fbpx

S kozmodroma u Kazahstanu na ISS uspješno lansiran Sojuz MS-11 (VIDEO)

Soyuz ms

U poslijepodnevnim satima 3. prosinca su ruski kozmonaut Oleg Kononenko, kanadski astronaut David Saint-Jacques i američka astronautkinja Anne McClain krenuli na put na Međunarodnu svemirsku postaju. Uoči lansiranja je  Sojuz MS-11 postavljen na lansirani kompleks u Bajkonuru u Kazahstanu, piše Euronews.

VIDEO – Lansiranje Sojuza MS-11

Letjelica Sojuz MS-11 je krenula na put do Međunarodne svemirske postaje (ISS) prvi put nakon incidenta s istom letjelicom koji se dogodio 11. listopada. Tada, prvi put u 35 godina, letjelica Sojuz MS-10, koja je trebala prevesti ruskog kozmonauta Alekseja Ovčinina i američkog astronauta Nicka Haguea, nije letjela ni dvije minute nakon lansiranja. Postupak evakuacije posade je proveden pravilno i kapsula Sojuz MS-10 s astronautima je sletjela nedaleko od kazahtanskog grada Jezkazgana.

Komisija u Bajkonuru je odobrila glavne i rezervne posade letjelice Sojuz MS-11 i 3. prosinca su Oleg Kononenko, kanadski astronaut David Saint-Jacques i američka astronautkinja Anne McClain otputovali na Međunarodnu svemirsku stanicu.

U početku je lansiranje bilo planirano za 20. studeni, ali je odgođeno zbog ranijeg incidenta 11. listopada.

Pokretanje rakete Sojuz-FG je provedeno u 14 sati i 31 minuta po moskovskog vremenu, a spajanje s Međunarodnom svemirskom postajom je planirano za sinoć u 20 sati i 36 minuta.

VIDEO – Ruski kozmonaut Oleg Kononenko, kanadski astronaut David Saint-Jacques i američka astronautkinja Anne McClain uoči polijetanja

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ime amatera
Gost
Ime amatera
1 godina prije

Nije mi jasno kako je Bog i humanizam sa svim ljudima u svemiru a na zemlji bankari, ratni profiteri, ratovi i mržnja? Sotona živi na zemlji a u svemiru je Bog plemeniti. Gore ništa ne možes ni kupiti pa se ne svadjaju oko novca, zlata, nafte, plina.
Isus jedini put i nada !

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ Ime amatera – moguće, a možda su to i Allah, Buda, Brahma, Amon Ra…………… Ko će znati ………….

mmne
Gost
mmne
1 godina prije

Jahve?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Polako, doće i svemir na red…..misliš li da se ova humana iztraživžnja vode zbog humanostiLjudi su sva napredn dostignuća postigli jer su htjeli napraviti oružje i kako lakše i više ubiti.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Zna li netko kakva istraživanja se gori vrše i za koju cijenu. Meni se čini da su sami sebi svrha isto kao i Cern.

Dioclecianus
Gost
Dioclecianus
1 godina prije

Dragi moj, da nije CERN-a ti ne bi mogao procitat ovaj clanak niti napisati takav komentar.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

a porošenko izjavio da se rusija nalazi u izolaciji:)

Ime amatera
Gost
Ime amatera
1 godina prije

Šta nije Potrošenlo s njima? Ma bila bi tuča u pet minuta hihihi

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Fascinira me ta ruska skromnost, jednostavnost i posebno, efikasnosst kod tih lansiranja. …Dovezu tu raketinu nekakvim prastarim vlakom na nekakvu poljanu, usprave je i spiče u svemir i tako već 35 godina bez ljudske žrtve. Svaka im čast !

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Maksimalna efikasnost, minimalni moguci troskovi a da sve bude krajnje sigurno. Njima ne triba Bruce Willis kopat komet, tek da astronaut sigurno dođe na odredište i nazad

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Ima još nešto. Rusi su uvjek nastojali svesti elektroniku na minimum/ dati i drugo rješenje ako zakaže. Jednostavnije: mehanika i ‘klap-klap. I dugo traje u svemiru…

mmne
Gost
mmne
1 godina prije

nesto se pitam….kako ovi sa one strane atlantika salju naprave na mesec i evo vidimo na mars….kad nemaju raketne motore ni do svemirske stanice da stignu?….pitanje je retoricko….

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Imaju, ali su skuplje/ manje efikasne/ odustalo se od proizvodnje.

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji
1 godina prije

Ja sam imao sreće upravo danas vidjeti i dotaknuti jednu “iskorištenu” Sojuz kapsulu – Nevjerovatno je kako je to posloženo. Tek sad ne kužim kako stanu unutra tri čovjeka u zaštitnim odijelima, zajedno sa onim padobranom i svime.

Bulog
Gost
Bulog
1 godina prije

A kompresija

Bulo
Gost
Bulo
1 godina prije

Ni u tenk nejdu dvometraši i 100 kilaši

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Bio, vidio, dirao i isto tako bija fasciniran.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Ovaj pop je ovaj put izgleda bio bolje koncentriran nego prosli put.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Velika laž. Izvlačenje novca poreznih obveznika. To je lijepo objasnio Allegedly Dave u emisiji Milenka Nedelkovskog u Late night show-u. Proračun NASA-e je cca 19 mlrd $.
Na sve programe ne potroše niti trećinu . Ostalo maznu. Ne može ISS biti na 400 km visine jer je tamo termosfera (2000 stupnjeva C). Malo logike i zdravog razuma, oni
Sami kažu da je tolika temperatura gore. Ne zna se kojeg je oblika Zemlja, ali kugla nije.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

Konus je 100%. Ja vidio svojim očima.

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji
1 godina prije

Histrion,
Na isto mjestu gdje si pročitao da je temperatura 2000 stupnjeva C, piše i da je gustoća plina (ne možeš to nazvati zrakom pošto zrak ima točno određena svojstva) tako niska da bi standarni termometar pokazivao dosta ispod nule C.
Iz istog razloga ne bi čuo zvukove, ne bi osjetio ni temperaturu (čak bi ti bilo hladno), a ne bi mogao ni disati (posada Sojuza 11 je poginula na oko 170 km visine).

Što se tiče oblika Zemlje, postoje mnogi kvalitetni dokazi da je ona doista slična kugli. Ako tvrdiš suprotno moraš imati uvjerljive argumente da nije tako.

Za proračune se potpuno slažem – najbolje bi bilo da se odmah i momentalno prestanu financirati svi znanstveni projekti i da se ušteđeni novac prenamijeni za vojnu potrošnju. Ne smijemo više financirati lopove! Još je sreća što hrvatski svemirski program nikad nije zaživio, a znanstvena ulaganja su na minimumu, inače bismo već bili u totalnoj gabuli.

Bobi
Gost
Bobi
1 godina prije

Odletjeli rus, francuz i škotkinja !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
22
0
()
x