Kinesko vazduhoplovstvo alarmira Tajvan ogromnim preletanjima

Kineski avion J-10
14 komentara

Tajvan je pokrenuo sopstvene avione i aktivirao protivvazdušnu odbranu.

Tajvanska vojska je podigla borbene avione i pripremila raketne sisteme protivvazdušne odbrane nakon što je grupa od 39 kineskih aviona, uključujući bombarder, navodno primjećena kako ulazi u njenu identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane (ADIZ).

Ministarstvo odbrane Tajvana je tvrdilo da je desetine kineskih aviona preletjelo njegov jugozapadni ADIZ, što je navelo ostrvo da aktivira svoje vojne resurse „kako bi nadgledalo“ njihove aktivnosti.

Avioni su navodno uključivali desetine borbenih aviona J-10 i J-16, bombarder Xian H-6, kao i nekoliko vojno-transportnih aviona Y-8 i Y-9.

Najnovije preletanje iz Kine dogodilo se istog dana kada je grupa američkih i savezničkih ratnih brodova uplovila u Filipinsko more u nedelju. Bio je to najveće preletanje iz Kine od prošlog oktobra, kada je preletjelo 56 aviona u blizini Tajvana u jednom danu u nekoliko talasa.

Iako kineski zvaničnici još nisu komentarisali incident, ambasador Deng Xiun je tokom sličnog incidenta prošle godine rekao da su takve demonstracije imale za cilj da pošalju „snažno upozorenje tajvanskim secesionistima i njihovim stranim pristalicama“.

Tajpej smatra Tajvan nezavisnom zemljom otkako je gubitnička strana u kineskom građanskom ratu pobjegla odatle 1949. Vazduhoplovstvo Narodne Republike Kine je posljednjih nekoliko godina uletalo u tajvansku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane, kao sredstvo slanja signala Tajpeju da Kina ne priznaje njegove tvrdnje o nezavisnosti i da je, prema tome, svaki pojam ADIZ-a ništavan.

kinaSADtajvanUpozorenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
2 godine prije

Trose ih.
Samo do sad, umerenim upadima, su kostali Taiwan milijardu dolara godisnje u gorivu za dizanje aviona zbog upada. Sad ce im valjda ici ceo budzet za gorivo.
I psihologija. „Vidite sta vam radimo. Gde su americki prijatelj? Ne budite glupi, izgubicete, ali ce polovina vas umreti pre toga. Vratite se u topli zagrljaj Majke Kine bez zrtava“ 🙂

Boba Lazarević
2 godine prije

Koliko megatona slobode ima u jednoj bojevoj glavi?

Mirko
2 godine prije

Nemojte se previse lozit na Kineze. Tamo je koronadiktatura krat deset prema Europi. Na olimpijske samo vakcinisani. Ko ih j

Max
2 godine prije

KIna ć krenuti na Tajvan to je sigurno. Najkasnije do 2025. Zato ovakvim upadima testiraju nijhovu obranu izazivajući usput strah stanovništva.

Brkan
2 godine prije

Puno puta sam se upitao kada ce Kina i Rusija ovladati umijecem “obojenih revolucija”?
Izgleda da je to teze nego izraditi atomsku bombu (?). Moguce je da to i nije nesposobnost, vec pitanje morala, etike, postovanja medjunarodnog prava ili nesto slicno. Tko ce ga znati? Sto god bilo, Kini bi jako dobro dosla jedna obojena revolucija na Tajvanu.

Alen
2 godine prije

Kina ne ratuje s tajvanom , već s usa..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI