SAD i Njemačka potvrdile su novo teško naoružanje za Ukrajinu

Ukrajina Akacija samohodna haubica
67 komentara

Američki predsjednik Joe Biden i njemački kancelar Olaf Scholz potvrdili su izvještaje da će Ukrajini donirati borbena vozila pješadije. Vijest dolazi dan nakon što je Francuska objavila da će poslati ”lake tenkove” zapadnog dizajna u Kijev.

Prema zajedničkom saopćenju koje su Bijela kuća i njemačka kancelarija objavili u četvrtak navečer, “Sjedinjene Države namjeravaju isporučiti Ukrajini borbena vozila pješadije Bradley, a Njemačka namjerava dostaviti Ukrajini borbena vozila pješadije Marder”.

„Obe zemlje planiraju da obučavaju ukrajinske snage na odgovarajućim sistemima“, navodi se u saopštenju.

Ostaje nejasno koliko će svakog tipa vozila biti poslato u Ukrajinu i kada će biti isporučeno.

Ranije u četvrtak, njemački list Sueddeutsche Zeitung objavio je da je takva najava neizbježna i da je odluka Berlina da isporuči Marders u Ukrajinu donesena u koordinaciji sa SAD-om i Francuskom.

Francuska je u srijedu objavila da će poslati neotkriveni broj vlastitih oklopnih borbenih vozila AMX-10 u Ukrajinu, a glasnogovornik vlade je izjavio da je “prvi put da se ukrajinskim oružanim snagama isporučuju tenkovi zapadnog dizajna”.

Iako se vozila Bradley, Marder i AMX-10 ponekad nazivaju “lakim tenkovima”, prva dva se češće nazivaju borbenim vozilima pješadije, a druga oklopnim borbenim vozilima. Nijedna država NATO-a nije sugerirala da planiraju snabdijevanje Ukrajine glavnim borbenim tenkovima zapadne proizvodnje, a neimenovani američki zvaničnik u srijedu je izričito odbacio transfer američkih tenkova M1 Abrams u Kijev, navodi Washington Post.

Ipak, SAD, Njemačka i Francuska isporučuju Ukrajini sve teže oružje od početka ruske vojne operacije tamo prošlog februara. Moskva je upozorila Zapad da ne naoružava Ukrajinu, upozoravajući da ona tretira dolazeće isporuke oružja kao mete i da će takve pošiljke služiti samo za produžavanje sukoba, dok će zapadne nacije biti de facto učesnici.

Laki TenkoviTenkoviukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
67 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hogar Strašni
1 godina prije

A tko će voziti te tenkove? Ukri, Ameri Francuzi ili Nijemci?

kiza
1 godina prije

Znači nestalo sovjetskih.To samo potvrđuje koliko su Rusi do sada uništili tehnike Ukrajincima.

iiiistina
1 godina prije

uz naslov donacije- evo kopiram donaciju,samo dio jer je preduga za koment…….. 4. siječnja 2023 S pozdravima ispunjenim ljubavlju od svih duša na ovoj stanici,Mnogi osjećaju “Zrak je super nabijen promjenom!” i to je doista prikladan opis aktivnosti diljem svijeta za uklanjanje tame. Prošlogodišnji napredak vrijedan pažnje sada eskalira na Zemlji i izvan nje.Bitka između sila svjetla i sila tame također se vodi izvan planeta. Desetljećima su mračni u nekim od vaših vojnih organizacija i korporacija potajno radili s pripadnicima drugih civilizacija na svemirskim projektima s negativnim namjerama. Baš kao što tama na Zemlji izlazi na vidjelo kako bi mogla biti pobijeđena, tako će biti i s demontiranjem onih projekata koji koriste tehnologiju za koju većina misli da postoji samo u znanstvenofantastičnim romanima i filmovima. U ne tako dalekoj budućnosti, tehnologija će se dobronamjerno koristiti na planetu. Sve za oslobađanje Zemlje od tame napreduje u skladu s božanskim planom koji su osmislile visoko razvijene duše zadužene za galaksiju Mliječni put… Čitaj više »

Ziv je Geza
1 godina prije

Taman doziraju da rat potraje sto dulje i da sto vise slavena zagnjoji pitoreskna bespuca ukrajinskih vukojebina.

tonco
1 godina prije

Sve ide po planu , rusi su upalu u zamku i tesko da se izvuku sa manjim posljedicama. Materijalne posljedice su nebitne u odnosu na zivote koji se svakodnevno gase u Ukrajini .

Komplicirano
1 godina prije

No dobro,,potrudite se malo oko tipova navedenih borbenih vozila,,,iznenadit cete se o kakvoj zastarjeloj skalameriji se tu radi,,,licemjerje zapada koji se jos hvali sa tim “pomocima” je epsko,,alal im vera,,,dok ispod radara (msm) prolazi sve primjetnije ucesce t90 ,armata ,terminatora,,,itd sa druge strane,,,,sto ce rezultirati ruskom pobjedom,,smjenom kokainskog i pregovorima u kojim ce se morati priznati realno stanje u bivsoj ukrajini,,,,ali je trebalo previse krvi da se to shvati,,,

Zag
1 godina prije

Unatoč  činjenici da je Rusija najavila uvođenje prekida vatre od 6. do 7. siječnja, režim u Kijevu nastavio je granatirati naselja i položaje ruskih trupa. Ukrajinski položaji koji su vršili granatiranje potisnuti su uzvratnom vatrom. To je na brifingu izjavio službeni predstavnik Ministarstva obrane Ruske Federacije Igor Konašenkov.

tihobl
1 godina prije

Prvo su slali sovjetsko oruzje dok ga nisu istrosili. Pa su slali staro – transportere M113 i slicnu skalameriju. Sad je na red dosla novija tehnika. Rusi ce i nju polupati do ljeta i sta ce slati onda?
Krcko Orascic skrcka sve sto posalju.

Zoom
1 godina prije

Ovako je na zapadnu…Prince Harry confesses to killing 25 people while serving in Afghanistan……sa 17 godina je uzimao kokein

Max
1 godina prije

Bit će toga još.

throne
1 godina prije

Haha ovo je mali korak covjecanstva prema kraju nase ljudske civilizacije. Globalna elita zeli po svaku cjenu ljudsku populaciju na bilo koji nacin. Sada uz zvukove meditation befor satan; zakljucujem da nam treba takvo prociscenje od svih misantropa u nasoj civilizaciji. Ko prezivi i ne bude slusao zakone narativa neka se vrati prirodi (ona ce se brzo regenerirat) i zivi u sladu s njom, a treba uzeti samo najpozitivnije od ostataka kulture, znanja ljudske civilizacije.

Nisam pesimista, ali vidim kamo sve to vodi.
Ne pripadam nikomem, niti necu se nikome prikloniti, pokusati cu se oduprijeti svakome kome zeli pokoriti, ali svoju slobodu necu nikakvom misantropu pokloniti.

Lp.

gorski
1 godina prije

Potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereshchuk ustvrdila je u petak da Rusija planira “terorističke napade” na crkve u “privremeno okupiranim područjima” tijekom pravoslavnih božićnih praznika. Najpokvarenija vlada, imitiraju hibera u laganju

burt
1 godina prije

priče da NATO nema dovoljno municije i da su skladišta prazna su priče za malu djecu, ako je tako zašto u Ukrajinu šalju sve više oružja i municije, Rusi ne mogu protiv preciznih oružja a pogotovo su se Exaliburi pokazali efikasni i pogađaju točno u metar

Rudar
1 godina prije

Ako to naoružanje uđe 20km dalje od granice Poljske ili Bugarske tada ruse poginule od tog naoružanja ne treba žaliti.
Još ne mogu shvatiti kako to neometano dolazi do istočnog fronta ukrajine.
Ne mogu presječi linije logistike sa zapada????
Neka plate jednog umirovljenog američkog generala da im objasni kako se to radi, to će biti sitnica od troška.

hiber
1 godina prije

Abramsa je iskrcano kao u priči. Luke Poljske, a sada i Nizozemske su zakrčene iskrcanim tenkovima. Ima ih za dvije tenkovske armije. Patonove armije iz Ardena su za njih male bebe.

goran
1 godina prije

samo vi nadoljevaljte ulje na vatru,samo pazi baidene da ti se ne bi to obilo o glavu,tebi i cijeloj americi

Zsphere
1 godina prije

Vidim da jos niko nije napisao pa da napišem:
Da li vi dragi komentatori znate u vezi vozila Bradley o kakvoj se skalameriji radi?
Jedan od najskupljih projekata američke vojske ikad kojeg je obiljezila korupcija i trulost sistema i rezultat je vjerovatno najveca kanta ikad proizvedena za vojne svrhe. Preporučio bih pogledati film istoimenog naslova “Bradley” u kojem je opisan razvoj vozila ali po istoimenim dogadjajima je snimljen film dakle crna komedija. Film je zaista odličan i oslikava vrlo vjerodostojno trulost sistema kako 80-ih tako i danas.

gogo
1 godina prije

ameri baš žele da se ukrajina riješi svog stanovništva !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI