti, saopštilo je u utorak rusko Ministarstvo spoljnih poslova švedskom otpravniku poslova u Rusiji.

„Švedski otpravnik poslova u Rusiji J. Danielsson je 28. juna pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Rusije. Rečeno mu je da su bilo kakve aktivnosti Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju i Švedskog instituta na teritoriji Ruske Federacije nepoželjne. U slučaju da švedske diplomatsko-konzularne institucije ulože dodatne napore da promovišu projekte ovih agencija, njihovo osoblje će biti proglašeno personae non gratae sa relevantnim apstraktom. Šefu švedske diplomatske misije uručena je odgovarajuća nota”, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kako je napomenulo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju i Švedski institut se bave “praktičnom implementacijom politike švedske vlade u oblasti pružanja pomoći i promocije nacionalne kulture, jezika i stranog načina života”.

“Trenutno ove organizacije služe kao instrument za implementaciju Švedske strategije za demokratiju, ljudska prava i životnu sredinu u Rusiji 2020-2024″, sa ukupnim budžetom od 389 miliona švedskih kruna”, istakla je diplomatska misija.

Istovremeno, Ministarstvo vanjskih poslova je naglasilo da je Švedska, kada je Rusija započela svoju specijalnu vojnu operaciju za zaštitu Donbasa, najavila da će se sva sredstva u okviru spomenute strategije ”od sada koristiti isključivo za podršku ruskim demokratskim, ljudskim pravima, ekološkim nevladinim organizacijama i nezavisnim medijima” “Oko 40 % ukupnog budžeta strategija, prvobitno izdvojenog za implementaciju rusko-švedskih projekata u drugim sferama uz učešće države, bilo bi preusmjereno u ove svrhe. Tako, rusko-švedske ekološke inicijative u regionu Baltičkog mora i Barentsovog evro-arktičkog regiona, kao i razmjena iskustava u obezbjeđivanju socijalne zaštite i poboljšanju uslova života osoba sa invaliditetom preko ministarstava, agencija, regiona i opština.

S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da projekti ovih organizacija ne ispunjavaju deklarisane ciljeve bilateralne humanitarne i ekološke saradnje, već su usmjereni na destabilizaciju ruskog društva. „Trenutno projekti Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Švedskog instituta koji se realizuju na teritoriji Ruske Federacije, uključujući i u okviru navedene strategije, ne ispunjavaju navedene ciljeve unapređenja bilateralne humanitarne i ekološke saradnje, ali fokusirani su na težnju da destabilizuju rusko društvo. Finansiranje ovakvih projekata, uprkos ponovljenim podsjetnicima ruske strane o potrebi da se oni učine transparentnim, zapravo je bilo netransparentno”, saželi su iz diplomatskog predstavništva.

nvorusijaŠvedskaZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
1 godina prije

Rusi trebaju, po uzoru na Amerikance, švedskog ambasadora objesiti za nožni palac na kandelaber na Crvenom trgu

1 godina prije

“sa ukupnim budžetom od 389 miliona švedskih kruna”
A Alen se pita kako će se NATO finansirat???
Rusi im sami nabacuju lovu…

Praetorian
1 godina prije

Greta na aparatima, ruse joj snove

łedeno doba
1 godina prije

pa hebemu miša, sad se sjetili da zabrane SIDA-u (služebna kratica). Iako SIDA djeluje nekih 20-ak ili 30-ak godina. po Rusiji SIDA je švedska varijanta poznatijeg zločinačkog USAID-a (državna agencija SAD- za međunarodnu pomoć i razvoj). samo što je djelovanje USAID-a usmjereno i na obojene revolucije i razne druge mućke, dok je polje djelovanja SIDA-e, prije svega širenje propagande pederluka, pedofilije, rodne ideologije i sličnih gadosti, po cijelom svijetu.. i naravno, u okviru tog programa; i kontracepcije, pobačaja i slično u sirotinjskim državama trećeg svijeta, da se beskorinse izjelice manje razmnožavaju… SIDA odavno pripada širokoj kriminalnoj mreži kabalinih organizacija… ali… Ruska vlada je prije koji tjedan isto tako gromoglasno najavila da će izići iz WHO-a, pa šipak.. na nedavnom skupu međunarodnog ekonomskog foruma u Petrogradu,- gost je bio i Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu, kao i Melita Vojnovich,- predstavnica WHO-a za Rusiju i rekli su da Rusija neće zatvoriti ured WHO-a… Čitaj više »

łedeno doba
1 godina prije

isto kao što su se nedavno tek sada sjetili da zabrane sorosev i kabalin NGO, Memorial, iako taj muti više od 30 godina u Rusiji.
Memorial je ruska varijanta hrvatskog kabalinog NGO-a “Documenta”, Zokija Pusića i Vesne Teršelić..

Max
1 godina prije

Očekivana reakcija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI