SAD priprema zakon kojim će američki sudovi “kažnjavati” OPEC+ zbog skupe nafte

OPEC
26 komentara

Sjedinjene Američke Država, bolje rečeno vlasti u Washingtonu, još uvijek vjeruju kako cijelom svijetu mogu diktirati pravila igre, koja bi išla njima u prilog. Najnoviji slučaj je vezan za nedavno postignuti sporazum u Beču gdje su se zemlje kartela OPEC i drugi veliki proizvođači nafte dogovorili o povećanju proizvodnje za milijun barela dnevno od 1. srpnja, ali će to povećanje nominalno biti 400 do najviše 700 000 barela dnevno, ovisno o tome koliko će proizvoditi Iran i Venezuela.

Sporazum postignut između Irana, Rusije ii Saudijske Arabije, u prvom redu, za cilj ima ohladiti tržište nakon što su cijene nafte premašile 80 dolara po barelu. Ova se odluka tumači i kao rezultat kompromisa između Saudijske Arabije i Irana, koji je dugo odbijao ideju o povećanju proizvodnje nafte.

Dok Donald Trump glasno, ali bez ikakvih rezultata, kritizira OPEC, američki Kongres tiho razvija plan ucjene i udar na zemlje koje proizvode naftu. U Sjedinjenim Državama se planira usvojiti zakon koji bi ozbiljno kaznio OPEC i Rusiju zbog visokih cijena nafte. Radi se o izmjenama “Zakona Sherman” protiv monopola, usvojenog 1890. godine.

Zakon predviđa borbu protiv bilo kakvih gospodarskih dogovora i monopola, ali se, naravno,ne odnosi na američke korporacije. U novom zakonu u Kongresu se predlaže da u novi popis uključe sve države koje su pod njezinim utjecajem.

Nacrt dokumenta je objavljen na internetskoj stranici Zastupničkog doma američkog Kongresa i kaže da u ovom slučaju zemlje na američkim sudovima mogu izgubiti suvereni imunitet od kaznenog progona. Dakle, govorimo o zemljama, ne kompanijama, iako su najveće svjetske kompanije, poput ruskog Rosnefta, saudijske kompanije Aramco, iranske i kineske kompanije sve u državnom vlasništvu, tako da nema razlike između kaznenog progona države ili njihovih naftnih kompanija.

Nafta

U priopćenju objavljenom krajem svibnja je predsjednik pravnog odbora Kongresa Bob Goodlatte rekao: “Svrha zakona protiv monopola je zaštititi potrošače od kompanija koje ugrožavaju tržišno natjecanje i kontroliraju cijene. Činjenica je da se OPEC kao kartel ismijava zakonima protiv monopola, čime prijeti američkom gospodarstvu i može naštetiti našoj nacionalnoj sigurnosti.”

Američki zastupnici su ogorčeni zbog postizanja sporazuma na sastanku skupine OPEC+, koji je doveo do rasta cijena nafte na 80 dolara po barelu. Za Rusiju, Saudijsku Arabiju, Iran, Irak i druge izvoznike je to optimalna cijena, ali je dogovor u Sjedinjenim Državama doveo do rekordnog povećanja cijene benzina koja je premašila 4 dolara za galon. Kongres se sada trudi izglasati zakone kojima bi mogao utjecati na cijene nafte, kako bi se olakšao pritisak na američke potrošače, što je američkim političarima potrebno kako bi se u što boljem svijetlu prikazali biračima uoči izbora na kojima se u listopadu biraju članovi Zastupničkog doma, trećina senatora i guvernera u 39 država i teritorija.

Teoretski, ovaj zakon, ako bude usvojen, odnosit će se na sve zemlje koje proizvode naftu koje su potpisale sporazum OPEC+ sporazum, uključujući Rusiju.

“Te zemlje proizvode 50% svjetske nafte, a SAD sa svojim zakonima i 20% proizvodnje pokušavaju diktirati svoje uvjete”, kaže vodeći analitičar ruskog Nacionalnog fonda energetsku sigurnost Igor Juškov.

Na sastanku ovog tjedna će OPEC ponovno razmotriti mogućnost rasta proizvodnje, ali se novom sporazumu protive Iran, Irak i Venezuela. Ranije su američki mediji napisali kako Washington traži od Rijada da nakon povećanja cijena nafte poveća proizvodnju i da se tako oduži Washingtonu za povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom i ponovnom uvođenju sankcija Teheranu.

Zakon kojeg razmatraju američki zakonodavci može postati novi alat ucjene. Prije deset godina su ga pokušali usvojiti, ali nisu uspjeli.

“Međutim, politika Donalda Trumpa je  neizvjesna, što je već dovelo do trgovinskih sukoba s Europskom unijom i Kinom”, rekao je Igor Juškov.

Predsjednik pravnog odbora američkog Kongresa, Bob Gudlatte, ukazao je na odlučnost predsjednika.

Nafta

“Unatoč snažnoj podršci Kongresa, zakon dugo mogao biti usvojen. Međutim, nedavno je predsjednik Trump dao znakove da bi se to moglo dogoditi i time je stvorio realne uvjete da ćemo dobiti zakon”, rekao je zagovornik ovog kontroverznog zakona Bob Gudlatte.

Prije tjedan dana je na službenoj stranici Donalda Trumpa na Twitteru bila objavljena poruka protiv skupine OPEC ili OPEC+, kako je već mnogi zovu.

“Cijene nafte su previsoke. OPEC je ponovno uzeo svoje. To nije dobro!”, napisao je Trump na Twitteru.

Usvajanje zakona bi omogućila Washingtonu da odlukom američkih sudova zamrzne ili zaplijeni imovinu sudionika sporazuma OPEC+. Predviđa se i oduzimanje dolarskih uplata za naftu.

Međutim, stručnjaci vjeruju da je zakon nužan za učinkovito provođenje ucjena i pritisaka s “otvorenim datumom kazne”.

“Ako se dokument usvoji, a očekujem da će ga predsjednik Trump potpisati, to će biti novi politički alat”, napisao je Robert Bosley, analitičar kuće Seeking Alpha.

“Saudijci će vjerojatno poštivati američke zakone, kako bi zadržali pristup američkom tržištu. Trump će vjerojatno i dalje pregovarati i zakon neće stupiti na snagu. On preferira da se njime koristi kao instrumentom prijetnje financijskim utjecajem i tako ostvariti  svoje ciljeve”, vjeruje Bosley.

Međutim, usvajanje zakona daje ovlasti američki sudovima nad državnim i privatnim kompanijama zemalja skupine OPEC, koju čine Alžir, Angola, Ekvador, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar, Saudijska Arabija, UAE i Venezuela, te skupine pridruženih članica kartela koju čine Rusija, Azerbejdžan, Bahrein, Brunei, Kazahstan, Malezija, Meksiko, Oman, Južni Sudan i Sudan.

Text – S.2929 – 115th Congress (2017-2018): OPEC Accountability Act

OPEC+ dogovorio povećanje proizvodnje –Govori se o kompromisu Rijada i Teherana?

Američki kongresBarelCijena nafteNaftanafta iz škriljevcaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
5 godine prije

U čemu je problem? Zar USA nije sada samodostatna u nafti i plinu, zašto ih briga za ostatak svijeta?

Siniša
5 godine prije

LP…a za koga veceras navijamo!?

Siniša
5 godine prije

Hm…da,”bogovi” su pali na tjeme.

Ivo
5 godine prije

Zar ne ide i njima u prilog? Pa izvoziće nam njihov LNG uskoro…a i nafta iz škriljca nije profitabilna uz cijene ispod 45$ po barelu… čudna ekipa, nikad zadovoljni…vrijeme je da im se uzmu igračke i potjera ih se u krevet.

Laki Topalović
5 godine prije

Oni su totalno poludjeli. Neće ovo na dobro izać, Bogu fala, po njih.

Laki Topalović
5 godine prije

Budući da petrodolarska vena teče preko Wall Streeta, sve će više bit onih koji će reći “E sad je dosta” . Iran i Indija su već ugovorili sav otkup iranske nafte za rijale, eure i robu. da ne govorim o ostalima.

shumadinac
5 godine prije

“Svrha zakona protiv monopola je zaštititi POTROŠAČE od kompanija koje ugrožavaju tržišno natjecanje i kontroliraju cijene”
Na stranu sva ostala glupost oni razmatraju ovaj zakon u momentu kada OPEC povećava proizvodnju što znači da će oboriti cenu.

Za vreme Obame smo bar donekle mogli da pratimo šta se događa, Tramp nije načisto ni šta sam misli.

dalmat
5 godine prije

Pod hitno!! 1Zaposlit.psihijatra u Washingtonu i Pentagonu 2.Uvest veci broj vraceva.ergzocista U USrA 3.Ogradit Kongres resetkama i pocet sa naucnim ispitivanjem:Kako izgleda isprani mozak samozvanih bogova

fbslo
5 godine prije

Moj deda prodaje vino, i posle nove godine digao je cijenu iz 1 eur na 1,2 eur…(ne što je toliko dobro vino, nego ima oko 700 litra za prodaju, a več je 500 prodao do nove godine, pa),..

Trebam mu reči, neka se pazi Trumpa i USA od sankcija i kažnjavanja ?

Alen
5 godine prije

Trebalo se je vec navici na to da amerika ide ciljano ,planirano i jako u ovaj ekonomski rat sa svima koji se nadju na putu njihovih interesa…
Kombinacija ekonomske sile ,zakona, prijetnji ,sankcija., vojne.sile …U kost…
Nemojte misliti da su ovo samo hirovi koji ce prestati…
To je danasnja.politika ,pravac , amerike…
Jos nista nije eskaliralo jer mnoge zemlje su jos u šoku od dogadjaja.

bbbb
5 godine prije

Kad bi kauboji kontrolirali ono što su za svoje vladare ukrali indijancima onda ni jedna kompanija ili banka ne bi mogla poslovati u đu junajted stejtsu po ovom Šermanaovom zakonu protiv monopola. Čudi me da ga se nisu sjetili kad je nafta bila preko 100 dolarosa.

milan
5 godine prije

top komentar!

Ivo Lola
5 godine prije

Jeste li čuli za američki ultimatum Indiji i Kini da prestanu kupovati iransku naftu? Nije zajebancija. Ja sam pao sa stolice.

Ivo
5 godine prije

Već neko vrijeme se primjećuje da Trump zapravo radi na rušenju američkog imperija, i da je vjerovatno to razlog zbog kojega ga pokušavaju politički srušiti. Svi potezi koje je u zadnje vrijeme povukao (svađanje i carinski rat s EU, uvođenje sankcija lijevo i desno, carinski rat s Kinom, izlazak iz UNHCR, prijetnje vojnom intervencijom u Siriji koje se onda ne provode, itd, itd) samo ubrzavaju silazak usa s vodeće svjetske pozicije. Očigledno je postavljen da to uradi, i da vješto glumi neurotičnog megalomanijaka, dok u biti dosljedno provodi politiku zbog koje su ga i postavili, a to je smjena usa s pozicije globalnog policajca i vodeće ekonomske, političke i vojne sile. Sve poteze koji su zapravo vrlo štetni za usa, kao što je uvođenje carinskog rata, predstavlja kao čin kapricioznog egomanijaka. Međutim, u zapadnim demonkracijama takvo ponašanje ne bi bilo sankcionirano od strane sila iz sjene, tako da je očigledno… Čitaj više »

Hogar strašni
5 godine prije

Proizvode naftu? Kao imaju tvornicu u kojoj se od sirovina proizvodi nafta. Bolje reći pumpaju naftu. E sad u kojoj je brzini pumpa o tome ovisi cijena.

nekoime
5 godine prije

USA spremaju zakon po kojem su isključivi vlasnici kisika na Zemlji, uključujući i onaj u vodi.

udav
5 godine prije

nama u usa je benzin jos uvek najjeftiniji od svih zapadnih zemalja, 2 dolara i 60 centi za galon – znaci, nije nas briga koja ce biti cena barela bilo koje nafte, nego znamo da ide eliminacija petrodolara, plus ovaj terorizam na bliskom/srednjem istoku,… ali, evo, nemojte reci da niste znali: kad pseudohebreji saudijci vise ne budu trebali, i kada izdaju petrodolar, onda ce videti svog boga za sve, spakovano im je jos devetog jedanaestog, a sve ce se to uraditi paralelno sa reformom tajnih sluzbi u nas …
p.s. citam i ovo za trampa, ali procitajte i vi sta kaze dejvid linc, secate se tvin piksa?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI