Gen. Šojgu: “Izlazak SAD-a iz ugovora INF će prije svega biti problem za Europu”

General Šojgu
61 komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin će tijekom susreta s Trumpom u Parizu 11. studenog raspravljati o američkim planovima o izlasku iz sporazuma o naoružanju INF, priopćio je Kremlj.

Trump i Putin planiraju održati bilateralni sastanak u Parizu na marginama obilježavanja stote obljetnice kraja Prvog svjetskog rata.

“Još je uvijek puno pitanja o pitanjima strateške stabilnosti, čak i više nego u kontekstu najavljene namjere američke strane da napusti INF. Sve će to, naravno, biti na dnevnom redu”, rekao je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

Putin je nedavno ocijenio da će povlačenje Sjedinjenih Država iz Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg i kratkog dometa dovesti do “utrke u naoružavanju” i do “iznimno opasne” situacije.

Donald Trump je ovaj mjesec najavio da se SAD povlači iz ugovora INF, kojim su se SAD i SSSR, kasnije Rusija, dogovorili kako neće posjedovati nuklearne projektile dometa od 500 do 5000 kilometara.

O razlozima i mogućim posljedicama napuštanja sporazuma smo opširnije pisali u članku “Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gdje im je mjesto“, a dio u kojem se spominje Europa je potvrdio i ruski ministar obrane, general Sergej Šojgu.

Ruski ministar obrane je jučer izjavio kako će povlačenje američke strane iz Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF) ozbiljne posljedice imati prvenstveno za Europu.

“Zainteresirani smo za reakciju Europe na odluku SAD-a o povlačenju iz INF-a. Ja bih da Europa zna i razumje posljedice u slučaju raspoređivanja projektila srednjeg i kratkog dometa na europskom tlu”, rekao je general Šojgu.

Istaknuo je “kako ne razumiju svi u Europi da će ova odluka imati ozbiljne posljedice na prvom mjestu upravo za Europu”.

“Čini nam se da bi široka rasprava u okviru NATO-a i EU o ovoj odluci bila vrlo prikladna”, dodao je Šojgu.

Ranije je američki ministar obrane James Mattis rekao je da Sjedinjene Države u vezi s namjere Washingtona da se povuče iz INF-a provode konzultacije sa saveznicima u Sjevernoatlantskom savezu.

Podsjetimo da se ovdje govori o projektilima koji Rusiju, osim na Dalekom istoku, ne mogu doseći s američkog teritorija i logično je da bi bili raspoređeni u EU ili Južnoj Koreji i Japanu. Kako Seul ne želi omesti proces približavanja s Pyongyangom, a japanski premijer Shinzo Abe i kineski predsjednik Xi Jinping su upravo otvorili novu stranicu u povijesti dvije zemlje i potpisali oko 50 bilateralnih ugovora, ostaje Europa. No, kao što smo pojasnili u prethodnom članku, “stara EU” odbija mogućnost novog raspoređivanja ovog oružja na svom teritoriju, tako da za američke planove ostaju Poljska, baltičke zemlje i vjerojatno Ukrajina. Kako se vrijeme leta tih projektila do Smolenska i Moskve skraćuje na samo nekoliko minuta,  čaki mali incident je dovoljan da izazove globalnu katastrofu, jer je Putin obećao odgovoriti na napad, “čak i ako svi ruski narodi budu morali ići u raj, ali neće biti ni neprijatelja”.

Zbog toga general Šojgu poziva europske zemlje da dobro razmisle, na razini NATO pakta i EU, hoće li zanemariti Trumpove prijetnje ili će im se oštro suprotstaviti.

Opširnije: Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gdje im je mjesto

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
5 godine prije

“Šojgu poziva europske zemlje da dobro razmisle”. Da razmisle? Čime? Za razmišljanje je potreban alat, a kod ovih je jedini alat u džepu.
U nekim zemljama pritisak javnog mnijenja , a bogme i pritisak ulice kod nekih više osvještenih naroda koji ne žele završiti kao barbique, učinit će svoje. Na europskom istoku, ima ih koji će i platiti instaliranje i održavanje na pr.Pershinga 3, a njihova raja nek` se nosi na zapad zaraditi novce za to.

velebit
5 godine prije

Ovo će biti nezgodno kako za EU tako i za ruse jer je rakete kratkog dometa puno lakše štancati nego dugog dometa, kako evropa ima veću ekonomsku moć od rusije time je moguće da EU više ugrozi rusiju nego obrnuto.

Koča Popović
5 godine prije

Licemjerje i laž su glavne odlike politike, danas više no ikada prije. Europski političari moraju biti svjesni svoje destruktivne uloge unazad 30 godina. Beskompromisno su pristajali služiti američki imperijalizam i ta činjenica im već dolazi na naplatu. Nadam se samo da nam budućnost neće biti odveć krvava.

giordano bruno
5 godine prije

Od cunamija koji proizvede atomska bomba nema odbrane, ne pomaze nikakav PVO stit, svi gradovi na obali bi nestali, a najveci gradovi sveta su na obali.

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Šojgu upozorava da bi se po ovom pitanju unutar EU i Nato trebala održati široka rasprava. Ništa od toga Sergej.

davor
5 godine prije

Ne treba previše generalizirati, jedine države koje otvoreno žele uništiti Rusiju su SAD i Velika Britanija, sve ostale europske države su izmanipulirane od ove dvije, ponajviše Ukrajina, Poljska i Njemačka. U slučaju nuklearnog napada Rusija mora gađati samo te dvije anglosaksonske države i nema više nikakvog mjesta rusofobiji ni u Europi ni u svijetu.

Siniša
5 godine prije

Jos jedan od primjera kako je EU izdala svu nadu svojih gradjana….umjesto da postane oaza mira i nade u nemilitarizovani um ona postaje olicje militarizacije i ogranicavanja slobode i uma covjeka…postaje sve on sta je trebala ne biti rusenjem Berlinskog zida.

Siniša
5 godine prije

Evo kuda to ide…”danski građani suočiće se sa kaznom zatvora do 12 godina ako se njihove izjave tokom izbornih kampanja razlikuju od službenog stava vlasti. Zakonski nacrt navodi i primere izjava i aktivnosti koje će postati nezakonite. Tako će se kazne izricati ako neko izjavi da su antiruske sankcije štetne za Dansku, a zatvor sleduje i onima koji javno pružaju podršku ruskom gasovodu „Severni tok 2“. Valja napomenuti da se ovaj orvelijanski zakon ne bi odnosio samo na klasične medije, već i na objave na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama. Prema zakonskom nacrtu, i korisnici Fejsbuka mogu završiti u zatvoru zbog objavljivanja „neprijateljskog sadržaja o NATO paktu“.” ovo zadnje je nesto novo.

bbbb
5 godine prije

Sad će u Pariđiju kramp i nosferatu glumiti Regana i flekavog, koje priće za malu djecu. Nego Šojgu mani priće, počni štancati SS-20 mark II u tisućama komada, to jest to ste trebali odavno uraditi…………….

Ivo
5 godine prije

Šojgu je optimističan, međutim činjenica je da izlazak iz INF sporazuma predstavlja i veliki problem za Rusiju. Usa će proizvesti tisuće raketa kratkog i srednjeg dometa i razmjestiti ih u europu, i time ubiti dvije muhe jednim udarcem: s jedne strane Rusija će morati targetirati sve te nosače u svom susjedstvu i time rasipati svoje snage. S druge strane, vrijeme reakcije se za Rusiju znatno smanjuje, na manje od minutu, dok ameri ostaju relativno sigurni na svom kontinentu, udaljenom 25-30 minuta leta, što je ipak neko razumno vrijeme za reakciju. U takvoj situaciji, ameri bi i mogli pokušati s prvim udarom, nadajući se da će se većina razmjene odvijati na relaciji Rusija – europa, za što se oni puno ne zabrinjavaju, ukoliko to znači da će Rusija biti uništena, a oni se izvući sa cca 20-50 miliona mrtvih, što je za tamošnje psihopate sasvim prihvatljivo. Realno, osim ukoliko nemaju neku… Čitaj više »

Trubadur
5 godine prije

Ja zaista ne mogu vjerovat, koliko ima djece ovdje…. Ako USrA stavi Peršing 3 na Poljsku ili Baltik imamo, obrnutu verziju, “Kubanske krize”…. Pa zar bilo, ko pri zdravoj pameti, misli, da če Rusi to, da dopuste……A što se tiče, EU zemalja in njihovog štancanja, raketa kratkog i srednjeg dometa, več sam napisao, da su mogli, da jih štancaju i do sad, pa nisu… Ili možda, opet koja glava misli, da jih nisu i, da su postali vojno-politički patuljak u poslednjim decenijama zbog Rusije ili ipak možda zbog USrA….

Sirija
5 godine prije

Sve je to odvlacenje paznje raji od gorucih problema u Americi,nikakvog odustajanja nece biti,da i bude,ameri su svjensi da u tom ratu pobjediti nemogu.Mogu gurnuti neke evropske polticare da izvedu neki exces a ameri ce dignuti ruke od svega toga.Sve je to u dogovoru sa globalistima,globalisti vrse preformaciju euro drzava,ruse globalnu moc americke drzavne elite,da bi se skrenula paznja sa tih stvari,treba stvoriti informativno polje kao sto su te rakete a onda da se ima cim raja,razni novinari baviti.Nista od toga,zabava za naivne i koji nepoznaju globalnu politiku.

tako je
5 godine prije

tako je

spartak
5 godine prije

Europa je svršena priča. U rukama je anglocionistički bankstera i njihovih polit-slugu dobro plaćenih. I to je to. Demokracija? Pa jasno, demokracija. Svake 4 godine izbori, sjaši Kurta – zajaše Murta i ponovno sve isto. Neke sitne kozmetičke promjene, da se Vlasi ne dosjete. Neoliberalni model kapitalizma plus globalizacija vode nas sve u zakamuflirani neorobovlasnički poredak. Taj proces se eufemistički zove “euroatlantske integracije” a mnoge budale to jednostavno ne shvaćaju

Rokokoko
5 godine prije

Rusija mora postaviti svoje nuklearna raketne sustave na Kubu ili Venecuelu.To bi bio adekvatan odgovor.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Nema brige. Sve će to Hillary urediti.
”Kad budemo imali, nadam se, demokrata u uredu (Bijele kuće) u siječnju 2021., imat ćemo toliko posla.”
P.S.
Ovo je ironija.
Na znanje onome što napisa da se ironijom služe samo psihopati.
Kao da je lako postati psihopat.
Kao što se vidi iz priloženog, ironijom se služe i glupani.
Iako nauka tvrdi da se ironijom služe inteligentni ljudi.

NSU
5 godine prije

Gospodine generale Šojgu, zar Vi mislite da bi Vas tipovi ala Krstičević mogli razumjeti?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI