SAD i ostale zemlje protjerale na desetke ruskih diplomata – Hrvatska jednog

Plenkovic - protjerivanje
109 komentara

Sjedinjene Države su najavile protjerivanje 60 ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg ruskog obavještajnog časnika Sergeja Skripala i njegove kćeri, prenosi  Reuters. Broj protjeranih diplomata uključivat će i 12 predstavnika Rusije u Ujedinjenim narodima, koji su u prošlosti imali veze s ruskom obavještajnom službom.

Osim toga, američke vlasti će zatvoriti ruski konzulat u Seattleu.

Ukrajina je najavila protjerivanje 13 diplomata, Francuska, Poljska, Njemačka, Češka će protjerati četiri ruska predstavnika, Litva tri, Nizozemska, Danska i Italija po dva, a Latvija, Rumunjska i Švedska će protjerati po jednog ruskog diplomata.

Kanadske vlasti rekle su da su “kao znak solidarnosti s Velikoj Britaniji” protjerali četiri diplomata iz zemlje.

Njemačka će, nakon Velike Britanije, protjerati ruske diplomate nakon kemijskog napada na Sergeja Skripala u britanskom gradu Salisburyu”, izvijestilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Premijer Češke, Andrei Babiš, izjavio je kako neće poslati diplomate iz zemlje, već “neprijavljene špijune”. Moraju napustiti Češku prije 1. travnja.

Latvijsko ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je poslati kući jednog ruskog diplomata. Ruski veleposlanik u Latviji Evgenij Lukjanov nije precizirao točno tko će to biti, jer su vlasti Latvije sedam dana bile tihe, ali se govori o djelatniku koji je radio za veleposlanstvo ne više od godinu dana.

Rusija ne isključuje mogućnost recipročnog odgovora i protjerivanje jednak broj diplomatskog osoblja koliko su SAD i europske zemlje protjerale ruskih diplomata.

Litva je odlučila protjerati tri ruska diplomata. Estonija je najavila protjerivanje vojnog atašea pri ruskom veleposlanstvu.

Hrvatska protjeruje jednog ruskog diplomata

Moskva - Crveni trg
FOTO: Moskva – Crveni trg

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je objavio da će Hrvatska, zbog trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala, protjerati jednog ruskog diplomata iz Hrvatske.

Danas ćemo donijeti odluku o proglašavanju jednog akreditiranog ruskog diplomatskog predstavnika u Republici Hrvatskoj nepoželjnim, izjavio je Plenković.

Hrvatski premijer je rekao da se Hrvatska time solidarizira s Velikom Britanijom u skladu sa zaključcima nedavnog summita Europskog vijeća, kada je britanska premijerka Theresa May rekla kako Rusija vrlo vjerojatno stoji iza incidenta u Salisburyu i od zemalja EU tražila solidarnost i protjerivanje ruskih diplomata.

Hrvatska je time stala uz SAD i još 14 zemalja Europske unije u koordiniranom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. Ove su zemlje u ponedjeljak u usklađenoj akciji protjerali više desetaka ruskih diplomata, javljaju agencije.

No, kako bi malo ublažio izjavu, hrvatski premijer je kao uvertiru iskoristio tragediju u trgovačkom centru u Kmerovu u Sibiru, gdje je u požaru smrtno stradalo najmanje 64 ljudi, te izjavio: “Želim još jednom izraziti sućut Ruskoj Federaciji zbog katastrofalnog požara. Na sastanku Europskog vijeća razgovarali smo i o napadu živčanim bojnim otrovom u Velikoj Britaniji. Čelnici država i vlada EU-a su snažno osudili taj napad. Kazali smo kako dijelimo procjenu Vlade UK da postoji velika vjerojatnost da je za taj napad odgovorna Rusija. I Hrvatska dijeli taj stav.”

Dakle, razlog je “vrlo vjerojatna” krivnja Rusije, što je vjerojatno presedan i u pravnom sustavu Saudijske Arabije, ne u anglosaksonskom pravu, ali i činjenica da Rusija na zahtjev Londona nije predočila dokaze o svojoj nevinosti. Dakle, prema Londonu, treći milenij je Zapadu donio novu interpretaciju krivnje i ponudu dokazivanja vlastite nevinosti, dok strana koja optužuje ne mora iznijeti nikakve argumente. Vrlo zanimljiva situacija u iščekivanju odgovora Moskve.

 

Andrei BabišNATOprotjerivanjeSankcijeSkripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
109 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
6 godine prije

Ovo objašnjava onu hitnu presicu u 2 ujutro. To je direktiva iz Brisela!

Petar
6 godine prije

Ma nisu normalni pa bar se pretvarajte da smo samostalna država .Jednostavno fuj !Šta mi imamo od Američko Ruskog nadjebavanja NIŠTA!Smradovi!

Igor 2104
6 godine prije

Ovde je zapravo bitan onaj drugi spisak drzava EU koje su odbranile makar za sada svoj suverenitet i nisu ucestvovale u ovom bednom anglosaksonskom crtanom filmu.Ovo je toliko bedno da vredja inteligenciju cak i najglupljeg coveka.

Nena
6 godine prije

Sramota! Ajme, ovo se vise ne može podnit!! Jadni smo da ne možemo bit jadniji!

Laki Topalović
6 godine prije

TKO FALI: Irska, Finska, Bugarska, Mađarska, Španjolska, Portugal, Belgija, Austrija, Cipar, Grčka, Malta, ….. ko još? SLOVENIJA . pa da.Dakle, nije baš nešto jednoglasno. Norveška, Švicarska i Island nisu EU, ali isto ništa…. Luksemburg, ako ima tamo konzulat, ambasada. ili Nizozemska pokriva cijeli Benelux, ne vjerujem.

Miran Gaćina
6 godine prije

Postoji li zakonska osnova za donošenje ovakvih odluka, tko ima pravo donositi ih i kome podnosi odgovornost za odlučeno?
Kao pravnog laika zanima me jesu li ovakvi postupci sukladni zakonima RH.

davor
6 godine prije

Komunizam živi u Londonu, njegovi komesari jedopartijaši u državama EU

shumadinac
6 godine prije

Odlično se zna kolika je čija zasluga – tako će se i vraćati. Može Hrvatska po direktivi izbaciti i sve ruske diplomate pa ipak se zna koliko je to njena stvarna želja. Verovatno su im to unapred saopštili.

iskander
6 godine prije

plijenković…sramota od čovjeka ovdje glumi a legne čim gazda podigne glas…odlazite marionete

Tadmur Palmirović
6 godine prije

“” vrlo vjerovatna “” krivica Rusije….” presedan i u pravnom sistemu S.Arabije””..? Šta reći a ne zaplakati ili još bolje; ispvraćati se.Hebem te živote!!!

Ivi tz
6 godine prije

Mijenjam hrvatsku putovnicu za Ruski pasoš. Fuj Evropa…pozdrav za sve dobre i realne ljude…

kapetan miki
6 godine prije

jadnici nad jadnicima…bolesnici.

Zeljko
6 godine prije

Nije valjda kraj svijeta do uskrsa kada britanci i amerikanci moraju ovako zurno protjerati ruske diplomate?????? Valjda bi trebalo prvo krivicu utvrditi??????? Cijela ova farsa je zapravo spasavanje petro dolara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I trovanje u salsburyu su ocito izveli britanci da bi potakli ovu budalastinu koja je zapravo odmazda jer kina uvodi huan na mjesto petro dolara!!!!! Zato je akcija ovako ubrzana…..Hrvatska bi se trebala distancirati od ove sulude americke politike….

KOMARKO
6 godine prije

1- bivšeg (?) špijuna RU nije u mjesec dana nije uspio dokrajčiti najjači poznati otrov ( trebali su probati sa mišomorom).
2- i sve drževe NATO i USA bi trebali poslati dokaze da nisu sudjelovali utrovanju navedenog špijuna.
3- Nije mi jasno, tko ima pravo protjerati diplomate UN? Puno pozdrava

Stephen
6 godine prije

NEKAD JE OVA DRŽAVA BILA SLOBODNA BEZ KONTROLE IZ VANA, OVO JE SRAMOTA ZA HR NAROD,

Ive
6 godine prije

To je odluka Plenkovica anemicnoga, a ne hrvatskog naroda. Plenkovicu bi bilo doboro da izadje iz Trumpove straznjice. A sada Rusija treba protijerati sve Hrvatske diplomate osim samog ambasadora.

Vladimir Krajnovic
6 godine prije

Samo se vi igrajte. Prosle sezone su nam prisjele mandarine koje zbog embarga nismo izvezli Rusima. Englezi su od kad postoje naucili da crpe iz svojih kolonija pa im je malo neobicno. Britis Columbia jos uvijek egzistira. Stari kolonizatori.

Bruno
6 godine prije

Hrvatska sam i ja pa ne dijelim taj stav. Izraze kondolencije od neprijatelja ne bih prihvatio jer nisu iskreni. Šta se ostalog tiče, Rusija će u budućnosti morati nastupiti oštrije. Za početak, podići cijenu plina i smanjiti izvoz plina u Europu.

Franjo
6 godine prije

mediji javljaju da je velika kolona iz navedenih zemalja ispred kremlja i da svi strpljivo cekaju sa istim ciljem-da Putinu i Rusiji odrade svaki po felatio..

Spock
6 godine prije

Tako je, odmah ga istjerati. Zamislite drznika, još se usuđivao propitkivati tko će vratiti milijardu Sperbanku 😉

Duki
6 godine prije

Pa dali znate da bi posjet Putina Hrvatskoj izazvao veći interes nego što će svi naši političari izazvati u 10 godina !??
Pa vam eto dijela odgovora!

jetflash
6 godine prije

“molim da tajnica vlade pripremi razriješenje ruskog diplomata…” cirkus i sramota a krajnju cijenu plaćati ćemo mi ne oni. daleko je brisel…zemlja sa takvom pozicijom je luda da ne prihvati i zapadnjačke i istočnjačke energente.zahvaljujući elitistima i karijeristima mi ne ispunjavamo svoj potencijal.

netman
6 godine prije

Plenkoviću ti si nula, nemaš stav… Isto tako, sve gluposti iz Agrokora, doći će na naplatu, i što onda???

Sinisa
6 godine prije

Milos Zeman naredio da se provjeri mogucnost skladistenja ili proizvodnje Novicok otrova u Ceskoj,konsultovao se sa sefom obavjestajne sluzbe i sa Ministrom odbrane Ceske.

Abe
6 godine prije

Primijetite kako javna TV “ne može priuštiti” da pošalje kameru pa da Rus u Zagrebu (!) dade izjavu. Nego je kratka izjava ispisana na ekranu te ju čita spiker. I kako “ne može priuštiti” da prikaže video izjavu od Peskova nego pusta prigušeni audio preko kojeg ide prevod – glas spikera.
Po meni je to primjer medijskog rata ili propagande u svrhu antagoniziranja javnosti. Već otprije traje strašenje ruskom prijetnjom, ide novi nivo.

TauCeti_Mk
6 godine prije

Ne mogu ocima da poverujem…Citam tekst po Mk portalima…
Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije u tesnim konsultacijama sa “NASHIH!!!???” saveznika i partnera EU i NATO i solidarnost sa ujedinjenog kraljevstva GB, odlucilo da protera jednog diplomata Ruske Federacije.
Sto da kazem ljudi moji, moja zemlja Makedonija je kidnapovana i ovim cinom definitivno pokazuje da je postala protektorat.

Sinisa
6 godine prije

A BiH? ?????

Good Old Rebel
6 godine prije

Možda nije utješno niti je poredba dobra…ali ako bi morao birati koju ću nagradu dobiti izabrao bih 72% glasa publike..što je pokazalo današnje ispitivanje javnosti. Odluka predsjednika žirija, kojom se diktira svim članovima žirija?…Eto gdje je svijet došao j…š ti tu “demokraciju”. A moram komentirati i hapšenje Katalonca i to baš od Nijemaca, ja sam šokiran…i opet će se pitati Nijemci zašto ih niko ne voli. Ja ih donekle sažaljevam jer se nalaze “pod čvrstom zaštitom Amerike”. No mislim da su Nijemci antitalenti za ravnopravnu koegzistenciju. “Oni znaju Čvrsto vladati ili saviti kičmu do kraja”.

Ray Luca
6 godine prije

Sa njonjom znaš na čemu si, ali sa ovim nikad neznaš.

Bagatin
6 godine prije

I Madarska se pridruzila..Orban i njegov moto “Puno zujim, malo meda dajem”… Pljuc!

tuf
6 godine prije

Ovo kada euroatlantisti utrpaju u isti paragraf slučaj Skripal i žaljenje zbog požara u Rusiji mi zvuči poput mafijaške poruke koju čitaš između redova. FSB bi trebao uložiti dodatne napore da se provjere okolnosti slučaja, pogotovo onaj zaštitar koji je isključio požarni alarm.

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Da bi dobila podršku, Tereza Mej je u Briselu obećala da će V. Britanija odložiti Breksit za dvije godine i da će za to vrijeme nastaviti uplaćivati svoji kvotu u EU blagajnu. Mito na nadnacionalnom nivou.
A ovaj hrvatski jad bez ikakove realne potrebe poduzme ovakav čin prema jednoj svjetskoj velesili čija će moć u budućnosti samo rasti……….. To je sigurno u hrvatskom nacionalnom interesu.
I to od strane onih koji su imali važnu ulogu u Ministarstvu vanjskih poslova u nekim periodima pa bi im po difoltu neke stvari trebale biti jasne,,,,,,,,
Bože, ako te ima, sve vidiš a ništa ne poduzimaš……….
Vidiš šta se dešava kad hoćeš nešto napraviti na brzinu. Umjesto sedam dana, trebao si uzeti sedam godina, sedam stoljeća ili koliko god ti treba, pa da ovaj svijet na nešto liči.

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Zašto admin mora potvrditi svaki moj komentar?

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Zašto admin mora potvrditi moje pitanje zašto se potvrđuju moji komentari?

Majk Majers
6 godine prije

Rusi potez debeloga smatraju neprijateljskim činom. Super, baš je super bit neprijatelj najmoćnijoj sili na planeti. Bravo anemični, klap klap.

fenix
6 godine prije

Predlazem da se Plenkiju dadne nesto za malokrvnost izgleda da nema dovoljno krvi u mozgu. Sto se tice Zapada sve je uredu dok kod im nad glavom visi Satana.?

damir zimšek
6 godine prije

moja podrška velikom i herojskom narodu u Ruskoj federaciji.Usput i čestitam
g.Putinu na zasluženoj pobijedi na izborima za predsjednika.Moje srce je ispunjeno Vašom književnošću,muzikom,baletom.filmovima…ali iznad svega
Vašim duhom i vijerom
,

Pravopisni ovisnik
6 godine prije

“živčani bojni otrov”, kakav višesmisleni hrvacki novorijek!

Dundić
6 godine prije

Šta Plenkiju pravniku znači vjerojatno…toga nema u pravu. Krivnja mora biti bez ikakve razumne sumnje, ako postoji i malo sumnje, pravo kaže da se optuženik oslobađa…

Narodni heroj Sava Kovačević
6 godine prije

Dragi naš druže Tito, gdje si da pohapsiš ove lopine — od Triglava do Vardara!

zwizdan007
6 godine prije

Analni alpinizam par excellance by hrvatska vlada (namjerno mala početna slova, da ne bude zabune)

Bikonja
6 godine prije

Ovaj anemičar prijeti preuzeti vodstvo u štetočinstvu i prestići onu estradnu posvudušu u suicidalnim potezima.

Imperija und satir
6 godine prije

Samostalna and neovisna Hrvatska

davor
6 godine prije

Rusi su kako kažu zapadni mediji hakirali američke izbore, hakirali referendum o Brexitu, pobili nedužne Turkmene, Sirijce, anektirali Krim, rasčerečili Ukrajinu, ugrozili Baltik, izmanipulirali Turke, lažirali Eurosong, kupili svjetsko prvenstvo, zapostavili održavanje nuklearke u Kazahstanu, sami izazvali kavkaske islamiste da ih napadnu, ugušili su medijski prostor sa svojim main stream kućama na engleskom, ubili i otrovali bog zna kolko špijuna diljem anglosaksonije, pokrali istočno europske ekonomije monopolom na plin. Svaka čast Rusi, samo naprijed, gazi lažljivu stoku do Londona i Washingtona, čekamo novu rundu blata i govana i domaćih slavenskih malouma u anglosaksonskoj medijskoj sezoni 2018./2019. u polufinalu se sastaju Guardian i Washington Post te Daily Mail i Fox News.

Ivo
6 godine prije

kad pomisliš da su desetine tisuće ljudi poginule da bi imali ovo ruglo od tzv. države. Dođe ti da se ispovraćaš.

pozar
6 godine prije
Vlastimir
6 godine prije

Kao što sam I ranije pisao, neki očeigledno da ne mogu biti ni malo nezavisni,uvek mora neko da ih vodi ( t,j. vuče za nos ),pa bilo to:Vatikan,Nemci,Englezi I ko zna ko još.

Hezbollah
6 godine prije

Pošto je jedan hrvatski državljanin kupio gnojno meso i njemačkom trgovačkom lancu LIDL, tražimo da Plenković protjera jednog njemačkog diplomatu. Druga je stvar što čovjek nije pojeo to meso, ali možemo isto tako reći da su oni (LIDL) vrlo vjerojatno imali namjeru otrovati ga.

Brainstorm
6 godine prije

sto, zar mi ne mozemo biti kao svicarska?
franjo nam je obecao svicarsku … .

Imperija und satir
6 godine prije

Naš veliki vođa , koji veliki potez.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI