Mike Pompeo: “Rusija je prijetnja našoj sigurnosti i mora promijeniti ponašanje”

Mike Pompeo - Tamna pozadina
26 komentara

Američki državni tajnik Mike Pompeo vjeruje kako obrambene mjere koje poduzima Rusija ugrožavaju sigurnost Sjedinjenih Država.

“Predsjednik Trump je jasno naveo da stvarno želi dobre odnose s Rusima. Mi trebamo učiniti mnoge stvari, ali oni moraju promijeniti svoje ponašanje. Oni stvaraju izazove, probleme i slabe američku sigurnost”, rekao je Pompeo je u intervjuu za Fox News.

“Trebaju se vratiti poštivanju ugovora o projektilima, kao i drugim sporazumima koje su sklopili. Ako ih uspijemo uvjeriti, onda bismo modli razgovarati s njima. Tako sam činio kad sam bio direktor CIA-e. Ja sam komunicirao sa svojim ruskim kolegom”, dodao je Pompeo.

Sjedinjene Države i Rusija optužuju jedni druge za kršenje Ugovora o uklanjanju  projektila srednjeg i kratkog dometa projektila, a SAD su zaprijetile da će se povući iz njega.

“Ako bismo mogli provesti razgovore kojima bi ih uvjerili da promijene svoje ponašanje, tako da ne bude i za Amerikance, to bi bilo nešto izuzetno pozitivno. A ja pozivam predsjednika Trump i ostale članove uprave da učine upravo to”, on zaključio je državni tajnik.

Rusija je u više navrata navela da se strogo pridržava obveza iz ugovora INF i američkoj strani poslala javnosti i stručnoj zajednici poznate karakteristike novih oružja i projektila, čime dokazuje da to nisu oružja koja obuhvaća sporazum o projektilima srednjeg i kratkog dometa.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov vjeruje da Moskva ima vrlo ozbiljna pitanja za američku stranu o provedbi sporazuma od strane Pentagona i vojno-industrijskog kompleksa.

Konkretno, Moskva je primijetio da SAD sporazum krše s kopnenom bazom u Deveselu u Rumunjskoj, gdje je raspoređen sustav proturaketne obrane, koji sa svojim vertikalnim lanserima može služiti i kao obrambeni, ali i ofenzivni sustav za lansiranje konvencionalnih i nuklearnih projektila. U Poljskoj je također baza s infrastrukturom sposobnom za lansiranje krstarećih projektila “Tomahawk”, koji su zabranjeni INF sporazumom. Ruska strana također skreće pozornost na činjenicu da SAD razvijaju borbene dronove i financiraju istraživanja za proizvodnju krstarećih projektila koji bi se lansirali s kopna, prije svega s teritorija europskih zemalja.

Ranije smo u analizi “Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gdje im je mjesto” pojasnili kako je ugovor INF s razvojem modernih oružja zapravo zastario i da su nova oružja, koja čak ne krše njegove odredbe, učinkovitija i preciznija od starih projektila koje su obje zemlje uklonile ovim sporazumom.

Ako SAD izađu iz sporazuma, uslijedit će  raspoređivanje projektila kratkog i srednjeg dometa na istočnom krilu NATO pakta. To bi bila situacija u kojoj bilo koji incident može dovesti do globalne katastrofe.

U međuvremenu se u Europi, što je posebno zabrinjavajuće, užurbano jača vojna infrastruktura i borbena moć NATO pakta. Nakon nedavne isporuke 100 kontejnera streljiva u bazu Ramstein u Njemačkoj, što je najveća pošiljka od 1999. godine, američke vlasti su odobrile integraciju projektila “Patriot PAC-3” u protuzračnu obranu Njemačke.

Prema izvješću je riječ o sustavima MEDAS s kojima Bundeswehr planira zamijeniti sustave “Patriot”, koji su temelje njemačke protuzračne obrane. Berlin namjerava potpisati ugovor o novoj opremi 2019. godine i modernizirane sustave do 2025. godine.

U kolovozu je njemačko Ministarstvo obrane od američkog konzorcija Lockheed Martin i europske obrambene tvrtke MBDA zatražilo da dostave konačne prijedloge. Reuters navodi kako je za integraciju naprednih projektila “Patriot PAC-3” u novi sustav potrebna je suglasnost američke vlade.

Prema izvorima agencije, taj je problem riješen nakon dogovora kojeg su  ovog ljeta postigli njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen i njezin američki kolega general James Mattis.

Glasnogovornik Pentagona je potvrdio da je predviđena integracija odobrena od strane američkih vlasti, ali nije htio ulaziti u pojedinosti.

Za izvorima Reutersa, konačna cijena novog sustava mogla bi koštati nekoliko milijardi više od početnih troškova od četiri milijarde eura.

Kako god završili razgovori koje bi Vladimiri Putin i Donald Trump navodno trebali održati 11. studenoga u Parizu u sklopu komemoriranja završetka Prvog svjetskog rata ili na marginama summita G20 u Argentini 30. studenog i 1. prosinca, Europa se pretvara u veliki vojni poligon sa svim vrstama oružja, što je za europske narode, bilo one u NATO paktu ili Rusiji, Bjelorusiji, čak i neutralne zemlje, najgori mogući scenarij.

Gen. Šojgu: “Izlazak SAD-a iz ugovora INF će prije svega biti problem za Europu”

Opširnije o ugovoru INF, uzrocima i posljedicama mogućeg američkog izlaska iz njega: Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gdje im je mjesto

Upozorenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
5 godine prije

Ovi zapadnjaci ima bit idu lec sa slusalicama na usima iz kojih izlazi ista mantra o “neprijateljima”, pa tako i ne znaju nista drugo govorit negu tu istu mantru.

Damar Cro
5 godine prije

Vi potrčkala korporativnih psihopata ste prijetnja sigurnosti čitavog planeta i netko će vam morat promijent ponašanje jer sami nećete!

nije bitno tko
5 godine prije

Rusija mora svoje atomsko naoružanje instalirati što bliže granicama USA. Samo to može da izleči američku imperialnu bolest.

nekoime
5 godine prije

Rusi moraju preći s votke na viski, a Kinezi moraju postati viši i manje žuti…..

velebit2
5 godine prije

Laprdalo.

Ivo
5 godine prije

Anglocionisti neće stati sve dok ne uspiju u svom naumu podjarmljivanja Rusije, ili dok ne budu zauvijek onemogućeni u tome. Trenutno je najopasniji projekt koji imaju AI Drone Swarms, odnosno rojevi malih dronova s minijaturnim eksplozivnim punjenjima, koji se autonomno navode na cilj koristeći vlastitu umjetnu inteligenciju, čime je onemogućeno njihovo uništavanje kidanjem komunikacijskih kanala sa centrom lansiranja. Ovi dronovi se mogu lansirati na više načina, vrlo su mali (do 10 cm), i teški za detekciju i uništavannje. Koristili bi se za preventivne udare po ruskim nuklearnim kapacitetima, nakon čega bi Rusija bila bespomoćna da se obrani. Trenutno rusi nemaju odgovor na ovo, a ovi dronovi se već isprobavaju u Siriji, za ubijanje zapovjednika na terenu, uništenje određene borbene tehnike, itd. Rusija ima dva izbora – pod jedan – zauvijek nastojati parirati trci u naoružanju i nadati se da psihopate nikad neće izumiti nešto revolucionarno čime bi mogli pobijediti u… Čitaj više »

Gordan
5 godine prije

Pa zar PAC-3 nisu obrambeni sistemi, isto kao i oni S-kojigod koji se ovdje slave? Cemu bi onda oni ikome trebali smetati, narocito zato sto, kako znaju i ptice na grani, nicemu ne vrijede? Zar Njemacka nema pravo modernizirati svoju protuzracnu obranu?

Usput, uragan Michael ne samo da nije unistio 17 Raptora, nego nije unistio ni ostetio ama bas ni jednog. Eto, upravo ovih dana zadnjih par leti za svoje nove baze. Ali izgleda da ih nece vracati u Tyndall, mozda ih razmjeste negdje gdje nema tako bijesnog vremena ili drugih stvari koje bi im mogle nanijeti stetu… Taljin ili Rigu? Tko zna.

rodoljub
5 godine prije

Amerikenjci imaju frustracije iz kojih se izrodi njihova opsesija , sadrzana u sledecoj “pametnoj” poruci svetu : “Svako ko ne prihvata da mu Amerikenjci budu gospodari , predstavlja pretnju za bezbednost Amerikenjaca”. Impresivno psihopatski.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Najveca prijetnja SAD-u, ali i cijelom svijetu je ovaj glumpan Pimp i njegov sef Trumpeta.

Tomica
5 godine prije

Na kraju i hoće promijeniti svoje ponašanje ali to neće biti ni blizu kako ste vi htijeli da promijenu. Čim SAD nemaju potpunu dominaciju, oni su ugroženi. Ovo njihovo prenemaganje je prešlo sve granice i nije mi jasno da je više iko spreman da ih sluša.

kocki
5 godine prije

Amerika je prijetna svijetske sigurnosti i mora promijeniti ponašanje”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI