Pentagon upozorava Indiju na prijetnju iz Kine

Pentagon i Kina
17 komentara

Šefovi odbrane vode razgovore o jačanju veza dok SAD upozoravaju na prijetnje iz Kine i Rusije.

Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin ugostio je u ponedeljak svog indijskog kolegu Rajnatha Singha, pozivajući na bliže vojne veze između zemalja i upozoravajući na bezbjednosne prijetnje koje predstavljaju Kina i Rusija.

„Sastajemo se u kritičnom trenutku u američko-indijskom odbrambenom partnerstvu“, rekao je Austin Singhu na početku razgovora u ponedeljak. On je dodao da i Washington i New Delhi vjeruju u „slobodan i otvoren Indo-Pacifik” zasnovan na poštovanju nacionalnog suvereniteta i vladavine prava, ali „mi se suočavamo sa hitnim i sve većim izazovima za ovu zajedničku viziju”.

Peking podriva bezbjednost u regionu gradeći „infrastrukturu dvostruke namjene” duž svoje granice sa Indijom i postavljajući nezakonite teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru, rekao je Austin. „Sjedinjene Države stoje uz Indiju u odbrani njihovih suverenih interesa“, obećao je on.

Austin je tvrdio da kao i Kina, Rusija pokušava da „promijeni status kvo silom“, dodajući da „su ruska invazija na Ukrajinu i humanitarno razaranje koje je stvorila očigledni pokušaji da podrijevanja međunarodnog poretka koji je zasnovan na pravilima i principima koje dijelimo.”

Američki šef odbrane rekao je da je Indija, kao najveća svjetska demokratija, „centralna za ovaj poredak zasnovan na pravilima“ i pozvao na saradnju sa „partnerima istomišljenicima“. Te veze mogu uključivati zajednički razvoj oružja.

Austin i Singh su svoje razgovore vodili tako što su održali takozvani sastanak 2+2 sa američkim državnim sekretarom Anthony Blinkenom i indijskim ministrom spoljnih poslova Subramanyam Jaishankarom. „Ovo je važan trenutak u globalnim poslovima i mislim da je kao rezultat toga ovo partnerstvo još značajnije i vitalnije“, rekao je Blinken.

Međutim, partnerstvo je zategnuto posljednjih sedmica usred napora SAD i njihovih zapadnih saveznika da kazne i izoluju Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Krajem prošlog mjeseca, visoki zvaničnik američke nacionalne bezbjednosti upozorio je Indiju da će biti „posljedica“ za zemlje koje pokušaju da „zaobiđu“ kampanju sankcija Washingtona protiv Moskve.

„Želimo da sve zemlje, posebno naši saveznici i partneri, ne stvaraju mehanizme koji podržavaju rublju i koji pokušavaju da potkopaju finansijski sistem zasnovan na dolarima“, rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Daleep Singh novinarima tokom posjete New Delhiju. 31. marta.

Glavni ekonomski savjetnik predsjednika Joe Bidena, Brian Deese, ponovio je tu zabrinutost prošle sedmice, rekavši da je Washington upozorio Indiju da će se suočiti sa značajnim i dugoročnim troškovima ako se strateški uskladi sa Rusijom. „Sigurno postoje oblasti u kojima smo bili razočarani odlukama Kine i Indije, u kontekstu invazije“, rekao je on.

Indija je odbila da uvede sankcije Rusiji i povećala je kupovinu ruske nafte. Indijski i ruski zvaničnici su takođe razgovarali o mehanizmu plaćanja rublja-rupi za trgovinu između zemalja, zaobilazeći dolar i euro.

Još jedan izvor napetosti između Washingtona i New Delhija je istorijsko oslanjanje Indije na oružje ruske proizvodnje. Indija je naručila pet protivvazdušnih sistema S-400 od Rusije – uprkos upozorenju SAD na sporazum vrijedan 5,5 milijardi dolara – i navodno ima opciju da kupi još raketa zemlja-vazduh.

Austin je prošle sedmice rekao američkim zakonodavcima da nije u najboljem interesu Indije da nastavi da kupuje rusko oružje, a Pentagon sarađuje sa New Delhijem na smanjenju oslanjanja na Moskvu.

IndijakinaopasnostPentagonUpozorenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Dobar vic!
Prijetnja iz Kine…
Kineski vanjski ministar pre par dana je posjetio Indiju, iznenada.
Da izglade nesuglasice, riješe sporove.
A ono o međunarodnom pravu je još bolji vic.
Kako smo več pročitali i ustanovili, međunarodno pravo je još samo slovo na papiru.
Prvi je američki interes…
Ali i Indija je prisiljena igrati igru….
Jer Indija sastoji sa stotinu i više različnih etničkig grupa i vrlo brzo bi mogla dobiti svoje “Ujgure”.
Ili neku otpadničku stranku, kao Pakistan…

čitalac
2 godine prije

Truju li truju……..
Ne mogu iz svoje kože!

Ja to onako
2 godine prije

Zna Indija dobro odakle zlo dolazi.

eks
2 godine prije

Vladari Amerike , pohlepne psihopate (korporativna mafija , na čijem čelu je vojno-industrijska mafija i Pentagon)) i korumpirani idioti (konresmeni i senatori) guraju ceo svet u rat. Siledžije i gangsteri su ovladali zapadom, preobučeni u odela političara. Svo zlo dolazi iz Vašingtona i Londona.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Hajte , bute pametni pa bute nasi robovi . Bilo vam fino 300 godina pod Britancima biti coolies , ljepo su vas vjerski razvalili a mi podrzali pa Pakies and Banglas napravili drzave of vase drzave , poslje vise of 500 godina , zajednicka zivota – stoga !!! Smatrajte se MORALNO OBVEZNIM da nam u IME TOGA , sada , kada smo MI na rubu poluraspada — POMOGNETE !!! Inace !!! Vas nebu branili ko Ukraine I nebuste vidjeli , nami , dugovanja nit nasih , sarenih papirica – JASNO !?…… Pa u p$%u materinu ! Pa TKO NIJE ZAKLJUCAO LUDNICU U WASHINGTONU ???!

łedeno doba
2 godine prije

dnevna doza trumanovog šoua geopolitike… za odvraćanje pažnje

dok kineska crvena kabala, partner i pajdaš američke ciobanksterske kabale, fašističkim mjerama drži stanovništvo Šangaja u ogromnom konclogoru i namjerno ih izgladnjava,– dotle oni bacaju ovakve predstavice navijačima geopolitike…

Bob Rock
2 godine prije

Podrška Rusiji u borbi za istinu

Jomla
2 godine prije

Indija dobro zna otkud dolazi stvarna prijetnja: USA i pentagon, naravno!
I svima koji nisu njihovi robovi!

Jomla
2 godine prije

Ne treba požurivati, Pakistan prvo!
Jedva čekam abecednu paradu u Islamabadu! To bi bila predstava milenija 😀
P.S: Ne očekujem, samo se zajebavam… 😀

Lucija, prva
2 godine prije

Možda bi moglo i bez analnog? 🤔

Max
2 godine prije

Rat je moguć ali ga priječe nuklearno oružje i Rusija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI