SAD pozivaju teroriste na jugu Sirije da se strpe, jer se radi na očuvanju primirja

Sirija - probijanje linije obrane Idlib
20 komentara

Jučer su islamističke terorističke skupine južne Sirije službeno priopćile kako povlače svoju odluku o priznanju Sirijske pregovaračke komisije kao tijela za nadzor primirja i procesa pomirenja, jer se, uz Rusiju, pokazala nesposobnom u sprečavanju “ratnih zločina, genocida i demografskih promjena”, zaobilazeći rezolucije Ujedinjenih naroda dozvolivši bitku u Hurranu i Al-Jawlanu na jugu  Sirije.

Podsjetimo, riječ je područjima koje je ranije ovog tjedna oslobodila sirijska vojska, dok je ostatak terorista ostao u okruženju u sjevernom području Al-Lajan.

Terorističke skupine u tom području su očekivale “neposredan američki odgovor”, budući da je ranije Washington zaprijetio kako će, ako snage Bashara Al-Assada pokrenu napad na jugu Sirije, odgovor biti “čvrst i prikladan”.

Teroristi južne Sirije: “SAD nam je poručio da se strpimo i da misli na nas”

Poluslužbena agencija sirijskih terorističkih Zaman Al-Wasl je priopćila kako SAD “pozivaju pobunjenike da budu strpljivi, jer se pojačavaju napori kako bi se zaustavili napadi režima”.

“Washington intenzivira napore da zaustavi glavnu ofenzivu od strane vojske režima i savezničkih milicija u južnoj Siriji, pozivajući pobunjenike da budu strpljivi i poručivši im kako imaju podršku od strane State Departmenta”, javlja glasilo takozvane sirijske oporbe Zaman Al-Wasl, koje dodaje kako je tijekom proteklih tjedana američki State Department izražavajući protivljenje bilo kakvim aktivnostima sirijske vojske na jugozapadu zemlje.

FOTO: Sirijska vojska

“No unatoč američkom upozorenju o poduzimanju “čvrstih i prikladnih mjera” u zaštiti prekida vatre u južnoj Siriji, režim i dalje mobilizira trupe duž graničnog područja s Jordanom. Nakon izbacivanja posljednjih militanata iz Damaska ​​u svibnju, režim je započeo pojačane aktivnosti u pokrajini Dara’a”, žali se list takozvane “sirijske oporbe”.

Teroristički izvori su za uvodnik kojeg je agencija objavila na svojoj internetskoj stranici reklo “kako elitne vojne postrojbe, poduprte lokalnim postrojbama koje imaju potporu Irana, pojačavaju udare i napade na njihove položaje u takozvanom “trokutu smrti”, koji povezuje sela južno Damaska ​​s pokrajinama Dara’a i Quneitra.

“Snage režima su nedavno bacale letke na područja pobune, upozoravajući na neposrednu ofenzive i pozivajući borce da polože oružje”, piše Zaman Al-Wasl.

Područje u jugozapadnoj Siriji, između grada Dara’a i okupirane Golanske visoravni od strane Izraela je za sirijske teroriste “žarišna točka u širem sukobu između Izraela i Irana”, iako iranske snage i Hezbollah ne sudjeluju u ovoj kampanji. Odlučeno je da će taj posao obaviti sirijska vojska, NDF milicije, palestinski dragovoljci koji su rođeni u Siriji, potomci protjeranih Palestinaca iz sirijskih kampova Handarat i Yarmuk, te dragovoljci sirijskih stranačkih milicija Ba’ath i SSNP.

Sjedinjene Američke Države, Jordan i Rusija su se prošle godine dogovorili se  Dara’a uključe u “zonu de-eskalacije sukoba” i da se zamrznu borbene aktivnosti, podsjeća Zaman Al-Wasl, kao i da je jedan od glavnih ciljeva Damaska ponovno uspostavljanje kontrole nad granicom s Jordanom i graničnim prijelazom Nassib, koji je prije rata bio ključna trgovinska ruta ne samo za Siriju, nego cijele regije.

Izvori “oporbenog” lista tvrde kako sirijska vojska planira zauzeti strateški vrh Al-Harra i izolirati militante u regiji Al-Lajat na granici s Jordanom, što je dijelom već učinjeno.

Suweida i Dara 20.06.2018
FOTO – Područje pokrajine Dara’a nakon borbi ranije ovog tjedna

Svjesni nemogućnosti pružanja učinkovitog vojnog otpora, teroristi južne Sirije su zaigrali na kartu Ujedinjenih naroda i humanitarne katastrofe. Nakon izvješća koje su objavili SOHR iz Velike Britanije, SAD i razni mediji Zapada i zaljevskih monarhija, UN je izrazio zabrinutost za oko 750 000 ljudi u pokrajini Dara’a i da bi moglo doći do novog vala raseljavanja uz jordansku granicu.

U srijedu su ključne terorističke frakcije u jugozapadnoj Siriji spojene pod jednim operativnim zapovjedništvom, želeći objediniti vojne operacije protiv vladinih snaga i terorista “Islamske države”, kako kažu, iako s njima godinama žive u skladnom suživotu, uz povremene lokalne sukobe koji su uglavnom izbijali zbog nadzora nad bogatijim selima.

Islamistički zapovjednici se boje “da će  ofenziva sirijske vojske rezultirati velikom eskalacijom u sedmogodišnjem ratu” i tvrde “kako je to područje strateški važno za Izrael, koji je iznimno uznemiren zbog iranskog  utjecaja u Siriji”.

Američki saveznik Jordan je sve više zabrinut zbog mogućeg prelijevanja nasilja i intenzivirao je diplomatske napore kako bi sačuvao “zonu de-eskalacije”.

Zbog toga je izraelski premijer Benjamin Netanyahu tajno letio u Amman, gdje se u srijedu sastao s jordanskim kraljem Abdullahom II i Trumpovim izaslanikom Jaredom Kushnerom.

Sirijski provladin list Al-Watan navodi kako je sve više znakova “pripreme za početak široke vojne kampanje kako bi se oslobodio jug zemlje”. Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je ranije ovog mjeseca priopćio kako se na prijedlog Rusije nastojao postići dogovor sa skupina na jugozapadu, sličan povratka kontrole nad drugim područjima iz kojih su se terorističke snage povukle u Idlib. Sporazum je propao, jer su SAD i Izrael insistirali da se sačuva islamistički koridor koji razdvaja Jordan i područja koje nazire izraelski režim od izravnog kontakta sa sirijskim snagama.

Kako sporazum nije postignut, što je posljedica zabrane teroristima i manjim lokalnim naoružanim skupinama koje bi se mogle nazvati umjerenima da pregovaraju s predstavnicima Damaska i Rusije, taj će se teritorij morati osloboditi silom.

SAD prijete “kako Rusiji tako i Siriji” i traže da se suzdrže od napada na jugu Sirije

Sirija
Sirija

Jučer je Heather Nauert, glasnogovornica američkog State Departmenta, izdala priopćenje za medije u kojem govori o “kršenju primirja na jugozapadu Sirije”.

“Sjedinjene Države ostaju duboko uznemirene izvješćima o povećanju operacija sirijskog režima u jugozapadnoj Siriji unutar granica zone de-eskalacije koja je prošle godine dogovorena između Sjedinjenih Država, Jordana i Ruske Federacije, potvrđena je u razgovoru između predsjednika Trumpa i Putina u Da Nangu u Vijetnam, u studenom. Vojska i milicije sirijskog režima, prema našim izvješćima, prekršili su primirje u jugozapadnoj zoni de-eskalacije i pokrenuli zrakoplovne, topničke i raketne napade”, priopćio je američki State Department.

“Sjedinjene Države i dalje upozoravaju kako rusku vladu tako i Assadov režim o ozbiljnim posljedicama tih kršenja i zahtijevaju da Rusija obuzda prorežimske snage od daljnjih akcija unutar zone de-eskalacije sukoba na jugozapadu Sirije. Tijekom svog poziva ovog vikenda, državni Mike Pompeo je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu naglasio kritičnu prirodu međusobnog pridržavanja ovog dogovora i neprihvatljivu narav bilo koje jednostrane aktivnosti od strane Assadova režima ili Rusije. Sjedinjene Države očekuju od svih stranaka poštivanje prekida vatre, zaštitu civilnog stanovništva i izbjegavanje širenja sukoba. Ostajemo predani očuvanju stabilnosti jugozapadne zone de-eskalacije i prekida vatre kojeg podupiremo”, poručila je Heather Nauert.

Najnovija poruka State Departmenta je drugačija po sadržaju od prve, jer se izravno upozorava Rusija, ne samo Damask i njegovi saveznici, dok se ruska strana spominjala kao partner u dogovoru i jamac rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i slično. Tada se Moskvu pozivalo da iskoristi diplomatski i vojni utjecaj da zaustavi nadolazeću kampanju. Međutim, novo priopćenje ne spominje ni “neposredan čvrst i prikladan američki odgovor”, ako ofenzive bude. Razlog tome se krije u susretu Netanyahua, jordanskog kralja Abdullaha i Trumpovog izaslanika Jareda Kushnera u Ammanu u srijede. Međutim, ali sadržaj razgovora i mogući dogovor tri strane nikome nije poznat.

SAD upozorava Damask da ne pokreće kampanju protiv terorista na jugu zemlje

HezbollahISILIslamska državaKalifatSOHR
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivi tz
5 godine prije

Teroristi južne Sirije: “SAD nam je poručio da se strpimo i da misli na nas” sada je i budali jasno sve.

tuf
5 godine prije

Kada militantne teroristicke skupine pozivaju na, pazi – postivanje rezolucije UN-a… moze li situacija biti nakaradnija i smjesnija od ove ?
(vjerojatno moze…retoricko pitanje)

Riddick
5 godine prije

Sirijska vojska je dovezla i Smerc , Uragan , Tocka-u sisteme jos juce , ovo su pripreme za veliku ofanzivu oslobadjanja juga Sirije.
https://southfront.org/syrian-military-deploys-heavy-rocket-launchers-in-southern-syria-ahead-of-military-operation/

Laki Topalović
5 godine prije

Joran je u kur*u, na pragu socijalne pobune, u Izraelu su osudili, koga, nekog Netanyahuovog sina zeta, suradnika, jučer, a on ima dva suda. Nije lako poslati vojsku da gine za Nusru. Trump ni u lidilu neće slato trupe na jug. Assad ima sve karte u rukama, ali čeka zeleno svjetlo Rusije, valjda nakon SP

Laki Topalović
5 godine prije

Po meni je Kuchner rekao Netanyahuu i Abdullahu, dat ćemo im oružja i municija, ako uspiju, ok, ako ne, ko ih ‘be.

palermo
5 godine prije

Možda je bilo bolje udariti na sam jug Istočne Da’are, da ih se idsiječe od Jordana. Bili bi jedno kraće vrijeme u okruženju, i potrpalo bi ih se u Idlib-trans. Ovako će kidnuti u Jordan, pa će ih IzraHELLci korisititi u daljnim akcijama protiv Sirije i Libanona. Ali pobjedi se neće gledati u zube. Smao neka završi ovaj preserans od SP u Rusiji, pa će valjda i Kremlj imati odriješene ruke.
Inače, ova obojena revolucija u Jordanu možda i nije loše da uspije – izraelske vlasti ne podnose Soroša, a kralj hobita Abdullah je ionako u talu sa Satanyahuom. I ćorava kokoš pogodi zrno, pa tako i čika Đorđe Sereš.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Dat će im kao i do sada,ni manje ni više; oružje ,municija,obavještajne podatke,medicinsku pomoć i medijsku halabuku.To ,a Rusi će bar za prvu ruku ispregovarati nešto vezano za Golan sa Izraelcima a ove redikule u Amanu t.jest u Jordanu niko ništa i ne pita.Iran i Hezbolah će se vjerovatno malo maknuti sa strane a SAA sama ovo obaviti.Lako moguće da izostanu ruski vazdušni udari,samo Sirijci.

dalmata
5 godine prije

Kuku,ciju,jao,krokodilske suze iste USrA,EU,NATO bande.Da coviku dode da povrati.Sta je bolest vise na izdisaju,”demokracija”,ljudska prava i ostale nebuloze cvitaju ko gljive posli kise.A ista ti olos priziva trulu UN da brani najgori ljudski smrad,koji su odavno stali uz rame sa Furerom.Ako in reces da je to licemjerje,to je isto ka bacit bisere prascima(svinjame)I zato SAA udrite,udrite,udrite,istribite ih,kako rece,stari Srpski Solunac:’Oonomad sam tribije Svebe ko vaske”

Janoš
5 godine prije

“Sjedinjene Države ostaju duboko uznemirene izvješćima o povećanju operacija sirijskog režima u jugozapadnoj Siriji ”
Kakva nevjerojatna izjava. Koji cinizam. Pa Sirijci oslobađaju svoj teritorij od Sjedinjenih Država.

Andree
5 godine prije

Nemoj po trenutnoj vlasti suditi narod… Šta smo onda mi narodi bivše Juge, ako su Jordanci po tvome k….

Petar
5 godine prije

Ovdje jebe pomalo lud zbunjenoga. Po portalu radi se o teroristima ISIL-a ili o “proturežimskim demokratskim snagama”? Interesantno je kako se ova dva naziva upotrebljavaju zavisno od prilike? Ako su teroristi za koga su? Ako su “demokrati”za koga du to. Dajte.. jednom razlučite to jasno i glasno. Meni osobno je jasno inače ko tamo muti g…a

Zagor
5 godine prije

Kolaju glasine da se je Al Luyat džep predao i da se je većina militanata priključila SAA.
Još uvijek nepotvrđeno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI