SAD upozorava Damask da ne pokreće kampanju protiv terorista na jugu zemlje

Trump upozorava Siriju
38 komentara

Sjedinjene Američke Države su upozorile sirijske snage da ne pokreću vojnu ofenzivu u takozvanoj zoni de-eskalacije na jugozapadu zemlje. Washington je pozvao i Rusiju da utječe na Damask na očuvanje te zone.

Sjedinjene Države su zabrinute zbog izvješća o budućim operacijama sirijskih vlasti u jugozapadnom dijelu Sirije zbog dogovora o uspostavi područja za de-eskalaciju sukoba postignutog  dogovorenih između Sjedinjenih Država, Jordan i Ruske Federacije prošle godine, kojeg su potvrdili je predsjednik Donald Trump i Vladimir Putin u studenom u Danangu u Vijetnamu”, izjavio je State Department.

Ponavljamo da sve vojne akcije sirijske vlade protiv jugozapadnog područja de-eskalacije može dovesti do širenja sukoba. Ponovno potvrđujemo da će Sjedinjene Države poduzeti odlučne i odgovarajuće mjere kao odgovor na kršenje primirja od strane sirijske vlade u ovom području”, istaknuo je State Department.

Washington je rekao da prekid vatre i jugozapadno područje de-eskalacije za cilj imaju smanjenje sukoba u zemlji, spašavanje života ljudi i stvaranja uvjeta za “siguran i dobrovoljan povratak prognanika u svoje domove”.

Kao što je navedeno u State Departmentu, zahvaljujući postojećim diplomatskim kanalima je bilo moguće izbjeći nastavak neprijateljstava gotovo godinu dana.

“Vojna ofenziva sirijskog režima u ovoj zoni primirja bi narušila ove inicijative, koje su do sada bile uspješne”, priopćio je Washington.

State Department smatra vrlo važnim da tri zemlje koje podupiru jugozapadnu zonu de-eskalacije sukoba “učine sve kako bi osigurale poštivanje sporazuma dogovorenog prošle godine”.

“Rusija, kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ima odgovornosti za korištenje diplomatskog i vojnog utjecaja na sirijsku vladu da zaustavi napade i prisili vladu da zaustavi bilo kakve daljnje vojne ofenzive. Tražimo od Rusije da ispuni svoje obveze u skladu s rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti, te sporazuma o prestanku sukoba na jugozapadu Sirije”,  dodao je State Department.

Ranije je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad izjavio kako scenarij oslobođenja južne Sirije još nije određen i rekao je kako je moguće mirno ili vojno rješenje, ali se to područje mora vratiti pod nadzor Damaska

Južna područja Sirije, koja uključuju južne dijelove pokrajina Dara’a, Quneitra i Suweida i područja uz granicu Izraela i Jordana, uključena su u zonu za de-eskalaciju sukoba u srpnju 2017. Dogovorom između Rusije, Sjedinjenih Država i Jordana.

Jučerašnja poruka američkog State Departmenta je druga od 26. svibnja, kada je američka strana također izrazila zabrinutost zbog mogućih aktivnosti sirijske vojske.

Međutim, nakon što su “očišćene” dvije zone de-eskalacije, Istočna Gouta i takozvana “Rastanska enklava” između Homsa i Hame, postalo je jasno da su ti ugovori privremeni i služe za pregovore o pokušaju mirnog rješenja sukoba, kao što se dogodilo u Istočnom Qalamounu i “Rastanskoj enklavi”, koje su se vratile pod nadzor središnjih vlasti takoreći bez ispaljenog metka.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je krajem svibnja izjavio kako bi u toj zoni trebale biti prisutne samo vladine trupe, te da se sve nesirijske snage povuku iz tog područja. Ovu je inicijativu podržao i Damask, koji je objavio spisak vojnih postrojbi sirijske vojske koje su upućene ne jug za preuzimanje nadzora nad tim područjem.

Prema riječima Sergeja Lavrova, ruska strana je pokušala raditi na ovom pitanju s jordanskom i američkom stranom. No, sastanak zakazan za lipanj u ovom formatu nije održan.

Ranije su vojni i diplomatski izvori izvijestili da su teroristi  Al-Nusra Fronta i takozvane “Slobodne sirijske vojske” namjeravaju proširili kontrolu nad područjima na jugu Sirije, gdje žele stvoriti autonomiju pod američkim pokroviteljstvom, scenarij sličan onome na sjeveru zemlje pod kurdskom upravom.

Prema izvorima, teroristi planiraju pokrenuti koordinirani napad na vladine snage u sve tri južne pokrajine, a kao razlog će navesti kršenje primirja od strane vladinih snaga koje su u znatnom broju već raspoređene na jugu zemlje. Prema ruskom Ministarstvu obrane nije isključena ni provokacija insceniranim “kemijskim napadom sirijskog režima”, što bi za američke snage bio izgovor za napade na sirijske vladine snage.

Trenutno se američka vojska ne bori protiv terorizma, ne napada ni sirijsku Al-Qaedu, odnosno Al-Nusra Front u tom području, a čak i ISIL slobodno djeluje u maloj enklavi na tromeđi Sirije, Jordana i Izraela. Osim toga, Sjedinjene Države teroristima isporučuju “humanitarnu pomoć” u svim regijama koje kontroliraju, što je dugogodišnja praksa potvrđena iz više izvora na jugu Sirije.

Upozorenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
5 godine prije

Ameri napokon otvoreno pokazuju svoje pravo lice, mada je ovdje ono odavno poznato. A uskoro će se i Rusija morati odlučiti; da li se napokon otvoreno konfrontirati sa manijacima iz susjednog konc-logora i zaštiti SAA dok oslobađa okupirani jug, ili ići u kojekakve mutne dealove sa psihopatama i podržavati tihu ekspanziju izrahella.

Osobno se nadam ovom prvom, i početku čišćenja smradova odmah nakon završenog SP. Mada može i prije, ako će to imati efekt iznenađenja i smanjiti žrtve.

Riddick
5 godine prije

Kako god cak i da ne bude nista necete moci vecito da stitite te teritorije , pre ili kasnije vratice se sloboda u Serijat logore u Idlibu i Jugu Sirije , a petro dzihadisti ce morati na nekom drugom mestu da grade svoju vehabisticku utopiju.

tuf
5 godine prije

Kao sto rekoh neki dan, Trumpa svrbe prsti da iskoristi ovog jockera kako bi malo odvratio paznju od stvari koje je zas*ao. Sada se jos i okurazio prividnim uspjehom s NK. A njegovi izraelski nalogodavci bi bili i vise nego sretni da im poslusni sluga iz pepela uzdigne teroristicke skupine.

Jole
5 godine prije

Polako,Dok SP u nogometu ne završi,ne očekuju se veće akcije.

bbbb
5 godine prije

Ovako nisu prijetili dok je Sirija imala kemijsko, jer bi onda okupiren palestinen stradala a ipak je ona čedo onih koji upravljaju čemerikom i svijetom.

Kajzer Soze
5 godine prije

Ma Sirijci sad rade pogrešne stvari,njihova tajna služba treba lijepo da vrbuje nekoliko bradonja i uvjeri ih da se zalete sa kamionima punim exploziva u američke baze pa će kauboji i sami pobjeći u roku odmah!
Čuj ti skotova mamu im klošarsku ,,oni upozoravaju Sirijce da ne napadaju svoje dijelove zemlje koji su pod njihovom i ISIL-ovom okupacijom”

Laki Topalović
5 godine prije

Godinama prijete, godinama se*u, a gdje god treba, još od Vjetnama , guraju gologuzu sirotinju, svoju, posebno tuđu, da ginu za njih. Ako se ovo ne predaju, bit će pregaženi. nema tu puno filozofije. ISIL se neće predati, ni dio Nusravaca. Ok, to će pomlatiti avionima i sve ok, Na jedan od tri pravca će se ići sjever, Idlib ili jug. Jug je najrealnija opcija. Nego me iznenadio Lieberman, koji veli Nemamo podataka da na jugu Sirije ima Iranaca ili Hezbollaha.. To je malo čudno.

Balad
5 godine prije

SAD želi držati taj dio zemlje kao trajni izvor napetosti, sve dok ga u povoljnom trenutku opet ne iskoristi u razvaljivanju Sirije. 🙂 🙂 🙂

Amerika je najveća opasnost po planetu, samo što to premnoge budale ne shvaćaju, baš kao što nisu shvaćali kud vodi uspon Hitlera!

Sparkling
5 godine prije

2254, 1845, 2284, 3658, 2471, 6985, itd,itd,itd,itd….. O kojoj to rezoluciji ciosi pricaju kad ne postuju opcenito instituciju UN-a??
UN se odavno raspao kao nesto sto bi se trebalo postovati ako to donese svih 5 stalnih clanica i vecina. Sve rezolucije sto se ticu Palestine su blokirane od strane SADista u korist izraela. I sad oni spominju neku rezoluciju koju bi se navodno trebali pridrzavati Sirijci koji na svojem suverenom (okupiranom) teritoriju imaju sva prava prema svim UN rezolucijama da oslobode svoj teritorij od terorista. I SADisti bi se pridrzavali rezolucije da im npr. Mexoti okupiraju dio Kalifornije. Pljuc!! Neka Rusi Mexsima isporuce “humanitarnu pomoc”

Siniša
5 godine prije

U jbt…citam Aramata t14 treba dobiti top 152 mm!???
PS..odlicna igra Portugala i Espane!

Petar
5 godine prije

Naravno…moraju probati zaštititi ostatke svojih “demokratskih” plaćenika. Uostalom samo budalama još nije jasno otkud ispali Al-Kaida.i ISIS i sve druge otpadničke frakcije ..koljači i ubojice. Samo jedno stoji gospodo….danas si na vrhu …sutra u p.m.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI